View Full Version : Civilizatia in tarile islamice
Exista sau nu civilizatie in tarile islamice?
Am auzit azi tot felul de exprimari la TV cu ocazia comemorarii atacului din 11sept, ca a fost "atacul impotriva lumii civilizate", etc, iar un comentator a spus chiar ca "am incercat sa ii aducem in randul oamenilor civilizati".
alt comentator spunea ca pana in anul 1400 lumea araba era mult mai avansata decat cea occidentala, si ca arabii nu datoreaza nimic lumii occidentale.
s-a vorbit si despre democratie si despre incompatibilitatea instaurarii democratiei in cadrul unui stat islamic.
stiu ca multe persoane din Romania, crestine sau nu, considera arabii/musulmanii (ca oricum nu prea fac diferenta) inapoiati.
as dori o discutie fara jigniri daca se poate, cu argumente : considerati ca tarile arabe nu sunt civilizate, si DE CE?
Ce anume determina ca o tara, un popor, sau o apartenenta religioasa sa fie clasificate ca fiind civilizate?
Mariyah
09-11-2006, 09:46 PM
WOW ce intrebare de fapt intrebari:)
Acum depinde ce intelegem prin conceptul de civilizatie pt ca vb de un ansamblu de caracteristici atribuite unui popor nu?
Pana la urma de ceva de o complexitate majora , nu?
In ultima vreme am remarcat ca democratia este inteleasa ca parte a civilizatiei .Nu spun ca este corect , este relativ sa gasim democratia ca o componenta a civilizatiei insa stim bine ca democratia nu merge mana in mana cu invataturile Coranului, de aceea in lumea araba democratia ori e neexistenta ori prezenta ca o umbra.
Asta face pe multi sa afirme ca lumea araba este necivilizata.
Insa mai sunt si alte aspecte.........................
voi reveni i cateva momente pt ca trebuie sa hranesc matza
huda_alrahim
09-11-2006, 10:00 PM
WOW ce intrebare de fapt intrebari:)
Acum depinde ce intelegem prin conceptul de civilizatie pt ca vb de un ansamblu de caracteristici atribuite unui popor nu?
Pana la urma de ceva de o complexitate majora , nu?
In ultima vreme am remarcat ca democratia este inteleasa ca parte a civilizatiei .Nu spun ca este corect , este relativ sa gasim democratia ca o componenta a civilizatiei insa stim bine ca democratia nu merge mana in mana cu invataturile Coranului, de aceea in lumea araba democratia ori e neexistenta ori prezenta ca o umbra.
Asta face pe multi sa afirme ca lumea araba este necivilizata.
Insa mai sunt si alte aspecte.........................
voi reveni i cateva momente pt ca trebuie sa hranesc matza
Asta e doar parerea mea personala...nu cred ca democratia are legatura cu civilizatia si istoric vorbind nici nu a avut..
Acum referitor la zilele noastre: Germania este o tara democratica in care fiecare isi poate exprima parerea....
Cand vezi tineri cu cercei te miri pe unde, par in toate culorile, tatuati, mutilati de propriul extremism, tineri care sunt dati afara din case de parinti pt asemenea comportament, droguri si alte alea...poti sa spui ca asta inseamna civilizatie. Germania nu se rezuma la astfel de exemple....si este o tara civilizata....dar nu democratia o face civilizata....
Democratia trebuie inteleasa ca un regim politic si pusa in legatura cu alte valori...
Civilizatia trebuie abordata din punct de vedere al realizarilor acelei tari sau comunitati: realizari sociale, artistice, spirituale...
Mariyah
09-11-2006, 10:10 PM
Parerea mea personala este ca toti acei care afirma ca lumea araba este necivilizata in comparatie cu cea non-araba gresesc rau de tot.
Pana la urma civilizatia se vrea inteleasa ca fiind ceva unitar .Insa civilizatia unui popor detine o unicitate proprie prin care o diferentiaza de celelalte. Insa omul modern are tendinta de a generaliza de a impune ceea ce crede ca e mai bine, asa ca acum modelul de civilizatie admis mai de toata lumea e "modelul american , "american dream". Ceea ce nu se aseamana cu visul american e indoielnic.
Eu cred ca acele persoane care fac asemenea afirmatii vreau de fapt sa afirme ca "lumea araba este mai putin moderna decat cea non-araba" si ma refer aici la faptul ca lumea araba respinge lucruri considerate normale in "modernism": democratie, reviste playboy pe toate tarabele etc etc..............
huda_alrahim
09-11-2006, 10:51 PM
Parerea mea personala este ca toti acei care afirma ca lumea araba este necivilizata in comparatie cu cea non-araba gresesc rau de tot.
Pana la urma civilizatia se vrea inteleasa ca fiind ceva unitar .Insa civilizatia unui popor detine o unicitate proprie prin care o diferentiaza de celelalte. Insa omul modern are tendinta de a generaliza de a impune ceea ce crede ca e mai bine, asa ca acum modelul de civilizatie admis mai de toata lumea e "modelul american , "american dream". Ceea ce nu se aseamana cu visul american e indoielnic.
Eu cred ca acele persoane care fac asemenea afirmatii vreau de fapt sa afirme ca "lumea araba este mai putin moderna decat cea non-araba" si ma refer aici la faptul ca lumea araba respinge lucruri considerate normale in "modernism": democratie, reviste playboy pe toate tarabele etc etc..............
:give_rose: :999: intr-adevar
pai in USA am vazut ca multi baieti lucreaza, conduc masini, care trebuie sa fie de o anumita marca pt ochii lumii, beau bere si ragaie fara jena de fata cu altii...totusi romanii nu ragaie de fata cu oricine, si Romania este considerata o tara "inapoiata" fata de altele. americanii umbla imbracati in short, tricouri, fara sa prea tina seama de imprejurari sau ocazie..ceea ce aici iar nu este considerat normal. deci sa inteleg ca civilizatia tine de dezvoltarea economica?:D
am auzit pe multi care au fost in USA spunand ca s-au mirat sa vada pe strada , de exemplu, o fata imbracata cu tricou lung si larg, parul nepieptanat, ciorapi verzi, papuci rosii..adica cu haine care nu se potriveau deloc si cu o tinuta totusi nepotrivita, chiar pt strada. asta nu inseamna ca persoana aceea ar fi inapoiata, sau necivilizata...si n-am auzit ca cineva sa spuna despre americani ca sant necivilizati, sau lipsiti de cultura, desi, in general, daca discuti personal , mult mai multi americani nu au cunostiinte generale despre alte tari, istorie, etc, fata de cei din alte popoare.multi nu stiu nici despre tara lor multe...chiar imi aduc aminte, din moment ce nazirah vorbea despre patriotismul legat de tara ta, ca americanii sant patrioti, insa se cam fac de rusine ca nu stiu multe nici despre propria tara.
de ce exista imaginea ca arabii, care umbla in imbracamintile lor lungi, au barba si unii sant putin mai inchisi la culoare, sant murdari si ca nu sant civilizati? am auzit de fooooarte multe ori spunand-se despre arabi ca sant mizerabili si ca nu s-ar spala, cand de fapt, multi dintre ei fiind musulmani practicanti, banuiesc ca se spala de mai multe ori decat alte persoane/zi.
voi continua cand am timp.
Mariyah
09-11-2006, 11:18 PM
asta am auzit-o si eu ca arabii miros la fel ca negrii insa eu cred cu tarie ca nu e adevarat
oameni sa se dea cu parerea se gasesc mereu...chiar acuma ctv zile colega de fac a sotului meu i-a spus nici macar nu a intrebat! ca in tarile arabe ei circula cu camilele ca la ei nu exista masini
asta e cea mai dintre cele mai afirmatii pe care le-am auzit :D:D:D
pai na , astea sant clasice deja..ca stau cu animalele in "casa" , casa fiind o coliba, de fapt..mai si ce case au unii de fapt, da na, asta e partea a doua.
huda_alrahim
09-12-2006, 12:51 PM
asta am auzit-o si eu ca arabii miros la fel ca negrii insa eu cred cu tarie ca nu e adevarat
Intr-adevar nu este adevarat..se spune ca fiecare are mirosul lui, inclusiv "albii". Dar nu poti sa spui ca arabii miros ca negrii..
Si eu am auzit la facultate ca arabii sunt nespalati...si l-am intrebat pe respectivul daca el se spala de 5 ori pe zi pe maini, pe fata, pe picioare, dupa ce merge la toaleta, sau daca se spala din cap pana in picioare dupa anumite chesti....si el a trebuit sa recunoasca ca nu....
Un alt caz a fost cand o prietena s-a intors de la practica de pe aeroportul baneasa, unde veneau curse de Turcia si ea spunea la fel...a primit acelasi raspuns si si-a dat seama ca a facut o gafa...
Dar multi isi sustin in continuare ideile, le spun la toti ce ii asculta, dar ei nu ai vb macar o data in viata mai mult de 15 min cu un arab...
latifa
09-12-2006, 12:57 PM
In primul rand,dupa parerea mea ,trebuia stabilit conceptu de civilizatie.Adica ce inseamna 0pt voi civilizatie.
Daca oamenii isi arunca mizeriile in strada,si daca urla pe strada unul dupa altul,asta inseamna ca sunt necivilizati sau asta nu are leg cu civilizatie?
Mariyah
09-12-2006, 01:06 PM
Cred ca si asta face parte din civilizatie ,din pacate civilizatia este ceva f f f complex insa nu cred ca trebuie confundata cu cultura.:confused:
Mariyah
09-12-2006, 01:27 PM
si pt ca Amal a vb de America , un fel de tara a democratiei.
America este tara in care oamenii au cele mai putine libertati.
Daca in America ai parcat masina gresit ....te-a taxat cu 100 de dolari....sa iti ia masina din locul unde ai parcat ...1000 de dolari.
Daca nu ai taiat iarba la nivelul impus de primarie..........vei fi taxat cu alte sute de dolari. Daca ai aruncat un muc de tigara in mijlocul Chicago-lui 200 de dolari.Pai in Romania ai tu parte de asa ceva?Nu ti-ai platit impozitele, taxele? Nu ai bani? Pai vin recuperatorii acei third party agency si -ti iau lucrurile din casa in secunda a 2a .Nu mai citez din legile americane reguli de conducere auto pt ca veti crede ca va mint, cum fiecare autostrada isi are o proprie regula ABERANTA si nu mai zic de legile civile unde in unele state nu ai voie sa-i spui sotiei ca sotul ei are datorii pt ca te poate da in judecata. Acesta este statul Massauchusets!
Ce libertate e asta cand esti supus unor reguli atat de fixe la orice pas?
Dar pan` la urma e este libertatea? Este ceva relativ in functie de locul unde te gasesti?
Sa fim seriosi in America cetatenii au foarte multe drepturi si libertati printre care : a tacea pt ca orice vei spune va fi folosit impotriva ta, a tacea , a tacea si a tacea si a face ce e scris in lege deci totalitarism mascat pt ca altfel cum imi explic ca nu stiu ce pas sa fac in Chicago de frica sa nu fiu amendat la orice pas?
suleiman
09-12-2006, 01:59 PM
Civilizatia inseamna : ansamblul de caractere proprii de viata , materiale si intelectuale (religioasa , morala , artistica , istorica , culturala , sociala ...) definite de o comunitate sau o tara .
Daca vrem sa le luam pe rand :
Istorica : Inca Europa si chiar America nu au atins civilizatia istorica pe care au atins-o musulmanii , si dovada consta in popoarele originale ale unor tari , actualmente , sterse .
Daca luam cultura indiana din America , nu prea mai exista , pentru ca Europenii care au deschis America au avut grija sa stearga cultura veche a Americii . In schimb , daca ne uitam la Indonesia , Albania , Turcia , Pakistan , India , Afganistan ... vedem ca Islamul nu a schimbat decat religia popoarelor respective pastrand identitatea lor proprie .
Religioasa : In ciuda faptului ca nu exista in acest pamant nici o tara care practica religia in politica sau in relatiile sociale , lumea Islamica a pastrat cat de cat normele religioase , si incearca sa aplice din ele ce se poate; in timp ce in occident religia este pusa intr-o cutie bisericeasca care se deschide abia duminica sau in alte ocazii religioase .
Morala : Un cuvant modificat in dictionarul occidental , si manipulat ca sa aiba alta forma si alte perspective . In timp ce in orientul arabo-islamic , morala este pastrata cat de cat conform traditiilor , cu unele exagerari care se pot modifica cu intoarcerea la religie .
Socialo-economica : Atata vreme cat occidentul se bazeaza pe ce fura din orient , o sa ramana el avansat in timp ce orientul ramane blocat istoric . Nu pot sa zic inapoiat ci blocat , pentru ca totusi exista niste tari arabe foarte avansate (nu zic Islamice pentru ca predomina saracia in ele) . Dar cu intoarcere la Islam , si prin aplicarea Daniei se modifica situatia .
Culturala : Daca stam sa analizam acest cuvant vedem un lucru foarte interesant . Exista un centru al culturii , acest centru este concentrat in orientul mojlociu , si daca facem un reper vedem ca cu cat esti mai aproape de zona cu atat esti cu cultura mai mare . Asta daca definim cultura ca si studii , inteligenta si asa mai departe .
Daca cultura inseamna stiinta armelor , si pregatirile solide in armament , atunci este clar ca zona Islamica este cam inapoiata si nu numai zona Islamica , mai sunt multe tari din lume considerate "Cu grad inalt de civilizatie" dar cu "grad scazut de armament" dar nici o data nu am auzit sa fie clasificate ca si tari inapoiate .
Pe scurt :
Tarile islamice sunt ca si femeile certate cu sotii lor ; nu sunt nici casatorite si nici divortate . Sunt tari blocate intre a aplica Islamul (si nu o fac) si intre a renunta la orientalism in favoarea occidentalismului (si nu o fac) , de accea sunt considerate tari inapoiate , si nu in sensul direct si global , ci in sensul de viteza .
Cat despre cei care zic ca Arabii nu au asistat la civilizatia Europei , sa puna mana pe carti si sa mai citeasca . Iar cei mai cinstiti in acest domeniu sunt savantii orientalisiti germani , care au studiat cultura Islamico-araba si au scris carti intregi despre cum au civilizat musulmanii Europa .
Dar daca "oamenii culturii" citesc cartile doar ca sa aiba nota mare la examen fara sa inteleaga sau sa caute mai departe , atunci este clar ca nu o vada nici o influenta a musulmanilor in Europa.
In timp ce :
Al-Khawarezmi = Algoritm
Al-Razi = Razes
Eben Sina = Avicenna
Ali ben Isa = Jesu Haly
Ammar ben Ali = Canamusali
Abul-Qasim Al-Zahrawi = Abulcasis
Al-Hasan ibn Al-Haitham = Alhazen
Hunain ben Isaac = Hoannitus
.
.
.
.
.
.
Totul este facut sa para din Europa , atunci este clar ca nu o sa stie acela , nici o data , ce au facut musulmanii in Europa .
Daca e chiar asa , atunci de ce se folosesc in Europa cifrele arabe ? (cel putin)
daniela_muslimah
09-12-2006, 03:51 PM
Masha'a Allah!
Perfect de-acord, Suleiman...
~~~
Este incredibil cum din cartile lui Ibn Sina (atat de cunoscut ca Avicenna) se invata si in secolul al XXI-lea...
(voi stiti mai bine, cei care studiati medicina, nu?)
~~
desi scrierile sale sunt de atata timp...
~
Si intr-adevar... nu au ajuns "civilizatiile" din prezent.. la nivelul civilizatiei islamice..
pai pentru Renastere... marea schimbare din Europa...
oare ce rol au avut influentele din lumea islamica?..
;)
stiintific, artistic...
~
Din punct de vedere arhitectural, spre exemplu...
in toata zona aceea: Spania... oare ce influenta a avut stilul maur?... Cred ca a auzit toata lumea de arhitecti celebri, precum Gaudi.... :)... cu mozaicurile sale frumoase...
(multe luate din cladirile maure... )
:rolleyes:
~~~
ca stiinta... matematica, medicina, chimie, astronomie etc etc...
Urmele ei se vad atat de clar in prezent...
Subhana Allah!
Hayat
03-09-2007, 03:18 AM
bunnn..cultura araba este foarte bogata da?si existenta unei culturi este implicit determinata de existenta unei civilizatii care sa o produca da?si eu sa cred ca civilizatia araba este mult mai valoroasa decat cea care stie sa manance la mcdonalds..daca ne gandim bine la mcdonalds..hmm..mai bine nu ne gandim..si ne bucuram de mancarea araba care este multiplu mai bunaaa!!!:D
odata ce Islamul este o religie care indeamna la cunoastere stiinta nu cred ca se poate vorbi de "inapoiati" arabi..care citesc chiar cea mai pretioasa sursa de "stiinta" in toate domeniile care este Coranul..Allah swt ne-a trimis ajutor de pret dar noi am avut si avem libertatea de a alege drumul drept sau cel spre intuneric..
dar o apartenenta religioasa nu poate fi considerata nici civilizatie,nici inapoiere,nici terrorism..e vorba de individ in sine si nu de apartenenta religioasa..
Latifah
03-09-2007, 03:39 AM
Intr-adevar...ideea ca muslumanii in general sunt imputit(mai ales ptr ca ii confunda cu arabii) este f bine impamantenita...Ca ei au un miros specific...ca tiganii de la noi (am citat). Insa oare cum ne simtim vara in autobuze :( ? oare romanii stiu ce inseamna o Baie? nu as intra in detalii...
Si cati dintre noi(vb in numele nonmusulmanilor) au bideu acasa asa cum au arabii si oare cati stiu sa il foloseasca?
Trecand insa la subiectul culturii....americanii prosti nu sunt. Au stiut exact cum sa imi faca o imagine, un brand pe care sa il promoveze. Simplul fapt ca aceatsa 'cultura' americana exista de f putine sute de ani vorbeste de la sine. Nu au avut cand sa isi creeze o istorie...sau mai bine zis..nu au stiut cum caci daca se straduiau putin...insa mai bine au distrus cultura indienilor si gata....zgarie-norii si sunt cei mai tari.
Concluzia? Daca ai bani poti conduce lumea....au facut bani...acum manipuleaza pe cine vor , cum vor, si mai ales sufera saracii musulmani din orient care stau pe o 'mina de petrol' si care sunt intr-o situatie financiara si sociala care nu le permite sa se afirme.
Voi studi mai bine istoria zonei musulmane, insa in cate am inteles in Coran se spune ca musulmanii vor suferi, vor fi stigmatizati si si-o vor face cu maineile lor. (corectati-ma dc am zis o prostie).
wa salam
*salat*