View Full Version : Biblia si Coranul - doua revelatii divine
Crestin
09-02-2006, 03:48 AM
Crestinii pot spune musulmanilor ca Dumnezeul crestin intrece si depaseste marginirea si pacatosenia omului fiindca Acestuia ii pasa de oameni si ii iubeste in mod individual. Dragostea divina, concept care lipseste din structura religioasa a Islamului este totusi esentiala impacarii oamenilor cu Dumnezeu si acceptarii lor de catre El. O puternica marturie a Scripturii in favoarea iubirii lui Dumnezeu este Ioan 3:16, "Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica".
In acest verset se gasesc cele mai multe superlative continute intr-o singura fraza a Scripturii.
Cel mai mare motiv: "Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea"
Cel mai mare iubitor: "Dumnezeu"
Cel mai mare gest: "a dat"
Cel mai mare sacrificiu: "pe Fiul Sau"
Cel mai mare privilegiu: "oricine crede in El"
Cea mai mare salvare: "sa nu piara"
Cea mai simpla conditie: "a crede"
Cel mai mare dar: "viata vesnica"
Cel mai scump cadou: "Isus"
Cel mai nevrednic primitor: "lumea"
Fara aceasta -----stratie de dragoste, in trimiterea Fiului lui Dumnezeu, impacarea cu Dumnezeu ar fi fost irealizabila din cauza pacatelor oamenilor. Dar, dragostea lui Dumnezeu s-a aratat in faptul ca in loc de a trimite intai judecata, El l-a trimis intai pe Fiul Sau pentru a oferi o sansa acelora care vor crede in El. Dar aceasta nu inseamna ca El nu va mai judeca pacatele, ci numai ca cei ce au pacatuit, dar l-au primit pe Isus, vor avea parte de dragostea lui Dumnezeu si nu de mania Lui!
Cand li se vorbeste despre Isus Hristos multi musulmani refuza sa asculte, afirmand ca Scripturile noastre sunt deformate si ca nu merita incredere. Aceasta afirmatie este nefondata fiindca in zilele noastre exista peste 24.000 de manuscrise numai ale Noului Testament dintre care 5.300 sunt manuscrise grecesti scrise de mana. Conform stiintei criticismului textual, comparatiile facute intre aceste manuscrise au stabilit o acuratete/precizie a textului de 99,5%. Integritatea textului Vechiului Testament este de asemenea atestata de fidelitatea procesului de transcriere, in urma compararii lui cu Sulurile de la Marea Moarta si prin compararea cu Septuagintul (traducerea in greaca a Vechiului Testament efectuata intre anii 280, inainte de Hristos, si 250 inainte de Hristos, de catre 70 de carturari - de aici, denumirea).
munir
10-27-2006, 02:16 PM
Dragul meu faci o mare gresala atunci cind vrind sa dai o mai mare credibilitate scrierilor NT aduci ca argument scrierile de la Qumran. Septuaginta este o traducere a scrierilor biblice facute de evreii din Israel pentru evreii din Egipt.Ea a venit ca un raspuns la cererea lor expresa adresata faraonului Ptolemeu al II-lea Philadelful si a fost conceputa in asa fel incit sa le trezeasca acestora sentimentul nationalist .Ea contine o serie de exagerari si inexactitati tocmai in acesta idee.
Cum ai vrea ca musulmanii sa creada cele scrise in cele 4 evanghelii (alese din cele peste 80-90 existente in perioada anilor 60-300 BC)si a altor scrieri din NT cind nici evreii (ei carora le erau adresate in special nu au facut-o?!?)Daca ele contineau un adevar incontestbil de ce nici una dintre cele 4 evanghelii nu a fost scrisa in Israel si doar una dintre ele Ev.dupa Marcu(conform,, istoriei bisericii" scrisa de Eusebiu din Cezarea) a fost scrisa in ebraica si aramaica,celelalte fiind scrise in latina si greaca.
Cit priveste teoria ca Isus (pacea lui Allah fie asupra lui)=fiul lui Dumnezeueste o alta gresala .Isus era fiul lui Dumnezeu in aceeasi masura in care Alexandru Cel Mare era fiul lui Zeus,iar faraonii Egiptului erau fii lui Ptah.
Am mai spus-o si o mai afirm inca o data :Noi crestinii sustinem niste teorii care vin in contradictie cu realitatea doar de dragul de afi mai cu mot;) Într-o scrisoare enciclică adresată credincioşilor din dieceza sa (scrisă puţin timp după Conciliul din Niceea),Eusebiu din Cezarea admite inferioritatea Logos-ului faţă de Tatăl şi ii recunoaste o divinitate – nu autentică – ci doar „asemeni aceleia a Tatălui”.
De altfel la acea data si teologia trinitatii era destul de confuza .Isus fiind considerat prima creatie a Tatalui si Duhul sfint creatia Fiului
Mariyah
10-27-2006, 04:35 PM
Biblia este o creatie atat de complexa si atat de greu de inteles in unele aspecte incat nu are de ce sa ne mire ratacirile primilor teologi care au incercat sa o interpreteze.
Nu exista nici o alta carte religioasa ca ea, sa cuprinda atatea genealogii, informatii istorice , fapte detaliate si atat de multe simboluri, psalmi si randuri cu adevarat divine.
de ce 4 evanghelii si nu 90? nu e vina noastra a crestinilor , unele dintre cele neacceptate ne sunt la indemana azi si poate pt ca le cunoastem nu avem de ce sa reprosam celor care le-au respins nimic.
sau voi credeti ca Iisus a spus in Evanghelia dupa Toma k "
daca Dumnezeu dorea taierea imprejur , v-ati fi nascuti taiati imprejur"?
pai n-as putea sa cred si urmatoarea: pai daca Dumnezeu vroia ca femeile sa poarta batic le-ar fi nascut sa se nasca cu el pe cap.
E un mic exemplu, mai sunt si alte faze mult mai mediocre in evangheliile respinse
Asa ca personal cred ca , cele 4 evanghelii acceptate sunt capabile sa cladeasca religia crestina .
De am fi noi in stare sa urmam macar 20 % din sfaturile lasate de Iisus in cele 4 evanghelii.
Cit priveste teoria ca Isus (pacea lui Allah fie asupra lui)=fiul lui Dumnezeueste o alta gresala .Isus era fiul lui Dumnezeu in aceeasi masura in care Alexandru Cel Mare era fiul lui Zeus,iar faraonii Egiptului erau fii lui Ptah.
Indubitabil expresia Tata-Fiu apare in Biblie de aici si ulterioarele comentarii.
Personal pe zi ce trece sunt mai convinsa ca Iisus este cel mai mare profet trimis umanitatii vreodata de Dumnezeu dar caruia din pacate i-a fost furata identitatea.
E posibil ca oamenii mirati de puterile sale miraculoase sa-l fi inteles ca Dumnezeu , adevarul e ca nu se aseamana cu nici un alt trimis prin maretia faptelor sale si personalitatea sa.
Si in plus era la moda ca zeitatile sa aiba un fiu, a ilustrat D-l Munir cateva exemple.
Este f ciudat ca Iisus este considerat singura si suprema revelare a lui Dumnezeu pt ca manifestarea divina nu poate fi limitata la o singura persoana.
Probabil se intelege ca Iisus fiind considerat ca om este denigrat de aceea i-a fost creata o alta identitate, una divina.
Insa personal cred ca tocmai prin umanitatea sa, Iisus este un model demn de urmat pt toata lumea.
Intradevar Iisus este fiu lui Dumnezeu, la fel ca noi toti.
munir
10-27-2006, 07:28 PM
La cele postate de Villhelmiina-sau voi credeti ca Iisus a spus in Evanghelia dupa Toma k "
daca Dumnezeu dorea taierea imprejur , v-ati fi nascuti taiati imprejur"?-am sa raspund cu urmatoarele argumente Geneza cap34 vs.14,,Ei i-au zis: "Este un lucru pe care nu-l putem face să dăm pe sora noastră unui om netăiat împrejur; căci ar fi o ocară pentru noi "Deci acesta era o obligatie pentru cei care voiau sa faca parte din ,,poporul ales".In privinta portului am sa parafrazez spusele lui Pavel d-daca vrei sa fi musulman atunci poartate ca musulmanii"
FAptul ca apostolii au facut cocesii majore de la o cerinta (legamint) pe care Dumnezeu il stabilise nu le face cinste si nici nu le da tarie scrierilor lor .
Draga Villhemiina daca ai sa citesti cele scrise de mine intr-un alt trend mai vechi de pe forum (istoria crestinismului -cred) vei vedea de ce si de cine au fost alese doar 4 evanghelii si pe ce criterii :smile16:
anna_mrb
11-20-2006, 08:02 PM
sper ca postez acolo unde trebuie... :) am o intrebare legata de islamism si crestinism.
Am o versiune a coranului,de unde am citit urmatoarea afirmatie(daca cineva vrea trimiterea am sa o dau cu alta ocazie) :
Coranul este a treia revelatie a lui Dzeu,primele doua fiind tora si evangheliile...dar coranul depasindu-le pe primele doua.
Undeva ,in josul paginii,comentariul spunea ca acolo unde Coranul si primele doua revelatii se impaca,este ok,iar acolo unde nu vorbesc la fel,inseamna ca cele doua sunt o minciuna si ca [,]Coranul are dreptate.
Mi-am zis,ok,daca ar fi adevarat,ar insemna ca Dzeu a trimis primele revelatii lumii(care nu prea par sa se contrazica) iar apoi,si-a schimbat parerea si a adus o invatatura noua...Dzeu cel Neschimbator devine deodata ptr mine un Dzeu nehotarat,care nu prea stie ce face.
Care este parerea voastra despre asta?
munir
11-20-2006, 09:09 PM
Draga anna_mbr. este o mare bucurie pentru mine sa citesc postarile tale:give_rose: :give_rose: :give_rose:
Am sa incerc sa iti raspund cit mai clar la intrebarea pe care ai pus-o.
- Dumnezeu (Allah) a inspirat scrierile biblice si Quranul dar modul de perceptie a lor a fost diferit din mai multe motive.
1- Capacitatea de a putea transcrie aceste inspiratii divine a acelora care le-au scris(intre Quran si ultima Evanghelie sau scriere biblica fiind o distanta de aprox.500 de ani-iar intre Quran si Geneza aprox.1850 de ani) Sunt multe idei pe care unii dintre cei care au scris Biblia nu le-au putut pricepe corect si atunci le-au modificat dupa puterea lor de pricepere,pastrind doar ideea de baza (ascunsa intr-o forma uneori greu de desfacut) .Din acesta cauza, de cele mai multe ori ,luam forma drept fond si ajungem sa pierdem ,,esenta".
2- Evreii din Israel au scris pentru evreii din Egipt (si implicit ptr.greci ) la 250-230 B.C. o Biblie "romantata" plina de inflorituri si de ,,exagerari" care nu corespundeau cu scrierile initiale.Pentru a te lamurii citeste ,,Antichitatile Iudaice " a lui Flavius Iosefus (cca.100 A.D.) care este o,,Istorie a bibliei "scrisa de un evreu romanizat pentru uzul romanilor.
3 Daca ai sa citesti cu atentie Biblia si ai sa incerci sa elimini acele ,,distorsiuni" datorate interventiei umane, iar apoi ai sa citesti Quranul ,vei vedea ca acesta din urma contine qhintesenta scrierilor biblice ,iar ceea ce se spune acolo (in nota de subsol citata de tine )este un adevar incontestabil.
- Draga mea nu Dumnezeu este cel schimbator ci....omul.
anna_mrb
11-21-2006, 07:14 PM
Religia islamica este inca din vremea lui Adam - Pace asupra lui!- si a urmasilor care s-au succedat dupa el in decursul generatiilo. Atunci exista o singura comunitate. In momentul in care a aparut politeismul si devierile de la dogma, prima data in timpul lui Noe- Pace asupra lui!- Allah l-a trimis pe Noe si apoi pe ceilalti cu invataturi pentru oameni, pentru ca acestia sa-si indrepte comportamentul.
Dupa parerea mea, acea nota fie se refera la modificarile intervenite in cartile pe care Allah ni le-a trimis, fie este o forma cam nepotrivita pentru a spune ca Allah a trimis Quranul sa indrepte tot ceea ce a fost gresit in cartile anterioare...acum Allah stie mai bine...
Draga(ul) mea(u) ...faptele spun ca Quranul a fost inceput de Mohamed,care traia intr-o tara arabica-deci era arab,nu musulman,in anul 610 dupa Cristos. Islamul a aparut de atunci,iar inainte,pe vremea evreilor,islamul nu exista de nici o culoare.
Iar politesimul este inca de la inceputuri,dupa ce Dzeu a izgonit pe adam din gradina .
Dzeu nu ar trebui sa retrimita carti ca sa repare ce a 'gresit',daca ce a fost trimis inainte e de la El,trebuie sa ramana intact,si de neschimbat.Se pot face adaugari,cum evangheliile au fost adaugiri la tora,si apoi coranul la primele doua,dar dupa parerea mea,trebuia ca toate sa fie vesnic valabile,ca doar sunt de la Dzeu...nu? :confused:
anna_mbr. este o mare bucurie pentru mine sa citesc postarile tale:give_rose: :give_rose:
vai,multumesc :cool: Vreau sa revin cu versetul quranic,din surat5.46,47,48:
Si l-am trimis Noi pe Isus,fiul MAriei,intarind Torah care se afla inaintea lui si i-am dat lui evanghelia,in care este calauzire si lumina,intarind tora care se afla dinaintea lui si drept calauzire si indemnare pt cei cucernici.
Deci sa judece neamul Evangheliei dupa ceea ce Allah a trimis in ea!Iar aceia care nu judeca dupa ceea ce a pogorat Allah,aceia sunt netrebnici.Iar tie [Muhamed]ti-am trimis cartea cu Adevarul ,intarind S'criptura de dinaintea ei si intrecand-o pe ea*
*arbitru si garant ptr S'cripturile anterioare.Ceea ce corespunde din ele cu pres'criptiile Coranului,este adevarat,iar ceea ce nu se potriveste cu aceste pres'criptii este fals,se afla deasupra tutror,fiind cel mai deplin,cuprinzator si maret
Am sa incerc sa iti raspund cit mai clar la intrebarea pe care ai pus-o.
- Dumnezeu (Allah) a inspirat scrierile biblice si Quranul dar modul de perceptie a lor a fost diferit din mai multe motive.
1- Capacitatea de a putea transcrie aceste inspiratii divine a acelora care le-au scris(intre Quran si ultima Evanghelie sau scriere biblica fiind o distanta de aprox.500 de ani-iar intre Quran si Geneza aprox.1850 de ani) Sunt multe idei pe care unii dintre cei care au scris Biblia nu le-au putut pricepe corect si atunci le-au modificat dupa puterea lor de pricepere,pastrind doar ideea de baza (ascunsa intr-o forma uneori greu de desfacut) .Din acesta cauza, de cele mai multe ori ,luam forma drept fond si ajungem sa pierdem ,,esenta".
Transcrierea unor d'ocumente se face si prin traducerea lor. Cei care au tradus,Tora,Evangheliile,Quranul,se spune ca sunt invatati,ca stiu ce fac,si ca au transcris si tradus asa cum trebuie. Tot la fel se putea pierde si esenta Quranului,nu?
2- Evreii din Israel au scris pentru evreii din Egipt (si implicit ptr.greci ) la 250-230 B.C. o Biblie "romantata" plina de inflorituri si de ,,exagerari" care nu corespundeau cu scrierile initiale.Pentru a te lamurii citeste ,,Antichitatile Iudaice " a lui Flavius Iosefus (cca.100 A.D.) care este o,,Istorie a bibliei "scrisa de un evreu romanizat pentru uzul romanilor
ceva trimiteri online? :smile16: :smile16: :smile16:
3 Daca ai sa citesti cu atentie Biblia si ai sa incerci sa elimini acele ,,distorsiuni" datorate interventiei umane, iar apoi ai sa citesti Quranul ,vei vedea ca acesta din urma contine qhintesenta scrierilor biblice ,iar ceea ce se spune acolo (in nota de subsol citata de tine )este un adevar incontestabil.
Eu personal,vad ceva mai mult decat niste distorsiuni ,intre cele doua carti.
(desi nu am citit pe nici una in intregime,am impresia ca una dintre ele minte,nu doar datorita prapastiei mari intre musulmani si crestini,din intreaga lume,dar si din cauza invataturilor,care sunt diferite)
-
Draga mea nu Dumnezeu este cel schimbator ci....omul
Mda,asa se spune :rolleyes:
anna_mrb
11-27-2006, 02:17 PM
Probabil am scris eu gresit, sau asa s-a inteles,Allah Preainaltul nu a gresit in cartile anterioare, ci omul a gresit atunci cand le-a citit, atunci cand le-a transmis...
Din cate imi amintesc eu atat Coranul cat si Biblia sunt scrise de mana oamenilor,deci omul putea gresi cand a scris Biblia ,dar si cand a scris Coranul(cel putin este o probabilitate)! Daca credem insa ca Dzeu este in spatele acestor scrieri,atunci Dzeu este cel care se contrazice.Desi,pana la urma ,nimeni nu stie cum arata originalele Bibliei sau ale Coranului...
explicatiile dlui Munir si ale Hudei mi se par foarte simple
Dumnezeu e unul singur ,exista o singura religie si atat de la inceputurile timpurilor pana in prezent si pana la sfarsitul timpurilor
In plus nu stiu unde ai citit u Coranul tradus....pentru ca nu exista o traducere a Coran-ului ci traducerea sensurilor Coranului care este o diferenta mare si din acest motiv el nu a fost schimbat sau interpretat in alt fel etc.
Nu trebuie decat sa iti dechizi inima si vei intelege inshAllah
Ce inseamna traducerea sensurilor Coranului? Care poate fi diferenta intrea traducerea Bibliei,si traducerea sensurilor Coranului?...scuze,nu inteleg :(
Draga anna_mrb ia sa vedem noi ce spune Biblia referitor la cele postate de tine. -,,Islamul a aparut de atunci,iar inainte,pe vremea evreilor,islamul nu exista de nici o culoare.
Geneza cap.21 vs.18( Ingerul lui Dumnezeu vorbeste cu Agar -mama lui Ismael stamosul arabilor),,. Scoală, ridică copilul şi-l ţine de mână, căci am să fac din el un popor mare!"
vs.20-,, Şi era Dumnezeu cu copilul şi a crescut acesta, a locuit în pustiu, şi s-a făcut vânător. "
Deci asa cum era traditia la evrei (Ismael fiind primul copil a lui Avraam) copilul pastra credinta tatalui (vezi Dumnezul lui Sem ,lui Avraam, lui Iacob etc.) chiar daca mama era de alta credinta.
Ce vreau sa d e m o n strez cu aceasta ?!?
Ca asa cum a existat o perioada precrestina ,asa a existat si o perioada preislamica .
Ai foarte mare dreptate,ok,scuza-ma,dar eu nu vorbeam despre pre-islamic si nici despre pre-crestin. :confused: Putem cel putin sa spunem ca evreii sunt de cand lumea,dar atat crestinismul cat si islamismul au aparut mult mai tarziu.Si tocmai ptr ca Ismael si Isaac sunt frati din acelasi tata,ei sunt evrei,nici decum musulman si evreu...parerea mea !
P.S. Sper ca nu am fost offtopic:smile308:
Mariyah
11-27-2006, 04:00 PM
Din cate imi amintesc eu atat Coranul cat si Biblia sunt scrise de mana oamenilor,deci omul putea gresi cand a scris Biblia ,dar si cand a scris Coranul(cel putin este o probabilitate)! Daca credem insa ca Dzeu este in spatele acestor scrieri,atunci Dzeu este cel care se contrazice.Desi,pana la urma ,nimeni nu stie cum arata originalele Bibliei sau ale Coranului...
Atata timp cat e mana umana implicata in asemenea acte eu nu as crede nimic asa orbeste pt ca firea umana e asa cum e , a se vedea primii oameni de pe acest Pamant.
Nu cred ca e prea mult sa afirm ca totul pare o telenovela, Dumnezeu lasa de izbeliste ------------------urile , omul modifica si da Dumnezeu apoi o noua carte pe care o va apara in veci.
Adica putem spune ca Dumnezeu a dat gres in prima faza .Auleo asta e blasfemie! Divinul nu greseste niciodata!!!
anna_mrb
11-27-2006, 06:51 PM
In numele lui Allah Cel Milostiv, Indurator !
'anna_mrb', ne bucura faptul ca te intereseaza sa afli mai multe pe aceasta tema si noi vom incerca, in limitele cunostintelor noastre sa-ti raspundem.
Pentru inceput, permite-mi sa intaresc ceea ce bine a spus Huda, iar pentru mai multe informatii despre ce acest subiect, poti accesa si acest link :
http://www.forumsvibe.com/islaminromania/viewtopic.php?p=2088&mforum=islaminromania#2088
Referitor la sintagma "traducerea sensurilor Coranului", trebuie spus ca Nobilul Coran a fost revelat profetului Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui !) doar in limba araba. Deci, orice traducere a Nobilului Coran in alta limba nu reprezinta decat o traducere a "sensurilor", a semnificatiilor, Coranul neexistand decat in limba araba.
Iar in ceea ce priveste eventualele 'erori' umane raportat la Coran, ele nu exista. Coranul este singura dintre toate Cartile sfinte nemodificate de la revelatia sa si pana astazi. Este cea mai mare minune si niciun om nu a gasit nici macar o singura contradictie intre doua versete.
Orice nelamurie ai, noi suntem aici sa discutam si sa incercam impreuna sa oferim si/sau sa primim raspunsuri.
Cu respect, Abdul Rahman :)
Sincer,apreciez faptul ca sunteti dornici sa raspundeti la intrebari , am inteles la ce te-ai referit (desi as putea sa spun ca poate ca acelasi lucru sa fie valabil si cu biblia,care a fost scrisa in aramaica(cred,s-ar putea sa ma insel) iar 'traducerile' au aparut curand in toate limbile.
In ce priveste contradictiile inexistente din coran,da-mi voie sa ma docu'mentez si voi reveni cu intrebari.Sunt sigura ca zilele trecute am gasit cateva versete quranice,care mi se pareau contradictorii ! De aceea vorbeam pe un alt topic(pe islamism,paremi-se) despre naskh ,insa nu mi s-a raspuns inca la nelamurire.
Multumesc inca odata ptr bunavointa :)
huda_alrahim
11-27-2006, 06:59 PM
Sincer,apreciez faptul ca sunteti dornici sa raspundeti la intrebari , am inteles la ce te-ai referit (desi as putea sa spun ca poate ca acelasi lucru sa fie valabil si cu biblia,care a fost scrisa in aramaica(cred,s-ar putea sa ma insel) iar 'traducerile' au aparut curand in toate limbile.
In ce priveste contradictiile inexistente din coran,da-mi voie sa ma docu'mentez si voi reveni cu intrebari.Sunt sigura ca zilele trecute am gasit cateva versete quranice,care mi se pareau contradictorii ! De aceea vorbeam pe un alt topic(pe islamism,paremi-se) despre naskh ,insa nu mi s-a raspuns inca la nelamurire.
Multumesc inca odata ptr bunavointa :)
Am intrebat la Bucuresti despre acel verset din sura Al Baqara in care se spune ca unele versete au fost modificate si aduse altele mai bune si ni s-a raspuns ca unele lucruri au fost revelate in etape. Ni s-a dat ca exemplu interdictia de a bea alcool, care a venit treptat, interdicita de a face camata si asa mai departe. Oamenii nu puteau sa se desprinda total de ceea ce le facea rau si le era interzis, dar asta nu inseamna ca Allah s-a razgandit sau ca a gresit anterior...
genan
11-28-2006, 12:24 AM
sunt sigura ca in multe contex'te quranice vei gasi cuvantul 'paganism'). PAgansim nu inseamna neaparat budism sau confucionism :(
in cont extele coranice apare cuvantul "necredincios", cu referire la cei care asociaza lui dumnezeu unicul, un altul!
anna_mrb
12-01-2006, 08:03 PM
Am intrebat la Bucuresti despre acel verset din sura Al Baqara in care se spune ca unele versete au fost modificate si aduse altele mai bune si ni s-a raspuns ca unele lucruri au fost revelate in etape. Ni s-a dat ca exemplu interdictia de a bea alcool, care a venit treptat, interdicita de a face camata si asa mai departe. Oamenii nu puteau sa se desprinda total de ceea ce le facea rau si le era interzis, dar asta nu inseamna ca Allah s-a razgandit sau ca a gresit anterior...
ok,am sa incerc sa caut versetele quranice care ma intereseaza si voi vedea mai incolo,sper ca acolo nu este vorba de naskh.
voi reveni,multumesc :smile16:
in cont extele coranice apare cuvantul "necredincios", cu referire la cei care asociaza lui dumnezeu unicul, un altul!
nu conteaza genan.
cand cineva nu se inchina cui trebuie,sau se inchina lui Dzeu si altor Dzeu,dupa cat ma duce pe mine capul,este vorba despre paganism !!! scuze...asta cred eu!