View Full Version : Ce gatim azi?
alialivali
09-19-2006, 07:22 PM
Va propun un nou subiect, in care sa postam fiecare ce gateste si reteta repectiva.
Incep eu:
Astazi, peste cu legume la cuptor.
3-4 cartofi de marime medie curatati si taiati cubulete, un morcov mai mare ras pe razatoare, o telina de marime medie data pe razatoare, 2 rosii mai mari taiate rondele, o ceapa mai mare taiata rondele, un praz taiat rondele, marar tocat, pestele folosit - cod file.
Se seapara legumele in doua jumatati. Se aseaza in tava primul strat de legume, incepand cu cartofii, morcovul, telina, un rand de rosii, unul de ceapa, praz. Se aseaza fileul de cod, portionat. Deasupra, se aseaza restul de legume in acelasi fel, peste care se presara marar. Intr-un castronel se dizolva condimente dupa gust cu putina apa (sare, piper, coriandru, boabe de mustar pudra, curry, boia de ardei iute, sare de lamaie sau zeama de lamaie etc) si se toarna pe deasupra. Se mai poate pune si putina samna (Ghee). Se acopera tava cu folie si se da la cuptor. Dupa cca 15 min se inlatura folia si se lasa la cuptor pentru cca 20 min.
alialivali
09-20-2006, 06:10 PM
Astazi:
Ma'ashi (sarmale cu orez)
Se ia o varza mujlocie, se opareste cam 5 min ca sa se desprinda foile usor, se scot foile care se mai pun la fiert pana devin moi. Separat, se prepara orezul doar jumatate, se pune marar si patrunjel, un pic de pasta de rosii, condimente dupa gust.
Se impacheteaza orezul in foile de varza (atentie, "sarmalele" trebuie sa fie subtiri), se aseaza intr-o cratita, se adauga un pic de apa si se pun la fiert la foc foarte mic.
Salata de vinete cu tahina
Se coc vinete, se toaca marunt, apoi se amesteca cu sare, tahina, un pic de ulei de masline, un pic de utet, usturoi pisat.
alialivali
09-21-2006, 09:40 PM
Astazi am facut chiftelute din carne de vita, cartofi prajiti si sos tahina.
Sarah_Nour
09-21-2006, 11:10 PM
E buna treaba uite asa ne mai vin si noua idei:kuzya_01: mai diversificam un pic:kuzya_01: :kuzya_01: ;
Hai sa va spun ce am gatit eu azi :scenic: :
Ciorbita de legume cu vita pe care cu siguranta o stie toata lumea si apoi, am pregatit
Ficat de Vitel:Am tocat 2 cepe medii
3-4 rosii mai maricele decojite
1 ardei gras mai mare
- dupa ce am taiat ceapa solzisori, am pus condimentele(cuisoare,piper, 7spices si sare) in tigaie un paharut(cel de ceai) cu ulei, in care se inabuse ceapa cu condimentele, apoi se adauga ardeiul gras bucatile de ficat taiate, se lasa un pic sa se intrepatrunda;
- rosiile decojite cu o lingura de bullion, si zeama de supa de la carne, se baga la robot si se obtine un sos gros care se toarna apoi peste ficat, se lasa sa dea in clocot apoi se baga la cuptor – 30-45 min pana ce se fragezeste ficatul , daca scade sosul se complecteaza cu supa de la carne.
(eu fierb carnea de vita pentru mancare si pastrez o anumita cantitate pentru ficat spre exemplu)
- ficatul cu sos se serveste cu garniture de orez sau se poat face si spaghete dupa gust.:36_1_21:
sa vad ce mai fac maine dar poate mai veniti si voi cu idei:smile16: :smile16:
Bun venit in forum alialivali.
Frumos subiect ai propus :)
Sarah, poti posta si reteta de ciorbita de legume cu vita; poate sunt cateva "forumiste" sau vizitatoare ale forumului care nu stiu sa gateasca:) , iar cele care stiu poate ca o prepara in alt mod.
Ce am gatit azi:
Calamar tras la tigaie cu morcov
http://members.lycos.co.uk/amalis/image/IMG_calamar.jpg
200g calamar
60g morcov
120ml ulei masline
putin usturoi tocat
0,3g sare
0,1g piper
20g patrunjel
ciboulette (ceapa ciorii)
supa de pui pt sos
patrunjel verde
Preparare:
1. Calamarul se taie felii groase de 1 cm.
2. Morcovul se spala si se curata. Se rade pe razatoarea mare.
3. Intr-o tigaie se incinge uleiul de masline si se caleste inauntru calamarul. Se adauga usturoiul tocat, apoi morcovul ras. Se condimenteaza cu sare si piper, cel mai bine din rasnita. Se toarna putina supa de pui si se mai lasa sa fiarba 8 min.
4. Calamarul se aranjeaza intr-o tigaita si se orneaza cu frunze de patrunjel tocat si cu ciboulette.
revista Ioana
Reteta avea si vin, dar nu am mai folosit. Am adaugat la reteta putin ghimbir tocat.
Sarah_Nour
09-22-2006, 09:57 AM
Uite cum fac eu:
Ciorbita de vacuta
Eu prefer rasol de vital, osul dagust bun la orice mancare, asa ca iau doua rasoale sa zica pe care le pon la fiert, arunc prima apa apoi lass a fiarba bine carnita.
2 morcovi medii(nu fff mari ca indulceste ciorba)
1 telina potrivita
1 patrunjel(radacina)
Se taie cubulete sau rondele sau pe lung cum doriti dupa preferinta, se pune un pic de ulei in oala si se inabuse toate acestea cu sare si condimente pentru ciorba(eu am un mix de condimente pt.ciorba), apoi sa nu se arda se toarna zeama de la carne si de asemenea introducem si bucatile de carne taiate (dupa preferinta puteti pastra sau nu oasele,dar daca carnea este fiarta eu nu mai pastrez osul);
O ceapa de marime medie se introduce (intreaga) in ciorba, de asemenea un ardei micut se taie cubulete,o rosie mai mare se decojeste si se pun in ciorba, se lasa la fiert. Cand ceapa se inmoaie, deci a fiert, eu o scot din oala tocmai pt.faptul ca lasand-o in ciorba va modifica gustul asa ca prin fierbere ciorba si-a luat aroma necesara.
Puteti sa puneti la final bors sau lamiae (eu folosesc lamaia la servire la farurie,fiecare in functie de gust)
Si cam asta este ciorba de vacuta, se poate insa daca doriti sa puneti si fideluta, dupa preferinta se poate pune un fir de leustean care in prealabil sa fie scos din oala pt.ca multi nu suporta verdeata in ciorba, sau la condimente puteti folosi Knorr, eu una am renuntat de mult la Knorr si Maggi, prefer cat mai natural cu putinta.
E si daca tot am cazut din pat cu noaptea in cap :sleep_2: le-am facut eu dimineata la ai mei Paine arabeasca:
2 cesti si jumatate de apa calduta
1 lingurita zahar
3 lingurite si jumatate de drojdie
Jumatate de lingurita sare
5 cesti si jumatate de faina
Apa+zaharul+drojdie+faina se amesteca bine pana se incorporeaza, la final se unge coca cu putin ulei si se lasa la crescut.
O puteti coace la cuptor pe o tavita(de fapt pe fundul tavii) sau eu am o forma rotunda care se pune direct pe flacara, intind foaie subtirica si o pun sa se coaca pe aceasta tabla, se serveste calda;
Pai si ce le-am dat numai paine am pus si eu lebna, masline verzi si o omleta pt.mic dejun superrr sufficient :kuzya_01: , va pup si astept retetele voastre!!!
alialivali
09-22-2006, 01:05 PM
Sarah_Nour, astazi am sa incerc si eu reteta de paine, cu siguranta.
alialivali
09-22-2006, 06:44 PM
Astazi am facut painea dupa reteta postata de Sarah_Nour, a iesit delicioasa, si:
Mancare de mazare si morcovi
Se pun taiati rondele, plus cam 500 gr mazare boabe (se pot folosi si legume congelate de la supermarket), o ceapa tocata marunt, cam 3 catei de usturoi zdrobiti se pun la fiert cu apa un pic mai mult decat sa le acopere, se adauga un cub de Maggy, pasta de rosii (dupa gust), ghee, condimente dupa gust (boia de ardei iute, sare, piper, mix de condimente etc). Se lasa la fiert, la foc mic, pana se inmoaie legumele si apa scade, sa fie ca un sos. O mancare rapida si usor de facut.
alialivali
09-23-2006, 06:11 PM
Astazi, paine arabeasca la care jumatate din cantitatea de faina am inlocuit-o cu tarate alimentare, si
Mancare de legume:
Morcovi, cartofi, ceapa, un praz, fasole verde, cu putin ulei sau grasime, puse intr-o cratita de teflon, condimente dupa gust. Se pune apa cat sa acopere legumele si se lasa la fiert la foc incet, pana seaca apa complet. Este usoara si foarte gustoasa.
alialivali
09-24-2006, 10:16 PM
Astazi am gatit o mancare egipteana, nu-i stiu numele :o.
Pentru aceasta, aveti nevoie de:
200 gr naut
500 gr carne tocata de vita
o ceapa
patrunjel
1 paine alba
500 gr iaurt
2 catei usturoi
condimente
Se fierbe naut cu condimente dupa gust. Cand este aproape fiert, se pune carnea tocata la prajit cu ceapa tocata fin si patrunjel tocat, amestecate cu condimente dupa gust, se taie painea cubulete si se pune la cuptor pana devine crocanta, iaurtul se amesteca cu usturoiul si putina sare.
Se aseaza painea intr-o tava, peste care se adauga carnea tocata prajita, nautul, zeama in care a fiert nautul (nu prea multa), iar pe deasupra se toarna iaurtul amestecat cu usturoiul. Se serveste calda.
imanikka
09-24-2006, 10:49 PM
Astazi am gatit o mancare egipteana, nu-i stiu numele :o.
Pentru aceasta, aveti nevoie de:
200 gr naut
500 gr carne tocata de vita
o ceapa
patrunjel
1 paine alba
500 gr iaurt
2 catei usturoi
condimente
Se fierbe naut cu condimente dupa gust. Cand este aproape fiert, se pune carnea tocata la prajit cu ceapa tocata fin si patrunjel tocat, amestecate cu condimente dupa gust, se taie painea cubulete si se pune la cuptor pana devine crocanta, iaurtul se amesteca cu usturoiul si putina sare.
Se aseaza painea intr-o tava, peste care se adauga carnea tocata prajita, nautul, zeama in care a fiert nautul (nu prea multa), iar pe deasupra se toarna iaurtul amestecat cu usturoiul. Se serveste calda.
Alialivali daca as sta mai mult pe langa fusta soacrei cu siguranta ti-as fi spus denumirea. Dar pana cand nu am mancat asa ceva :( . Cum observ ca face reteta ta, cum o intreb cum se cheama :give_rose: :give_rose:
Eu azi am facut Konafa (prima data :smile16: ) , dar cred ca toti stiti cum se face, nu trebuie mare carte :scenic:
alialivali
09-25-2006, 01:52 AM
imanikka, am aflat eu de la mandretea de om cum se cheama, intre timp, ca uitasem. Ii zice "fatet homos" (asa a scris el), nu stiu daca asta e scrierea corecta, sau fatath hummus, ceva de genul asta.
Poti sa-mi dai si mie reteta de Konafa, eu chiar nu stiu cum se face. Din cate am inteles, se face dintr-un fel de coca impartita in firisoare foarte subtiri, sigur nu se gasesc in Tg-Jiu, in Egipt se gasesc foarte usor.
imanikka
09-25-2006, 01:58 AM
imanikka, am aflat eu de la mandretea de om cum se cheama, intre timp, ca uitasem. Ii zice "fatet homos" (asa a scris el), nu stiu daca asta e scrierea corecta, sau fatath hummus, ceva de genul asta.
Poti sa-mi dai si mie reteta de Konafa, eu chiar nu stiu cum se face. Din cate am inteles, se face dintr-un fel de coca impartita in firisoare foarte subtiri, sigur nu se gasesc in Tg-Jiu, in Egipt se gasesc foarte usor.
Mi-am intrebat scumpul sotior si a zis ca exista , dar ca ingrasa de doamne fereste :36_1_21: Asa ca eu stau mai departe de astfel de ,,delicatese,,:smile16:
Dar cine te-a invatat sa faci? Tot sotul? :give_rose:
Cat despre Konafa nu arata chiar asa cum o cumparam :scenic: dar oricum este gustoasa.
Pai au cumparat aluat de ala ptr konafa , fire subtiri subtiri , coconata si zibib ( sau alune etc) ( bobite de poama uscata , deh ca nu-mi vine cuvantul in rom :36_1_21: ).
Deci iau o tava si pun putin de untura ( samna) , eu cred si cu unt topit se poate si pun uniform un strat de aluat de fire subtire ( cam vreo 1-1.5 cm) apoi adaug coconata si zibib. Dupa care pun restul aluatului ( cam tot 1.5 cm). Deasupra pun putin de samna (sau unt ) peste toata portiunea ( nu mult). Si o dau la cuptor.
DUpa ce se rumeneste o scoti so o ungi cu miere ( sau faci un sirop apa+zahar+vanilie) si intorci kunafa si iarasi o ungi cu miere sau cu sirop. Si gata :36_1_21:
O lasi sa se raceasca.:)
Sper ca am fost explicita:confused:
alialivali
09-25-2006, 02:02 AM
:36_1_21: He he he, el imi spune cum sa le fac, eu le execut.
Sa stii ca este "delicatesa", dar si eu o fac destul de rar.
Saira
09-25-2006, 08:44 PM
Imanelule,majnune,ce facusi bre acilea? :36_1_21: nu pricep nimic...ce-s alea de nu-ti amintesti cum se numesc in romana?saracuta de tine,incepusi deja sa uiti "limba noastra,o comoara"? :36_1_21: :kuzya_01:
Plus ca eu ma uit la retetele astea si zic:vaaaaaaai,ce as manca si d'aia,si d'aia...da' habar n-am cum sunt unele dintre ele :36_1_21: deh,eu si ale mele.
Sa stiti ca eu citesc retetele astea de aici...si astept sa vad...poate,poate fac si eu ceva arabesc acasa...ca eu doar cumpar ingrediente si apoi ma trezesc ca ma sacaie ai mei cand le fac si lor mancare arabeasca...dar eu tot cu romanesti ii duc cu zaharelu' :kuzya_01:
imanikka
09-25-2006, 09:15 PM
Imanelule,majnune,ce facusi bre acilea? :36_1_21: nu pricep nimic...ce-s alea de nu-ti amintesti cum se numesc in romana?saracuta de tine,incepusi deja sa uiti "limba noastra,o comoara"? :kuzya_01:
Bebika uite ca nu-mi vine cuvantul pe limba si gata :36_1_21: .Il stiu in rusa :36_1_21: dar in rom nu-mi amintesc. Am mai stat odata tot la cuvantul asta cam o zi intrega sa-mi amintesc si nimic :scenic: :scenic:
Ia ajuta-ma ca acusi explodez....:scenic: :scenic:
daniela_muslimah
09-25-2006, 10:04 PM
Assalamu Alaykum wa Rahmatullahi wa Barakatuhu!..
Nici eu n-am experimentat retete "arabesti" (nu inca, dar ma cam bat gandul :D :D )
~~~
Am si eu o intrebare.. la baklava ce aluat folositi?..
am gasit o reteta foarte interesanta si ma cam tenteaza.. :P
doar ca e in engleza si nu stiu sa echivalez cuvantul respectiv in romana...
:give_rose:
Ma'a Assalama..
~~
(ce ti-e si cu cuvintele astea :rolleyes:)
alialivali
09-25-2006, 11:38 PM
Imanikka, poamele alea uscate in romana se numesc stafide, in engleza raisins.
Astazi am gatit orez dupa reteta egipteana, in care am adaugat cateva stafide.
Am gatit si ficat de pasare, in felul urmator:
Ficatul, daca este mai mare, il taiati in bucatele mai mici. Taiati o ceapa marunt, o rosie tocata marunt, patrunjel. Se prajeste ceapa in samna, se adauga ficatul cu rosia si patrunjelul, un pic de sare de lamaie, condimente dupa gust. Se mai pun un pictut de apa si se lasa la prajit, la foc mic.
Ficatul se serveste cu garnitura de orez.
imanikka
09-26-2006, 01:27 AM
Imanikka, poamele alea uscate in romana se numesc stafide, in engleza raisins.
Astazi am gatit orez dupa reteta egipteana, in care am adaugat cateva stafide.
Am gatit si ficat de pasare, in felul urmator:
Ficatul, daca este mai mare, il taiati in bucatele mai mici. Taiati o ceapa marunt, o rosie tocata marunt, patrunjel. Se prajeste ceapa in samna, se adauga ficatul cu rosia si patrunjelul, un pic de sare de lamaie, condimente dupa gust. Se mai pun un pictut de apa si se lasa la prajit, la foc mic.
Ficatul se serveste cu garnitura de orez.
Asa e STAFIDEEEEEEEE. Si macar sa nu fi stiut :scenic: :scenic: . Pur si simplu nu-mi aminteam si gata:36_1_21: Nustiu ce are cuvantul asta cu mine , parca nu i-am facut nimic , ba chiar mai mult iubesc stafidele ffffffffff mult.
Multumesc Alialivali. Bebika nu mi-a raspuns , poate si ea a uitat cuvantul? :36_1_21:
alialivali
09-26-2006, 12:10 PM
Asa e STAFIDEEEEEEEE. Si macar sa nu fi stiut :scenic: :scenic: . Pur si simplu nu-mi aminteam si gata:36_1_21: Nustiu ce are cuvantul asta cu mine , parca nu i-am facut nimic , ba chiar mai mult iubesc stafidele ffffffffff mult.
Multumesc Alialivali. Bebika nu mi-a raspuns , poate si ea a uitat cuvantul? :36_1_21:
Stai linistita, cred ca asa se intampla cam la toata lumea care vorbeste si alte limbi in mod curent. La fel patesc eu cu "MIGDALELE", cand am nevoie de ele, nu-mi aduc aminte cum le zice. :36_1_21:
Sa nu mai spun ca deoarece noi vorbim in casa in engleza, m-am dus la magazin si am cerut paine in... engleza, evident. :give_rose:
Saira
09-26-2006, 04:51 PM
Imanelule,n-am mai raspuns fiindca eu nu mi-am dat seama la ce fructe te refereai tu...eu chiar voiam sa stiu la ce te-ai referit...dar acum m-am lamurit...mersi Alialivali :give_rose:
si acestea fiind zise,de-asta n-am mai scris aici :scenic:
imanikka
09-26-2006, 09:15 PM
Imanelule,n-am mai raspuns fiindca eu nu mi-am dat seama la ce fructe te refereai tu...eu chiar voiam sa stiu la ce te-ai referit...dar acum m-am lamurit...mersi Alialivali :give_rose:
si acestea fiind zise,de-asta n-am mai scris aici :scenic:
Bebika de ce nu esti moldoveanca , bre? Ca sigur ma intelegeai :36_1_21: chiar daca ti-as fi spus si in rusa:scenic: :scenic: .
alialivali
09-26-2006, 10:17 PM
Astazi am gatit o mancare usoara.
Dovlecei la cuptor.
Se taie o ceapa marunt, se curata dovleceii si se taie felii de cam 1 cm grosime, se feliaza rosii. Se pune in tava ceapa, peste care se adauga feliile de dovlecei, sare si piper dupa gust, dupa care se aseaza si rosiile, se mai adauga un pic de sare si piper, iar pe deasupra se presara patrunjel tocat. Se pune un pic de apa (sa fie cam pana la jumatatea legumelor) si se da la cuptor. Se lasa pana se rumenesc.
alialivali
09-28-2006, 01:42 AM
Pentru ziua de azi, am gatit ca un erou :give_rose:
Ciorbita de vacuta, clasica.
Supa de rosii (1 portie): 4 rosii marisoare, curatate de pielita si pasate in robotul de bucatarie, o ceapa taiata foarte fin, un catel de usturoi, se pun la fiert cu 100 ml apa, condimente dupa gust. Se lasa la fiert cam 25-30 min, pana capata consistenta.
Rua'a (placinta cu carne de vita).
Pentru aceasta placinta, am folosit niste foi speciale aduse din Egipt, dar cred ca merge si cu foi care se gasesc la noi. Umplutare se face din aproximativ 750 gr carne de vita tocata, o ceapa mai mare tocata marunt, patrunjel tocat. Se pun intr-o tigaie la prajit cu ulei sau samna (dupa preferinte), se adauga condimente dupa gust si un pic de apa. Se lasa pe foc pana se rumeneste carnea.
In cazul foilor folosite de mine, se ia o tava, se tapeteaza cu grasime (ulei, unt, samna), se aseaza foaia de placinta se pune in supa (poate fi si apa cu maggy) pentru cateva secunde, se aseaza in tava, se unge cu grasime. La fel se procedeaza si cu cea de-a doua foaie, dupa care se pune compozitia. Pe deasupra se pune a treia foaie, se unge cu grasime si se mai adauga 1-2 linguri de supa. Se da la cuptor, la foc potrivit, pana se rumeneste.
In cazul foilor de la noi, se respecta indicatiile de pe pachet.
Ca desert, am facut BASBOOSA dupa o reteta gasita pe un site de retete arabesti.
Ingrediente:
200 gr unt
650 gr gris
4 oua
250 gr zahar
300 gr iaurt
3 linguri rase parf de copt
migdale decojite (optional alune, arahide, nuci)
Pentru sirop:
250 g zahar
500 ml apa
2 linguri zeama de lamaie
2 linguri apa de trandafiri
un varf de cutit scortiosara
Se prepara intai siropul, se pun la foc mic toate ingredientele, pana ce se dizolva zaharul, dupa care se lasa la racit.
Pentru prajitura:
Se amesteca zaharul cu untul topit, se bate bine. Se adauga ouale, se bate in continuare pana la incorporare. Apoi se adauga grisul, iaurtul si praful de copt, se amesteca foarte bine.
Se unge o tava cu ulei, se toarna compozitia, pe deasupra se adauga migdalele (alune, nuci, stafide). Se da la cuptor pentru 30 min, la 180 grade.
Cand s-a copt, se scoate prajitura din cuptor, se taie in romburi, cuburi, se adauga siropul si se lasa la racit.
Sarah_Nour
09-28-2006, 08:30 AM
Ce am gatit eu :36_1_21: :
CIORBA DE GRAU (arpacas)
2 cesti de grau se lasa in apa;
carne de oaie sau vitel dupa preferinta , insa rasol ca sa fie os pt.a da gust se pune la fiert;
- 3-4 cuisoare,un betisor de scortisoara, boabe de piper, hel si condimente pt.ciorba, sare se adauga peste carne;
- cand e aproape fiarta carnea se pune graul, o rosie decojita si o ceapa medie se taie in 4 si se pun si ele, se lasa pana sunt toate fff bine fierte;
- garul absoarbe lichidul asa ca e bine cand fierbeti carnea cu condimentele sa pastrati zeama pe care sa o folositi la complectare in castronel;
- aceasta ciorba se face de regula in post si este specifica Yemenului este un deliciu culinar pe care fiecare restaurant din Yemen in Ramadan se intrece in a obtine cea mai buna ciorba.
apoi am facut :kuzya_01:
Samboosak
foaie: 1 kg faina, 1 ou, un sfert pachet de unt topit, sare, un varf lingurita de drojdie se framanta toate ffff bine;
compozitie: o ceapa maricica se taie fff marunt sau la robot se pune in ulei la calit cu sare si condimente, se adauga carnea tocata si se lasa sa se inabuse foarte bine dupa care se da la o parte la racit;
Intindeti foaia subtire si cu o canuta mica se taie rondele cam 7cm sa aiba diametrul , se umplu cu carne dar nu foarte multa apoi se inchid, se preseaza bine sa iasa in forma de scoica se pun la prajit in ulei incins si se servesc de regula fierbinti;
Sau daca nu puteti sa luati foi de placinta din supermarket si taiati o foaie in fasii de 4 cm latime pe care le umpleti cu carne si le impaturiti in forma de triunghi cam asa:http://img86.imageshack.us/img86/3259/samlah002ahr9.jpg
imanikka
09-28-2006, 09:50 PM
Pentru ziua de azi, am gatit ca un erou :give_rose:
Ciorbita de vacuta, clasica.
Supa de rosii (1 portie): 4 rosii marisoare, curatate de pielita si pasate in robotul de bucatarie, o ceapa taiata foarte fin, un catel de usturoi, se pun la fiert cu 100 ml apa, condimente dupa gust. Se lasa la fiert cam 25-30 min, pana capata consistenta.
Rua'a (placinta cu carne de vita).
Pentru aceasta placinta, am folosit niste foi speciale aduse din Egipt, dar cred ca merge si cu foi care se gasesc la noi. Umplutare se face din aproximativ 750 gr carne de vita tocata, o ceapa mai mare tocata marunt, patrunjel tocat. Se pun intr-o tigaie la prajit cu ulei sau samna (dupa preferinte), se adauga condimente dupa gust si un pic de apa. Se lasa pe foc pana se rumeneste carnea.
In cazul foilor folosite de mine, se ia o tava, se tapeteaza cu grasime (ulei, unt, samna), se aseaza foaia de placinta se pune in supa (poate fi si apa cu maggy) pentru cateva secunde, se aseaza in tava, se unge cu grasime. La fel se procedeaza si cu cea de-a doua foaie, dupa care se pune compozitia. Pe deasupra se pune a treia foaie, se unge cu grasime si se mai adauga 1-2 linguri de supa. Se da la cuptor, la foc potrivit, pana se rumeneste.
In cazul foilor de la noi, se respecta indicatiile de pe pachet.
Ca desert, am facut BASBOOSA dupa o reteta gasita pe un site de retete arabesti.
Ingrediente:
200 gr unt
650 gr gris
4 oua
250 gr zahar
300 gr iaurt
3 linguri rase parf de copt
migdale decojite (optional alune, arahide, nuci)
Pentru sirop:
250 g zahar
500 ml apa
2 linguri zeama de lamaie
2 linguri apa de trandafiri
un varf de cutit scortiosara
Se prepara intai siropul, se pun la foc mic toate ingredientele, pana ce se dizolva zaharul, dupa care se lasa la racit.
Pentru prajitura:
Se amesteca zaharul cu untul topit, se bate bine. Se adauga ouale, se bate in continuare pana la incorporare. Apoi se adauga grisul, iaurtul si praful de copt, se amesteca foarte bine.
Se unge o tava cu ulei, se toarna compozitia, pe deasupra se adauga migdalele (alune, nuci, stafide). Se da la cuptor pentru 30 min, la 180 grade.
Cand s-a copt, se scoate prajitura din cuptor, se taie in romburi, cuburi, se adauga siropul si se lasa la racit.
Aliavali tu cand scrii retete eu imi intreb sotul. Ieri l-am intrebat de Ru'a si azi a si facut soacra :36_1_21: .Basboosa facem maine:smile16: :smile16: . Pai tu de unde procuri toate ingredientele? Noi cat am stat in Moldova nu am vazut de ex samna.:scenic::scenic:
Astept retele tale, astfel ii mai dau si soacrei cateva idei , ca saraca tot sta si se gandeste ce nou sa mai face:)
alialivali
09-28-2006, 11:41 PM
Ingredientele le am aduse direct de la sursa, din Egipt. :36_1_21:
Din pacate, ni s-a terminat rezerva de foi pentru Rua'a, de acum incolo trebuie sa improvizam. Condimente, avem cat pentru un an, ca ultima data sotul a adus 5 kg numai de condimente.
Samna am gasit in Bucuresti, la un supermarket, la fel si tahina, orez basmati.
Daca vrei, iti dau o reteta usoara de facut, cu gambari :36_1_21: . Pentru fetele care nu stiu, este vorba de creveti.
Astazi am gatit ceva rapid, shaorma din piept de pui.
Se taie pieptul de pui bucatele mici, se toaca marunt o ceapa, o rosie mare, patrunjel, un ardei (iute, dupa gust).
Se pune intr-o tigaie samna (sau ulei), se prajeste un pic, ceapa, apoi se adauga pieptul de pui, rosiile, patrunjelul si se pun condimentele (sare, piper, boia de ardei iute, curry, mix de condimente, pudra de mustar, coriandru, Sumak, un pic de zeama de lamaie etc). Se adauga putina apa si se lasa pe foc, in jur de 25-30 min. Se serveste cu lipie arabeasca. Optional, se poate face un sos rapid, din iaurt, in care se adauga un castravete ras pe razatoare sau in robot, sare dupa gust, sau sos tahina.
alialivali
09-28-2006, 11:59 PM
Tot azi, mai fac piept de pui pane.
Se feliaza pieptul de pui, se bate putin, se pun condimente pe el si se lasa la "marinat". Cand se prajeste, se trece prin faina, ou batut si pesmet.
alialivali
09-30-2006, 01:08 AM
Astazi, din criza de timp, am facut hamburgeri, pentru masa de la 7.30 pm.
Am cumparat hamburgeri gata preparati, din carne de vita, pe care i-am prajit pe o tigaie speciala, cu un pic de unt.
Pentru mai tarziu, salata de ton.
Se iau 2 conserve de ton, se scurg de ulei, daca nu e maruntit deja se marunteste. Se adauga, un pic de ulei de masline, sare de lamaie, sare, un strop de piper, o rosie tocata foarte fin. Optional, se poate adauga un pic de branza rasa, ii da un gust delicios. Se amesteca toate ingredientele.
alialivali
10-01-2006, 05:35 AM
Kousa Bechamel
Ingrediente:
1 kg dovlecei
1 pahar cu lapte (250 ml)
50 gr unt
2 linguri faina
150 gr smantana
1 ou
Se curata dovleceii de coaja, se taie felii de aprox 1 cm grosime, se sareaza.
Se face sosul: se pune untul (samna) intr-o cratita la foc mic, se adauga faina, mestecandu-se, apoi treptat se incorporeaza laptele, avand grija sa nu se formeze cocoloase. Se adauga smantana si putina sare, dupa gust. Se lasa la foc mic pana ce compozitia se intareste putin.
Intr-o tava, se aseaza dovleceii, peste care se toarna sosul. Se da la cuptor pentru aprox 35-40 min. Cand este aproape gata (capata o culoare aurie) se toarna pe deasupra oul batut. Se mai lasa la cuptor 5 min.
huda_alrahim
10-01-2006, 07:55 PM
Desi nu ma prea pricep la gatit, o reteta stiu si este delicioasa si evident foarte usor de facut.
Saramura de peste
Avem nevoie de un peste de apa dulce (preferabil somn sau salau)
Intai se face saramura din : (cam la o oala de 2 litri de apa)
2-3 rosii de marime medie, taiate cubulete marunte
2 ardei taiati marunt
1 ardei iute
condimente: busuioc, cimbru, piper, sare, si verdeata proaspata: patrunjel si leustean
In afara de verdeata proaspata, se pune totul la foc si se lasa pana fierb rosiile si ardeii ( nu foarte mult)
Intr-o tigaie se prajeste pestele, suficient pt ca fiecare sa aiba in farfurie cate o portie de peste.
Dupa ce au fiert rosiile si ardeii se pune verdeata proaspata si cateva feliute de lamaie si apoi se pune peste prajit deja si se mai lasa 2-3 minute pe foc.
Se pune la fiecare in farfurie peste si zeama cam ca la o ciorba.
Ea trebuie sa iasa iute...cat de iute...fiecare cum prefera. Condimentele se pun dupa gust, dar trebuie sa iasa aromata...
In mod normal se mananca cu mamaliguta, dar e buna si cu paine sau goala...dupa gust.
Exista multe retete de saramura, dar asa cum v-am spus eu a invatat tatal meu sa o gateasca de la niste lipoveni din delta.
Pofta buna!!
P.S. Daca va place pestele, data viitoare am sa va mai gatesc si o plachie de peste :36_1_21:
alialivali
10-01-2006, 09:34 PM
Astazi am gatit:
Supa de legume:
O radacina de telina nu prea mare, un morcov, o ceapa, un ardei, un cartof, o rosie. Se rad pe razatoare telina si morcovii, ceapa se taie cat mai marunt, la fel si cartofii si ardeiul. Rosia se decojeste si se da pe razatoare. Se pun toate la fiert, cu condimente dupa gust. Cand sunt fierte legumele, se prajeste intr-o tigaie in putin unt sau samna fidea foarte subtire, pana devine maronie. Aveti grija sa nu se arda. Se adauga in supa, iar la sfarsit se pune verdeata: patrunjel, leustean, frunze de telina.
Mancare de bame:
Se taie o ceapa foarte marunt si 2-3 catei de usturoi. Se pune apa la fiert, se adauga ceapa si usturoiul si bamele, se adauga pasta de rosii sau rosii trase pe razatoare. Se adauga condimente dupa gust. Se lasa la fiert pana ce apa scade si ramane ca un sos.
Carne de vita prajita, cu ceapa.
imanikka
10-01-2006, 11:50 PM
Astazi am gatit:
Supa de legume:
O radacina de telina nu prea mare, un morcov, o ceapa, un ardei, un cartof, o rosie. Se rad pe razatoare telina si morcovii, ceapa se taie cat mai marunt, la fel si cartofii si ardeiul. Rosia se decojeste si se da pe razatoare. Se pun toate la fiert, cu condimente dupa gust. Cand sunt fierte legumele, se prajeste intr-o tigaie in putin unt sau samna fidea foarte subtire, pana devine maronie. Aveti grija sa nu se arda. Se adauga in supa, iar la sfarsit se pune verdeata: patrunjel, leustean, frunze de telina.
Mancare de bame:
Se taie o ceapa foarte marunt si 2-3 catei de usturoi. Se pune apa la fiert, se adauga ceapa si usturoiul si bamele, se adauga pasta de rosii sau rosii trase pe razatoare. Se adauga condimente dupa gust. Se lasa la fiert pana ce apa scade si ramane ca un sos.
Carne de vita prajita, cu ceapa.
Aliavali mie imi place bamele dar stii nu am vazut in vanzare la noi in Moldova si nici nu am stiut de ele pana nu m-a hranit soacra :36_1_21: :36_1_21: . Cresc in Romania? Sau tot sotul le-a adus ?:36_1_21: :36_1_21:
Ce imi place cand cineva scrie mancaruri pe care le stiu si pot sa ma dau si eu cu parerea.:smile16: :smile16:
alialivali
10-02-2006, 01:45 AM
Imanikka, din pacate, la noi in Romania nu se folosesc prea mult aceste legume, desi si mie imi plac foarte mult. Pana acum, la vanzare n-am vazut decat in Bucuresti, congelate, in supermarket.
Dar am rezolvat problema, am plantat, pentru ca se gasesc, totusi, seminte. :36_1_21:
Mancarea pe care o gatesc eu ti se pare familiara pentru ca e dupa retete egiptene, este normal ca soacra ta sa gateasca la fel.
Ma bucur ca-ti place ce citesti si o sa mai postez retete. Poate intr-o zi ii vei surprinde tu pe ei, gatindu-le ceva "ca la ei acasa".
gabriela guettat
10-02-2006, 10:44 AM
Mai surioare ce zice ti de niste:
PERISOARE CU SMANTANA
Perisoarele:
circa 1/4 kg piept de pasare
50 g franzela
un ou sau 1-2 albusuri
50 g ceapa(o ceapa micuta)
25 g faina, untdelemn,sare.
Sosul:
30-50 g untdelemn,
o lingurita de ceapa rasa
25 g faina
15-20 ml zeama de lamiie
100 ml smantana,marar,sare.
Mod de preparare:
Carnea se trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu ceapa si franzela.La tocatura se adauga oul intreg sau albusurile, faina, 1/2 lingurita sare fina, un varf de cutit de piper, o lingurita cu varf de marar sau patrunjel taiat marunt si se amesteca bine.Intr-o cratita de 2 l, se caleste ceapa cu 3 linguri de ulei sau alta grasime, la foc mic, numai un minut si se stinge imediat cu 1/2 l apa.
Cind clocoteste apa, se ia cu lingurita din compozitie o cantitate cam cit o nuca, in palma udata cu apa rece si se da forma rotunda, se pune direct in apa.
Vor rezulta cam 20 perisoare.
Se fierb acoperite, la foc mic, 30 minute.
Dupa 15 minute se intorc pe partea cealalta.Cind sint fierte, se adauga smantana, frecata bine cu faina si diluata cu 2 linguri de apa rece; se amesteca cu sosul si se lasa sa fiarba citeva clocote ca sa se lege.Sosul trebuie sa cuprinda bine perisoarele si sa aiba consistenta unei smantini subtiri.Daca este nevoie, sosul se mai dilueaza cu putina apa.
In loc de sare se poate pune o lingurita cu varf de "Vegeta".
Pentru aroma, se adauga marar verde sau uscat.
Cratita se da de pe foc si mincarea se sareaza,daca nu s-a pus "Vegeta".
Perisoarele se servesc cu piure de cartofi sau cu garnitura de orez.
gabriela guettat
10-02-2006, 10:52 AM
Ceva dulce???
Prajitura Gabi cu zahar ars
reteta luata de GUSTOS.RO
Timp de preparare:
2 ore (complexitate medie)
Ingrediente
Foi
o cescuta de lapte sau smantana
o cescuta cu zahar
o jumatate cescuta cu ulei
o jumatate cescuta unt sau margarina
o jumatate linguruta de bicarbonat stins cu lamaie
un praf de sare
Crema
250 g. zahar
2 linguri de faina
un l lapte
100 g. unt
arome
Mod de preparare
Foi
Se face un aluat din toate ingredientele , se separa in 6 si se fac foi care se coc pe fundul tavi.
Crema
Se caramelizeaza 250 g zahar amestecat inprealabil cu 2 linguri faina , se stinge cu laptele si se fierbe pana se ingraoasa ca o smanatana . dup[a ce se raceste se adauga untul .
Se unplu foile se pune o greutate peste foi, nu prea mare.
Se taie dupa cateva ore in portii dupa preferinta.
Se merita iese,mama-mama!!
alialivali
10-02-2006, 12:31 PM
Gabriela, la foile pentru prajitura nu se pune si faina?
gabriela guettat
10-02-2006, 03:34 PM
Salem surioara:36_1_21: sigur se pune o ceashca de faina:give_rose:
alialivali
10-02-2006, 08:11 PM
Astazi avem in meniu creveti cu garnitura de orez.
Creveti cu legume la cuptor
Se curata 2 cepe mari, doi ardei mai mari, 3-4 rosii, un ardei iute. Toate legumele se feliaza rondele. De asemenea, se taie si o jumatate de lamaie rondele. Se pun intr-o tava imrepuna cu crevetii. Se adauga condimente: pudra de creveti, sare, piper, pudra de mustar, un pic de boia de ardei, condimente mixate si zeama de lamaie, se amesteca un pic. Se acopera tava cu folie si se pune la cuptor pentru cca 45-50 min.
Orezul
Se curata o ceapa care se trage pe razatoare. Se incinge un pic de ulei intr-o cratita, se pune ceapa la calit, se adauga un pic de fidea foarte subtire si se lasa la fript pana devine maronie. Se adauga orezul (un pahar) si apa (un pahar si jumatate), sare, piper, un cub Maggy. Se amesteca putin, se lasa la fiert la foc foarte mic. Cand este orezul jumatate facut se mai amesteca un pic cu furculita, dupa care se lasa pana se evapora apa, fara a mesteca.
Astazi avem in meniu creveti cu garnitura de orez.
Creveti cu legume la cuptor
Se curata 2 cepe mari, doi ardei mai mari, 3-4 rosii, un ardei iute. Toate legumele se feliaza rondele. De asemenea, se taie si o jumatate de lamaie rondele. Se pun intr-o tava imrepuna cu crevetii. Se adauga condimente: pudra de creveti, sare, piper, pudra de mustar, un pic de boia de ardei, condimente mixate si zeama de lamaie, se amesteca un pic. Se acopera tava cu folie si se pune la cuptor pentru cca 45-50 min.
Orezul
Se curata o ceapa care se trage pe razatoare. Se incinge un pic de ulei intr-o cratita, se pune ceapa la calit, se adauga un pic de fidea foarte subtire si se lasa la fript pana devine maronie. Se adauga orezul (un pahar) si apa (un pahar si jumatate), sare, piper, un cub Maggy. Se amesteca putin, se lasa la fiert la foc foarte mic. Cand este orezul jumatate facut se mai amesteca un pic cu furculita, dupa care se lasa pana se evapora apa, fara a mesteca.
Salam Aleykum
Eu cand fac orez pentru peste , nu adaug shareia { fidea subtire } . Si este foarte bun cu morcov { gazar } si rosii { tamatam } .
Dupa ce se face maronie ceapa , se adauga morcovul dat pe razatoare , apoi rosiile date pe razatoare sau robot . Se lasa pana scade apa de la rosii , apoi se adauga orezul , se lasa utin , apoi se pune apa , si se lasa la fiet . Se pote adauga si camun si putin piper negru .
alialivali
10-03-2006, 01:00 AM
Draga Sara, iti multumesc pentru sugestii.
Sunt convinsa ca reteta ta este foarte buna, insa nu e singura modalitate de a prepara orezul.
Eu am postat doar o reteta, il mai prepar in cel putin inca 4 feluri diferite.
:salam:
Eu am spus o sugestie . Si eu in preparam ca tine , dar am auzit varianta cu morcov si rosii , si mi-a placut . Nu am zis ca este singurul mod de preparare , In general orez din acesta se face la peste .
alialivali
10-05-2006, 01:43 AM
Astazi am gatit cartofi umpluti cu carne.
Se aleg cartofii mai micuti. Se curata de coaja si se scobesc in interior, sa ramana marginile cam de o jumatate centimetru.
Se prepara umplutura:
O ceapa tocata marunt, aprox 200 gr carne tocata de vita (pentru 20 de cartofi), se pun intr-o tigaie la prajit, la foc moderat. Se adauga pasta de rosii, condimente dupa gust. Se umplu cartofii, se aseaza intr-o tava yena cu capac si se dau la cuptor pentru aproximativ 35-40 min.
Supa cu verdeata.
Se pune apa la fiert, se adauga cuburi Maggy si verdeata tocata fin: telina, leustean, patrunjel. Se pot adauga condimente la alegere. Se lasa pentru cam 10 min la fiert. Intr-o tigaie se pune unt sau samna si se prajeste fidea foarte fina, pana devine maronie, fara sa se arda. Se adauga in supa. Se mai fierbe pana ce fideaua este gata.
huda_alrahim
10-05-2006, 02:18 AM
Astazi am gatit cartofi umpluti cu carne.
Se aleg cartofii mai micuti. Se curata de coaja si se scobesc in interior, sa ramana marginile cam de o jumatate centimetru.
Se prepara umplutura:
O ceapa tocata marunt, aprox 200 gr carne tocata de vita (pentru 20 de cartofi), se pun intr-o tigaie la prajit, la foc moderat. Se adauga pasta de rosii, condimente dupa gust. Se umplu cartofii, se aseaza intr-o tava yena cu capac si se dau la cuptor pentru aproximativ 35-40 min.
Supa cu verdeata.
Se pune apa la fiert, se adauga cuburi Maggy si verdeata tocata fin: telina, leustean, patrunjel. Se pot adauga condimente la alegere. Se lasa pentru cam 10 min la fiert. Intr-o tigaie se pune unt sau samna si se prajeste fidea foarte fina, pana devine maronie, fara sa se arda. Se adauga in supa. Se mai fierbe pana ce fideaua este gata.
Alialivali..ce sa mai spun..stii atatea retete..sotul trebuie sa fie tare fericit...dar am si eu o intrebare...de ce se prajeste fideaua?? am vazut si in alte retete de la tine aceeasi tehnica...dupa cum vezi urmaresc mereu ceea ce ne inveti...:give_rose:
alialivali
10-05-2006, 02:27 AM
Daca-i fericit, poti sa-l intrebi pe el direct, la sectiunea engleza. :36_1_21:
Sa stii ca nu stiu nici eu de ce se prajeste fideaua, ei au multe retete din astea dar niciodata nu mi-am pus intrebarea. El m-a invatat asa. Oricum, are un gust mai diferit, mai special...
Ma bucur ca retele mele iti sunt de ajutor, sa stii ca nu sunt chiar complicate si nici nu iau mult timp. Mai postez si altele, poate le incerci si-mi spui parerea ta.
huda_alrahim
10-05-2006, 01:16 PM
Daca-i fericit, poti sa-l intrebi pe el direct, la sectiunea engleza. :36_1_21:
Sa stii ca nu stiu nici eu de ce se prajeste fideaua, ei au multe retete din astea dar niciodata nu mi-am pus intrebarea. El m-a invatat asa. Oricum, are un gust mai diferit, mai special...
Ma bucur ca retele mele iti sunt de ajutor, sa stii ca nu sunt chiar complicate si nici nu iau mult timp. Mai postez si altele, poate le incerci si-mi spui parerea ta.
De asta imi plac..pentru ca nu sunt complicate si nici nu iau mult timp...dupa ce Ramadanul se va sfarsi am sa incep sa gatesc si eu retetele tale...oricum e timpul sa cam incep sa invat... deocamdata eu nu gatesc in timpul zilei, ca nu pot sa rezist in fata mancarii sau sa nu o gust...:36_1_21: Dar promit sa le incerc si mai ales sa prajesc si eu fideaua...multumesc mult de raspuns :give_rose: :give_rose:
alialivali
10-05-2006, 09:00 PM
L-am intrebat de ce se prajeste fidea si mi-a spus ca pentru un gust mai bun. Iti doresc spor la treaba cand te vei apuca.
Astazi, orez cu creveti si legume (2 persoane)
Un pahar de orez se spala si se pune intr-o oala cu un pahar si jumatate de apa, un cub Maggy si putina sare si piper. Se adauga putin ulei sau samna. Se lasa la fiert la foc foarte mic, pana ce se evapora apa.
Creveti cu legume.
Se taie marunt legumele: o ceapa, un ardei, o rosie, un praz, 3-4 catei de usturoi, un ardei iute. Se pune la prajit ceapa, prazul si usturoiul, se calesc un pic, dupa care se adauga ardeiul si rosia, la sfarsit crevetii. Se adauga un pic de apa, condimente dupa gust. Se lasa la foc mic, pentru cca 30 min. Daca e cazul, se mai adauga apa, sa ramana ca un sos. Se serveste cu garnitura de orez.
Saira
10-05-2006, 11:17 PM
Alialivali :give_rose: de fiecare data cand citesc retetele tale...imi vine o pofta de mancareee :36_1_21: si unele dintre ele eu nu le stiam...sau nu le stiam sa le fac asa...insha'Allah sa incerc si eu curand ce ai scris tu pe aici :scenic: (deocamadata am cam mult de invatat,dar tot imi fac eu timp insha'Allah)...si iti voi spune ce mi-a placut cel mai mult :smile16:
Asteptam ziua de maine...sa vedem ce ai mai facut buuuun :)
imanikka
10-06-2006, 05:11 AM
:36_1_21: Am vrut sa intreb cam de-o saptamana daca il cunosti pe Moataz , dar am crezut ca o sa fiu indiscreta. Asta din 3 motive:
1. El este egiptean si mancarea pe care o prezinti e egipteana.
2. Ai spus ca vb engleza acasa.
3. Moataz a zis ca este din Targu Jiu si tu deasemenea :36_1_21:
:give_rose: :give_rose: :give_rose:
alialivali
10-06-2006, 11:32 AM
Imanikka, ne-ai deconspirat :36_1_21: .
Motivele tale erau foarte intemeiate si ai dreptate, il cunosc foarte bine. :36_1_21:
Stai linistita, nu esti indiscreta deloc, amandoi ne-am facut cont pe acest site si recunosc ca el m-a invatat aceste retete, de aceea e normal sa fie mancare cu specific egiptean. :)
Saira
10-06-2006, 04:31 PM
:36_1_21: Am vrut sa intreb cam de-o saptamana daca il cunosti pe Moataz , dar am crezut ca o sa fiu indiscreta. Asta din 3 motive:
1. El este egiptean si mancarea pe care o prezinti e egipteana.
2. Ai spus ca vb engleza acasa.
3. Moataz a zis ca este din Targu Jiu si tu deasemenea :36_1_21:
:give_rose:
Assalamou alaykoum wa rahmatullahi wa barakatouhu
Mai Imanel...sa fiu sincera,si mie mi s-au parut aceleasi asemanari...dar nu aveam nici un scop sa intreb si m-as fi simtit prost :scenic:
Ceea ce imi place mie...sunt retetele pe care le posteaza Alialivali si atat...tineti-va bine,maine intru in bucatarie :36_1_21: si va spun ce am facut si cum a iesit :smile16: cred ca ma orientez spre mancarica aia de legume din primele postari,nu mai stiu exact unde :smile16:
alialivali
10-06-2006, 09:02 PM
Bebica, sunt sigura ca vei gati ceva bun. Legumele sunt cel mai usor de facut, adaugi si niste condimente, le lasi sa fiarba si sunt gata. Vezi ca mancarea arabeasca e un pic mai scazuta, ca un fel de sos.
Astazi am facut muschi de vita marinat, la tava cu garnitura de cartofi prajiti.
Pentru muschiul de vita: Se ia muschi de vita (bucata) si se pune la marinat cu o solutie facuta din: o ceapa trasa pe razatoare, sare, piper, boia de ardei iute, pudra de mustar, curry, condimente amestecate, sare de lamaie si putina apa. Muschiul se impaneaza cu usturoi. Se pune seara la marinat, cel tarziu dimineata la prima ora si se lasa pana dupa amiaza cand se pune in cuptor. Se aseaza muschiul intr-o tava, la solutia de marinat se adauga un pic de pasta de rosii, stafide, menta, oregano si iarasi un pic de apa, pentru ca sa fie cam pana la jumatatea inaltimii muschiului. Se stropeste muschiul cu solutie, dupa care deasupra se pune unt (cam 100 gr) si se da la cuptor. Cand carnea e jumatate facuta, se intoarce pe partea cealalata, se stropeste din nou cu solutie si se lasa la cuptor pana ce prinde un pic de crusta.
Se poate servi cu garnitura de orez, legume, piure de cartofi, cartofi prajiti.
Saira
10-06-2006, 10:56 PM
Am facut seara asta mancarica de legume si a iesit...yumiii :smile16: supeeer buna :kuzya_01:
Dar parca acum mi-a venit pofta de una din mancarurile mele preferate...mazare (din aia congelata,ca la borcan nu-mi place) cu piept de pui facut snitel...hmm...cred ca maine am in vedere si asta :scenic:
Asa...si acum sa intreb ceva:Alialivali,postasei tu mai demult o reteta de salata de vinete cu tahina...cam cata tahina se pune la 1 kg 500 g de vinete?eu stiam ca la mancarurile cu tahina nu pui prea mult,fiindca are oricum gust puternic...si stiam ca se pune cam o lingura,nu?
Nu stiu,intreb fiindca n-am profu' acasa :36_1_21:
Shokran pentru reteta :give_rose:
alialivali
10-07-2006, 12:44 AM
Bebica, sa stii ca eu pun "dupa gust", dar daca vrei sa pui exact "ca la carte", caut o reteta si-ti dau cantitatile exacte.
Eu pun cam la 700 gr vinete (necoapte) 2 linguri de tahina.
Aici am postat o reteta cu usturoi si otet. Le mai prepar in alt fel, pun tahina si iaurt si sare dupa gust. Iese delicioasa si asa.
Tot pentru aperitiv, iti mai dau o "salata de branza" foarte simplu de facut. Se rade branza (nu conteaza de care) pe razatoare (cam 500 gr). Se taie marunt 2 rosii de marime medie, se amesteca cu branza, se adauga ulei de masline (cam 100 gr) si sare de lamaie, dupa gust.
gabriela guettat
10-07-2006, 12:47 AM
:give_rose: Hai sa va aduc aminte de cand erati mici ce va place voua?!?!
TURTA DULCE!!!!!
Ingrediente
300 gr. faina,
250 gr. zahar,
5 oua,
1 canita (pt. cafea) miere,
1 canita ulei,
1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu,
100 gr. nuci (taiate cu cutitul - facultativ),
1 lingurita scortisoara pisata,
1 virf de cutit cuisoare pisate, coaja de lamiie, esenta de vanilie, zahar pudra
Mod de preparare:
Se ard trei linguri de zahar, se sting cu o canita de apa si se lasa la racit.
5 galbenusuri se freaca cu zaharul; se adauga, pe rind, siropul de zahar ars, alternind cu faina.
Se pune mierea intr-o craticioara, se incalzeste, se trage de pe foc si se adauga bicarbonatul.
Se formeaza o spuma, deci craticioara trebuie sa fie putin mai mare, pentru a permite umflarea.
Se continua preparatul adaugind, pe rind, mierea cu bicarbonatul, alternind cu uleiul.
Se adauga scortisoara, cuisoarele, coaja rasa de lamiie, esenta de vanilie si nucile taiate si trecute prin faina.
Albusurile de la cele 5 oua se bat bine si se incorporeaza usor in compozitie de mai sus.
Tavile de cozonac se tapeteaza cu hirtie, se unge hirtia cu ulei si se toarna compozitia, nu mai mult de 2/3 din volumul tavii. Se coace in cuptor incalzit din timp, la foc potrivit cca 45 - 50 min. Dupa coacere, se desprinde hartia, cind s-a racit se pudreaza cu zahar pudra.
Ies doua tavi de cozonac.:give_rose:
Deci hai la treaba si aduceti-va aminte de minunata copilarie :kuzya_01:
POFTA MARE
Saira
10-07-2006, 01:04 AM
Bebica, sa stii ca eu pun "dupa gust", dar daca vrei sa pui exact "ca la carte", caut o reteta si-ti dau cantitatile exacte.
Eu pun cam la 700 gr vinete (necoapte) 2 linguri de tahina.
Aici am postat o reteta cu usturoi si otet. Le mai prepar in alt fel, pun tahina si iaurt si sare dupa gust. Iese delicioasa si asa.
Tot pentru aperitiv, iti mai dau o "salata de branza" foarte simplu de facut. Se rade branza (nu conteaza de care) pe razatoare (cam 500 gr). Se taie marunt 2 rosii de marime medie, se amesteca cu branza, se adauga ulei de masline (cam 100 gr) si sare de lamaie, dupa gust.
Am priceput,mersi frumos :give_rose: insha'Allah va iesi buna si asta :smile16: si salata de branza suna bine...dar parca as pune cascaval :36_1_21: fiindca eu nu prea mananc branza :scenic: vad eu ce pun,numai timp si chef sa am :)
Acum ma duc la sooomn :sleep_2: insha'Allah vin maine sa mai vad cu ce retete ma mai provocati :give_rose:
Am priceput,mersi frumos :give_rose: insha'Allah va iesi buna si asta :smile16: si salata de branza suna bine...dar parca as pune cascaval :36_1_21: fiindca eu nu prea mananc branza :scenic: vad eu ce pun,numai timp si chef sa am :)
Acum ma duc la sooomn :sleep_2: insha'Allah vin maine sa mai vad cu ce retete ma mai provocati :give_rose:
Ce imi place subiectul asta . Alialivali este foarte priceputa la mancaruri egyptene . Denisa iubita , salata de branza este super , nici mie nu imi place branza in mod deosebit , dar salata din asta mananc , si este simplu de facut . Si poti sa pisezi branza cu furculita , daca nu ai chef sa o dai pe razatoare . Sport la treaba ; si Pofta buna .
alialivali
10-07-2006, 03:27 AM
Fetelor, sa stiti ca nici eu nu mancam branza inainte, dar de cand "am descoperit" salatele astea, nu lipseste branza din frigider.
Mai fac o salata din branza proaspata de vaci (urda) amestecata cu smantana, in cantitati egale, se adauga usturoi pisat si marar tocat foarte marunt. Toate se mixeaza cu ulei de masline, sare de lamaie si sare, dupa gust. Se lasa un pic sa se patrunda aromele. E delicioasa.
Saira
10-07-2006, 10:31 AM
Fetelor, sa stiti ca nici eu nu mancam branza inainte, dar de cand "am descoperit" salatele astea, nu lipseste branza din frigider.
Mai fac o salata din branza proaspata de vaci (urda) amestecata cu smantana, in cantitati egale, se adauga usturoi pisat si marar tocat foarte marunt. Toate se mixeaza cu ulei de masline, sare de lamaie si sare, dupa gust. Se lasa un pic sa se patrunda aromele. E delicioasa.
Eu nu mananc branza nu pentru ca nu-mi place,ci fiindca imi place mai mult cascavalul...si de la mine din casa eu si mama suntem singurele care mananca branzeturi :scenic: si se intampla uneori sa cumparam cate ceva...si sa nu mancam :(
Salata de rosii cu branza cred ca am sa o fac azi,fiindca am si eu putin timp liber :) azi sunt "gospodina",maine trec din nou la invatat insha'Allah :36_1_21:
La ultima reteta...cred ca acea salata cu branza si verdeturi e super buna,am mancat mai demult dar nu era facuta chiar asa...si probabil iese ceva de genul crema de branza cu verdeata,nu?oricum,crema de branza cumparata nu e asa de buna...imi place cum suna reteta ta,fiindca imi place f tare uleiul de masline :scenic:
Aceeasi incheiere ca intotdeauna...daca fac ceva ce s-a scris pe aici,n-am sa uit sa vin sa va spun cum a fost :kuzya_01:
alialivali
10-07-2006, 08:35 PM
Astazi am facut salata de vinete cu maioneza si mancare de mazare cu morcovi (reteta de pe prima pagina).
alialivali
10-08-2006, 09:38 PM
Astazi am gatit:
Muschi de vita cu sos de iaurt.
Se feliaza muschiul de vita, se pune la macerat intr-un sos facut din iaurt, o ceapa data de razatoare, 3-4 catei de usturoi pisat, un pumn de stafide, condimente: sare, piper, pudra de mustar, boia de ardei iure, condimente mixate. Se lasa la macerat cam 2 ore, dupa care se scoate muschiul (nu se arunca sosul) si se pune la fiert intr-o cratita, pana ce devine moale. Intr-o tigaie se pune un pic de samna sau unt si se pune muschiul de vita sa se rumeneasca un pic, dupa care se adauga sosul in care a stat la macerat. Se lasa cam 15 min la foc mic.
Samboosa
Pentru umplutura: o ceapa de marime potrivita, 300 gr carne de vita sau de oaie tocata, patrunjel, condimente. Se pune un pic de samna sau ulei intr-o tigaie. Se adauga ceapa tocata marunt si se lasa sa se rumeneasca un pic. Se adauga carnea, condimente dupa gust si un pic de apa. Se lasa pe foc mic, mestecand continuu, pana ce carnea este gata si apa s-a evaporat. Se adauga patrunjel tocat si se mai lasa un minut. Se da la o parte.
Pentru foi, se folosesc foi de placinta din comert. Se face o pasta din 2 linguri de faina si 3 de apa, sa nu fie prea groasa Acestea se tin intr-un prosop umed, ca sa nu se usuce. Se taie fasii de aprox 5 cm grosime pe toata lungimea. Se ia cate doua foi (una peste alta) si la un capat se pune o lingura de carne. Se incepe impachetarea, aducand coltul foii spre latura opusa (sa iasa un triunghi). Se inchide marginea cu pasta preparata, apoi se pliaza pana se termina foaia, in forma de triunghi. Se inchid marginile cu aceeasi pasta. Pentru imagini, gasiti reteta pe www.arabicslice.com, se numeste Samboosa Bil Laham si are poze explicative. Se prajesc in ulei incins, pana devin aurii. Se pun la scurs pe hartie absorbanta. Se servesc calde.
Bomboane Rafaello:
Ingrediente:
200 gr. unt, 150 gr. zahar pudra, 150 gr. lapte praf, 100 gr. nuca de cocos, alune sau esenta de migdale .
Mod de preparare
Se amesteca untul cu zaharul pudra si laptele praf. Dupa ce s-a omogenizat bine si s-a obtinut o pasta fina, se pune nuca de cocos. Se fac cu mina mici rotocoale, iar in mijlocul fiecarui Rafaello se pune cite o aluna decojita sau esenta de migdale. Bilutele se tavalesc prin nuca de cocos, dupa care se pun la frigider pentru aprox. 1 ora inainte de servire.
alialivali
10-10-2006, 12:42 AM
Astazi, ceva extrem de rapid si usor de facut:
Carne tocata de vita, amestecata cu ceapa si condimente, prajita cu un strop de ulei sau samna si un pic de pasta de rosii. Se lasa pe foc pana ce carnea este gata. Cu aceasta se umplu jumatati de lipie libaneza (mica) si se pun intr-o tava, apoi se dau la cuptor pentru 15 -20 min.
MARYAM M.A.
10-10-2006, 04:37 AM
Mi-a fost de ajutor adresa cu imaginile explicative de la Samboosa... Multumesc...:smile16: :smile16: :smile16:
alialivali
10-11-2006, 01:24 AM
Maryam, ma bucur ca ti-au fost de ajutor. Sa-mi spui si cu ti-au iesit, la mine a avut mare succes cu acele foi de placinta.
Astazi am gatit file de cod pane, piure de cartofi, sos de iaurt cu menta si usturoi si "un fel de Tiramisu".
Fileul de cod se sareaza cam cu 15 min inainte de a fi prajit. Se incinge uleiul, se da fileul prin faina, apoi ou batut si la urma prin pesmet si se prajeste.
Pentru sosul de iaurt de pune iaurt intr-un castron, se bate un pic cu furculita pana devine cremos, se adauga 3-4 catei de usutori zdrobiti si menta (daca e proaspata, e mult mai aromata). Se pune dupa gust sare si un pic de zeama de lamaie.
"Un fel de Tiramisu"
Un pachet de piscoturi pentru Tiramisu, 500 gr frisca naturala. Se face un sirop dintr-o cana de apa, un varf de cutit sare de lamaie si 2-3 linguri de zahar. Se fierbe apa in care se adauga zahar si sare de lamaie. Se insiropeaza piscoturile si se aseaza pe un platou. Se aseaza un strat de piscoturi, se pune un strat de frisca. La sfarsit, se imbraca totul in frisca. Se da la frigider pentru o ora, dupa care se serveste.
MARYAM M.A.
10-11-2006, 03:29 AM
Maryam, ma bucur ca ti-au fost de ajutor. Sa-mi spui si cu ti-au iesit, la mine a avut mare succes cu acele foi de placinta.
:give_rose: :give_rose:
Succes deplin pe toate planurile... si le-am promis ca le fac si cu branza dulce, pudrate cu zahar, pe post de desert...
Intradevar arata bine si nu ne mai chinuim cu aluatul care poate se intareste:36_1_21: , unde mai pui ca sunt si gustoase...
Si ca sa vezi ca intr-un fel suntem vecine... eu sunt din Petrosani la o aruncatura de bat de Tg Jiu...:give_rose: :give_rose:
Saira
10-11-2006, 03:47 PM
Am cam lipsit ultimele zile,am avut ceva treaba si niste probleme,de data asta cu mouse-icul :36_1_21: am cumparat altul si am scapat de probleme :kuzya_01:
Acum cateva zile am facut salata aceea de rosii cu branza si am pus muuult ulei de masline si a iesit buna buna,mi-a placut!
Apoi,aseara mi-am facut salata de vinete cu tahina si iaurt...dar mie mi se pare ca a avut gust de salata de vinete cu maioneza :kuzya_01: a fost buna,dar cred ca nu mai stiu sa diferentiez gusturile :scenic:
As vrea sa fac,zilele astea,pui cu susan...e tare bun :scenic:
Fug sa mai fac si eu cate ceva prin casa si ma intorc insha'Allah :give_rose:
alialivali
10-11-2006, 05:01 PM
:give_rose: :give_rose:
Succes deplin pe toate planurile... si le-am promis ca le fac si cu branza dulce, pudrate cu zahar, pe post de desert...
Intradevar arata bine si nu ne mai chinuim cu aluatul care poate se intareste:36_1_21: , unde mai pui ca sunt si gustoase...
Si ca sa vezi ca intr-un fel suntem vecine... eu sunt din Petrosani la o aruncatura de bat de Tg Jiu...:give_rose: :give_rose:
In primul rand, ma bucur ca ti-au iesit si ca au avut succes. Intr-adevar, nu ne mai chinuim cu aluaturi, plus ca in tarile musulmane se gaseste aluat special gata preparat, il cumperi si-l folosesti.
In al doilea rand, ma bucur foarte mult sa aud ca suntem vecine. Eu planuiesc un drum in zona Hunedoara, poate aranjam si ne intalnim, mai ales ca suntem si de aceeasi varsta.
Bebe, sa stii ca prima data cand am facut si eu salata de vinete cu tahina si iaurt am observat la fel, ca gustul e aproape identic cu cel al salatei cu maioneza. :give_rose:
Ma bucur, de asemenea, ca ti-au placut si restul de retete. Daca voi aveti alte idei, postatile aici, mie imi place sa incerc "noutati".
Va doresc o zi minunata si mai tarzior un pic vin si cu reteta de astazi, care va fi cu creveti.
alialivali
10-11-2006, 08:54 PM
Astazi, Creveti si legume cu paste.
Pentru creveti: se taie o ceapa rondele, un praz rondele, 2-3 rosii, un ardei se taie felii, patrunjel, condimente dupa gust. Legumele se pun la calit. Cand sunt legumele sunt jumatate gata, se adauga crevetii si putina apa, apoi condimentele. se lasa pe foc pana toate sunt gata si se formeaza un sos.
Intre timp, se fierb pastele. Se aseaza pastele pe platou sau intr-un castron mare, peste care se aseaza crevetii si legumele.
Saira
10-11-2006, 09:10 PM
IBebe, sa stii ca prima data cand am facut si eu salata de vinete cu tahina si iaurt am observat la fel, ca gustul e aproape identic cu cel al salatei cu maioneza. :give_rose:
Ma bucur, de asemenea, ca ti-au placut si restul de retete. Daca voi aveti alte idei, postatile aici, mie imi place sa incerc "noutati".
Va doresc o zi minunata si mai tarzior un pic vin si cu reteta de astazi, care va fi cu creveti.
:36_1_21:
inseamna ca nu mi-am pierdut capacitatea de a diferentia gusturile mancarurilor,m-am linistit acum
dar eu zic ca e mai buna asa...mai repede de facut,nu mai stai sa faci maioneza :scenic:
mersi Alialivali :give_rose:
alialivali
10-15-2006, 09:33 PM
Astazi am intrat si eu in bucatarie sa gatesc, dupa 3 zile de pauza.
Am facut tocanita de ciuperci de padure (hribi sau manatarci), burgeri de vita si cartofi prajiti.
Pentru tocanita de ciuperci: se curata si se spala ciupercile, se taie felii. Se toaca o ceapa marunt si 2-3 catei de usturoi. Intr-o cratita se pune la prajit intr-un pic de ulei ceapa, se adauga usturoiul. Cand devin aurii, se adauga ciupercile si se lasa la calit un pic. Se adauga un pic de apa si se lasa pe foc. Se condimenteaza cu sare, piper, delikat. Se mai pune un pic de pasta de rosii, optional, pentru culoare. La sfarsit se adauga un pic de marar verde si patrunjel, iar cand seaca apa, se ia de pe foc.
Pentru burgeri de vita am folosit burgeri congelati, pusi la prajit pe o tigaie speciala cu un pic de unt, chifle, si cate 2 felii de branza topita speciala pentru burgeri, optional sosuri: mustar, ketchup, sos curry.
alialivali
10-16-2006, 09:08 PM
Astazi am facut un fel de salata / muraturi din gogonele.
Se spala gogonelele, se taie in patru. Se curata usturoi mult, se taie patrunjel si marar foarte fin. Usturoiul, mararul si patrunjelul se amesteca cu sare, boia de ardei iute, piper. La bucatile de gogonele li se inlatura miezul moale, iar locul eliberat se umple cu compozitia de mai sus. Se pun intr-un vas cu capac cat mai lipite intre ele si se lasa la frigider sa se patrunda cu arome, cateva ore.
Mancare de spanac.
Se spala, se curata si se taie cat mai marunt spanacul. Se curata o ceapa, se toaca marunt, la fel si - catei de usturoi. Se prajeste un pic ceapa si usutoriul (nu neaparat), dupa care se adauga la apa in care se va fierbe spanacul. Cand apa a dat in clocot, se adauga condimente: sare, piper, cub Maggy etc. Se lasa pe foc pana ce spanacul e gata. Nu puneti prea multa apa, ca sa iasa un pic mai gros.
alialivali
10-17-2006, 10:27 PM
Astazi, creveti cu legume, orez si placinta de dovleac.
Placinta de dovleac:
Aluat: 500 gr faina, 250 ml lapte, 200 gr unt, un ou, 50 gr zahar, 30 gr drojdie, o lingurita rasa de sare, coaja de lamaie.
Umplutura: 1 kg dovleac, 150-200 gr zahar, o lingurita rasa scortisoara, 75 gr pesmet sau gris.
Prepararea aluatului: Se amesteca zaharul cu drojdia, pana se lichefiaza, se adauga laptele caldut, unut topit si racit, galbenusul de ou, sarea, coaja de lamaie, cand se omogenizeaza toate se adauga si faina, se mesteca intai cu lingura apoi se framanta cu mana pentru 7-8 min, dupa care se lasa deoparte sa creasca.
Intre timp se face umplutura: se da dovleacul pe razatoare, se amesteca cu zaharul, scortisoara si pesmetul sau gris.
Se incinge cuptorul. Coca se imparte pe jumatate. Prima jumatate se intinde pe dimensiunea unei tavi si se pune in tava unsa cu unt. Peste aceasta se pune umplutura, apoi a doua parte de coca intinsa bine pe dimensiunea tavii. La sfarsit se unge cu albusul de ou batut cu furculita si se da la cuptor, la pozitia medie. 20 de minute nu se deschide cuptorul. Este gata cand se rumeneste, in principiu 40 de min, depinde de puterea cuptorului. Se serveste calda sau rece, pudrata cu zahar pudra amestecat cu vanilie.
Se mai poate umple cu mere, gutui, branza dulce cu stafide, sau branza sarata.
alialivali
10-18-2006, 08:02 PM
Astazi:
1) Carne de vita cu sos maro (brown sauce):
Se pune carnea de vita la fiert pana devine moale. Pentru sos: unt sau samna, o ceapa taiata fin, 3 linguri faina, 1 cana cu apa, condimente (sare piper). Intr-o tigaie se pune la topit o lingura de unt sau samna, in care se pune la prajit ceapa pana devine maronie, apoi se adauga faina si se mesteca continuu pana devine maro, se adauga apa si condimentele, mestecand continuu. Se adauga si carnea si se lasa pe foc pana ce sosul se ingroasa.
2) Paste cu sos de rosii. Se pun pastele la fiert cu un pic de unt si sare. Intr-o tigaie se face sosul de rosii: se pune un pic de ulei de masline, unt sau samna, se adauga sucul de rosii, 2-3 catei de usturoi zdrobiti, condimente dupa gust si un pic de busuioc. Se amesteca cu pastele.
3) Placinta cu branza. Se folosesc foi din comert care dupa ce s-au dezghetat se pun pe un prosop umed sa nu se usuce. Intr-o tava unsa cu unt se aseaza foile rand pe rand, unse cu unt topit. Se pune compozitia, dupa care se acopera cu marginile foilor sau cu 2-3 foi pastrate special, unse cu unt. Pe deasupra se pune unt topit si se da la cuptor pana se rumeneste.
alialivali
10-19-2006, 08:35 PM
Astazi: Salata de branza feta, Ataif sau Cataif si ficatei de pasare
Salata de branza feta: se paseaza branza cu furculita, se amesteca cu aprox 100 gr iaurt, usturoi pisat, marar, ulei de masline, sare de lamaie, pana devine ca o pasta. Se lasa cateva ore sa se patrunda de arome.
Ataif: Se face o compozitie ca de clatite din apa, faina si un pic de drojdie, sa nu fie prea groasa dar nici subtire. Se lasa un pic sa "creasca", apoi din compozitie se fac niste clatitute cu diametrul de cam 4 cm, se prajesc numai pe o parte si numai jumatate. Se aseaza pe o tava, fiecare separat. Se umplu cu stafide, migdale, alune de padure, alune, nuci pisate, amestecate cu zahar. Se pune umplutura doar pe o jumatate (partea neptrajita), apoi se pliaza si se apasa sa se inchida marginile. Se prajesc in ulei foarte incins, apoi cand se iau din ulei se "arunca intr-un sirop facut dintr-o cana de zahar si o cana de zahar si un pic de zeama de lamaie.
Ficateii de pasare se pun cam cu o ora inainte de a fi preparati la marinat cu ceapa tocata foarte marunt, 3-4 catei de usturoi, un pic de patrunjel, sare, piper, curry, zeama de la jumatate de lamaie, un pic de boia de ardei iute, mix de condimente etc. Se pune totul intr-o tigaie si se adauga un pic de apa. Se lasa la foc incet pana se prajesc si devin moi.
Mariyah
10-19-2006, 10:58 PM
am citit mai toate retetele , ce pot sa spun e ca sunt f uimita de Alialivali daca intr-adevar gateste zilnic ce posteaza chiar nu pot sa cred ca exista o persoana care sa gateasca o diversitate atat de mare de mancaruri.
:) continua ca faci treaba buna
nu ma pot pronunta cu retele arabesti pt ca personal mie nu-mi place mancarea arabeasca , sunt f pretentioasa insa ....retele usoare cu legume le-am notat pe toate
acum sa vedem cand le incerc
te astept cu retete simple dar simple de tot , asa pt studenti
alialivali
10-20-2006, 12:28 AM
am citit mai toate retetele , ce pot sa spun e ca sunt f uimita de Alialivali daca intr-adevar gateste zilnic ce posteaza chiar nu pot sa cred ca exista o persoana care sa gateasca o diversitate atat de mare de mancaruri.
:) continua ca faci treaba buna
nu ma pot pronunta cu retele arabesti pt ca personal mie nu-mi place mancarea arabeasca , sunt f pretentioasa insa ....retele usoare cu legume le-am notat pe toate
acum sa vedem cand le incerc
te astept cu retete simple dar simple de tot , asa pt studenti
Draga Villhelmiina, nu stiu de ce ti se pare atat de greu de crezut ca gatesc o diversitate atat de mare de mancaruri. Retete arabesti sunt mult mai multe. :)
Retetele pe care le-am postat eu le consider destul de simple, iar daca tie nu-ti place mancarea arabeasca, sorry, dar de cele mai multe ori numai din astea gatesc si postez exact ce gatesc in ziua respectiva. :36_1_21:
Pentru retete simple, "pentru studenti" incearca http://www.culinar.ro :give_rose:
Mariyah
10-20-2006, 08:27 PM
am inteles
fara suparare...mancarea arabeasca o fi buna , am incercat-o si mi-am dereglat stomacul pur si simplu nu e de mine.
voi posta si eu pt prima oara o reteta
recunosc ca nu prea stiu sa gatesc decat daca ma ajuta cineva
insa vreau sa invat pt ca ma gandesc ca nu toata viata voi fi singura si cand va fi sa am un copil sa stiu sa-i gatesc
deocamdata ce voi face peste un sfert de ora am mancat la restaurant si mi-a placut
Supa crema de castraveti ungureasca
Ingredinte: castraveti cam un kg cel mult, o cutie medie de iaurt, 100 ml frisca, 250 ml zeama de carne (Knorr si apa), 2 crengute de tarhon, sare, o jumatate de lamaie. (tre sa aveti si mixer()
Mod de preparare:
Se spala castravetii apoi se taie in doua pe lungime , dupa care se taie felii .
Se rastoarna in mixer si se adauga iaurtul si zeama de carne.
Din tarhonul de mai sus se pastreaza cateva frunzulite asa pentru decor iar restul se toaca si se adauga in mixer.
Totul se mixeaza pana ce devine crema.
La sfarsit se se adauga zeama de la jumatatea aia de lamaie si se serveste
Se orneaza cu frunzulite de tarhon.
http://img212.imageshack.us/img212/5476/71vk6.jpg (http://imageshack.us)
E o supa care se serveste de preferinta rece:) , timpul de preparare e 15 min /
alialivali
10-20-2006, 09:05 PM
Supa asta sune bine, poate o sa o incerc si eu, dar parca mi+e lene sa fac supe numai pentru mine.
Astazi am facut mancare de mazare si morcovi, cred ca reteta e postat pe undeva, prin paginile anterioare.
Mariyah
10-20-2006, 09:17 PM
da e chiar pe prima pagina
dar zilnic gatesti?
nu-ti ramane nimic din ziua trecuta ca sa incalzesti?
:)
imanikka
10-20-2006, 09:23 PM
am inteles
fara suparare...mancarea arabeasca o fi buna , am incercat-o si mi-am dereglat stomacul pur si simplu nu e de mine.
Villhemiina ( apropo am incercat sa-ti aflu misterul numelui :36_1_21: ) poate depinde si cel pe care o prepara. Daca ai manca mancare arabeasca de la cineva cu experienta. In plus chiar si mancarea arabeasca difera de la o tara la alta. Cine stie ce-o fi mancat tu si ai avut probleme cu stomacul. :give_rose: Eu acuma chiar ca as manca niste zeama de aia ca la mama acasa :( :(
recunosc ca nu prea stiu sa gatesc decat daca ma ajuta cineva insa vreau sa invat pt ca ma gandesc ca nu toata viata voi fi singura si cand va fi sa am un copil sa stiu sa-i gatesc
Este timpul sa inveti :) ca nu este bine sa mananci in fiecare zi fast food . Si ziceai de copil , inainte de copil , barbatul trebuie sa il hranesti , asta in cazul in care nu este bucatar :36_1_21: .
Singura solutie : ia-ti un sot bucatar si tu iti vei continua stusiile dar el o sa stea acasa sa faca mancare :36_1_21: Buna idee .nu? :kuzya_01:
Saira
10-20-2006, 09:34 PM
eu as manca si homos si falafel si cartofi prajiti (toate la un loc,adica nu separate,cate putin din fiecare) si as bea ceai negru cu menta si miere,dar as manca si sarmalute :scenic: dar alea-s cam greu de facut ca n-am rabdare la ele,asa ca...:scenic: :(
Mariyah
10-20-2006, 09:44 PM
am mancat mancare cu specific palestinian si era preparata de cineva care detinea experienta
pur si simplu nu e obisnuit stomacul meu cu acele feluri de mancare, am inteles ca se explica din p d v medical
mie una mama nu imi gatea o diversitate de meniuri precum face alialivali, mergeam pe sistemul gatit de 2 ori pe sapt si reincalzire apoi sau prepararea a ceva usor si rapid
si mancam multe mezeluri pe care acum nu le mai suport
de aceea acum am multe incompatibilitati
faza cu sotul bucatar nu ar trebui sa ma incante pt ca potrivit zodiei eu insumi sunt o persoana cu talent culinar deci trebuie sa il descopar
dar ma straduiesc ,am deja un carnet numai cu retete dar toate sunt f simple
Mariyah
10-20-2006, 09:48 PM
ceai negru cu menta si miere ?
cum de nu m-am gandit pana acum:confused:
Saira
10-20-2006, 09:50 PM
ceai negru cu menta si miere ?
cum de nu m-am gandit pana acum:confused:
e de bine sau de rau? :36_1_21: adica te gandesti ca e bun sau ca nu? :36_1_21:
imanikka
10-20-2006, 09:51 PM
eu as manca si homos si falafel si cartofi prajiti (toate la un loc,adica nu separate,cate putin din fiecare) si as bea ceai negru cu menta si miere,dar as manca si sarmalute :scenic: dar alea-s cam greu de facut ca n-am rabdare la ele,asa ca ma
Daca nu ti-as sti stilul nu as fi stiut ca ti-ai schimbat numele :scenic: :scenic:
Ce draga ai avut temperatura azi si ti-a venit asa din senin sa-ti schimbi numele:(
Deci nu mai avem bebika in forum? :scenic: :scenic: Pai cui mai pun eu emoticoanele cu bebei pe care le-am colectionat special pentru tine:36_1_21:
Si ce ti-a venit Saira? A cui a fost ideea, ia spune-ne...:scenic:
Off bebika bebikaaa....
Mariyah
10-20-2006, 09:57 PM
nu e de rau
e de bine
ceaiul negru e preferatul meu si de obicei il beau seara ca normal atunci is libera cu mici exceptii adica azi
si ceaiul are efectul ala de iti da energie incat nu pot sa mai adorm
si adorm pe la 4, 5
si ma trezesc la 6.30 si logic
acum ma gandesc ca daca pun menta i se diminueaza efectul
sper ca altfel nu o sa mai traiesc mult
Saira
10-20-2006, 09:58 PM
Daca nu ti-as sti stilul nu as fi stiut ca ti-ai schimbat numele :scenic:
Ce draga ai avut temperatura azi si ti-a venit asa din senin sa-ti schimbi numele:(
Deci nu mai avem bebika in forum? Pai cui mai pun eu emoticoanele cu bebei pe care le-am colectionat special pentru tine
Si ce ti-a venit Saira? A cui a fost ideea, ia spune-ne...
Off bebika bebikaaa....
iote ca m-am trezit eu ca-mi place numele asta,Saira :36_1_21: da bine la urechea omului :36_1_21: ce atat bebika?!?!? :scenic:
si ideea asta mi-a venit mai demult,dar Suleiman se facea ca nu vede ca vreau sa-mi schimb numele (desi am spus fff clar :kuzya_01: )
dar daca vrei tu...pentru tine (asa,ca esti fetita draguta :give_rose: ) raman bebika...dar o bebika mai mare,mai....Saira :36_1_21:
Saira
10-20-2006, 10:01 PM
nu e de rau
e de bine
ceaiul negru e preferatul meu si de obicei il beau seara ca normal atunci is libera cu mici exceptii adica azi
si ceaiul are efectul ala de iti da energie incat nu pot sa mai adorm
si adorm pe la 4, 5
si ma trezesc la 6.30 si logic
acum ma gandesc ca daca pun menta i se diminueaza efectul
sper ca altfel nu o sa mai traiesc mult
eu am fost vara asta la o terasa "arabeasca" si acolo am cerut ceai negru...si nu mi l-a adus simplu,mai avea bonus si o frunzulita de menta inauntru :smile16: ...a fost foarteeee buuun
abia dupa ce il bausem jumatate am aflat ca era,de fapt,ceaiul pentru patronul terasei :36_1_21: dar au incurcat pe acolo si mi l-au adus mie :smile16: si daca el ceruse asa,stia el de ce cerea...era super bun dar la mine nu are efect...adica eu daca beau acum ceai negru sau cafea nu am nici o problema cu somnul...dooorm de nu ma vad :kuzya_01:
imanikka
10-20-2006, 10:11 PM
eu am fost vara asta la o terasa "arabeasca" si acolo am cerut ceai negru...si nu mi l-a adus simplu,mai avea bonus si o frunzulita de menta inauntru ...a fost foarteeee buuun
abia dupa ce il bausem jumatate am aflat ca era,de fapt,ceaiul pentru patronul terasei dar au incurcat pe acolo si mi l-au adus mie :smile16: si daca el ceruse asa,stia el de ce cerea...era super bun dar la mine nu are efect...adica eu daca beau acum ceai negru sau cafea nu am nici o problema cu somnul...dooorm de nu ma vad :kuzya_01:
Bebika Saira asta trebuiai s-o scri la Ramadan la istorioare hazlii.:36_1_21: Deh.. esti norocoasa. Sa incurci patronul cu o asa fata frumoasa este posibil. Nu-mi este de mirare :scenic: :scenic:
Ceaiul negru eu stiam ca are acelasi efect ca si cafeaua. Dar nu cafea de cea care bea Bebika Saira . Mi se pare ca ea bea cafea din aia fara cofeina :36_1_21: avand rezultat invers.
Anamaria o intrebare daca nu te superi. Tu dormi 2 ore pe noapte? Cum de rezisti? Cu sanatatea nu te pui. Eu dormeam 4-5 ore cand eram la universitate.Cand aveam examene nu dormeam noaptea , ci abia dupa ce ma intorceam :( .
Saira
10-20-2006, 10:28 PM
Bebika Saira asta trebuiai s-o scri la Ramadan la istorioare hazlii.:36_1_21: Deh.. esti norocoasa. Sa incurci patronul cu o asa fata frumoasa este posibil. Nu-mi este de mirare
Ceaiul negru eu stiam ca are acelasi efect ca si cafeaua. Dar nu cafea de cea care bea Bebika Saira . Mi se pare ca ea bea cafea din aia fara cofeina avand rezultat invers.
Anamaria o intrebare daca nu te superi. Tu dormi 2 ore pe noapte? Cum de rezisti? Cu sanatatea nu te pui. Eu dormeam 4-5 ore cand eram la universitate.Cand aveam examene nu dormeam noaptea , ci abia dupa ce ma intorceam :( .
pai stai asa,ca nu cred ca ai inteles cum trebuie :36_1_21:
eu cerusem ceai negru...si patronul la fel :scenic: ,dar n-aveam eu de unde sa stiu ce ceruse el...si aia au pregatit cateva ceaiuri si in loc sa mi-l aduca mie pe cel fara menta,mi l-au adus cu menta :36_1_21: si patronul isi cauta ceaiul pe la mesele de la terasa (fiindca uneori se mai aseza la masa cu oamenii) si l-a vazut la mine si a inceput sa rada,a zis ca ceaiul era pentru el :36_1_21: si s-a dus si a luat altul :scenic:
Mariyah
10-20-2006, 11:16 PM
deocamdata rezist
din cauza ceaiului raman treaza ca altfel cred ca as adormi instantaneu insa am facut asta si ma trezeam cu dureri de gat , stari febrile
pur si simplu tre sa beau ceai seara ,simt nevoia altfel sigur as raci mai ales ca intru zilnic pt comenzi intr-un depozit friguros in tricou pt k asa e politica securitatii
nu ma gandesc inca la licente de abia reusesc sa frecventez facultatea :36_1_21: si oricum voi gasi o solutie , voi taia din timpul online drastic , deja am taiat dar nu suficient
ceaiul negru e cunoscut datorita efectelor sale, din cate stiu eu domina cofeina
dar multa lume spune ca poate sa doarma dupa ce bea o cana , eu una nu reusesc oricat as vrea
si sunt obisnuita sa fol plicutele cu care am facut ceai pt ochi, pt ca ajuta la pastrarea neridata a zonei plus anticearcan eficient
ma intrebam daca n-ar merge pus in ceai negru scortisoara
stie cineva?
nu de alta dar am un kg de scortisoara bete si nu stiu ce sa fac cu ea
alialivali
10-21-2006, 12:03 AM
Villhemiina, da, gatesc zilnic, dar in acelasi timp fac si altceva. Cica mancarea reincalzita nu mai are acelasi gust. In timp ce mancarea e pe foc, mai aranjez un pic in casa, mai verific emailurile sau alte treburi din astea.
Scortisoara merge cu lapte fierbinte si zahar, e foarte buna asa.
huda_alrahim
10-21-2006, 07:38 PM
pai stai asa,ca nu cred ca ai inteles cum trebuie :36_1_21:
eu cerusem ceai negru...si patronul la fel :scenic: ,dar n-aveam eu de unde sa stiu ce ceruse el...si aia au pregatit cateva ceaiuri si in loc sa mi-l aduca mie pe cel fara menta,mi l-au adus cu menta :36_1_21: si patronul isi cauta ceaiul pe la mesele de la terasa (fiindca uneori se mai aseza la masa cu oamenii) si l-a vazut la mine si a inceput sa rada,a zis ca ceaiul era pentru el :36_1_21: si s-a dus si a luat altul :scenic:
Si ce bine mai mirosea ceaiul tau....ma cam uitam dupa el!!!! are o aroma mai placuta daca are si menta...
ummraschid
10-21-2006, 08:14 PM
ma intrebam daca n-ar merge pus in ceai negru scortisoara
stie cineva?
nu de alta dar am un kg de scortisoara bete si nu stiu ce sa fac cu ea
:006:
...poti face ceai de scortisoara...
...ai nevoie de 4 cesti ( cups) de apa, 4 betisoare de scortisoara, in jur de 10-12 cm fiecare, 2 linguri de zahar...se amesteca intai apa cu scortisoara, se dau in clocot, apoi se fierb la foc mic timp de 20 de min....se scoate scortisoara, se adauga zaharul si se mai fierbe un min...
...http://i19.photobucket.com/albums/b193/ummraschid/countryroseTCtn-1.jpg...
...insha-llah, sa-ti placa...
Saira
10-21-2006, 11:01 PM
Si ce bine mai mirosea ceaiul tau....ma cam uitam dupa el!!!! are o aroma mai placuta daca are si menta...
desi voi pe moment ati ras de mine zicand ca au pus frunzulita de menta fiindca nu era proaspat si sa-l faca sa para mai bun. :36_1_21:
pan' la urma tot eu am fost in castig :kuzya_01:
huda_alrahim
10-22-2006, 03:25 AM
desi voi pe moment ati ras de mine zicand ca au pus frunzulita de menta fiindca nu era proaspat si sa-l faca sa para mai bun. :36_1_21:
pan' la urma tot eu am fost in castig :kuzya_01:
Faceam si noi haz de necaz!!! ce era sa spunem?? da-mi si mie o gura???? :36_1_21: :36_1_21:
imanikka
10-22-2006, 09:12 PM
Sper sa nu va suparati:give_rose:
Continuarea subiectului
aici (http://www.rasarit.com/vb/showthread.php?p=21498#post21498)
Merci mult