PDA

View Full Version : frauda

raluca
02-25-2008, 03:39 PM
Am primit recent un mesaj pe telefonul mobil in care sunt anuntata ca in urma extragerii FLANCO sunt castigatoarea unui telefon mobil Nokia si a unei sume de 3000 euro. Mi se cerea sa cumpar cartele in valoare de 40-50 euro, apoi sa resun si sa comunic codurile de incarcare. Am sunat la Orange, am comunicat frauda. Nu va lasati inselati, orice premiu la care vi se cere un avans...este fals!!!!!

„Teapa“ cu cartele Vodafone si Orange
Autor: Ioana OROS
Data publicarii: 13/04/2007

Mai multi clujeni s-au trezit, in repetate rinduri, cu un telefon prin care erau anuntati ca sint cistigatorii unor concursuri constind in valuta sau diferite obiecte electrocasnice. In realitate, acestia erau determinati sa cumpere cartele reincarcabile din diferite retele de telefonie mobila, cum ar fi Orange si Vodafone, pentru ca, ulterior, apelantii sa isi incarce creditul cu valoarea cartelelor respective.

„Premiu" de la Altex

Reclamatiile au venit la redactia Monitorului de Cluj din partea mai multor clujeni care au fost sunati sau au primit SMS-uri de pe numere din diferite retele de telefonie mobila, cel mai adesea Orange si Vodafone. Modul de operare al „teparilor" este cit se poate de simplu: te anunta ca esti fericitul cistigator al unui concurs ori al unei promotii. Pe un ton amabil, apelantii iti dau impresia ca totul este veridic, astfel ca nu iti ramine decit sa cauti sa ridici premiul. Sorin T. din Cluj-Napoca a primit si el saptamina aceasta un SMS de pe un numar din reteaua Vodafone (n.r., la care, intre timp, a fost limitat accesul), prin care era anuntat ca este cistigatorul sumei de 500 de dolari si al unui telefon mobil de la Altex. „Am sunat la numarul respectiv, chiar daca eram sceptic, si am intrebat despre ce este vorba.

Mi-a raspuns o voce de barbat, mi-a cerut numele intreg si numarul de telefon, dupa care mi s-a confirmat ca, intr-adevar, am cistigat acest premiu. Am intrebat atunci care sint conditiile si cum pot sa il ridic. Vocea de barbat mi-a spus ca singura conditie este sa cumpar doua cartele reincarcabile Vodafone, fiecare in valoare de 10 dolati", povesteste clujeanul. Barbatul nu a cumparat cartelele, insa a sunat la Serviciul Relatii Clienti Vodafone, unde i s-a spus ca astfel de reclamatii au mai fost inregistrate si ca, in realitate, barbatul urma sa ii trimita o formula de incarcare prin care urmarea sa isi incarce numarul personal cu valoarea creditului celor doua cartele. „In cazul in care codul de reincarcare este comunicat unei alte persoane, este posibil ca acea persoana sa isi incarce propria cartela folosind codul respectiv", ne-au explicat reprezentantii Vodafone Romania.

Zece cartele Orange in schimbul unor electrocasnice

Nu numai in reteaua Vodafone s-au inregistrat astfel de incidente. Un alt reclamant, din Turda, Aurel O., povesteste ca a fost sunat de o doamna care l-a anuntat ca poate cistiga un televizor, un frigider sau o masina de spalat daca achizitioneaza in urmatoarea jumatate de ora zece cartele reincarcabile Orange. „Nu le-am cumparat, insa am sunat si, cind i-am spus ca nu am cartelele, a inchis telefonul, dupa care nu am mai putut apela numarul", spune acesta. La fel ca in primul caz, este vorba de acelasi tertip. In acest caz, vocea de femeie anunta o promotie la Tele 7 ABC, post de televiziune care nu mai emite.

Modalitatea de a-i prinde pe „tepari": li se restrictioneaza numerele

Vodafone Romania ne-a transmis ca nu este implicata in nici un fel in aceasta actiune frauduloasa. „Ne sfatuim clientii ca, in cazul primirii unui astfel de mesaj, sa verifice valabilitatea promotiilor despre care sint anuntati sunind la Serviciul Relatii cu Clienti", sustin reprezentantii Vodafone. Acestia ne-au transmis ca au primit reclamatii in acest sens si au actionat in consecinta, restrictionind numerele si oprind astfel orice mod de comunicare de pe aceste cartele care trimiteau mesaje eronate.

raluca
02-25-2008, 03:49 PM
ce m-am mai enervat:mad: