PDA

View Full Version : Pasaport cu hijab , se poate ?

sara
08-31-2006, 03:39 AM
:salam:
Am deschis acest subiect , deoarece am o nelamurile . Se poate face pasaport cu hijab ? De ex, . matusa mea si-a facut acum 4 ani in Bucuresti , fara probleme . In vara , cand a vrut sa ii faca bunici , a intampinat probleme , au zis ca nu se poate . Ea a cerut sa-i fie arata o lege , din care sa se deduca ca nu poate sa poarte batic , persoana respectiva nestiind ce sa mai zica , si i-au facut poza cu batic . Cand au fost sa ridice pasaportul , au zis ca trebuie alta poza fara batic . Este adevarat ca nu putem sa purtam hijab in pasaport ? Bunica mea poarta batic , fiind crestina .
Rog surorile care stiu sa-mi raspunda .
Jazak Allah Khairen

Anna
08-31-2006, 12:48 PM
Am deschis acest subiect , deoarece am o nelamurile . Se poate face pasaport cu hijab ? De ex, . matusa mea si-a facut acum 4 ani in Bucuresti , fara probleme . In vara , cand a vrut sa ii faca bunici , a intampinat probleme , au zis ca nu se poate . Ea a cerut sa-i fie arata o lege , din care sa se deduca ca nu poate sa poarte batic , persoana respectiva nestiind ce sa mai zica , si i-au facut poza cu batic . Cand au fost sa ridice pasaportul , au zis ca trebuie alta poza fara batic . Este adevarat ca nu putem sa purtam hijab in pasaport ? Bunica mea poarta batic , fiind crestina .
Jazak Allah Khairen

era o lege care cerea ca poza din pasaport sa fie facuta fara batic...de fapt sa nu ai capul acoperit sa se vada urechi etc
dar acuma se poate....
spune-i matusei tale sa stea linistita ca are voie....si salut-o:36_1_21:
al hamdu li Allah

sara
08-31-2006, 08:32 PM
Ana iubita , bunica mea a incercat la Bailesti acum 2 sapt , si nu i-au eliberat pasaportul , a trebuit sa faca alta poza fara batic , si sa mai plateasca vreo 3 lei noi , sau ceva de genul asta . Oricum mai astept raspunsuri .

Anna
08-31-2006, 11:00 PM
Ana iubita , bunica mea a incercat la Bailesti acum 2 sapt , si nu i-au eliberat pasaportul , a trebuit sa faca alta poza fara batic , si sa mai plateasca vreo 3 lei noi , sau ceva de genul asta . Oricum mai astept raspunsuri .

stiu ca la un moment dat in tabara s-a discutat si despre asta si dl kerim asa a spus ca de acuma incolo se poate
de asta ti-am raspuns:give_rose:

rabiatiron
09-01-2006, 03:57 PM
selamun aleykum , eu am fost si am facut buletinul si permisul de conducere cu hijjab si o sa ma duc sa fac si pasaportul am inteles ca acum sa dat voi sa faci pasaportul cu hijjab sa votat o lege in care zice .

sara
09-02-2006, 02:02 AM
Si poate sa-mi zica si mie cineva de unde pot face rost de legea asta ? , si de cand este in practica ?
Jazak Allah Khairun

Amaly
09-02-2006, 10:29 PM
Salam alikum am citit de problema de a se face poza de pasaport cu hijeab/batic.Aici la Iasi sunt mai multe fete care si-au facut poza cu hijeab.Depinde de dispozitia celor care fac poze.Asta e concluzia la care am ajuns.Ma surprinde ca au refuzat sa faca unei femei in virsta poza cu batic,sunt de-a dreptul stupizi.Eu nu inteleg mania asta de a se vedea urechile,ce treaba au ele?ca pina la urma cea care isi face poza acoperita inseamna ca asa umbla se deci cind trece granita tot acoperita va fi.

maryam
09-03-2006, 02:41 AM
La inceputul acestui an printr-o hotarare guvernamentala (nu lege!)
s-a emis o prevedere in legea care reglementeaza regimul intocmirii actelor gen pasaport cf careia este interzis sa ai capul acoperit.
Desi au existat tentative din partea comunitatii musulmane de a se abroga aceasta nu s-a reusit nimic pentru ca de fapt nu s-a intervenit acolo und ea trebuit.
La initiativa Inaltului Sinod (pentru ca au existat memorii ale unor maicute nemultumite de aceasta situatie cel putin penibila) s-a abrogat aceata prevedere si acum cu voia lui ALLAH Ta`aala daca cultul religios caruia apartii o cere ,poti face poza acoperita(pe cap).

Alhamdulillah.
Nu cunosc exact actul care reglementeaza aceasta HG dar cred ca afost publicat luna trecuta in M Of.
Asa ca poti sa-i spui matusii tai ca se poate adresa inclusiv la Oficiul Ptr Discriminari...

sara
09-03-2006, 04:03 AM
:salam;
InshaAllah o sa caut in Monitorul Oficial , dar din ce am inteles eu , asta depinde de cei de la Politie , in ce stare sunt . Allah A'lam . Dar nu mi se pare corect , incalca drepturile omului , daca au vrut sa faca asa ceva . Pai , omul este liber sa se imbrace cum vreau el , si tinand seama de religia fiecaruia . Daca este o tipa cheafa , de ex ? Doamne Fereste , dar daca este bolnava si nu are par , ca fac? Ii da baticul jos ? Sau daca mai sunt care poarta peruci , sau se vopsesc .
Al Hamdulillah ya Rabb pentru ca ne-ai deschis ochi , si inima , si calea catre Tine , catre credinta , catre viata adevarata .

Mariyah
09-04-2006, 08:06 PM
Daca este cheala ideal ar fi sa-si puna peruca tinad cont ca isi face un pasaport ce ii va servi o perioada destul de lunga de timp .Ce femeie isi doreste o poza in care sa apara cheala?Si nu va comenta nici un politist, eu zic k e un lucru f delicat.

Saira
09-04-2006, 08:13 PM
Daca este cheala ideal ar fi sa-si puna peruca tinad cont ca isi face un pasaport ce ii va servi o perioada destul de lunga de timp .Ce femeie isi doreste o poza in care sa apara cheala?Si nu va comenta nici un politist, eu zic k e un lucru f delicat.

Tinand cont ca perucile sunt interzise in Islam,"solutia" ta pica...in cazul unei muslime...:(

Sara,eu zic sa incerci sa-i faci rost matusii tale de un act care sa arate ca se poate face pasaportul cu batic/hijab si sa-l aiba in caz de ...neplaceri la politie...si daca e ceva,sa puna acest act in fata celor de la politie...asa nu vor mai avea ce comenta.

Mariyah
09-04-2006, 08:19 PM
Intreband azi un politist pe mess despre asta mi-a zis clar ca la el in jurisdictie calugaritele au facut poza fara batic pentru buletin.
Si as mai avea ceva de spus, poate nu e chiar la obiect dar e putin relevant : stiti ca PATRIARHUL a pozat fara POTCAPpt buletin?

Saira
09-04-2006, 08:26 PM
Intreband azi un politist pe mess despre asta mi-a zis clar ca la el in jurisdictie calugaritele au facut poza fara batic pentru buletin.
Si as mai avea ceva de spus, poate nu e chiar la obiect dar e putin relevant : stiti ca PATRIARHUL a pozat fara POTCAPpt buletin?

da,pt ca prin asta ar fi aratat ce functie are...deci nu-si avea rostul...inainte de toate,suntem oameni!nu e functia din spatele nostru,din spatele numelui!
Ce ar fi daca doctorii si-ar face poza cu stetoscopul pe cap,iar sudorii cu masca ai pe fata?!?!
Cu hijabul alta e problema:daca muslimele sunt obligate sa faca poza fara hijab,automat toti cei care vor avea "de-a face" cu buletinul/pasaportul ei...vor stii cum arata ea fara hijab...deci o multime de oameni ii vor vedea awra...iar pt musulmane stii bine ca asta nu e tocmai ok!

imanikka
09-04-2006, 08:43 PM
!
Ce ar fi daca doctorii si-ar face poza cu stetoscopul pe cap,iar sudorii cu masca ai pe fata?!?!

:36_1_21: :36_1_21: Esti ff glumeata bebikule:give_rose: :give_rose:

nur
09-05-2006, 02:15 AM
salam aleikum,
se poate fece act de identitate si pasaport in poza caruia sa apari cu hijab,dute cu pozele si actele necesare si depunele,nu este singurul caz si nici ultimul.ar fii foarte bine daca binevoitorii care dau cu pietre si-ar amintii ca Romania este o tara libera unde dreptul la aparteneta religioasa si etnica este protejat prin lege.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!nu exista nici un ------------------------ legal care sa interzica femeilor musulmane de origine romana sa aibe actele legale cu hijab !!!!!!!!!!!!.nu se admit pozele cu niqab atata tot.insh'allah sa auzim de bine.:002:

genan
09-19-2006, 09:34 PM
te duci la politie si spui ca le-ai pierdut.. le declar la monitorul oficial pierdute si ei sunt obligati sa iti faca altele... numai ca in cazul de pierdere, trebuie sa platesti nu stiu ce taxa.... care e ceva mai mare decat taxa care o platesti atunci cand iti faci actele noi, dupa expirarea celorlalte....

drkhalid
09-20-2006, 03:04 AM
sora - sara poti sa cauti aceasta lege in monitorul oficial din internet si pot citi toate legile de constitutia romana si acest sit este www.monitoruloficial.ro/
allahu maaki

sara h
06-19-2007, 05:17 PM
Salaam aleykom,
Imi pare rau sa va dezamegesc,dar la noi la Constanta nu ne permit sa facem poze cu hijab.Eu am fost pusa in situatia aceasta,si din pacate cu taote eforturile,nimic nu s-a rezolvat Astaghfarllah Al Adheem! :mad: Speram ca pe viitor sa se faca ceva in privinta asta inshallah

iman99
06-19-2007, 06:20 PM
Asalamu aleikom w rahmatullah w barakatu
Intotdeauna functionarii publici vor face mare tambalau cand vad o "imbaticata"
Se poate feteleor...se poate face poza cu hijab....numai ca trebuie sa fim tari si ferme pe pozitie.....ptr ca ei au impresia ca putem renunta cu una cu doua....pai scuza-ma daca fac poza fara hijab ptr pasaport..orice vames ma poate pune sa-mi dau jos baticul sa vada sunt eu sau nu sunt eu

Am avut probleme pentru permis..feteleo audu bilahy mina sheitan rajim....crize ..stiti ce sunt alea crize....cand m-a vazut doamna ca m-am ashezat pentru poza cu baticu-n cap....s-a ridicat in picioare si mi-a spus:Pai cum crezi ca iti fac asa poza.....???? si eu i-am psus..doamna dar cum altcumva?ea a TIPAT ATUNCI................CUM SA-TI FAC ASA POZA CA TREBUIE SA SE VADA URECHILE....deci asta cand am auzit m-a bufnit rasu..zic.stati doamna linistita ca prietena mea si-a facut buletin cu barik..deci permis....

Eu nu fac asa ceva...si l-a chemat pe unu sa sune la bucuresti s aintrebe....intre timp mi-a psus sa stau deoparte....dupa ce ca toata lumea se uita la mine ca la o ciudata a mai pus ea in evidenta lucrul acesta...oricum am sunat o prietena avocata si am intrebat-o d elega respectiva..si mi-a spus ca este aprobata.i-am trimis vorba doamnei crizate..si stiti ce a spus:Sa se spele pe cap cu el(probabil cu avocatu)
alhamdulillah...deci a venit si lenesul acela care a trebuit sa sune la bucuresti care probabil n-a sunat ca a venit cu raspuns negativ

in sfarsit am sunat la dn abu al ola am vb cu sevinci si mi-au trimis ptrin fax o adeverinta ca as face parte din cultul musulman care ptr ei nu avea nici o valoare :(

Apoi sotul meu a sunat stanga dreapta si s-a ajuns in sfarsit acesata problema la bucuresti...de unde s-a primit raspuns clar...da se poate..............................
deci nu vreau sa va povestesc in aceasi zi seara am venit din nou la permise ptr poza.....mai aplauze si flori nu am primit...deci cum se purtau cu mine ..ma sha Alah probabil i-a certat cineva ca si-au cerut si scuze ptr incidentul de dminineata in sfarsit ma pun la poza...aveam batic alb si fundalul era alb...nu iesea bine in poza....s-a uitat acel domn la mine si mi-a spus..vai este o probelma...nu se vede numai fata in poza..nu aveti cumva un alt batik la dvs..deci tineti minte dvs...ceea ce diiminata mai putin si ma perciunea doamna:).
si noi cum ne aflam la mol am mers am cumparat alt batic..domni ne-au asteptat in ciuda faptului ca era ora de inchidere..dar au fost f draguti...:)

deci se poate numai nu va lasati:D

sara h
06-19-2007, 08:37 PM
Mashallah surioara Iman m-a impresionat povestea ta!!Poate data viitoare cand voi avea nevoie,o sa te iau cu mine ca bodyduard:D caci mashallah te-ai descurcat tare bine!!!!:999: Barakallah feec7

Hager
06-19-2007, 09:00 PM
Dragi surioare eu am schimbat pasaportul anul trecut inaintea plecarii la hajj,si am avut ceva pb ,desi cei de acolo vazandu-mi si buletinul si celalalt pasaport cu hijab au facut pe inaccesibili.La un moment dat cineva mi-a zis ca ,citez:''luati loc pe scaun si dezbracati-va'':mad: ce?????????zic ,glumiti,nu?
Zic stai sa vezi acum ,vreau sa vb cu superiorul de aici,am mers la comandant ,mi-a vazut actul expirat ,i-am zis de consiliul de discriminare si ca vreau actul cat mai repede posibil .Foarte mirat zice ok doamna se rezolva ,ca aveti papagal:D ...........i-am zis ca de fapt acasa am o pereche si mi-a ceru sa aduc un act prin care sa fie specificat ca religia mea islamica ma obliga pe mine ca musulmana sa port acest hijab in cap in public,cand fac poze sau la alte activitati.Si alhamdulialh am sunat imediat la moschee ,au pregatit actul ,l-am luat si in 4 ore s-a rezolvat totul multumita bunuli ALLAH SWT .ALHAMDULIALH RABIL ALAMIN.Asadar cateodata dragele mele mai faceti si gura ca doar dunt drepturile noastre si niciodata nu va lasati intimidate.ALLAH MAAKUM.ALLAH MAAKI.:999: :999:

iman99
06-19-2007, 09:41 PM
asalamu aelikom w rahmatullah w barakatu

nici ca nu ti-ai gasit surioara sara un bodyguard mai bun;) as venii cu cea mai mare placere

Ah si eu in decembrie trebuie sa-mi schimb pasaportul ca imi expira in decembrie.in sha Alah poate il pot prelungii aici in iordania daca nu....ma inamez cu rabdare:D

ummraschid
06-19-2007, 09:45 PM
assalamu alaikum wa rahmatu-llahi wa barakatuhu,

dragi surioare,

intr-adevar, se poate, si inshaallah, trebuie sa se poata, in definitiv este lege!...

...sant si eu patzita, de fapt nici nu am primit inca pasaportul cel nou, care , (desi actele mi-au fost cu chiu, cu vai acceptate, insa abia dupa ce am prezentat extrasul de lege, luat din internet), intre timp, cum-necum, s-a " ratacit" pe drum...
...in fine, inshaallah, pana la urma sa ajunga cumva la mine...deci nu este vorba de lege, ci de cei care aplica ( sau nu) legea...
...din pacate, chiar si unde-i lege, este si tocmeala....

...daca vreti, aruncati o privire la articolul 6, paragraf c) :

http://www.pasapoarte.mai.gov.ro/pas_h_94.htm

:002:

sara
06-20-2007, 03:09 AM
asalamu aelikom w rahmatullah w barakatu

nici ca nu ti-ai gasit surioara sara un bodyguard mai bun;) as venii cu cea mai mare placere

Ah si eu in decembrie trebuie sa-mi schimb pasaportul ca imi expira in decembrie.in sha Alah poate il pot prelungii aici in iordania daca nu....ma inamez cu rabdare:D

Stii nu era vb de mine , ci de bunica mea crestina . Ea a fost sa-so faca poze cu matusa mea , iar aia cand au vazut-o pe matusa mea cuhiajb nu au vrut sa-i faca poze , matusa mea le-a cerut sa-i arate legea ca nu are voie , apoi au dat din umeri si au facut poza cu batic .Problema a fost cand sa dus bunica singura sa-l ridice , nu au vrut sa il dea si au pus-o sa faca alta poza fara batic .

Mie pasaportul imi expira la anul , ma pregatesc sa dau piep cu cei de acolo , nu ma las cu una cu doua , am invatat ceva de la egypteni { cand vedeti filme arabe si femeile tipa sa stitii ca sunt egyptence , asta se intampla si la Meka , cand femeile vb mai tare , rad , sunt egyptence :999: }

Iris00
07-15-2007, 02:51 AM
Pentru a putea face pasaportul cu batic in Romania ,trebuie sa mergi la Muftiatul Cultului Musulman sa-ti iei o adeverinta precum ca apartii acestui cult.
Dar inainte de asta trebuie sa mergi la biserica de un sa-ti iei o hartie ca nu mai esti crestina si dupa care cu aceasta adeverinta mergi la muftiat si cu adeverinta de la Muftiat la politia pasapoarte.

daniela_muslimah
07-17-2007, 10:20 PM
eu am facut asa:..

ieri m-am dus la Directia Generala de Pasapoarte de pe strada Nicolae Iorga.. (Bucuresti)

am avut o adeverinta de la Liga Islamica..

si Alhamdulillah a fost suficient.. au acceptat-o.. :)

nimic mai mult.. nu trebuie document de la biserica sau muftiat, e de-ajuns o astfel de adeverinta (ca apartin religiei Islamice si ca femeia musulmana trebuie sa poarte batic in pozele pentru documente, inclusiv pentru pasaport).

si mai mult de atat, mie nici macar nu-mi expira pasaportul...

nu stiam ce motiv sa trec acolo.. :D de ce-l schimb?.. pana la urma s-au gandit si ei si au zis sa trec: motiv: (citez) "mi-am schimbat religia" :D :D :D

Alhamdulillah.. deci se poate.. :)

eu ieri am depus si astazi l-am luat (in regim de urgenta) si Alhamdulillah n-au fost probleme cu poza si nici probleme la eliberare.. ;)

~~~

Fi Aman Allah...

:give_rose:

mariamch
07-27-2007, 10:32 PM
Jazak Allah Khairen
SARA suriaoara ....pana la urma dupa atata timp ...sa rezolvat treba cu pasaportul cu poze cu hijab!?.....te rog sa-mi spui si mie daca ai avut ceva probleme.....!jazakaALLAH....:give_rose: :give_rose: :give_rose:

sara
07-28-2007, 06:25 PM
SARA suriaoara ....pana la urma dupa atata timp ...sa rezolvat treba cu pasaportul cu poze cu hijab!?.....te rog sa-mi spui si mie daca ai avut ceva probleme.....!jazakaALLAH....:give_rose: :give_rose: :give_rose:

Nu era vb despre mine , ci despre bunica mea crestina , care purta batic si nu au vrut sa-i dea pasaport , a fost nevoita sa iis faca alta poza fara batic , si asta din cauza ca fata ei { matusa mea } era muslima , si purta hijab .

Matusa mea si-a facut in iunie a.c pasaport cu hijab , trebuie sa fii tare , sa le spui ca vrei sa vezi legea in care se interzice pozarea cu batic sau jihab , poti chiar sa ceri sa intri in audienta la comisar , cand or sa vada ca te tii pe " pozitie " o sa iti elibereze pasaportul cu hijab , inshaAllah .
Mai am putin si o sa mi-l schimb si eu :scenic: , inshaAllah sa fie bine .