View Full Version : la moschee?
amina
09-14-2007, 11:29 PM
Cum am spus mai devreme,eu sunt noua in islam.Am spus marturia de credinta acum 3 luni.Mi-ar placea mult sa merg vinerea la moschee pentru rugaciune,dar stiti,eu sunt cam timida si ma gandesc mult cum e primita o necunoscuta acolo?As putea sa ma integrez?Mi-a spus cineva ca trebuie sa aduc mancare vinerea la moschee,e adevarat?Asta ca sa ma pot pregati:P.Alta intrebare ar fi...cu cat timp inainte de rugaciune ar trebui sa fiu la moschee?Si...la care sa merg.M-ar interesa sa stiu mai multe si despre masa de iftar,cum se desfasoara si alte detalii asa pt o incepatoare:P.Si ca o completare,ce fac daca eu nu pot pune hijab,pun la moschee sau?Ca eu acasa pun cand fac rugaciunea doar,altfel imi este imposibil deocamdata.Sper ca nu v-am deranjat cu atat de multe intrebari :scenic:
Salam aleykum
suleiman
09-15-2007, 12:23 AM
Cum am spus mai devreme,eu sunt noua in islam.Am spus marturia de credinta acum 3 luni.Mi-ar placea mult sa merg vinerea la moschee pentru rugaciune,dar stiti,eu sunt cam timida si ma gandesc mult cum e primita o necunoscuta acolo?As putea sa ma integrez?Mi-a spus cineva ca trebuie sa aduc mancare vinerea la moschee,e adevarat?Asta ca sa ma pot pregati:P.Alta intrebare ar fi...cu cat timp inainte de rugaciune ar trebui sa fiu la moschee?Si...la care sa merg.M-ar interesa sa stiu mai multe si despre masa de iftar,cum se desfasoara si alte detalii asa pt o incepatoare:P.Si ca o completare,ce fac daca eu nu pot pune hijab,pun la moschee sau?Ca eu acasa pun cand fac rugaciunea doar,altfel imi este imposibil deocamdata.Sper ca nu v-am deranjat cu atat de multe intrebari :scenic:
Salam aleykum
Tii neaparat sa mergi la moschee ?
Eu zic , sa astepti sa ai un sot si te duci cu el ...
---------
Profetul صلى الله عليه وسلم a zis : "Rugaciunea unei femei la ea acasa e mai buna decat o rugaciune in moschee mea aceasta" .
amina
09-15-2007, 12:57 AM
Nu stiu daca tin neaparat,dar cred ca ar trebui sa intru in contact cu musulmanii.Daca stau acasa cum socializez?
maryam
09-15-2007, 02:01 AM
---------
Profetul صلى الله عليه وسلم a zis : "Rugaciunea unei femei la ea acasa e mai buna decat o rugaciune in moschee mea aceasta" .
Ba io nu cred ca ar trebui sa astepte un sot neaparat ca sa lege islamul de sotul ei sau invers...:D si oricum cand va avea un sot se vor desparti la poarta moscheii ca el se va duce la barbati si ea...mai sus:D:D, la femei.
Dar daca ar fi sa dau teoria la o parte, inclusiv ceea ce se intampla pe vremea profetului*salat*, i-as da perfecta dreptate lui suleiman spunandu-ti ca mai bine stai casa decat sa "socializezi" asa cum se "socializeaza" uneori prin moschei.:mad:
Insa, Inshaa ALLAH, fiecare va primi dupa intentia lui.
Cred ca prioritatea ta ar trebui sa fie multumirea lui ALLAH si nu-ti fa griji, nimeni nu se va uita mai ciudat la tine pentru ca esti noua.
Deasemenea la Liga Islamica se fac martea si vinerea intalniri-lectii de teologie special pentru femei si in perioada asta chiar oricine poate veni fie si pentru prima oara. Si cred ca si la Taiba la fel, imposibil sa nu se faca lectii.
Spun in per asta ptr ca in mod normal exista un anumit "nivel" adica se invata, se citeste...dar chiar si asa cunosc persoane care au venit dupa 3 ani si au progresat extraordinar de mult, asa incat au ajuns la fel cu fetele care studiau demult.
Inshaa ALLAH asa sa fii si tu!!!
suleiman
09-15-2007, 02:21 AM
Nu cred ca pe vremea profetului صلى الله عليه وسلم femeile stateau sus si vorbeau non stop in timp ce imamul se ruga sau predica ..
Niciodata nu am inteles acest lucru in Romania .
Niciodata nu am avut o vinerea in Romania fara sa faca femeile galagie .
----
E adevarat ca profetul صلى الله عليه وسلم a zis : Nu impiedicati roabele lui ALLAH de la casele Lui ALLAH .
Si la fel de adevarat Profetul صلى الله عليه وسلم a zis : Nu impiedicati femeile de la moschee , si casele lor sunt mai bune pentru ele .
Umm Hamid a venit la profetul صلى الله عليه وسلم si i-a zis : O profetule , eu iubesc sa ma rog cu tine , iar profetul i-a raspuns : Stiu ca iubesti sa te rogi cu mine , dar rugaciunea ta in camera ta e mai buna decat rugaciune ta in apartamentul tau , si rugaciunea ta in apartamentul tau e mai buna decat rugaciunea ta in casa ta , si rugaciunea ta in casa ta e mai buna decat rugaciunea ta in moscheea poporului tau , si rugaciunea ta in moschea poporului tau e mai buna decat rugaciunea in moschea mea " Atunci Umm Hamid a ordonat si ii s-a facut un moschee in cel mai indepartat si intunecat loc din casa ei , si s-a rugat acolo pana cand l-a intanlnit pe ALLAH .
(Relatat de Ahmad) .
Aisha , mama noastra , a zis :" Daca ar stie profetul ce au facut femeile dupa el , le-ar fi interzis atunci sa vina la moschee " ... Aisha a vorbit despre femeile din vremea aceea , cele mai curate femei , atunci ce credeti ca ar fi zis despre femeile in ziua de azi ?
Nici o data nu o sa interzic la o femeie sa vina la moschee atata vreme cat respecta cele mai minore conditii .. Si niciodata nu o sa stau fara sa-i trasnmit ceea ce Profetul صلى الله عليه وسلم a zis .
Ce se intampla in ziua de azi , este in degradarea Islamului si nu invers . In ziua de azi , femeile vor cu orice pret sa arate ca Islamul nu este ca si Islamul cu care a venit Profetul صلى الله عليه وسلم .
-----
Nu inteleg de ce nu se aduna femeile la casa unei surori si invata impreuna Islamul si se roaga impreuna , decat sa vina la moschee si majoritatea lor habar nu au ce inseamna sa fii la moschee ?!!!
Nu zic de voi , fetele din forum , dar vorbesc in general .
Mai mult de jumatate din viata mea , m-am rugat la moschee si nu am auzit nici o suflare la nici o femeie , desi era plina moschea de femei , in timp ce in Romania nu a existat nici o vinerea sau Tarawih fara sa aud zgomote facute de femei ....
Nu stiu de ce !!!
maryam
09-15-2007, 02:27 AM
Nu cred ca pe vremea profetului صلى الله عليه وسلم femeile stateau sus si vorbeau non stop in timp ce imamul se ruga sau predica ..
----
E adevarat ca profetul صلى الله عليه وسلم a zis : Nu impiedicati roabele lui ALLAH de la casele Lui ALLAH .
Si la fel de adevarat Profetul صلى الله عليه وسلم a zis : Nu impiedicati femeile de la moschee , si casele lor sunt mai bune pentru ele .
Umm Hamid a venit la profetul صلى الله عليه وسلم si i-a zis : O profetule , eu iubesc sa ma rog cu tine , iar profetul i-a raspuns : Stiu ca iubesti sa te rogi cu mine , dar rugaciunea ta in camera ta e mai buna decat rugaciune ta in apartamentul tau , si rugaciunea ta in apartamentul tau e mai buna decat rugaciunea ta in casa ta , si rugaciunea ta in casa ta e mai buna decat rugaciunea ta in moscheea poporului tau , si rugaciunea ta in moschea poporului tau e mai buna decat rugaciunea in moschea mea " Atunci Umm Hamid a ordonat si ii s-a facut un moschee in cel mai indepartat si intunecat loc din casa ei , si s-a rugat acolo pana cand l-a intanlnit pe ALLAH .
(Relatat de Ahmad) .
Aisha , mama noastra , a zis :" Daca ar stie profetul ce au facut femeile dupa el , le-ar fi interzis atunci sa vina la moschee " ... Aisha a vorbit despre femeile din vremea aceea , cele mai curate femei , atunci ce credeti ca ar fi zis despre femeile in ziua de azi ?
Nici o data nu o sa interzic la o femeie sa vina la moschee atata vreme cat respecta cele mai minore conditii .. Si niciodata nu o sa stau fara sa-i trasnmit ceea ce Profetul صلى الله عليه وسلم a zis .
Ce se intampla in ziua de azi , este in degradarea Islamului si nu invers . In ziua de azi , femeile vor cu orice pret sa arate ca Islamul nu este ca si Islamul cu care a venit Profetul صلى الله عليه وسلم .
-----
Nu inteleg de ce nu se aduna femeile la casa unei surori si invata impreuna Islamul si se roaga impreuna , decat sa vina la moschee si majoritatea lor habar nu au ce inseamna sa fii la moschee ?!!!
Mai mult de jumatate din viata mea , m-am rugat la moschee si nu am auzit nici o suflare la nici o femeie , desi era plina moschea de femei , in timp ce in Romania nu a existat nici o vinerea sau Tarawih fara sa aud zgomote facute de femei ....
Nu stiu de ce !!!
Ti-as spune eu, dar ma impiedia...Ramadanul, inshaa ALLAH picatura de taqua, faptul ca un musulman care ascunde greselile fratelui sau....si altele..................
Ohhhhhhhhhhhhhhhh ce-ti veniiiiiiiiii?
Inshaa ALLAH Ya Rabb sa devenim aidoma celor despre care stim ca ne sunt modele.
Poate mai multa straduinta, mai multa stiinta vor fi intr-o zi parte din caracterele noastre, nu doar din..cultura.
amina
09-15-2007, 01:15 PM
Te intareste mult in credinta sa mergi la moschee si sa te "socializezi" cu musulmancele...Si se obisnuia, pe vremea Profetului*salat*, sa se tina lectii pt femei, special pt femei... E mai bine acasa, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te rogi doar acasa... Niciodata in vremea Profetului*salat* femeile nu au fost izolate si restrictionate de la a se implica in viata comunitatii, in viata sociala, religioasa sau politica...Asta e inventie noua, aparuta odata cu degradarea islamului autentic...
Nu-ti fa atitea griji, pur si simplu mergi , pregatita, nepregatita, si surioarele te vor intimpina cum trebuie...
E mai respectuos sA iti pui hijab in moschee, chiar daca nu porti afara...InshAllah, in timp ai sa intelegi semnificatia si ai sa pui de bunavoie...
Ramadan karim, fie sa iti fie primit postul si rugaciunea si sa termini Ramadanul mai curata si mai adincita in credinta!
Eu vreau asa mult sa port hijab dar nu pot din cauza familiei:mad:
Mariyah
09-15-2007, 01:41 PM
---------
ei da
gandeste-te ca noi suntem inconjurati de crestini si crede-ma e mult mai bine la moschee
Eu cand sunt in Bucuresti merg aproape zilnic
decat sa vad ochi dati peste cap cand ma rog mai bine acolo.........e liniste, pustiu, singuratate
Unde ma duc eu e liber la femei...sunt doar eu....in general ma duc seara si recuperez ce nu am putut face in timpul zilei dar si atunci cand merg cu o muslima vorbim in soapta in moschee, telefonul il punem pe silent. Depinde f mult de fiecare persoana in parte.Si nu stam la taclale in moschee, mergem, facem rugaciunea si plecam.
CA tot veni vba de moschee.Intr-un fel ii dau dreptate lui suleiman.Am fost pana acum de doua ori la moschee si prima data a fost un soc pentru mine.Erau musulmance cu tatal de prin tarile arabe si cu mama din Romania.CAt de urat s-au purtat cu mine....mi-au pus tot felul de intrebari incomode...ca de ce port hijab daca nu sunt casatorita?Mi-e chiar imi place religia asta?Imi place sa ma rog?Vreau defapt sa ma casatoresc cu un arab?CA nu mi-e cald sa ma imbrac asa...Si multe alte intrebari.In plus se uitau si foarte urat la mine..Idee e ca dupa ce am iesti din moschee am mers acasa si eram atat de speriata incat am inceput sa plang.A doua oara pur si simplu le-am salutat si am intrat la rugaciune dupa care am plecat acasa fara prea multe discutii cu ele.Si chiar a fost superb a doua oara.Chiar daca nu intelegeam mare lucru important e ca m-am putut ruga iar ziua respectiva a fost printre cele mai frumoase din viata mea.Simteam o bucurie in suflet si o energie pozititva.
Asa ca sfatul meu ar fi sa mai astepti putin daca nu stai bine psihic...acum nu stiu cum e la moschee din orasul tau dar la cea din cluj cam asa stau lucrurile...
Allah sa te calauzeasca si sa te ajute sa treci peste toate aceste incercari pentru ca in final va veni rasplata cea mare.Insallah
suleiman
09-15-2007, 08:41 PM
acum nu stiu cum e la moschee din orasul tau dar la cea din cluj cam asa stau lucrurile...
Si acuma in cluj , tot asa este ..
Nu stiu de ce ...
Si stiu ca romancele pe jumatate , se cred superioare , dar habar nu am cu ce ....
khalia
09-15-2007, 09:43 PM
Draga Amina eu em intrat in islam tot singura si tot singura m-am dus la moschee si da am avut parte de acele priviri si intrebari curioase dar cineva mi-a sugerat moscheea de langa statia de metrou Grozavesti,este o moschee mica nu cea mare,noua o sa-ti dau si un nr de tel al administratorului daca vrei si el te va indruma mai bine.Acolo m-am simtit f bine si nimeni nu a fost curios si sunt si fete romance si mai ales acum in ramadan e f frumos si ai ocazia sa te socializezi f repede si sa-ti faci prietene care au trecut prin ce treci si tu,imi pare rau ca nu sunt in tara ca te-as fii luat cu mine dar nu ezita sa suni administratorul te va ajuta mult cu orice vrei tu vei vedea asta din experienta si mai tarziu vei discerne singura ce e bine sa faci si ce nu.Du-te la moschee mai ales acum in ramadan pt ca tu esti singura si ai nevoie de frati si de surori nu de interogatorii.Allah sa te ajute in tot si pt orice alta informatie contacteaza-ma.DUPA GREU,VINE SI USORUL,nici nu stii prin ce am trecut si eu dar ALLAH ESTE CEL MAI MARE mergi cu EL inainte si nimic nu e greu;)
amina
09-15-2007, 11:25 PM
Draga Amina eu em intrat in islam tot singura si tot singura m-am dus la moschee si da am avut parte de acele priviri si intrebari curioase dar cineva mi-a sugerat moscheea de langa statia de metrou Grozavesti,este o moschee mica nu cea mare,noua o sa-ti dau si un nr de tel al administratorului daca vrei si el te va indruma mai bine.Acolo m-am simtit f bine si nimeni nu a fost curios si sunt si fete romance si mai ales acum in ramadan e f frumos si ai ocazia sa te socializezi f repede si sa-ti faci prietene care au trecut prin ce treci si tu,imi pare rau ca nu sunt in tara ca te-as fii luat cu mine dar nu ezita sa suni administratorul te va ajuta mult cu orice vrei tu vei vedea asta din experienta si mai tarziu vei discerne singura ce e bine sa faci si ce nu.Du-te la moschee mai ales acum in ramadan pt ca tu esti singura si ai nevoie de frati si de surori nu de interogatorii.Allah sa te ajute in tot si pt orice alta informatie contacteaza-ma.DUPA GREU,VINE SI USORUL,nici nu stii prin ce am trecut si eu dar ALLAH ESTE CEL MAI MARE mergi cu EL inainte si nimic nu e greu;)
Sigur as vrea numarul administratorului.Am luat id-ul de messenger si v-am adaugat(sper ca este cel bun) pentru ca eu nu pot trimite PM.Sper sa reusim sa luam legatura;)
khalia
09-16-2007, 02:36 AM
Ti-am lasat mesaj ofline draga surioara,sper ca informatiile iti vor fii de ajutor,si nu uita,nu esti singura nici o clipa,Allah este cu tine si chiar daca te va incerca fii fericita ca te-a ales asa cum noi cei convertiti suntem si-i multumim in fiecare clipa.Allah sa te binecuvanteze,iar eu sunt oricand cu tine
Nu stiu de ce !!!
Daca numai in Ro ai auzit femeile ca vb in Moschee , asta inseamna ca nu ai fost in Moschee in Egypt :p , aici urla , nu vb .
Anul trecut sau acum doi ani , la tarawih , o persoana a inceput sa tipe ca-i luase cineva Quranul adus de fiul ei din Saudia , mai dar tipa saraca , de si sheihul a rugat sa i se dea Quranul , va dati seama cum rasuna vocea unei femei .
Hai ca suntem in Ramadan si ma abtin de la alte comentarii :beberon: , Allah sa ne calauzeasca .
Rafa'
09-18-2007, 12:12 AM
In seara asta am fost si eu pentru prima data in moschee, datorita surorii Nur care a binevoit sa ma ia cu ea...am ezitat tot din motive de indiscretie si de barfa...dar Alhamdulillah am facut-o.
Suleiman avea dreptate...e greu sa te rogi in galagie...dar am venit acasa foarte linistita si plina sufleteste. Intr-un cuvant mi-a facut foarte bine sa fiu cu surorile. E foarte greu de unua singura, aveai perfecta dreptate khalia. Chiar daca nu totul a fost roz...pentru mine a fost extraordinar de important sa fiu acolo.
iman99
09-18-2007, 12:19 AM
Asalamu aleikom w rahmatullah w barakatu.
Masha Alah chiar imamul de la mosqeea de langa noi a vorbit intr-o seara despre //cum sa venim la mosqee..spunea ca mai bine stam acasaa cu copii care sunt mici sau sa-i lasam prin vecini:D..si are perfecta dreptate...sunt copii care deranjeaza.
Asa este intr-o tara non mulslim e nevoie sa mai fi printre surori...
Rafa'
09-18-2007, 12:31 AM
Assalamua aleykum
Daca copii sunt suficient de mari nu deranjeaza. Dar cand sunt micuti tare...n-ai ce sa le faci. Oricum cred ca imamul a fost foarte intelept in lucru care l-a zis. Oricum problema e mai grea daca vine de la femeile in toata regula care nu vin numai pentru rugaciune ci si pentru discutii, discutii, discutii!!!!!
Eu am decis ca data viitoare sa incerc sa merg la moschea din Grozavesti unde am inteles ca e mai liniste. Eu una ma duc sa ma rog acolo ca discutiile uzuale pot sa le fac oricand in timpul zilei, iar barfa nu ma intereseaza. In schimb mi-ar placea sa ma intalnesc cu surori si sa citim din Coran, sa citim hadisuri, eventual daca una dintre noi stie mai multe sa ne spun si noua...asta chiar ar fi interesant si instructiv...dar nu discutii despre ce a mai facut nu stiu cine sau ce si-a mai cumparat nu stiu cine.
khalia
09-18-2007, 12:40 AM
Da,ai drepatate,moscheea de la grozavesti e mult mai linistita ,iar in privinta copiilor,este cert faptul ca e de preferat sa stai cu copiii acasa si sa-ti faci rugaciunea decat sa-i lasi prin vecini,dar daca sunt destul de informati ca la moschee se merge pt rugaciune nu pt a cauta loc de joaca sunt convinsa ca vor sta linistiti daca sunt destul de mari sa inteleaga.Dar tu surioara Rafa ca si Amina si alte surori incepatoare ai nevoie de socializare ca sa folosesc acelasi termen ca si Amina si parerea mea e ca faci foarte bine daca te duci.In timp,intrand mai bine in islam vei vedea singura daca e mai bine sa mergi sau sa stai acasa.Eu,iti doresc ramadan cu bine si fie ca Allah sa te calauzeasca pe calea cea buna
Rafa'
09-18-2007, 12:53 AM
Cu siguranta am sa mai merg. Acum eu nu sunt chiar incepatoare...sunt la al treilea Ramadan...dar cred ca mai am multe de invatat si am si disponibilitatea necesara:)
Ramadan cu bine si tie si Allah sa ne primeasca postul
khalia
09-18-2007, 02:58 AM
Draga Rafa,scuzele de rigoare dar cred ca am facut vreo confuzie sau nu m-am informat eu bine de am zis ca esti la inceput,dar cu cat suntem mai noi in islam si avem posibilitatea de a acapara mai multe informatii cu atat mai bine pt ca este bine stiut ca convertirea la islam echivaleaza cu nasterea si cu cat suntem mai ,,mici,,cu atat ne putem feri de a face greseli si de a fii cat mai curati sufleteste cand va veni timpul sa raspundem pt ce-am facut in dunia.Scuze deci,ramadan karim
iman99
09-18-2007, 06:04 AM
ma sha Allah rafa ne bucuram ca te-ai simtit bine alhamdulilah.
Aseara un sheik povestea de o mosqee in vest in care era special amenajat loc de joaca ptr copii ...acest loc era despartit de un geam mare prin care copii puteau vedea parintii in timpul rugaciunii :999::D
maryam
09-18-2007, 01:32 PM
ma sha Allah rafa ne bucuram ca te-ai simtit bine alhamdulilah.
Aseara un sheik povestea de o mosqee in vest in care era special amenajat loc de joaca ptr copii ...acest loc era despartit de un geam mare prin care copii puteau vedea parintii in timpul rugaciunii :999::D
Ia spune repede unde e ca si asa vreau sa emigrez:999::999::999::D
Rafa'
09-19-2007, 07:08 PM
Assalamu alaykum
khalia voiam sa te intreb daca trebuie neaparat sa luam legatura cu administratorul inainte de a merge la moschee...la cea din Grozavesti. Daca da o sa te rog sa imi dai si mie coordonatele.
Sukran
khalia
09-20-2007, 04:16 PM
Nu Draga Mea Nu E Nevoie Sa Anunti Admin Inainte,i-am Dat Aceasta Informatie Aminei Pt Ca Ea Parea Singura Si Pentru A-i Fii Ei Mai Usor Stiind Ca Cineva Stie Ca Ea Va Fii Acolo,iar In Unele Cazuri Ca Astea Admin Roaga Fetele Care Sunt Mai Vechi Sa Fie Primitoare Cu Cele Nou-venite Si In Unele Cazuri Daca Se Face Foarte Tarziu Poate Ajuta Si Cu Masina.
Mariyah
09-23-2007, 12:53 AM
Eu merg la moschee la Grozavesti fara sa anunt administratorul. Doar in cazul in care el nu e acolo si moschea e inchisa trebuie sa ceri portarului cheia.
Rafa'
09-23-2007, 04:54 PM
Eu merg la moschee la Grozavesti fara sa anunt administratorul. Doar in cazul in care el nu e acolo si moschea e inchisa trebuie sa ceri portarului cheia.
Assalamu aleykum
Banuiesc ca acum in Ramadan nu e inchisa moschea. Acum daca tu mergi acolo pot sa te mai intreb cate ceva?
Mariyah
09-23-2007, 10:48 PM
da merg f des
zilnic chiar
inchis s-a intamplat sa fie duminica pt cateva ore...
si poti sa ma intrebi orice
acum ca am venit in Bucuresti am sa incep sa merg iar...
coordonatele moscheii sunt urmatoarele
de la metrou grozavesti mergi drept inainte spre vasile milea, cladirea vodafone ...mergi destul de putin adica pana vezi o cladire pe care scrie AYASH (cladire rosie). Vizavi de AYash cum treci strada e moschea. Nu arata ca o moschee e drept.
Rafa'
09-23-2007, 11:01 PM
da merg f des
zilnic chiar
inchis s-a intamplat sa fie duminica pt cateva ore...
si poti sa ma intrebi orice
acum ca am venit in Bucuresti am sa incep sa merg iar...
coordonatele moscheii sunt urmatoarele
de la metrou grozavesti mergi drept inainte spre vasile milea, cladirea vodafone ...mergi destul de putin adica pana vezi o cladire pe care scrie AYASH (cladire rosie). Vizavi de AYash cum treci strada e moschea. Nu arata ca o moschee e drept.
Assalamu aleykum
Am sa iti scriu un mesaj cu ce as vrea sa te intreb. Multam pentru indicatiile precise ale moscheei.