View Full Version : O intrebare care necesita un raspuns urgent!
Assalamu Aleikum
Am o nelamurire.Am auzit ca daca intri in contact cu un caine...daca il atingi sau mangai ....trebuie sa faci wudu de 7 ori???????????????????????.Sincer nu-mi vine sa cred si nu inteleg de ce.
In cazul in care trebuia si nu am facut de 7 ori rugaciunile imi mai sunt acceptate??????????
Va rog frumos sa-mi raspundeti cat mai repede pentru ca nu stiu ce sa fac
Sukran
gabriela guettat
09-24-2007, 05:12 AM
Salemu alecom draga mea,nu te impacienta ca nu ai de ce.Daca intri in contact cu UN CAINE,faci ABLUTZIUNEA NORMALA!
Asha ca stai linishtita!
Iti multumesc sora Gaby.
Imi cer scuze pentru intrebarea cam stupida.Mi s-a parut si mie aberant faptul ca trebuie sa faci ablutiunea de 7.Chiar e lipsit de logica..dar imi trebuia o cofirmare pentru ca prietena respectiva care a lansat idee era extrem de sigura pe ea si sustinea sus si tare ca scrie intr-un hadish.Probabil l-a interpretat gresit
suleiman
09-24-2007, 10:12 AM
Hadithul este ca : "Daca cainele saliveaza in oala , farfurie , ... folosite de om pentru mancarea lui , atunci trebuie spalate (oala , farfuria ...) de sapte ori , 6 ori cu apa si o data cu nisip ." .
Asta nu are legatura cu omul ... Si nici cu atangerea cainelui ...
Este vorba daca un caine saliveaza in oalele folosite de om pentru mancare ...
Ok....iti multumesc pentru lamuriri.BInE ca e numai atat...
De unde as putea sa fac rost de hadithuri??????????????Am inteles ca in Cluj nu se gaseste cartea respectiva
iman99
09-24-2007, 06:06 PM
Asalamu aleikom w rahmatullah w barakatu
uN LUCRU IMPORTANT D RETINUT E CA SALIVA CAINELUI NU ANULEAZA WODO..DACA ACEA PEROSANA A AVUT ABLUTIUNEA SI APOI A ATINS CAINELE
Cei de la islam qa au raspuns in felul uramtor:
Atingand cainele sau saliva sa nu anuleaza ablutiunea ptr ca nu gasim astfel de regula in shareea'h.Nu exista nici o evidenta ca atingand un caine sau saliva lui se pierde wodo.
Ibn Qudaamah a spus in Al-Mughni(1/264) lucrurile care anuleaza ablutiunea si el nu a mentionat despre aingerea cainelui.
DAR NU E NICI O indoiala ca saliva cainelui este murdara si extrem de impura si nu ai cum sa o indepartezi doar spaland de 7 ori.
iar islamweb.
Intr-adevar unele scoli spun ca ar trebui s ate speli de 7 ori dupa ce un caine te atunge cu slaiva sa.Iar ceilalti spun ca e de ajuns sa cureti o data de doua ori
maryam
09-24-2007, 10:56 PM
Ok....iti multumesc pentru lamuriri.BInE ca e numai atat...
De unde as putea sa fac rost de hadithuri??????????????Am inteles ca in Cluj nu se gaseste cartea respectiva
Pe www.islam.ro este cartea Ryad As-Salihiin, in varianta pdf, iti recomand insa daca ai posibitatea sa accesezi pagini web care au Sahih Bukhari, Muslim.
Si ar mai fi ceva, spalarea asta de 7 ori nu este o inventie, prietena ta ainteles si mashaa ALLAH stie f bine ce ti-a spus... sunt multe hadisuri in materia aceasta a ablutiunii in care se vorbeste despre curatarea de 7 ori cu apa si 1 data cu pamant in cazul murdariilor, a vaselor murdare, etc (este un subiect foarte amplu din Fiqh).
Si ceea ce este poate si mai surprinzator este ca stiinta a dovedit ca de ex saliva de caine nu "trece" doar prin spalarea cu apa, ci necesita curatarea cu tarana curata.
Subhanna ALLAH!!!
Cred ca o atentie deosebita ar trebui acordata hainelor si nu neaparat ablutiunii noastre, pe care oricum avem slava lui ALLAH astazi in cele mai multe situatii cum sa o refacem la o adica.
Problema este a curateniei hainei respective daca te-a atins (cu botul!) un caine de ex. pentru ca asa cum ne este cunoscut cainele se spala intr-un...anume fel.
maryam
09-24-2007, 10:58 PM
Hadithul este ca : "Daca cainele saliveaza in oala , farfurie , ... folosite de om pentru mancarea lui , atunci trebuie spalate (oala , farfuria ...) de sapte ori , 6 ori cu apa si o data cu nisip ." .
Asta nu are legatura cu omul ... Si nici cu atangerea cainelui ...
Este vorba daca un caine saliveaza in oalele folosite de om pentru mancare ...
Dar nu este singurul hadis care se refera la asta...
iman99
09-24-2007, 11:02 PM
MASHAALLAH maryam asa este .....multi invatati spun ca spalarea sa sa se faca de 7 ori si prima data cu tarana..subhan ALlah
suleiman
09-24-2007, 11:22 PM
Maryam , unde ai citit ca omul trebuie sa se spele de 7 ori ????
maryam
09-24-2007, 11:25 PM
Maryam , unde ai citit ca omul trebuie sa se spele de 7 ori ????
Nu am citit asa mi-a predat la :D scoala la cursurile de teologie Fiqh la capitolul ablutiune, la asta cu curatenia, cu mancatul in casele crestinilor, cu cainii...etc:scenic:, acum sper ca asa si este oricum erau zeci daca nu sute de hadisuri referitoare la chestiunile astea...
suleiman
09-24-2007, 11:41 PM
Nu am citit asa mi-a predat la :D scoala la cursurile de teologie Fiqh la capitolul ablutiune, la asta cu curatenia, cu mancatul in casele crestinilor, cu cainii...etc:scenic:, acum sper ca asa si este oricum erau zeci daca nu sute de hadisuri referitoare la chestiunile astea...
Bine , te rog sa-mi dai macar un hadith spus de profetul صلى الله عليه وسلم ca omul trebuie sa faca wudu' de 7 ori daca a fost atins de caine ...
Numai unu vreau .
VA las sa va contraziceti pentru ca voi sunteti in masura sa faceti asta.Cand ajungeti la o concluzie va rog sa-mi spuneti si mie....atatea scoli si atatea obiceiuri....nici nu mai stiu cum sa fac corect anumite lucruri.Ar trebui macar in orasele mari sa fie cursuri despre islam...sa se tina lectii de Coran pentru ca numai asa ne-am putea feri de inovatii si de tot felul de obiceiuri pe care unii musulmani le-au cam amestecat cu religia.Si nu vorbesc despre voi... cei de pe forum..persoanele de fata se exclud
NU e chiar atat de minunat cand te trezesti ca anumite lucruri nu le faci cum trebuie pentru ca o anumita scoala spune asta dar defapt o alta scoala o aproba.. in cazul asta ce sa ma crezi??????????
Allah Subhannahu wa ta'ala sa ne protejeze si sa ne aduca pe drumul cel bun
iman99
09-25-2007, 01:06 AM
wodo in nici un caz nu se face si nici nu se pierde in cazul in care s-a avut inainte de a atinge saliva cainelui.. parerile sunt impartite in legtura cu spalara..uni spun ca sa treaca impuritatile trebuie sa speli de 7 ori si prma data cu tarana iar alti spun ca e ok sa speli o data sau de doua ori.Allah alem
maryam
09-25-2007, 10:35 AM
Bine , te rog sa-mi dai macar un hadith spus de profetul صلى الله عليه وسلم ca omul trebuie sa faca wudu' de 7 ori daca a fost atins de caine ...
Numai unu vreau .
Stai sa scot arhiva si INSHAA ALLAH ITI PUN...DA SA STII CA IERI MA GANDEAM CA am zis ca n-am citit, da parca am si citit undeva chestia cu experimentul cu pamant...da` daca ma tai si nu stiu unde.
Ia ca am vb si cu prietena mea colega de hadisuri :D:D si la fel a zis, cica asa e ca asa a zis imamu`.
Dar raman datoare cu hadisul.
Inshaa ALLAH.
maryam
09-25-2007, 10:45 AM
VA las sa va contraziceti pentru ca voi sunteti in masura sa faceti asta.Cand ajungeti la o concluzie va rog sa-mi spuneti si mie....atatea scoli si atatea obiceiuri....nici nu mai stiu cum sa fac corect anumite lucruri.Ar trebui macar in orasele mari sa fie cursuri despre islam...sa se tina lectii de Coran pentru ca numai asa ne-am putea feri de inovatii si de tot felul de obiceiuri pe care unii musulmani le-au cam amestecat cu religia.Si nu vorbesc despre voi... cei de pe forum..persoanele de fata se exclud
NU e chiar atat de minunat cand te trezesti ca anumite lucruri nu le faci cum trebuie pentru ca o anumita scoala spune asta dar defapt o alta scoala o aproba.. in cazul asta ce sa ma crezi??????????
Allah Subhannahu wa ta'ala sa ne protejeze si sa ne aduca pe drumul cel bun
AAAAAAAA, banuiesc ca esti la inceput de drum nu?
Altfel te-ai fi obisnuit cu astea, din saraca mea experienta de aproape 10 ani inauntrul islamului, practicii (alhamdulillah!!!!!!!) si teoriei din carti si de pe...teren:D iti spun ca asta este o obisnuinta in tarisoara noastra. De ce?
Pentru ca:
1. nu prea exista traduceri exacte ale unor carti de referinta. De ex. Bukhari, Muslim, At-Tabari..................nici chiar Coranul nu are o traducere foarte, foarte exacta, dar oricum...
2. nu exista decat unul sau doi sekhi in adevaratul sens al cuvantului, exista e adevarat cativa imami pregatiti mai mult sau mai putin, dar ei nu au pregatiri decat fie pe o anumita scoala fie partial...dar alhamdulillah este ceva, decat deloc, nu?
Din cate stiu eu singura persoana existenta in Ro care are 2 licente in teologie la Al-Azhar este sekh said si mai este sekh ahmed; din pacate insa numai unul mai este "disponibil" la lectii...si nu stiu langa cine am putea pune egal...ca si pregatire ma refer.
Asa ca probabilitatea de a stii din surse 100% corecte este destul de mare, dar asta nu inseamna ca ceea ce afli nu poate fi...doar partial adevarat sau mai putin puternic decat precedenta opinie.
De ex., acum cateva luni am aflat intr-o materie de maxima importanta chestii despre care aproape ca nu auzisem desi ma loveam de ele...periodic.
ALLAH KARIIM!!!!!!
iman99
09-25-2007, 03:26 PM
Asalamu aleikom
ma sha Alah maryam Allah sa fie multumit de tine..in sha Allah sa se traduca cat mai multe carti..alhamduliahi si ptr cele care s-au tradus pana acum...Alah sa fie multumit de ei.
Draga surioara dar de ce nu ne spui si noua care au fost chestile pe care le-ai auzit....ssa invatam si noi:D.Fi amanillah
Intradevar sunt la inceput :beberon:...dar sper sa ma obisnuiesc sa fac fata pe parcurs la aceste discordante pentru ca acum ma enervez rau de tot:mad:.Incertitudinea imi declanseaza un nerv pe care inca nu-l pot stapani....:D
Stiu ca daca intentionez sa fac bine Allah swt e Indurator si Milostiv si ma iarta dar nu ma pot consola cu idee asta.
Imi spunea un prieten musulman ca sa nu ma complic cu religia si sa nu-mi fac atatea griji..... dar am promis in rugaciunile facute in perioada cat eram ortodoxa ca daca Allah imi va arata calea cea dreapta o voi urma si voi face tot posibilul sa-l multumesc.
Acum alhamdulillah nu vreau decat sa ma tin de promisiune pentru ca a fost atat de Bun cu mine si nu m-a lasat sa ratacesc
maryam
09-25-2007, 04:50 PM
:D
Asalamu aleikom
ma sha Alah maryam Allah sa fie multumit de tine..in sha Allah sa se traduca cat mai multe carti..alhamduliahi si ptr cele care s-au tradus pana acum...Alah sa fie multumit de ei.
Draga surioara dar de ce nu ne spui si noua care au fost chestile pe care le-ai auzit....ssa invatam si noi:D.Fi amanillah
Le-am spus habibti, sunt pe www.surorimusulmane.ro, este un subiect dedicat si delicat...;)cred ca Anuka:D iti poate da detaliile necesare si inshaa ALLAH cu ocazia asta promit Inshaa ALLAH YA RABB cand am timp sa termin materialul ala si sa ii dau altul...si mai frumos, Inshaa ALLAH;):p
Ally, ALLAH sa te rasplateasca pentru stradania ta de a face lucrurile cat mai bine, insa asa cum spunea sekh Said important este nu sa stim diferentele intre scoli (si interminabilele polemici as adauga...) ci sa ne cunostem religia foarte bine, sa stim care sunt parerile oamenilor de stiinta si desi pare un pic cam ilogica aceasta aplicare sa stii ca functioneaza, uite, de ex auzi un hadis si apoi altul, de fapt ele nu as spune ca se bat cap in cap :D ci doar ca se completeaza unul pe altul...cam asta, Inshaa ALLAH in timp vei putea singurica sa tragi concluziile si Inshaa ALLAH importanta este intentia in ceea ce facem.
Simona
09-26-2007, 02:40 AM
As salam alaykom!
Permiteti-mi sa intru si eu in discutie si sa va impartasesc din experianta mea cu saliva de caine in practica, fiind medic veterinar am avut posibiliatatea sa observ unele lucruri. De pe piele saliva de caine se duce cu apa si sapun din abundenta, dar de pe vase, in special din cele din care a baut apa nu merge asa usor, e nevoie de ceva abraziv, nisip sau praf de curatat, doar ca daca se foloseste cel din urma vasul trebuie limpezit din abundenta ca sa nu facem rau cainelui din cauza detergentului (pe peretii vasului se depune un mucus greu de indepartat cu apa, chiar si cu o laveta).
Eu nu prea stiu multe hadishuri despre caini insa unii doctori in studii islamice precum dr. Khaled Abou El Fadl au afirmat ca sunt multe false datorita epidemiilor de rabie din Orientul Mijlociu si a traditiilor preislamice nu prea bune. Pentru mai multe informatii puteti sa cititi:
http://www.scholarofthehouse.org/tloofesfaond.html daca aveti rabdare, din pacate e in engleza.
Ma3a al salama!:smile01:
iman99
09-26-2007, 12:03 PM
Asalamu aleikom w rahmatullah w barakatu
Aly asa este si eu la inceput ma enervam..de ce atatea pareri.....dar uite in mod normal se ia opinia majoritatii.Cum este un hadith in sha Alah daca cineva poate sa-l redea ca nu mi-l amintesc acum..Ceva de genu...sa se mearga dupa majoritatea ....in sha Allah cine si-l aminteste sa-l scrie.amen
deci surioara nu-ti face probleme....cauta intotdeauna opinia majoritati scolilor si gata:999:
Surioara draga iti multumesc pentru sfat.No asa e la incepput...te enervezi,cauti,intrebi dar totul cu un folos.Toate au un scop in viata.Asa am descoperit noi prieteni dispusi sa-ti sara in ajutor,oameni pe care poate i-ai cautat toata viata,sinceri cu inima deschisa si curata.Si aici va includ pe toti cei care ati avut rabdare sa-mi cititi postarile si sa-mi raspundeti..
Allah swt sa va binecuvanteze si sa va aiba pe toti in paza iar la finalul acestei vieti insaallah sa va daruiasca treptele cele mai inalte in imparatia sa.Insaallah