PDA

View Full Version : Consumarea animalelor marine

ibadat
06-03-2007, 11:33 AM
:salam:

Sara a spus in legatura cu rechinii
Toate animalele marine sunt ingaduite { halal }
Prin animalele marine avem in vedere toate animalele care traiesc numi in apa . Toate acestea sunt considerate ingaduite { halal } , indiferent cum ar fi obtinute : fie ca sunt luate din apa vii , fie ca sunt luate moarte , fie ca plutesc . Aceste criterii sunt valabile atat pentru pesti , cat si pentru mamiferele marine , atat pentru cainele de mare , cat si pentru porcul de mare si celelalte animale de mare , fara sa aiba importanta faptul daca cel care le prinde sau le vaneaza este musulman sau nemusulman .
Allah Preainaltul a grait , aratandu-se cu bunavointa fata de robii Sai :
"El { Allah }este Cel care a supus marea , pentru ca voi sa mancati din ea carne proaspata { adica peste } " [ An Nahl : 14 ]
" Vanatul pe mare { pestele si celelalte vietuitoare marine } va este ingaduit , iar mancarea lui este pentru voi ca si pentru calatori , merinda " [ Al Ma'ida: 95 ]
De aici rezulta ca toate animalele de mare sunt permise .
"Si Domnul tau nu uita niciodata !" { Maryam :64 }
Sursa : Permis si Interzis in Islam

tu spui ca nu mananci ton din solidaritate cu delfinii, cu toate ca toate ca animalele marine ne sunt ingaduite...tonul este foarte curat pe langa porc .

Saira
06-03-2007, 11:53 AM
tu spui ca nu mananci ton din solidaritate cu delfinii, cu toate ca toate ca animalele marine ne sunt ingaduite...tonul este foarte curat pe langa porc .

:salam:

Ibadat surioara,nu Sara a spus ca nu mananca ton,ci Raluca...iar pe Sara n-o vad mancand in niciun caz porc la cum o stiu,mashaAllah!

ibadat
06-03-2007, 11:57 AM
Da scuze am uitat sa specific ca ma adresez Ralucai....:D

...iar citatul era dat de Sara unde ne explica f clar

Saira
06-03-2007, 12:09 PM
Da scuze am uitat sa specific ca ma adresez Ralucai....:D

...iar citatul era dat de Sara unde ne explica f clar

Nu-i nimic :D am crezut ca le-ai incurcat si am vrut sa te ajut doar ;)

hannen
06-03-2007, 02:31 PM
Nu stiu daca putem minca ceva mort fie el si din mare.
Adica nu-mi suna mie bine,cum adica,gasesc un peste mort si-l maninc?
Pai bine,poate saracul peste a murit otravit,ce fac crap si eu?:D
Asta e parerea mea,parca nu-mi suna bine sa maninc ceva ce am pescuit deja mort!!!Poate scoicile sau alte vietati care mor la ceva timp dupa ce sunt pescuite ,dar nu ceva ce am pescuit deja mort.
Gresesc???Heeeeeeeelp!

Abdul Rahman
06-03-2007, 04:27 PM
In numele lui Allah Cel Milostiv, Cel Indurator !

Daca imi permiti, surioara Hannen, as spune ca surioara Ibadat a spus corect ce a spus. Ea a dat verdictul cuprins in cartea "Permis si interzis in Islam", verdict care ii apartine profesorului Yusuf Al-Qaradawi.

Deci, asa cum domnia sa a spus, se pot consuma si animale marine, chiar daca sunt luate deja moarte din apa.

Si Allah Preainaltul stie cel mai bine !

hannen
06-04-2007, 07:14 AM
Imi vine greu sa cred ca putem consuma mortaciuni,asa cum cele de pe uscat ne sunt interzise ...
Drept urmare imi asum "riscul" de a nu consuma nimic ce a fost pescuit mort,de fapt cred ca nici nu se comercializeaza (aici la noi).Oamenii tin la sanatatea lor si ma indoiesc ca o fac mai mult decit Allah subhana wa taala.

Poate gresesc,Allah sa ma ierte,insa mi se pare ca este o greseala undeva.

sara
06-04-2007, 11:52 AM
Imi vine greu sa cred ca putem consuma mortaciuni,asa cum cele de pe uscat ne sunt interzise ...
Drept urmare imi asum "riscul" de a nu consuma nimic ce a fost pescuit mort,de fapt cred ca nici nu se comercializeaza (aici la noi).Oamenii tin la sanatatea lor si ma indoiesc ca o fac mai mult decit Allah subhana wa taala.

Poate gresesc,Allah sa ma ierte,insa mi se pare ca este o greseala undeva.

Iubita si tu esti sigura ca tot pestele din supermarketuri , de ex , este viu ?
Eu spun BismiAllah inainte de masa si nu-mi fac probleme , mai ales la peste .

Madyna
06-05-2007, 08:32 AM
in schimb nu mananc ton, din solidaritate cu delfinii...n-am mancat niciodata:D

Scuza-ma ca intreb asa ca prostu' dar de ce nu mananci tu ton?
Cum adica in solidaritate cu delfinii?
Scuza-ma dar nu inteleg... cred ca imi scapa ceva...

huda_alrahim
06-05-2007, 01:35 PM
Scuza-ma ca intreb asa ca prostu' dar de ce nu mananci tu ton?
Cum adica in solidaritate cu delfinii?
Scuza-ma dar nu inteleg... cred ca imi scapa ceva...

Asta nu am inteles nici eu.... tonul este peste si delfinul mamifer... dar acum a aparut un nou scandal cu tonul... are virusul botulinic... este suspect, ma scuzati, cel din Thailanda,,, a fost suficient pentru mine sa renunt macar o vreme la ton, desi si acum mai am conserve :D

Abdul Rahman
06-06-2007, 01:27 AM

Huda, eu am inteles din fatwa data de profesorului Yusuf Al-Qaradawi ca "aceste criterii sunt valabile atat pentru pesti , cat si pentru mamiferele marine". Am incheiat citatul. Nu stiu daca ce a spus Raluca are legatura cu aceasta diferentiere, dar cred ca ne poate lamuri cand va reveni la calculator.

Din cate mi-am dat seama, are perioade in care este ocupata si nu sta in fata calculatorului. Sa o asteptam, asadar, sa ne lamureasca chiar ea :p

hannen
06-07-2007, 09:23 AM
Iubita si tu esti sigura ca tot pestele din supermarketuri , de ex , este viu ?
Eu spun BismiAllah inainte de masa si nu-mi fac probleme , mai ales la peste .

Draga mea,pestele de la supermarket pe care il cumpar eu este feliat,afumat,imbalsamat ,uscat ,parfumat ...ce mai e ferchezuit bine ,deci cu siguranta nu este viu!!

Acum lasind gluma la o parte,pt. ca serios ,am glumit.Sunt sigura ca nu se comercializeaza ceva ce a fost pescuit mort!

Abdul Rahman
06-07-2007, 01:47 PM
In numele lui Allah, Cel Milostiv, Cel Indurator !

Surioara Hannen, stii ce am inteles eu din toata aceasta discutie ? Ca tie, asa cum este normal (fara doar si poate) iti displace de a consuma ceva mort. In sensul urat al cuvantului : eu, spre exemplu, merg la un lac, vad ca pluteste un peste deja mort pe el (care cine stie in ce putrefactie o mai fi si dat sau chiar daca este mort mai recent; lool, sa ma scuzati daca va este scarba :D ) si pot sa-l iau si sa-l mananc.

Daca tu privesti din acest punct de vedere, atunci intr-adevar este foarte neplacut sa manance cineva asa ceva :(

Insa, cred ca nu acesta este spiritul din fatwa, ci cel frumos. Adica eu, ca si musulman, pot manca atat un peste viu, cat in egala masura unul mort, in genul celor pe care il cumpar din magazin, congelati mai mult sau mai putin. Dar tot morti raman :p

Sau pot sa cumpar un peste tot mort de la un pescar care vinde asa ceva. Pestele este proaspat pescuit, insa ... mort, ce sa-i faci. Nu l-o fi tinut in apa si a murit, in ipoteza ca-l vinde imediat.

Eu asta cred ca este, de fapt, miza discutiei noastre despre consumarea unui peste mort.

Si Allah Preainaltul stie cel mai bine !

Madyna
06-08-2007, 07:00 AM
Asta nu am inteles nici eu.... tonul este peste si delfinul mamifer... dar acum a aparut un nou scandal cu tonul... are virusul botulinic... este suspect, ma scuzati, cel din Thailanda,,, a fost suficient pentru mine sa renunt macar o vreme la ton, desi si acum mai am conserve

Eu despre virusul botulinic stiu ca poate apare in orice conserva si nu ca ar avea de a face special cu tonul... s-a gasit si in conservele de pateu...
Am inteles ca apare atunci cand conserva nu e bine conservata sau a fost deschisa dar nu consumata imediat..
...aaa.. si ca apare indeosebi la conservele facute in casa

hannen
06-08-2007, 11:40 AM
Draga frate Abdul Rahman,eu ma refeream doar la tot ce a fost pescuit mort!Am si specificat!
Normal ca nu ma duc la pescar si-i cer sa-mi vinda peste care da din coada,e normal sa moara intre timp.Chiar si pe ala il verificam daca e proaspat sau nu.
Se poate sa fi gresit eu ,dar asa am inteles dn mesajele anterioare,ca ne este permis orice este din mare chiar daca a fost pescuit mort.:(

Abdul Rahman
06-08-2007, 02:39 PM

Acum am inteles si-ti dau dreptate, mai ales in fatwa citata chiar se foloseste verbul actional. :kuzya_01:

Eu stiu ce sa zic ... Probabil ca sunt avute in vedere situatiile exceptionale. Cand nu avem ce manca si pescuim ceva mort deja. Conform verdictului amintit, avem voie sa mancam asa ceva.

Insa, cred ca acestea sunt cazuri extreme si nu constituie regula. In anumite conditii, ce sa facem ? Pana la urma decat sa mananc carne de porc daca mor de foame, mai bine mananc un peste deja prins mort din lac...

Allah Preainaltul stie cel mai bine !