View Full Version : Voi simtiti la fel sau eu gresesc?
um-rahmun
02-11-2008, 09:02 PM
AL SALAMU ALEIKUM WA RAHMATULAH IU BARAKATU!
Citind un Tread postat de o sora :Barbatul "gospodin" si tot acolo citind o replica de o alta sora care suna cam asa:"decat sa stau 3 ore in bucatarie mai bine fac ceva mai important!"
Aceasta postare m-a facut sa deschid acest subiec ba mai mmult m-a facut sa-mi deschid inima si sa va spun of-ul meu:
Cand m-am casatorit eram fericita ca pot sa-mi ingrijesc sotul,i-i gateam cu placere,i-i pregateam hainele cu bucurie faceam menaj,eram fericita ca toate astea i-mi umple ziua si ma simteam de folos.Ce am realizat?
-Si-a facut o burta, ca-i gateam zilnic ,de-i spune baiatul: Tati tu ai o burta mare ca trebuie sa mergem la doctor sa o taie sa vada ce-i inauntru!
-Atatea haine calcam ca nici nu apuca sa le imbrace si se schimba anotimpul si trebuiau spalate si calcate din nou in anul urmator.
-Casa ca o farmacie ca daca-i cade copilului din mana ceva fuge singur si curata ca nu cumva sa vad ca a murdarit ceva si multe altele....
Acum zilnic ma simt fara nici un rost vad ca daca m-as gandi sa lucrez ceva ,sa ma ocup de ceva sa-mi ajut mai mult sotul decat atat(eu i-l mai ajut in birou)poate viata ar fi mai usora .
Ma refer ca poate printre voi mai sint surori casre simt acelas lucru ca mine.
Ma gandeam la niste "idei de afacer" sau o "afacere care poate da roade atat mie cat si familiei mele.
Mai bine as plati o menajera pentru stict necesar si eu sa ma ocup de ceva care poate face familia fericita.Sau a-si cumpara locuinte copiilor mei sa aiba viata mai usoare, sa nu exagerez cel putin sa le implinesc si cateva cerinte m-as multumi.
Astept ideile si parerile voastre!
ummraschid
02-12-2008, 12:14 AM
assalamu alaikum wa rahmatu-llahi wa barakatuhu,
mashaAllah, surioara, um-rahmun, mashaAllah...inshaAllah, sa multumesti lui Allah subhanahu wa ta'ala pentru ca iti inlesneste sa ingrijesti atat de bine de familia ta, si astfel sa primesti, inshaAllah, cea mai mare rasplata ca sotie si mama...si ca iti mai ramane si timp liber...alhamdulillah!...
...inshaAllah, sa ne daruiasca Allah subhanahu wa ta'ala la toate!... inshaAllah sa avem cat mai mult din acest pretios timp liber, pentru a putea macar o mica parte studia si invata, cu voia si cu ajutorul lui Allah subhanahu wa ta'ala, din tot ce ar trebui stiut ... alhamdulillah...
... inshaAllah, fie ca Allah subhanahu wa ta'ala sa-ti ofere posibilitatea sa gasesti preocuparea care te va multumi si implini pe deplin , si ceea ce este mai bun, pentru aceasta viata si pentru cea vesnica...
:salam:
Eu sunt " indragostita " de bucatarie , nu imi place sa calc :( , dar de facut mancare niciodata nu ma plictisesc .
Eu rolul femei il vad la cratita { nu da-ti cu rosii in mine , asta-i punctul meu de vedere :scenic: } , iar barbatul la birou :999:
Imi cer scuze daca am jignit pe cineva , eu doar mi-am expus punctul de vedere .
iman99
02-12-2008, 02:04 AM
As salamu aleikom wa rahmatu llahi wa barakatuh
ma sha Allah suriora um rahmun Allah sa te rasplateasca ..ma sha Allah sotul tau trebuie sa fie mandru de tine.
Hayat
02-12-2008, 11:06 AM
:salam:
Eu sunt " indragostita " de bucatarie , nu imi place sa calc :( , dar de facut mancare niciodata nu ma plictisesc .
Eu rolul femei il vad la cratita { nu da-ti cu rosii in mine , asta-i punctul meu de vedere :scenic: } , iar barbatul la birou :999:
Imi cer scuze daca am jignit pe cineva , eu doar mi-am expus punctul de vedere .
eu sunt exact opusul...nu imi vad nici un loc la cratita,nu ca nu as vrea dar sunt dezastru in bucatarie...stau o zi intreaga...am vointa,dar nu imi iese nimic comestibil:( bine,bine, doar mancare quick..cartofi,oua,carne,salata..dar imi place sa spal vase...poate gasesc sot sa gateasca si eu sa curat dupa el..:999:
eu sunt exact opusul...nu imi vad nici un loc la cratita,nu ca nu as vrea dar sunt dezastru in bucatarie...stau o zi intreaga...am vointa,dar nu imi iese nimic comestibil:( bine,bine, doar mancare quick..cartofi,oua,carne,salata..dar imi place sa spal vase...poate gasesc sot sa gateasca si eu sa curat dupa el..:999:
Daca esti un " dezastru in bucatarie " , mai bine faci ceva care sa iti placa si sa iasa si bine { decat sa arunci mancarea , mai bine lucrezi si platesti o menajera } .
InshaAllah sa-ti gasesti un sot bucatar ;)
um-rahmun
02-12-2008, 01:10 PM
AL SALAMU ALEIKUM RAHMATULAH IU BARAKATU!
Vreau sa spun ca nu m-am plictisit de aceasta obligatie si intotdeauna o voi face. Adevarul este ca din lipsa de ocupatie am exagerat.Acelasi meniu se poate manca si doua zile.De exemplu (gatesc zilnic) daca sinteam ca nu este gustoasa mancarea faceam alaturi o garnitura si niste ornamente ca nu putea refuza.Vazand mancarea, i-l faceam sa manance fapt ce a rezultat kilograme in plus.
Deci in bucatarie pot economisi timp.La fel si la spalat si calcat este deajuns o data la 2 saptamani.Si aici pot economisi timp.Pe internet pot intra mai rar pot economisi multe ore pierdude si multe altele.....
Voiam sa zic ca sotul o data pe saptamana este toata ziua acasa.El gateste atunci(din placere) masa o curata, se ocupa de copii foarte mult deci cand are posibilitate ma ajuta.Si acest lucru ma face sa ma simt si mai obligata sa-l ajut cumva intr-o activitate(impreuna) care ne-ar da roade si ne v-a usura viata, deoarece vad ca ajutorul lui i-mi face o bucurie de ce nu a-si face si eu la fel?Cu siguranta ar fi fericit.
Dar cear putea face a musulmanca in jigeab? Binenteles nimic haram.
Eu mi-s dori cumva de acasa cu ajutorul calculatorului ceva comenzi sau orice e posibil sa-l ajut.Impreuna cu el eu stau fac comenz el cauta,incarca trimite mai departe in ASIA EUROPA etc.Am cunostinte de limba romana,magiara,italiana,araba putina franceza si putina rusa.
Nu am idei inca, ma intereseaza comertul, vreau sa urmaresc cerintele pietei internationale,icerc sa caut posibilitati de a colabora si cine stie INSAALAH poata voi inalni vreodata o sora care are aceiasi dorinte si cu ajutorul sotilor v-om duce mai departe.Comertul pe teritoriul Europei e liber exista mare pentru transport maritim intre Europa si Asia barbat cu posibilitati de a duce pe teritoriul Asiei cu limba materna araba,de ce sa nu incerc o sansa?
Nu vreu sa-l intre pe el pana nu am idei concrete.Pana nu vad o posibilitate care arata rezultat nu vreau sa-i zic acest lucru.Inca nu pot punei idei in practica.Abia acum vreau sa-mi caut idei.
Astept si de la voi.Ce ziceti?
Hayat
02-12-2008, 06:38 PM
Daca esti un " dezastru in bucatarie " , mai bine faci ceva care sa iti placa si sa iasa si bine { decat sa arunci mancarea , mai bine lucrezi si platesti o menajera } .
InshaAllah sa-ti gasesti un sot bucatar ;)
asta cu sot bucatar nuuu:o sa stie sa gateasca dar nu bucatar....si stii cum e..cizmarul nu are cizme...deci,bucatarul sa nu aiba mancare (sau cel putin sa nu faca mancare acasa..)..sunt multe cazuri in care sotul bucatar nu face mancare si are si pretentii...
batool391
02-12-2008, 06:58 PM
Nu sunt de acord cu ideea locul femeii e la cratita. Poate ca e foarte comod sa faci doar mancare si atat dar nu cred ca m/ar multumi aceasta postura. Si mie imi place sa gatesc dar cred ca femeile au dreptul sa vada dincolo de tavi si castroane. Cred ca femeia musulmana de azi ar trebui sa se angajeze social mai mult, ar trebui sa iasa din spatiul privat- casa - si sa/si inteleaga menirea. Chiar daca nu lucreaza unele surori s/ar putea implica in actiuni umanitare, voluntariat in ONG, etc. Lumea in care traim este o lume plina de drame si probleme si creierele si mintile femeilor le pot solutiona . Mi/as dori sa stiu ca exista mai multe femei rectori, sefi de catedra in lumea islamica, ministri sau secretare de stat in ministere, manageri si directoare de companii, scoli, etc. Resursele umane din lumea islamica sunt suficiente, cred ca s/ar misca lucrurile mai repede daca ar interveni si schimbari in perceptia rolurilor de gen. Um Rahmun probabil ca tie iti lipseste implicarea si implinirea profesionala. E foarte bine ca stii ceea ce ti/ar place sa faci. Mult succes in viitor si sper sa ajungi una dintre femeile de afaceri musulmane de succes.
Yumna
04-16-2008, 11:15 PM
V-am citit pe toate si toate aveti dreptate in felul vostru,fiecare gandeste si traieste intr-un anumit fel.Dar cand ai sot si 3-4 copii eu cred ca nu mai ai timp sa te implici si in alte treburi,decat treburile casei.Apoi eu consider ca este obligatoriu ca fiecare femeie sa cunoasca suficient de bine islamul si sa invete permanent pt educarea copiilor ei,in primul rand,pt ca in Ziua De Apoi,copiii vor atarna de gatul ei.Si nu sunt de acord ca ea sa plece mai mereu de acasa si sa se ocupe de alte treburi in afara casei,lasandu-si copiii in grija unei bone.Ce fel de educatie vor primi acestia?Cat timp femeia nu are copii sau inca nu e casatorita,poate lucra caci timpul ii permite,iar obligatiile si rasponsabilitatile ei sunt mai putine.Dar odata ce apar copiii intr-o casnicie,locul femeii este acasa,consider eu,caci altfel ea nu poate face fata la tot ceea ce trebuie facut.
ommuhee
04-19-2008, 12:09 PM
In urma unui studiu femeiia isi petrece jumatate din viata la bucatarie,o alta parte pentru copii si in fine pentru ea mai nimic nu ramine,deci sa fac in concluzie as reteza din procentul bucatariei si mias adauga in folosul meu,nu sint de parerea ca femeia trbuie mereu sa stea cu cratitile in mini,caci sintem pe pamint un timp foarte limitat si chiar daca faci si cu asta hasanate mas incadra si in alte chestii care tot poat aduce fapte bune si sint destul de interesante,si cel mai mult in ocerce conteaza intentia,la mine dac nam intentie buna nici oula prejite nu se fac bine:D...
si ma gindeam deseori ca sint atitea minti bune de femeei care ar putea aduce un mare folos lumii dar... sint opstacole ,sot copii, bucatarii:( ,chiar in tarile arabe mam intilinit des cu fete foarte destepte si foarte bravo dar painti nu vreau sa o dea la o facultate ca dupa ei spun ca ea tre sa se casatoreasca repede nu cumva sa ramina nemaritat si sa fie gospodina,asta ma intristeaza mult,mult dar e numai opinia mea si poate alotora le place,de exempulu sora mea spune ca nu poate ea sa lucreze ea mai mult opteaza pentru a fi casnica.in fine fiecare cu a lui durere.
um-rahmun
04-19-2008, 02:20 PM
V-am citit pe toate si toate aveti dreptate in felul vostru,fiecare gandeste si traieste intr-un anumit fel.Dar cand ai sot si 3-4 copii eu cred ca nu mai ai timp sa te implici si in alte treburi,decat treburile casei.Apoi eu consider ca este obligatoriu ca fiecare femeie sa cunoasca suficient de bine islamul si sa invete permanent pt educarea copiilor ei,in primul rand,pt ca in Ziua De Apoi,copiii vor atarna de gatul ei.Si nu sunt de acord ca ea sa plece mai mereu de acasa si sa se ocupe de alte treburi in afara casei,lasandu-si copiii in grija unei bone.Ce fel de educatie vor primi acestia?Cat timp femeia nu are copii sau inca nu e casatorita,poate lucra caci timpul ii permite,iar obligatiile si rasponsabilitatile ei sunt mai putine.Dar odata ce apar copiii intr-o casnicie,locul femeii este acasa,consider eu,caci altfel ea nu poate face fata la tot ceea ce trebuie facut.
Al salamu aleikum!
Ai dreptate!Cel mai important lucru este sa invat copii Islamul.
Eu am observat ca doar educarea mea nu este de ajuns.Daca sotul nu contribuie atunci este mai greu.Ex.:eu I-I zic mereu inaite de masa sa zica:Bismilah Rahman Rahim!El doar repeta dupa mine.De cand sotul i-a spus, zice singur.La toaleta la fel Daca nu-i ziceam sa spuna Auzubilah mina hobaz habaiz niciodata nu zicea.De cand i-a zis hotarat sotul ,zice mai mereu.Si multe alte...
Nici nu m-am gandit vreodata sa-mi las copii pe o bona.
I-mi place curatenia,doar aici asi lasao sa ma ajute.
Nici sa-mi faca mancare nu a-si lasa pe nimeni doar pe sot. Doar atunci mananc dupa altcineva daca am asistat cand a gatit sau cunosc in deaprape acea mersoana si cunosc felul acesteia de a gati.Mai ales ca-mi place sa zic mereu Bismilah parca simt ca asa e mai sanatoasa mancarea Suphanalah.Insa mi-ar prinde bine daca m-ar ajuta in bucatarie(i-mi curata legumele).
In primul rand sotul meu ma ajuta in toate:la bucatarie in cresterea copiilor,n-are pretentie sa-i curat incaltamintea ,strange dupa el dupa masa.........
Ma simt oarecum datoare,simt ce bine i-mi cade ajutorul lui v-am zis ca fara el parca nici nu a-si reusi sa educ singura copii de aceia mi-asi dori sa contribui cu ceva sa-l ajut si nu numai, cred ca asta ar fi pentru binele mei si al familiei.Sigur vor fi si copii mandri de mine.
Si sincer vad ca daca vreau sa-mi fac timp reusesc.Daca fac o activitate ce ma face fericita parca sunt mai rapidea si plina de energie.