PDA

View Full Version : Ingrediente interzise in islam



bianka_brrr
04-09-2007, 06:19 PM
Gelatina alba este halal?
Cum sa-mi dau seama daca e halal atunci cand o cumpar?
Multumim pentru retete

Saira
04-09-2007, 10:13 PM
Gelatina alba este halal?
Cum sa-mi dau seama daca e halal atunci cand o cumpar?
Multumim pentru retete



Bianka,s-a mai discutat pe undeva pe forum despre gelatina si mi se pare ca chiar eu am intrebat,am sa caut nsha'Allah linkul si il pun,acum insa nu am timp.Dar am cautat sa vad din ce se face in general si am gasit aici (http://fr.wikipedia.org/wiki/G%C3%A9latine) ceva informatii.Am vazut ca in general se obtine din porc asa ca e de evitat.Si am aflat ca E441 inseamna de fapt gelatina,asa ca am sa fiu atenta si la E-uri mai mult ca inainte.Am gasit si o lista cu E-urile pe alta pagina,dar trebuie traduse,insha'Allah de indata ce am timp.

ummraschid
04-09-2007, 10:40 PM
:006:

assalamu alaikum wa rahmatu-llahu ta'ala wa barakatuhu,


...gelatina NU este halal!...

...am vazut ca ai trecut Germania la locatie...
aici s-au facut teste DNA si s-a decoperit in 80% din produse, urme de DNA de porc...daca in ultimul stadiu, de consum, al produselor, s-a putut dovedi DNA de porc, este clar, gelatina este HARAM!...

...singura gelatina halal, este Leiner-Pak Gelatine, din Pakistan, verificata si acceptata si in Malaysia, Indonesia, Thailand si Africa de Sud.


...mai gasesti in Supermarkt si gelatina vegetala, din Agar-Agar, se numeste Agartine...

...inshaallah, sa-ti iasa deserturile miam-miam!...

...si ATENTIE!...in multe produse de cofetarie , in unele jeleuri si in unele preparate din lapte, se gaseste gelatina!...
...inshaallah, nu uitati sa cititi, inainte sa cumparati!...

in germana: http://halal.de

in engleza: http://www.muslimconsumergroup.com/Product.do?menu=Product&eventAction=newfoodarchives




assalamu alaikum wa rahmatu-llahu ta'ala wa barakatuhu

Mariyah
04-10-2007, 01:08 AM
nu stiam ca e haram gelatina

ca eu mananc jeleuri pt copii la greu si nu cred ca-s adus din pakistan

imanikka
04-10-2007, 02:21 AM
Am inteles ca este gelatina derivata de la porcine si de la bovine.Pacat ca nu se specifica pe ambalaj , si cred ca pe putini ii intereseaza (dar ptr noi este fff important). :(

Latifah
04-10-2007, 07:20 PM
ummraschid:

assalamu alaikum wa rahmatu-llahu ta'ala wa barakatuhu,

...intr-adevar, surioara imanikka, insa... in ultimii ani, de cand cu BSE-ul, ( vacile nebune), firmele au pornit la producerea gelatinei din oase de porc, in frunte cu Haribo, pe unele pachete, scrie chiar, pentru a " linisti" consumatorii, " garantat - gelatina din porc"!...


...draga surioara Mariyah,
incearca sa cauti jeleuri sau gume pe baza de amidon!...sant ele putin mai " lipicioase" , dar sant halal....noua ne plac ...:p

assalamu alaikum wa rahmatu-llah

Haribo.....:( ..jeleuri in forma de dinozauri.....

Fetelor..voi chiar aveti rabdare sa faceti prajituri complicate?

ibadat
04-28-2007, 07:09 PM
sa imi raspunda cineva va rog. esenta de rom din prajituri este haram? dar de vanilie? pe eticheta unei sticlute de esenta de rom am gasit la ingrediente-alcool-. nu stiu ce sa mai cred

iman99
04-28-2007, 08:18 PM
asalamu aleikom wa rahmatulah

Alcolul este interzis ,s-a discutat de exemplu si despre parfumul care contine alcool si este discutabil unii spun ca mai bine sa nu-l folosesti ptr ca il considera substanta impura,dar ce este cert e ca nu avem voie sa-l bem..imediat caut si iti spun in sha Allah

imanikka
04-29-2007, 06:38 PM
Sunt bucuroasa sa va spun ca s-a descutat fff mult despre jelatina si am cumparat un fel de preparat ptr sos si spre mirarea mea nu scria doar jelatina ci era si specificat : ,, gelatina din porc. Evident am aruncat-o la cos:scenic: Oricum dupa discutiile de pe forum ma feresc de jelatina cat de mult pot incercand sa o evit. :scenic:

ummraschid
04-29-2007, 07:32 PM
:006:

assalamu alaikum wa rahmatu-llahi wa barakatuhu

...iata ce am gasit eu, am cautat special pentru voi, ca sa fondez, ceea ce stiam...:p

Vanilla Extract
Category: Ingredient from plant
Halal Status: NO
Description: Vanilla extract is flavorant made fromvanilla bean extract.
It is extracted with alcohol and contains minimum 35% alcohol in solution.


Vanillin
Category: Mineral, Chemical, Synthetic based Ingredients
Halal Status : YES
Description: Vanillin is a flavorant made from synthetic or artificial vanilla
which can be plant lignin or synthetically made from guaiacol and eugenol.


Alcohol as solvent in flavor
Category: Haram Ingredients from Alcoholic Fermentation
Halal Status : NO
Description: Alcohol is used as a solvent in natural and artificial flavors

sursa: muslimconsumergroup.com




...deci, aroma de rom, nici nu cred ca se discuta, nici daca nu ar contine alcool, nu as folosi...
...aromele celelalte, contin alcool daca sant extrase din plante, prin folosirea acestuia...

... aromele pe care le folosesc eu sant zaharul vanilat, sau batoane de vanilie, scortisoara, coaja de lamaie, de portocala, apa de flori, trandafir, flori de portocal, etc ...
si inca o aroma care imi place foarte mult: "cardamom"...insa nu stiu cum se traduce in romana...:o


:give_rose:

assalamu alaikum wa rahmatu-llah

ibadat
04-29-2007, 07:58 PM
Deci nu trebuie sa mai manan c nici cozonac nici tort:( adica nimic din comert. asta e!

ibadat
05-01-2007, 12:55 PM
Bismilahir rahmanir rahim. Cineva mi-a zis ceva care m-a lasat masca! Cheagul cu care se face branza se poate obtine si din PORC!! Atunci ce sa mai fac? ce branza sa mai mananc? cei din comert oare folosesc asa ceva? Nu am cunostinte care sa imi dea o branza sigura, asa ca este haram sa mai mananc din comert, odata ce am aflat asta? eEste incredibil, o sa ajung sa mananc doar paine!

amal
05-02-2007, 03:31 AM
personal nu stiu ce sa zic despre asta; nu am auzit niciodata despre asa ceva:smile01:

amal
05-02-2007, 03:55 AM
am deschis acest subiect separat pt a discuta mai pe larg pe aceasta tema.

suleiman
05-02-2007, 04:20 AM
Daca esenta este facuta dintr-o substanta interzisa in islam , atunci ea devine interzisa la randul ei .

Daca este facuta din altceva , atunci este la alegerea ta :
- Sau o folosesti ca nu contine un lucru interzis .
- O consideri interzisa prin faptul ca are un factor cancerigeni , ca si orice substanta chimica prelucrata .

Eu personal : Folosesc esenta de migdale :) , iar daca mi se ofera o prajitura care contine esenta de rom o mananc pentru ca mi s-a spus ca esenta de rom nu contine alcool . Dar daca asa zic ca ar contine , atunci este un pacat cert sa o folosesti .

Trebuie sa caut si eu in magazine daca scrie pe toate sau pe unele , dar stiu ca esenta de rom in liban nu are alcool , inseamna ca depinde de fabrica .

.................

Saira
05-02-2007, 12:26 PM
Daca esenta este facuta dintr-o substanta interzisa in islam , atunci ea devine interzisa la randul ei .

Daca este facuta din altceva , atunci este la alegerea ta :
- Sau o folosesti ca nu contine un lucru interzis .
- O consideri interzisa prin faptul ca are un factor cancerigeni , ca si orice substanta chimica prelucrata .

Eu personal : Folosesc esenta de migdale :) , iar daca mi se ofera o prajitura care contine esenta de rom o mananc pentru ca mi s-a spus ca esenta de rom nu contine alcool . Dar daca asa zic ca ar contine , atunci este un pacat cert sa o folosesti .

Trebuie sa caut si eu in magazine daca scrie pe toate sau pe unele , dar stiu ca esenta de rom in liban nu are alcool , inseamna ca depinde de fabrica .

.................






Assalamou alaykoum wa rahmatullahi wa barakatouhu



Eu nu cred ca am gast ingredientele scrise pe vreo fiola de esenta de rom,mereu caut si iar caut...am gasit mai demult pe Dr.Oetker dar nu mai stiu ce scria.Totusi am sa pun ce scria la ei pe site desprea aceasta.



Esenţă de rom
De dimensiuni mici dar cu gust intens, esenţele Dr. Oetker aromatizează orice tip de prăjituri şi deserturi. Datorită concentraţiei ridicate, gustul este intens, este suficientă adăugarea cātorva picături pentru a obţine aroma dorită. Chiar şi după deschidere şi utilizare repetată, esenţele nu īşi pierd calităţile. Cu un miros uşor de alcool, o folie de esenţă este suficientă pentru 500 g făină sau 0,5 l lichid. Atenţie! În funcţie de porţionarea picăturilor, intensitatea gustului este variabilă



Aaaa...am mai gasit o esenta de rom acasa si am luat-o sa ma uit la ea.Ca ingrediente scrie:apa filtrata,aroma natural identica,colorant natural (caramel),substanta suport (glicol).



Acum ce ma induce pe mine in ceata:glicolul este un alcool,dar nu este cel etilic,cel interzis noua...deci ar fi halal?Si aroma aceea natural identica ce inseamna?Si,din moment ce are miros de alcool asta inseamna ca are alcool in compozitie,nu? :mad:

suleiman
05-02-2007, 02:19 PM
Glicol .

Este un alcool care in cantitati mari produce ameteli .

Regula : Tot ce produce ameteli in cantitate mare , este interzis si in cantitate mica .
Deci : Glicol-ul este interzis .

amal
05-02-2007, 02:20 PM
cu cat creste masa moleculara la un alcool , cu atat mirosul este mai putin pronuntat. efectul compusilor din clasa alcoolilor poate fi ca si cel al alcoolului etilic, adica ameteste. ----nolul poate provoca orbire, disfunctie renala, etc.

daca toate esentele au in compozitie alcooli, cred ca sunt interzise in islam.
eu credeam ca poate sunt esente care nu contin alcool, din moment ce sunt atat de des utilizate la fabricarea deserturilor...mai ales ca nu scrie pe eticheta compozitia lor.
oare nu este nici o modalitate de a obtine esente fara alcool?

ibadat
05-02-2007, 02:42 PM
Deci? haram sau halal cu esentele astea? pt ca nu pot sa ma duc la cofetarie sa sa-i cer vanzatoarei sa imi citeasca dupa sticluta de esenta. dar despre branza? intrebati batranii de la tara, eu acolo am auzit

amal
05-02-2007, 03:06 PM
in alte tari se poate gasi in magazine vanilie propriu-zisa (vanilla pods-in limba engleza).
http://mass-spec.chem.cmu.edu/VMSL/vanillin/images/coverno.jpg

In Ro nu am vazut inca asa ceva, deci in Ro suntem dezavantajate:D din acest punct de vedere.

despre branza nu stiu ce sa zic; bunica mea facea branza si nu am vazut sa adauge asa ceva...nu stiu daca altii folosesc.

daca stii ca esentele contin alcool atunci sunt haram.

Saira
05-02-2007, 03:27 PM
Asa stiam si eu,ca esentele sunt haram...insa am zis ca mai bine intreb...oricum,eu nu folosesc esenta de rom (desi inainte imi placea sa pun in ceai :p )

ibadat
05-17-2007, 06:34 PM
Musulmanii folosesc drojdia de bere? este haram? ce se poate folosi in locul acesteia in special la aluaturi?

huda_alrahim
05-17-2007, 09:21 PM
Assalamu alaikum!
Esenta de rom se poate obtine si fara alcool... noi am obtinut-o in laborator la scoala, numai ca nu era rafinata si nu am folosit nici un alcool...
Drodia de bere contine alcool? Se cunoaste vreun efect al drojdiei de bere cum ca ar fi precum cele ale alcoolului?
Ce anume este cheagul?? Eu am mai auzit de el, dar nu stiam ca este si de porc...

Simona
05-17-2007, 11:24 PM
As salam alaikum!
Am citit intr-o carte de Igiena Alimentelor si Sanatate Publica de Marian Mihaiu si Ovidiu Rotaru despre prepararea branzeturilor si scrie asa:
"Principalele preparate enzimatice folosite in industria branzeturilor sunt cheagul si pepsina.
Cheagul este obtinut din mucoasa glandulara a stomacului de vitel, miel in perioada de alaptare. Acest preparat are ca principiu activ chimozina si se obtine industrial sub froma lichida sau de pulbere.
Pepsina este un preparat enzimatic care se obtine din mucoasa gastrica a stomacelor de porcine sau bovine, unde se gaseste sub forma inactiva de pepsinogen." Avand in vedere problema ESB-ului nu cred ca pepsina se mai obtine din stomac glandular de bovine.
Concluzia este ca inainte de a cumpara branzeturi trebuie sa citim eticheta.
Totusi cel putin branza proaspata de vaca este obtinuta cu ajutorul acizilor nu cu cheag sau pepsina, cel putin asa scrie aici.
Din cate stiu eu la tara se prepara atat cheag cat si pepsina, depinde cum e obisnuita gospodina. Bunica mea folosea de amandoua.
Pentru inchegat lapte mai sunt si niste pastile care se vand in comert, dar nu stiu exact ce contin. Ma voi uita maine la servici, incha' allah pe prospect, daca nu uit si o sa spun mai exact.
In legatura cu drojdia de bere aceasta este o levura, un microorganism grupat intr-o colonie uriasa. Se numeste asa pentru ca e folosita in industria berii nu pentru ca provine din bere. Este foarte bogata in vitamine B si lecitina, chiar se recomanda un varf de lingurita pe zi in caz de efort psihic intens.
Trebuie sa va atentionez in legatura cu chefirul un chefir de calitate trebuie sa contina intre 0,2 si 0.6% alcool etilic, se obtine prin fermentatie alcoolica. In schimb iaurturile sunt bune, se obtin prin fermentatie lactica si e interzis sa contina alcool.
Sper ca v-am ajutat cu ceva.
Ma3a al salama!

maryam
05-18-2007, 01:23 AM
ALLAH sa va rasplateasca pe toti numai cu bine Inshaa ALLAH!

Credeti-ma pe cuvant ca m-a luat durerea de cap, ma gandeam azi ca ar trebui s-o iau de la capat si o sa va spun de ce, Inshaa ALLAH!
Cand baiatul meu era mic, incepuse perioada cu dulciurile, pe la 4 ani si eram exasperata...cred ca ma cunostea toata lumea si oricum eram "teroarea" producatorilor romani :D :D , pentru ca, din cele care ii placeau n-a scapat niciunul "neverificat":scenic: .
Am sunat peste tot, la fabricile de lapte (iaurturi- atentie la Danone, Brenac si nu numai, unele contin gelatina!!!!), bomboane (sugus, caramele....), ciocolata, la producatorii de icre (!!!-unele au gelatina), de croisante.
Alhamdulillah, norocul meu era ca pe vremea aia ai mei locuiau in germania mai mult si ii faceau plinul de acolo, iar tata alhamdulillah stia ce anume e haram si ce e halal:D.
Cred ca am ramas cu un tic :p , pentru ca in 90% din cazuri citesc etichetele si oricum nu sunt adepta schimbarilor, cumpar cam aceleasi produse alimentare:beberon:
Insa, in romania nu ma mai mira nimic, oricand poti avea surpriza sa constati ca e total altfel decat "scrie".

Ca sa va povestesc o faza tare:D , ma duc la cofetarie si o intreb pe tipa, "dna, va rog care din prajiturile astea au alcool, esenta...." si ea imi zice, luati linstita, au toate...m-a bufnit si rasul, parca aratam a cine stie ce si vroiam sa-mi iau doza:D .
Oricum faza cu "nu au dna mult, cateva picaturi" cred ca deja vi s-a intamplat tuturor.
Dar o dna de la scala, acum cativa ani mi-a spus ca imi garanteaza ea ca nu exista laborator care sa nu foloseasca esenta si in romania ele se aduc la bidoane, sunt 100% cu alcool!!!

Ca sa revin la subiect, fiti atente la esente ptr ca cele romanesti, la sticlute au sigur alcool etilic, cele la fiole, de obicei nu au...probleme mari sunt la bomboane gelatinoase, la jeleuri-dar puteti opta ptr cele turcesti, la ciocolata, biscuiti (ptr ca pot avea grasime animala!), cozonac, cremele de branza (Rama are gelatina!), iaurturile si cremele de budinca, pastele cu fructe, gemurile, pateurile si mezelurile de pui (care au sorici!bleahhh)...nu-mi mai vin in minte, dar inshaa ALLAH ce gasim sau stim sigur sa postam ca sa stim de ce sa ne ferim!!!

amoodia
05-18-2007, 04:22 AM
Asalam aleykum

nu stiu cum e in Romania, dar aici am aflat azi ca tot ce e pastila din aia mare cum sunt vitaminele contine gelatina de porc. cumnata-mea a luat chiar si multivitamine, si abia dupa aia a citit eticheta si scrie PORC.ei i-a spus o musulmanca de la farmacie, cand o vazuse ca voia sa cumpere pastile cu Omega 3.

Saira
05-18-2007, 11:04 AM
Ooooooooffff,ca multe mai au astfel de aiureli in ele!


Mi s-a intamplat si mie faza cu mezelurile,cand am inceput sa nu mai mananc porc am crezut ca am sa mor de foame...dar mi-am dat seama ca nu era deloc asa.Si cand gasisem si eu niste cremwursti super buni,din piept de pui,ma si gandeam:uite ce bine,e totul ca inainte si nu am nicio greutate! Si cum inainte nu ma interesase ce contineau mezelurile,nici atunci nu citeam etichetele...daca vedeam scris mare ca-s din piept de pui,nici nu m-am mai gandit ca ar putea avea ceva porc! Si,dupa ceva vreme in care mancasem cremwurstii respectivi vad si eu eticheta:SORICI! yaaaaaakkk,am crezut ca turbez!


Si de atunci citesc toata ziua la etichete,ca ma stiu toate vanzatoarele! Pana si frate-meu stie povestea: citeste bine etichetele de il intreaba si vanzatoarele ce are cu porcul :D .Dar tot e aiurea,ca pe etichete scrie mereu "codat",adica sunt foarte multe denumiri airurea si mii de E-uri si astea nu le pot tine minte ce inseamna! Cred ca de acum incolo plec cu foaia cu ele scrise de acasa :(

ummraschid
05-18-2007, 01:48 PM
Asalam aleykum

nu stiu cum e in Romania, dar aici am aflat azi ca tot ce e pastila din aia mare cum sunt vitaminele contine gelatina de porc. cumnata-mea a luat chiar si multivitamine, si abia dupa aia a citit eticheta si scrie PORC.ei i-a spus o musulmanca de la farmacie, cand o vazuse ca voia sa cumpere pastile cu Omega 3.



assalamu alaikum wa rahmatu-llahi wa barakatuhu,


...din pacate, asa este, surioare dragi, este vorba de asa numitele "capsule"...acestea contin gelatina...chiar si capsulele cu antibiotic...asa ca mai bine cumparati pastile, nu capsule...si chiar si atunci, eu tot citesc compozitia lor...

... iar preparatele pe baza de plante, siropuri de tuse, etc...de cele mai multe ori, contin alcool ...

... fie ca Allah ta'ala sa ne fereasca de tot ce este haram, si sa ne inlesneasca doar ceea ce este halal , inshaallah...


http://i19.photobucket.com/albums/b193/ummraschid/banner-e0022.gif

ibadat
05-18-2007, 07:05 PM
:salam:

Fetelor sunt de-a dreptul socata! Ce este de facut in situatia asta? Din gama Rama nu mai mancam, la branza exista dubii, capsule sa nu mai folosim, dulciurile din comert nici atat! Cine citeste postarile noastre, chiar daca sunt adevarate si invatam dim ele, se ingrozeste si cred ca se gandeste ca musulmanii sunt aici in Romania, foarte chinuiti. Si pe buna dreptate ca DA! Este de ajuns sa spunem bismilah la mancarea de care nu suntem siguri? sau o evitam? ...ca de evitat avem destule...sunt fffff multe e-uri care habar nu avem ce inseamna. Este de ajuns sa spunem bismilah?

huda_alrahim
05-18-2007, 07:15 PM
O data o prietena avea o rulada, de la care nu mai avea ambalajul. Dar dupa cum stim, f multe rulade din comert sunt facute cu alcool, chiar daca ele sunt cu ciocolata si caise. Si am intrebat un imam si a zis sa nu manance. daca majoritatea sunt facute cu alcool, si asta nu stie sigur, mai bine nu mananca... daca stim ca s-ar putea sa fie haram, ne abtinem...
Acum Allah stie mai bine...
Pe mine cel mai mult m-a socat faza cu antibioticele... cand am fost la pelerinaj am luat antibiotice in fiecare zi, in capsule din acelea... si imi erau date de imamul nostru... luate de la noi de aici din romania

huda_alrahim
05-18-2007, 07:43 PM
http://www.azsfrance.org/modules.php?name=News&file=article&sid=5


Este un site cu o lista de E-uri si originea lor... cele mai multe sunt de origine animala... nespecificata :( Uitati-va mai ales la acela 900 si ceva... folosit in panificatie :((

ibadat
05-18-2007, 08:01 PM
Bineinteles, ca daca citesc pe eticheta si vad ceva interzis, nu mai are rost sa zic bismillah, pt ca nu o sa-l mananc, dar daca nu stiu ce inseamn tot de acolo, daca tin cont ca am auzit aici nu stiu ce despre lactate, nu stiu ce despre inghetata ..etc..ajunge bismillah? Asta este chin curat! Stiti la cate feluri de mancare am renuntat? !? si pe zi ce trece mai aflu cate ceva...asta este o incercare de la Allah, subhana wa ta'alla, sau noi complicam? M-am saturat de frica asta sa nu mananc ceva haram, m-am saturat sa renunt la mancaruri care mi-au placut..(in afara de porc)...numai frica de Allah ma tine departe de alimentele dubioase. Alhamdulilah, daca asa a vrut Allah..asa sa fie:(

ibadat
05-19-2007, 11:16 PM
http://www.azsfrance.org/modules.php?name=News&file=article&sid=5


Este un site cu o lista de E-uri si originea lor... cele mai multe sunt de origine animala... nespecificata :( Uitati-va mai ales la acela 900 si ceva... folosit in panificatie :((



dar gliceridele, ce sunt? vine cumva de la glicol?

amal
05-20-2007, 12:01 AM
Da, gliceridele sunt formate din 3 acizi grasi si un alcool restant numit glicerol. Alcoolul are terminatia OH iar acizii grazi COOH; in urma reactiei de esterificare, daca nu ma insel, se pierde H-ul si OH-ul din cei doi compusi si rezulta gliceridele care contine legatura O-CO.
http://leonardodavinci.csa.fi.it/osservatorio/olio/immagini/trigliceri.jpg

Sa nu uitam ca trigliceridele sunt prezente si in corpul uman. Au si ele rolul lor. Ar fi exagerat sa spunem ca nu mai consumam grasimi pt ca ele pot rezulta din reactia de esterificare la care participa un alcool. Aceasta este parerea mea.

Diamantul si grafitul contin atomi de carbon dar se deosebesc prin dispunerea spatiala a acestora. Nu inseamna ca daca tin in mana un grafit am de fapt un diamant. Se deosebesc prin proprietati.

Simona
05-21-2007, 11:28 PM
As salam alaikum!
Am observat ca sunt probleme legate de mezeluri. Daca nu pot fi mancate din cauza ca sunt haram nu va intristati. Am fost la o fabrica de mezeluri si cand am vazut fiecare ingredient in parte si am simtit mirosul lor si am vazut ce fel de carne pun si cum le prepara am spus ca eu nu mai mananc asa ceva, de atunci sunt anti mezeluri. Chiar si colegi de-ai mei care consuma carne de porc au fost ingroziti si au spus ca renunta la mezeluri. Daca totusi vreti sa mancati mezeluri incercati-le pe cele facute din bucati intregi de carne, cum sunt pastramele, de exemplu, acelea sunt ceea ce se vede, in celelalte, cu carne tocata, chiar daca spun ca sunt de pui mai pun si de porc, din pacate "ca oricum nu se cunoaste" spun unii.
Trebuie sa aveti grija cu mezelurile la copii, sunt cam periculoase. Acestea contin nitriti care la adulti in doza din mezeluri nu produc intoxicatii acute intr-un timp scurt, dar la copii au fost cazuri, in special la cei sub 5 ani.
Daca nu vreti sa macati mezeluri, dar totusi aveti pofta de un sandwich puteti incerca sandwichu-uri cu friptura, eu asa fac :D Taiati friptura in bucati mici si o asezati pe o felie unsa cu unt, puteti adauga castraveti murati sau rosii. E foarte bun, sau cel putin mie imi place, chiar daca friptura e rece.
Am spus intr-un post anterior despre pastilele de inchegat lapte. Am citit prospectul si sunt cu enzime extrase dintr-o specie de bacterii, nu au numic de porc. Am auzit ca se folosesc din ce in ce mai mult pe scara industriala prafuri cu aceeasi compozitie, dar trebuie sa verific.
Sper sa revin cu mai multe infromatii, incha' allah.
Ma'a al salama!

QURRAT-UL-AIN
08-03-2007, 02:30 AM
Va rog sa imi dati o idee, sfat , cu ce se poate inlocui OTETUL in mancare, salata , etc. ?Dar mustarul?Tot mustarul din comert are OTET !OTETUL din mere si nu din vin este haram ?Dar despre drojdie cine imi poate spune cate ceva?se obtine prin fermentare...nu contine alcool ? Preparatele ce contin GLICOL sunt haram ? Cu ce se poate inlocui ROMUL ?cel obtinut sintetic este haram?Cine ma poate ajuta ?Dar borsul care se obtine tot prin fermentare ?
Cine ma poate ajuta cu cateva detalii , sfaturi ...Va multumesc;)

iman99
08-03-2007, 03:36 AM
Asalamu aleikom wrahmatullah w barakatu

Este permis sa se foloseasca otet.Profetul Mohammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus:Cel mai bun condiment este otetul.
Deci este permis sa se foloseasca in orice forma dar bineainteles sa nu fie facut din vin.Daca e devenit otet din vin atunci avem 2 categorisiri:
Anas a relatat ca Profetul Mohammad a fost intrebat daca este permis otetul care este facut din vin si el a raspuns :Nu
(muslim)


In al doilea rind, daca vinul se transforma in otet in mod automat, fara interventie umana, atunci este legal, pur si permisibil de a fi utilizat. De asemenea, nu este permisa folosirea otetului daca acesta e amestecat cu vreo substanta interzisa, cum ar fi alcoolul, de exemplu. Unele oteturi obtinute din mere, produse in tari occidentale, au o eticheta pe care scrie faptul ca acestea contin un anumit procentaj de alcool.


In concluzie este permis sa folosim ca si ingredient otetul care nu a fost produs din vin sau sa fie combinat cu alcool

(islamweb..fatwa center)

Hayat
02-19-2008, 07:16 PM
HARAM:

* Celebrations Chocolates
* Milky Way
* Mars
* M&M Peanuts
* Snickers
* Bounty
* Lion Bar
* Skittles
( doar cateva...)

din cate am inteles contin ceva de la insecte si niste E-uri haraam, ..E120...cand stiu mai exact,revin...

site-uri cu informatii despre mancare halal/haraam:

Understanding Halal & Haram
http://www.muis.gov.sg/english/halal...x.aspx?pMenu=3

Halal or Haram
http://www.muis.gov.sg/english/halal...x.aspx?pMenu=3

Halal Foundation
http://www.uh.edu/campus/msa/articles/halal.html

Food and Drink
http://webpages.marshall.edu/~laher1/atimah.html

The Lawful and the Prohibited
http://webpages.marshall.edu/~laher1/haram.html

Islamic Food and Nutritional Council of America - IFANCA
http://www.ifanca.org/halal.htm

http://www.somalitalk.com/halal/halal.html

http://www.gmwa.org.uk/foodguide2/index.php

substante haraam si posibil haraam:

E120 Cochineal, Carminic acid, Carmines, Natural Red 4 [Colouring] [possible allergic reaction] [animal origin] (red pigment extracted from the dried bodies of the coccid insect.)

E441 Gelatine [Emulsifier] [Gelling agent] [animal origin]

E904 ------------lac [Glazing agent] [animal origin](come from the secretion of an Indian insect.)

E910 L-cysteine [animal origin]

E542 Bone phosphate [Anti-caking agent] [animal origin]

E920 L-cysteine hydrochloride [Improving agent] [animal origin]

E921 L-cysteine hydrochloride monohydrate [Improving agent] [animal origin]

E966 Lactitol [Sweetener] [animal origin]


E153 Carbon black, Vegetable carbon [Colouring] [likely to be GM] [possibly of animal origin]
E161g Canthaxanthin [Colouring] [possibly of animal origin]
E252 Potassium nitrate (Saltpetre) [Preservative] [possibly of animal origin
E270 Lactic acid [Preservative] [Acid] [Antioxidant] [possibly of animal origin]
E322 Lecithin [Emulsifier][likely to be GM] [possibly of animal origin]
E325 Sodium lactate [Antioxidant] [possibly of animal origin]
E326 Potassium lactate [Antioxidant] [Acidity regulator] [possibly of animal origin]
E327 Calcium lactate [Antioxidant] [possibly of animal origin]
E422 Glycerol [Emulsifier] [Sweetener] [possibly of animal origin]
E430 Polyoxyethylene (8) stearate [Emulsifier] [Stabiliser] [possible allergic reaction] [possibly of animal origin]
E431 Polyoxyethylene (40) stearate [Emulsifier] [possibly of animal origin]
E432 Polyoxyethylene (20) sorbitan monolaurate (polysorbate 20) [Emulsifier] [possibly of animal origin]
E433 Polyoxyethylene (20) sorbitan monooleate (polysorbate 80) [Emulsifier] [possibly of animal origin]
E434 Polyoxyethylene (20) sorbitan monopalmitate (polysorbate 40) [Emulsifier] [possibly of animal origin]
E435 Polyoxyethylene (20) sorbitan monostearate (polysorbate 60) [Emulsifier] [possibly of animal origin]
E436 Polyoxyethylene (20) sorbitan tristearate (polysorbate 65) [Emulsifier] [possibly of animal origin]
E442 Ammonium phosphatides [Emulsifier] [possibly of animal origin]
E470a Sodium, potassium and calcium salts of fatty acids [Emulsifier] [Anti-caking agent] [possibly of animal origin]
E470b Magnesium salts of fatty acids [Emulsifier] [Anti-caking agent] [possibly of animal origin]
E471 Mono- and diglycerides of fatty acids (glyceryl monostearate, glyceryl distearate) [Emulsifier] [likely to be GM] [possibly of animal origin]
E472a Acetic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids [Emulsifier] [possibly GM] [possibly of animal origin]
E472b Lactic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids [Emulsifier] [possibly of animal origin]
E472c Citric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids [Emulsifier] [possibly of animal origin]
E472d Tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids [Emulsifier] [possibly of animal origin]
E472e Mono- and diacetyl tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids [Emulsifier] [possibly of animal origin]
E472f Mixed acetic and tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids [Emulsifier] [possibly of animal origin]
E473 Sucrose esters of fatty acids [Emulsifier] [possibly GM] [possibly of animal origin]
E474 Sucroglycerides [Emulsifier] [possibly of animal origin]
E475 Polyglycerol esters of fatty acids [Emulsifier] [possibly GM] [possibly of animal origin]
E476 Polyglycerol polyricinoleate [Emulsifier] [possibly GM] [possibly of animal origin]
E477 Propane-1, 2-diol esters of fatty acids, propylene glycol esters of fatty acids [Emulsifier] [possibly GM] [possibly of animal origin]
E478 Lactylated fatty acid esters of glycerol and propane-1 [Emulsifier] [possibly of animal origin]
E479b Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids [Emulsifier] [likely to be GM] [possibly of animal origin]
E481 Sodium stearoyl-2-lactylate [Emulsifier] [possibly of animal origin]
E482 Calcium stearoyl-2-lactylate [Emulsifier] [possibly of animal origin]
E483 Stearyl tartrate [Emulsifier] [possibly of animal origin]
E491 Sorbitan monostearate [Emulsifier] [possibly GM] [possibly of animal origin]
E492 Sorbitan tristearate [Emulsifier] [possibly of animal origin]
E493 Sorbitan monolaurate [Emulsifier] [possibly of animal origin]
E494 Sorbitan monooleate [Emulsifier] [possibly of animal origin]
E495 Sorbitan monopalmitate [Emulsifier] [possibly of animal origin]
E570 Stearic acid (Fatty acid) [Anti-caking agent] [possibly GM] [possibly of animal origin]
E572 Magnesium stearate, calcium stearate [Emulsifier] [Anti-caking agent] [possibly GM] [possibly of animal origin
E631 Disodium inosinate [Flavour enhancer] [possibly of animal origin]
E635 Disodium 5'-ribonucleotides [Flavour enhancer] [possibly of animal origin]
E640 Glycine and its sodium salt [Flavour enhancer] [possibly of animal origin]

Hayat
02-19-2008, 07:19 PM
se cer verificate informatiile...nu garantez exactitatea lor...

sekhmet
02-24-2008, 04:53 PM
as'salamu 'alaikum

nu stiu daca v-ati lamurit in ceea ce priveste gheagul pentru branza de aceea doresc sa aduc inca o data in discutie acest subiect.
bunicii din partea tatalui produc branza in casa, fie ca este de oaie, fie de vaca. mi-am amintit cum faceau ei branza, dar pentru siguranta informatiei ce vreau sa o transmit l-am intrebat pe tata si mi-a confirmat ca indiferent de laptele folosit, cheagul se face numai din miel sau vite, deci nici vorba de porc. asa ca branza de la tarani e halal, in principiu, daca nu cumva or pune cine stie ce prin ea.
in ceea ce priveste branza fabricata de marii producatori cu siguranta ca au inventat ei cine stie ce si ca atare nu cred ca mai folosesc cheagul "clasic".
parerea mea e ca ar fi bine sa apelam la tarani cand vine vorba de baranza, si sincer cea de sibiu e absolut delicioasa :p, si nu cred ca s-ar supara daca am intreba cate ceva despre cum fabrica branza sau cascavalul. oricum se stie ca sibienii sunt cei m-ai buni si pastreaza aceeasi reteta in fabricarea branzeturilor, de aici si acelasi gust :).

in ceea ce priveste produse chimicale ce se introduc in fabricatia unor produse, va rog sa-mi transmite-ti o lista pe e-mail pe care am sa o discut cu verisoara mea care este de profesie chimist si ar putea sa de de-a o parere pertinenta, sper. :)


Cu drag a dumneavoastra
Sekhmet

amal
02-24-2008, 05:23 PM
Va rog sa imi dati o idee, sfat , cu ce se poate inlocui OTETUL in mancare, salata , etc. ?Dar mustarul?Tot mustarul din comert are OTET !

draga qurrat-ul-ain, mustarul il poti "prepara" tu acasa.

gasesti destul de usor seminte de mustar in comert, la raionul de condimente. daca gasesti si galbene si maro, e foarte bine, sa le combini pe amandoua:)
daca ai blender, pune semintele impreuna cu ulei de masline, sare, piper, condimente, putina lamaie, ceapa tocata, +/- hrean dat pe razatoare. eventual adaugi putina smantana pentru textura mai fina.
daca e prea acrisor, poti sa adaugi putina miere.
poate fi pastrat in frigider pana la 2 saptamani.

dar otetul de mere este sigur permis, si poti sa-l adaugi.
si eu stiu ca doar daca otetul este facut din vin este haram.

la salate eu nu folosesc otet, prefer sa-l inlocuiesc cu suc de lamaie.

drojdia, din cate stiu eu, e halal. nu are legatura cu alcoolul.

romul nu stiu cu ce se poate inlocui. am inteles ca si esenta de rom contine putin alcool. am renuntat la tiramisu:)
eventual il prepar cu sirop de cafea si atat.

borsul, la fel, nu are legatura cu alcoolul, din cate stiu. si e sanatos.

Simona
08-14-2008, 11:54 PM
As salam alaikom!
La lista cu dulciuri di comert interzise as dori sa adaug croisantele 7Days si altele, contin alcool. ATENTIE!!! in caz ca nu stiati.
Ma'a salama!

maryam
08-15-2008, 01:31 AM
As salam alaikom!
La lista cu dulciuri di comert interzise as dori sa adaug croisantele 7Days si altele, contin alcool. ATENTIE!!! in caz ca nu stiati.
Ma'a salama!

ALLAH sa te rasplateasca, asa e.
In afara de cele pe care scrie "Finetti", alea nu au.;)

huda_alrahim
08-16-2008, 01:09 AM
Eu am ramas blocata la chestia cu vanilia.... desi am postat la acest subiect, nu am vazut partea cu vanilia :D:D Daca vanilia se extrage asa cum ziceti, atunci de ce ar fi zaharul vanilat permis? Pana la urma orice aroma de vanilie naturala ar trebui sa fie extrasa la fel.. Subhanallah.. Dar vroiams a va spun ca betele acelea de vanilie se gasesc si in Romania de mult timp, sunt de la Dr Oetker am impresia, 2 bete intr-un plic... Sunt destul de bune si aromate, pentru amatorii de facut dulciuri in casa...

memouna
08-16-2008, 03:26 AM
:confused: dar ce e cu vanilia?eu am vazut in toate magazinele arabesti halal de aici din spania,zahar vanilat....Drojdie suta la suta e halal nici nu se pune problema sa nu fie.Multe femei musulmane prepara painea in casa,bine inteles cu drojdie,pe care eu nu o gasesc (naturala),decat la magazinele halal din zona.Dar cu o chestie sunt confuza ,si anume otetul.Eu acum folosesc de mere,ca mi e frica,altul.Dar,deasemenea dand o privire pe rafturile magazinelor halal de aici,in toate am vazut o anume marca de otet,peste tot era acelasi in acelasi ambalaj,si scria pe el doar otet din alcool.si nimik mai mult.Un otet foarte intepator si tare,la miros.M am intrebat sa fie oare halal?care i defapt faza cu otetul....?de ce exista in magazine halal?

huda_alrahim
08-16-2008, 02:31 PM
Assalamu alaikum wa rahamtullahi!!!


Am postat de 2 ori acelais lucru si nu pot sterge... poate ma ajuta cineva

huda_alrahim
08-16-2008, 02:31 PM
Assalamu alaikum wa rahamtullahi wa barakatu...

Discutia cu otetul s-a dus de atatea ori... o prietena a intrebat un om care a lucrat in industria chimica toata viata lui si acesta a ras de preocuparile noastre, spunand ca otetul este la fel la sfarsit din orice l-am lua... diferentele sunt minore... Nu am inteles prea mult atunci, dar m-am interesat intre timp...:D:D

Otetul este de fapt acid acetic diluat in apa, in diferite concentratii... Acel grad pe care il vedem noi pe ambalaj este de fapt concentratia acidului acetic. In general otetul de masa are in jur de 5 grade, ajungand pana la 18 cel pentru muraturi.

Otetul este obtinut din oxidarea etanolului din vin, cider (bautura alcooloca din mere), bere, suc de fructe fermentat si aproape orice alt lichid care contine alcool. Otetul din comert se obtine fie prin fermentatie rapida, fie prin fermentatie lenta.

O societate americana pentru nutritie a declarat ca otetul din mere este f periculos pentru sanatate daca nu este suficient de diluat si consumat cu precautie...

Asadar, cei care consuma otet de mere, pentru ca este "mai halal", ganditi-va ca intai se obtine o bautura alcoolica din acele mere si apoi otetul... Practic fructele difera, nu procesul... De ce la noi se spune otet din vin si otet din mere si nu dintr-o bautura alcoolica? Doar pentru ca in cultura romaneasca noi nu facem bautura aceea alcoolica numita cider... de exemplu in engleza cel mai adesea pe etichete va scrie cider vinegar, nu apple vinegar. In spaniola la fel, nu folosesc termenul de vinagre de manzana, ci acela de vinagre de sidra.

batool391
08-16-2008, 07:45 PM
Acidul acetic e un compus chimic organic ce apare ca un lichid incolor, cu miros caracteristic, īnţepător; se amestecă īn orice proporţii cu apa. Temperaturile de topire şi fierbere sunt 16,7 °C respectiv 118,2 °C. Se fabrică prin fermentarea acetică a soluţiilor diluate de alcool, prin distilarea uscată a lemnului (v. şi acid pirolignos) sau prin oxidarea aldehidei acetice. Oţetul conţine acid acetic īn concentraţie de 3–9%.

Denumirea comună este cea de acid acetic şi este preferată celei sistematice, acid etanoic. Numele derivă din latină, unde acetum īnseamnă oţet
În secolul al VIII-lea, alchimistul arab Jabir ibn Hayyan (Geber) a fost primul care a concentrat, prin distilare, acid acetic din oţet

În 1847, chimistul german Hermann Kolbe sintetizează pentru prima dată acid acetic din material anorganic.

Acidul acetic acid este produs şi excretat de către anumite bacterii, mai ales de genul Acetobacter şi Clostridium acetobutylicum. Aceste bacterii sunt ominiprezente īn produsele alimentare, apă şi sol, iar acidul acetic este produs īn mod natural prin alterarea fructelor sau a altor alimente. Acidul acetic este, de asemenea, un component al secreţiei vaginale la femeie şi la alte primate, unde se pare că serveşte drept agent antiseptic moderat

Pentru o lungă perioadă a istoriei omului, acidul acetic, sub formă de oţet, a fost produs cu ajutorul bacteriilor din genul Acetobacter. În condiţiile prezenţei abundente de oxigen, aceste bacterii pot produce oţet pornind de la o largă varietate de alimente fermentabile. Produsele utilizate īn mod obişnuit sunt cidrul de mere, vinul şi cerealele fermentate, malţul, orezul sau cartofii. Se obţine prin fermentaţie acetică, din etanol, conform ecuaţiei chimice generale:

C2H5OH + O2 → CH3COOH + H2O
O soluţie diluată de alcool inoculată cu Acetobacter şi păstrată īntr-un loc cald şi aerat se va transforma īn oţet de-a lungul a cātorva luni. Metodele de producere industrială a oţetului accelerează acest proces prin īmbunătăţirea aportului de oxigen pentru bacterii.

Primele eşantioane de oţet produs prin fermentaţie au apărut probabil ca greşeli īn cursul procesului de fabricare a vinului (vinificaţie). Dacă mustul este fermentat la o temperatură prea mare, Acetobacter se va multiplica īn exces şi va inhiba drojdia ce apare spontan pe struguri. Ca urmare a faptului că cererea de oţet pentru uz culinar, medical şi sanitar creştea, producătorii de vin au deprins rapid să folosească şi alte materii organice pentru a fabrica oţet īn timpul lunilor calde de vară, chiar īnainte de coacerea viilor. Metoda era lentă şi nu īntotdeauna īncununată de succes, īntrucāt producătorii īncă nu īnţeleseseră fenomenul.

Unul dintre primele procedee industriale a fost metoda rapidă sau metoda germană, practicată pentru prima dată īn Germania īn 1823. În acest proces, fermentaţia are loc īntr-un turn īn care sunt introduse şi aşchii de lemn sau cărbune vegetal. Alimentul conţinānd alcool este vărsat puţin cāte puţin prin gura turnului; pe la baza turnului este introdus aer proaspăt prin convecţie naturală sau forţată. Ameliorarea aportului de aer prin acest proces reduce timpul de producere a oţetului de la cāteva luni la cāteva săptămāni.

Astăzi, oţetul este produs īn cea mai mare parte īn rezervoare īn care sunt scufundate culturile bacteriene, metodă care a fost pentru prima dată descrisă īn 1949 de către Otto Hromatka şi Heinrich Ebner. Prin această metodă, alcoolul este fermentat pānă la oţet īntr-un rezervor īn care se amestecă īncontinuu, iar oxigenul este furnizat prin barbotarea aerului īn această soluţie. Astfel, se poate produce oţet de concentraţie de 15 % īn doar 24 ore/şarjă sau chiar oţet de 20 % īn 60 ore.

batool391
08-16-2008, 07:47 PM
Sub formă de oţet, soluţiile de acid acetic (de regulă, avānd 5 % pānă la 18 % acid acetic, cu procentajul calculat de obicei īn masă) sunt folosite ca atare fie pentru condimentare, fie pentru conservarea ca murături a legumelor şi a altor produse alimentare. Oţetul de masă tinde să fie mai diluat (5 %-8 % acid acetic), īn timp ce murăturile comercializate folosesc īn general soluţii mai concentrate. Cantitatea de acid acetic consumată ca oţet la scară mondială nu este mare, dar cronologic este de departe cea mai veche şi cea mai cunoscută īntrebuinţare

maryam
08-17-2008, 03:35 AM
:salam:

:Dpai otetul e un acid si alcoolul un alcool, nu?:D

Arif Raif
10-26-2008, 10:17 AM
In Romania taranii(in special cei din zona Ardealului) care fabrica branzeturi in ograda proprie mai folosesc din cand in cand si cheag de la porcine(insa destul de rar). Cel mai bine este ca atunci cand cumparati branzeturi de pe piata ,de la producatori(tarani) ... sa ii intrebati.
In zona Munteniei (Bucuresti,Prahova, etc.) taranii care produc branzeturi(cascaval,cas, branza, etc.) folosesc cheag cumparat de la farmacie.Acesta este un ferment extras din sucul gastric al rumegatoarelor(ovine,bovine) tinere si folosit drept coagulant pentru inchegarea laptelui ...Sau se mai gasesc substante coagulante pentru lapte de origine microbica ce se vand sub nume precum Maxiren, Fromase,etc. Asadar ar trebui sa fie halal.
Cei din comertul industrial(branza gasita in magazine) folosesc substantele coagulante precizate mai sus(nicidecum cheag natural).
Cheagul porcin strica gustul. Este folosit foarte rar. Oricum este bine ca atunci cand cumparati branza de pe tarabe sa intrebati despre ce anume foloseste la inchegare. Intrebati daca cumpara de la farmacie. In comert nu se gasesc decat doua tipuri de coagulanti pentru branza :
1. Cel cu baza naturala ,extrase de la ierbivore (NU DE LA PORCI)
2. Cel cu baza microbiana -chimica.

Sper ca v-am putut fi de ajutor macar putin.

Allah sa va aibe in paza buna si sa va indrepte pasii pe carari luminate de bunatate si credinta adevarata!

sara h
10-27-2008, 10:11 AM
Salam aleikom,
Ma gandeam cine doreste sa fie sigur de toate alimentele 7alal si 7aram, poate sa downlodeze acest superb program de mobil (http://www.mobango.com/media_details/islamhalal_s2w32dww/rA5lsr4dUeE%3D/?pni=100&pn=%21I79zOKZ69cn_DnH2wYvEHNVzPzMe_MUiQiPuE0VbsZ%2 1G7eVPzOJyakeaUlbp3vmOWwRePduVMsUcKfeaxhMeU7bN5GCp zZE) exclisiv pt noi musulmanii pt a-l avea intotdeauna cu noi inshalla . Cand ne ducem la cumparatuti putem sa tragem un ochi in acel program cu Lista Neagra a ingredientelor.;)

nyck242003
11-17-2008, 06:07 PM
Am si eu o intrebare esenta de rom (cea care se pune in prajituri:D) este halal sau haram?
multumesc.

maryam
11-18-2008, 12:21 AM
Am si eu o intrebare esenta de rom (cea care se pune in prajituri:D) este halal sau haram?
multumesc.

Este haram 100% pentru ca ea contine alcool etilic.
Doar daca gasesti un anumit tip care nu contine alcool, atunci nu este haram, dar din experienta cititului etichetelor de 10 ani, alhamdulillah, iti spun ca in general ceea ce se gaseste in magazine este cu alcool.

hannen
12-04-2008, 02:51 AM
Salam aleikum
Pina la urma cum ramane?Si otetul e haram??
Cred ca in curind o sa ne hranim cu aer!Asta pina si aerul ajunge haram!:mad:
Da,da,sunt cam in doi peri!Eu sunt de parere ca ne-a fost interzis ALCOOLUL!
Ala de`l bei de cazi sub masa!Si azi bei si maine bei,si incepe sa-ti placa.Si incepi sa duci salariul la crasma in timp ce-ti mor cupiii de foame acasa,ba la betie te apuci si de vitejii,poc una lu` Mitica ,alta lu` Fanica.Apoi si nevasta iti pare vrednica de-o scatoalca...si cine mai stie.Si cu mintile luate ai curaj si de altele,sa furi,sa ucizi,sa violezi...chestii pe care cu mintea intreaga nu le-ai face!Si chiar daca nu le faci,poate ajuns alcoolic te "curetzi" de pe Terra lovit de-un cancer hepatic...in fine
Ce are a face otetul cu toate astea?
Bem otet ca sa ne imbatam?Sau folosim otet sa condimentam anumite alimente.
Eu zic ca am ajuns sa exageram rau ,rauuu in multe chestii.De aia sunt revoltata!
Allahu alim!Sa ma ierte daca gresesc ,dar eu zic ca noi ne facem viata si mai grea decit este!

Yumna
12-04-2008, 10:43 AM
Hannen,la toate cursurile de religie la care am participat si au fost puse intrebari daca otetul este permis sau nu,la toate acele cursuri raspunsurile au fost:OTETUL ESTE PERMIS!

hannen
12-04-2008, 04:07 PM
Alhamdullilah!

Multumesc Yumna!

p.s. nici acum nu s-a schimbat "sistemul" precum ca-i mesajul prea scurt?ce ma seaca,tre sa scriu aiurea cind n-am chef....n-a!acu` cred ca am atins targetul de 50 de caractere:mad:

bianka_brrr
01-06-2009, 10:57 PM
Eu sunt marcata cand vad cate alimente pot avea gelatina
Ieri mi-am luat o banala turta dulce,in timp ce mancam,citeam la ingrediente asa din curiozitate si am descoperit ca are gelatina
Incredibil.............turta dulce nu avea crema si erau destul de tari
Aveti grija ce mancati :(((


SI am mai gasit ceva pe net

Pork halal?????????

http://www.qatarliving.com/files/images/halalpork_2_0.jpg

elif1977
01-09-2009, 04:35 PM
Salaam aleikum,

stie cineva daca pastilele din cartilagiu de rechin sunt haram?

Am vrut sa ii dau soacrei mele si m-a refuzat, poate voi stiti?


O zi frumoasa,

nour
01-09-2009, 06:27 PM
assalamu alaikum :(:(:( un mesaj lung nu mi ia, culmea, zice ca i prea scurt si pe asta sigur il va lua.sora din cate stiu rechinul e halal.ai sura 5, verset 96 despre vietatile din mare si fatwa pe islamqa.sper sa ti fie de folos inshaAllah

elif1977
01-09-2009, 06:30 PM
Multumesc,

Ea zice ca rechinul e pradator, cine stie ce vietati haram mananca si in consecinta nici produsele din carne sau cartilagiu de rechin nu sunt halal.....

Exista pe undeva vreo lista care poate fi consultata?

O zi frumoasa,

maryam
01-09-2009, 08:17 PM
Multumesc,

Ea zice ca rechinul e pradator, cine stie ce vietati haram mananca si in consecinta nici produsele din carne sau cartilagiu de rechin nu sunt halal.....

Exista pe undeva vreo lista care poate fi consultata?

O zi frumoasa,


:006:
:salam:

Stiu ca exista intre teologii musulmani mai multe pareri, plecand de la un hadis in care profetul :009: a spus ca orice este din mare se poate manca chiar de-ar fi o mortaciune, parte dintre acestia au afirmat ca ORICE este din mare se poate manca (implicit si rechinul), aceasta este si pozitia lui Qardawi...
Exista totodata si pareri care afirma ca orice animal de prada este cu desavarsire interzis...
Stiu ca de cate ori s-a discutat acest subiect, am auzit ambele pareri ca fiind ok!!!!!!!!!!!!!!
:(Din pacate!
Fiind (in cazul de fata) un produs legat de domeniul medical, asa cum este de ex si alcoolul (sau gelatina!) prezent in compozitia unor medicamente, exista pozitia extrem de des intalnit cf careia DACA NU EXISTA UN PRODUS SIMILAR SI DE EL DEPINDE VIATA-SANATATEA PACIENTULUI, se poate administra.

Cred ca pe orice site serios de fatwa o sa intalnim aceasta pozitie!

nour
01-09-2009, 09:39 PM
assalamu alaikum...sora am mai cautat si am gasit ca doar scoala hanafi nu ar considera halal. sunt oricum fatwa pe islamonline, islamqa si gasesti chiar si in limba turca. parerea majoritatii scolarilor este insa ca tot ce e in mare este halal.acum inshaAllah sa va calazeasca Allah pe drumul bun si sa luati decizia corecta.

sara h
01-10-2009, 10:56 AM
Multumesc,

Ea zice ca rechinul e pradator, cine stie ce vietati haram mananca si in consecinta nici produsele din carne sau cartilagiu de rechin nu sunt halal.....

Exista pe undeva vreo lista care poate fi consultata?

O zi frumoasa,

Dar in Dubai ei gatesc si manininca fara nici o problema carne de rechin :cool:

madossa
01-15-2009, 10:15 PM
stiu sa se face cheag din mel .....dar din porc nu am auzit ...

sara h
01-17-2009, 07:04 PM
:salam:

Am primit si eu azi de la o surioara de a noastra un link pe care l-am deschis si spre uimirea mea , ce credeti ca am gasit.... NUCSOARA ESTE 7ARAM :confused:
Ma gandesc oare cate de vor mai adauga pe parcurs pe lista???:(
Aici este linkul (http://www.healthymuslim.com/articles/yiits-the-spice-nutmeg-is-haraam-unlawful.cfm)

umalkasem
01-18-2009, 12:19 AM
Geazac Allahu hair Sarah,dar ai putea sa ne traduci si celor ce nu stiu engleza,macar despre ce se vorbeste in articol,eu macar nici nu inteleg despre ce nucsoara e vorba :D.
Allah sa te rasplateasca.

nour
01-18-2009, 10:12 AM
http://www.condimenteweb.ro/index.php?module=fisaCondiment&cid=81



assalamu alaikum wa rahmatullahi w abarakatuhu

surioara draga ti am pus un link in lb romana despre nucsoara, sper sa mearga inshaAllah sa l deschizi.

sara h
01-18-2009, 08:38 PM
:salam:

Jzakalla 5eer Noor chiar de la tine aveam acel link:kuzya_01:
Din cauza ca nu am avut timp sa traduc, incearca aici (http://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=en&u=http://www.healthymuslim.com/&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhealthly%2Bmuslim%26hl%3Dro%26rlz%3D1 C1GGLS_enRO305RO306)surioara Umalkasem am pus pe google translate acel site

umalkasem
01-18-2009, 09:10 PM
Geazac Allahu hair surioarele mele dragi.
Allah sa fie multumit de voi.