Aisha
02-26-2008, 08:37 PM
Am nevoie de ajutorul vostru, aici am gasit tot timpul un raspuns.Allah m a ajutat sa mi implinesc visul si acum o luna m am casatorit cu barbatul iubit.Problema noastra este ca el nu cunoaste limba romana, as dori daca stie cineva unde pot gasi un curs de lb romana, sau daca la fundatii gasesc asa ceva.Trecem printr o perioada destul de dificila, el este in asteptarea rezidentei, si este foarte greu ca nu cunoaste limba romana.
v as fi recunoscatoare daca m ati indruma intr un fel.
inshallah am sa intreb
stiu pe cineva din belgia care invata lb romana si am intreb de materialele de studiu...parca era si ceva online.
el nu a facut anul pregatitor? acolo are materiale, iar daca nu mergi si vorbeste cu profesorii care se ocupa de anul pregatitor si roaga-i sa te ajute cu materiale si inshallah se va rezolva.
In rest ce sa iti spun, vb u foarte mult cu el pentru ca oricat ar invata din carti cel mai bine invata de la tine si asta iti spun din proprie experienta. Nu alterna cu alte limbi ci forteaza putin la inceput numai cu limba romana si inshallah va fi bine.
Inshallah revin si cu alte informatii sper ca mai utile
sekhmet
02-27-2008, 11:35 AM
as'salamu 'alaykum
Acum depinde de loculitatea unde locuiti. o varianta ar fi cursurile Fides, sunt destul de costisitoare, iar la cele la care eu am participat nu prea m-au multumit. mai exista si varianta in care cumperi carti si devi tu profesoara de limba romana si cred ca astfel sotul tau va prinde mult mai repede limba fiindu-i predata cu mult drag :)
Loona
02-28-2008, 11:06 AM
Iti recomand o carte, se numeste "Romana cu sau fara profesor", este suportul pentru studentii straini, este completa si usor accesibila (se gaseste prin librariile online). Incearca sa comunicati in limba romana, asa va invata mai repede si mai corect. Inshallah va fi bine. Succes!
raluca
02-28-2008, 03:05 PM
un site despre limba romana:
http://www.romanianlessons.com/
Pentru a invata limba romana, mai ales ca tu stii, l-ai putea ajuta enorm...trebuie doar sa-ti faci un plan de bataie. Orice limba straina se invata pe partile de vorbire. Prima data se incepe cu definitia acestora. de ex (adjectivul sta pe langa un substantiv si se acorda cu el in gen, numar si caz, adverbul sta pe langa verb) etc.
Partile de vorbire
1. articol (hotarat, nehotarat)
2. pronume (personal, de politete, reflexiv, de intarire, posesiv, ---------------strativ, nehotarat, interogativ, relativ si negativ)
3. substantiv (genul : masculin, feminin, neutru, numarul: singular, plural, declinari si cazul)
4. numeral (cardinal, ordinal)
5. adjectiv (de intarire, negativ, posesiv,demostrativ, nehotarat, interogativ, relativ)
6. verb
si
7. adverb
8. prepozitie
9. conjuctie
10. interjectie
Cand invatam eu limba franceza (in clasele 5-6) imi facusem un caiet pentru verbele neregulate si conjugarea lor. Ai putea sa faci un caiet cu verbele din limba romana, pe conjugari (1,2,3,4) si efectiv sa scrii conjugarea verbelor pe moduri si timpuri.
Verbul
Modurile personale
Modul indicativ (are 7 timpuri)
prezent (eu plec)
imperfect (eu plecam)
perfect simplu (plecai, facui, zisei)
perfect compus (eu am plecat)
mai mult ca perfect (eu plecasem)
viitorul (voi pleca)
viitorul anterior (voi fi plecat) actiune care se va petrece in viitor si se va incheia inaintea unei alte actiuni viitoare
Modul conjunctiv - exprima o actiune realizabila, posibila in prezent
conjuctiv prezent: eu sa plec
conjuctiv perfect: eu sa fi plecat
Modul conditional-optativ - exprima o conditie, optiune
conditional prezent: eu as pleca
conditional perfect: eu as fi plecat
modul imperativ - exprima o porunca!
are forme numai la persoana a II-a, singular şi plural
pleaca!
plecati!
du-te!
duceti-va!
Modurile nepersonale, nepredicative. (modul nepredicativ se deosebeste de modul personal/predicativ prin aceea ca nu poate indeplini functia de predicat intr-o propozitie)
infinitiv: exprima actiunea in mod general, denumeste numele actiunii (a citi, a lucra etc.); - este forma care apare in dictionar
-gerunziu: exprima o actiune in desfasurare, fara referire precisa la momentul vorbirii (citind, lucrand etc.);
-participiu: denumeste sub forma de adjectiv actiunea suferita de un obiect(citit, vazut, citit etc.); - este forma a 3-a a verbelor neregulate din limba engleza
-supin: forma verbala omonima cu participiul, avand in plus prepozitiile de, la, pentru (de mancat, pentru citit, la cules etc.);
un link bunicel:
http://209.85.135.104/search?q=cache:HphuxQuy56QJ:didactic.ro/files/1/1verbul.doc+modul+conditional+optativ&hl=ro&ct=clnk&cd=1&gl=ro
Conjugarea I: verbe terminate in -a (a lucra, a canta, a visa etc.)
Conjugarea II: verbe terminate in -ea (a placea, a vedea etc.)
Conjugarea III: verbe terminate in -e (a bate, a merge, a spune etc.)
Conjugarea IV: verbe terminate in -i sau -i (a fugi, a dori, a cobori, a hotari etc.)
Si-ar putea face un caiet si sa inceapa cu pronumele si verbul, in paralel, un caiet cu conjugarea verbelor care trebuie citite, invatate, recitate, memorate....pe urma o metoda buna e exersarea limbii - printr-un set de exercitii, dictare, citire....ec. Daca cunoaste limba engleza sau franceza o sa-i fie mai usor, daca nu....mai bine sa apeleze la c8ursuri organizate...
raluca
02-28-2008, 03:16 PM
si inca ceva...un caiet pentru vocabularul limbii romane...ca sa dea rezultate trebuie sa invete min 5 cuvinte/zi
O metoda buna de a invata cuvinte este de a le invata pe familii de cuvinte:
ex COPIL
copilarie
copilandru
a copilari
copilut
copilaresc
etc
A HOTARI
hotarit
hotarare
nehotarit
hotarator
etc.
dunia
02-29-2008, 03:22 AM
Eu zic sa ii cumperi carti de copii de clasa 1, abecedar caiete de lucru
Si eu i-am luat la sotul dar el nu s-a straduit deloc, cand a incercat a mers bine. Mai intelege el una alta cand suntem in Romania dar na daca prima lui limba e engleza si in Romania se vorbeste engleza la greu e comod sa nu inveti
Daca tu vorbesti cu el mult asta il va ajuta. Si cartile de copii sunt bune ca sunt foarte usoare impreuna cu caietele de exercitii
Mihaela Eid
03-01-2008, 06:39 AM
masha allah, vroiam doar sa te felicit masha allah :)