View Full Version : Instruirea copiilor in Ramadan
Rafa'
08-21-2008, 11:56 AM
Assalamu aleykum
Pentru ca ceea ce urmeaza este legat de luna Ramadan am optat sa inserez subiectul aici si nu la sectiunea "copii". Daca vreunul dintre moderatori considera ca am gresit are libertatea sa il mute unde considera de cuviinta.
Am gasit un articol pe http://www.islamicfinder.org si am considerat ca este interesant sa il impartasec cu surorile care nu pot citi in limba engleza. Prin urmare am facut o traducere si adaptare a unui text scris de Shehnaz Toorawa. Textul este cam lungut asa ca o sa imi cer iertare pentru acest lucru dar m-am gandit ca cine vrea sa citeasca citeste cine nu nu :)
Sapte strategii pentru instruirea copiilor in acest Ramadan
Profetul Mohammed salla Allahu aleihi wa salam a spus: "Nici un tata nu a dat un cadou mai mare copiilor sai decat educatia morala buna." (Tirmidhi)
Numeroasele aspecte ale Ramadanului - post, rugaciuni, valorile morale, caritatea, Quranul, familie, Eid-ul - ofera o buna oportunitate de a instrui copii. Indiferent daca copii sunt ai vostri sau sunt copiii pe care ii invatati (aveti grija de ei, sunteti invatatori sau educatori), educatia sau incercarea de a-i forma, nu este un proces automat sau usor. Copii nu au mintea goala pentru ca voi sa o puteti umple cu ceea ce spuneti. Instruirea necesita efort, energie si cateva tehnici pentru a reusi.
Cateva sfaturi si tehnici de instruire a copiilor vostri pentru a transforma mintea lor si pentru a-si putea aminti in viitor de acest Ramadan:
Lasati copii sa incerce sa faca singuri sau faceti impreuna cu ei anumite lucruri.
Copiii invata “facand”. De exemplu, studentii retin in procent de 75% ceea ce aplica practice si doar 10% citind.
Daca, de exemplu, vreti sa-i invatati pe copiii vostri conceptul de Zakat, calculati impreuna cu ei Zakat-ul si explicate-le unde duceti acei bani si pentru ce folosesc. Copilul poate intelege in acel timp ceea ce voi vreti sa-l invatati, nu neaparat mai tarziu.
Profetul Mohammed salla Allahu aleihi wa salam obisnuia sa o ia pe fiica sa Fatima cu el atunci cand mergea pentru rugaciune la Makkah in Kabah. Mai tarziu, in Madinah, si-a lua nepotii, Hassan şi Husain, la moschee iar ei stiau sa se roage inainte sa sties a mearga bine pe picioarele lor.
Un concept devine real si important pentru copii, atunci când acestia il experimenteaza decat cand pur si simplu citesc despre el. Isi vor aminti cum sa calculeze Zakat-ul mai tarziu si poate ii veti auzi spunandu-le prietenilor "Calculam Zakat-ul de cand eram copil!"
Rafa'
08-21-2008, 11:58 AM
Implicati copii emotional
Atunci cand copii sunt implicati emoţional intr-o activitate, acesti nu o lasa asa usor.
Copii pot fi implicate emotional prin istorisiri, cantece, activitati facute cu propriile maini si prin jocuri. Odată ce un copilul este interesat si entuziasmat, exista mai multe şanse de a sta pana la sfarsit atent si sa poata primi mesajul pe care parinti doresc s ail transmita. Asa cum noi ne amintim evenimente din viata noastra care au fost semnificative emotional, copiii isi amintesc conceptele invatate prin intermediul activitatilor care au fost "distractive", "incitante" sau "diferite".
Nu va fie frica sa puneti putina veselie in ceea ce voi vreti sa ii invatati pe copii. Scrieti un cântec despre Eid, faceţi o cutie de comoti pentru Hadisuri, organizati un concurs de intrebari si raspunsuri despre Ramadan sau cititi I istorie despre Ramadanul în Madinah. Daca copii sunt interesati va vor intreba mai multe!
Arata copiilor scopul
Adesea ii auzim spunand “De ce trebuie sa fac asta?” iar parinti raspund “Pentru ca asa zic eu!”.
La fel ca si noi, daca copii nu vad scopul sau importanta actiunii nu vor avea motivatia necesara sa faca. Pentru a evita comentariile copiilor (de genul aratat mai sus), in legatura cu rugaciunea si postul, asigurativa ca ei inteleg scopul si rostul acestora. Inainte de a incepe orice lectie, indifferent ca este o istorie despre Companionii, Profetului Mohammed salla Allahu aleihi wa salam sau rolul Eid-ului, explicatile pe intelesul lor de ce trebuie sa faca si care sunt beneficiile pe care ei o sa le aibe daca implinesc rugaciunea si tin postul.
Reamintiti-le copiilor vostri ca ei fac un act de supunere fata de Allah subhana wa ta’ala prin aceasta, nu fata de voi. Explicati-le de ce ne rugam la Allah subhana wa ta’ala si cum fiecare activitate sau actiune a noastra ne ajuta sa implinim ce trebuie. Daca copilul se roaga doar pentru a te multumi pe tine, cand tu nu vei fi langa el motivatia sa si rugaciunile vor disparea.
Fii aprope de copilul tau si invata-l chiar tu tot ce trebuie nu lasa pe altul sa faca treaba ta si nici nu iti pune baza in materiale (CD-uri, DVD-uri etc) pentru a-l invata pe copilul tau s ail adore pe Allah subhana wa ta’ala.
Invatati copii ca pentru musulmani rasplata nu vine neaparat in aceata viata. Poate ei vor trebui sa astepte pentru o mai buna si mai mare recompensa in Viata de Apoi.
Lumina marilor idei
Copii nu retin toate regulile Zakat-ului, Salat-ului, Wudu-lui si nici nu este necesar. Asigurati-va ca putinele lucruri pe care le-au au retinut sa fie ceea ce voi va doriti sa fie. Axati-va pe marile idei, cum ar fi faptul ca Allah subhana wa ta’ala ne vede tot timpul, ca toate regulile pe care le urmam sunt din Quran si din Sunnah, ca rugaciunea inseamna purificare etc. Repetati aceste idei in fiecare zi sub diferite forme. Cu timpul aceste principii vor ramane in mintea copiilor vostri si aratati-le cum sa invete restul singuri, cand vor avea nevoie.
Ajutati-va copiii sa invete “cum sa invete”. Invatati-l unde sa gaseasca informatiile fiqr de care au nevoie sau cum sa cerceteze un subiect si cui sa ceara informatii. Ei vor fi mai bine pregatiti daca stapanesc lucrurile de baza si daca stiu cum sa le ia celelate. Memorarea regulilor este o pierdere de timp, practicarea regulilor duce la fixarea acestora.
Rafa'
08-21-2008, 11:59 AM
Lasa-l sa conduca
Copii iau adese responsabilitatile mai in serios decat adultii.
Profetul Mohammed salla Allahu aleihi wa salam desemna tinerii ca Ali, Anas sau Usamah Ibn Zaid pentru atributii importante si cateodata le cerea sa conduca chiar pe cei mai in varsta si cei mai experimentati Companioni.
Dati copiilor conducerea pentru rezolvarea unor sarcini importante iar voi retrageti-va. Dati sarcini fiecaruia daca aveti mai multi copii. Permiteti copiilor sa planifice bugetul si sa cumpere cadourile pentru Eid pentru rude. Lasati-i sa isi aleaga la care din atributii vor sa fie conducatori.
Permiteti-le copiilor sa greaseasca si dati-le sansa sa constientizeze greseala si sa o indrepte. Adesea experienta este mai buna decat instruirea.
Invatati copii sa fie responsabili pentru ceea ce invata singuri. Daca un copil intreaba “Spalarea pe dinti imi anuleaza postul?”, un simplu “da” sau “nu” il poate lamuri dar nu ii ofera pe termen lung o baza. In schim, daca il intrebati “De unde poti afla raspunsul correct la intrebarea ta? Hai sa cautam impreuna raspunsul” va retine si cum trebuie sa afle raspunsurile la intrebari.
Fiind in luna Ramadan cereti copiilor vostri sa caute si sa va spuna care lucruri anuleaza postul si care nu. Daca vor descoperi singuri raspunsurile isi vor aminti anul urmator unde sa caute pentru aflarea raspunsurilor.
Fiti entuziasmati
Copii se molipsesc de entuziasmul parintilor. Aratati-va entuziasmul si pasiunea pentru ceea ce cautati impreuna cu copii. Aratati-le ca sunteti nerabdatori sa inceapa luna Ramadan. Fiti atenti la respectarea orelor de rugaciune. Decorati casa cu o yi mai repede pentru Eid.
Profetul Mohammed, salla Allahu aleihi wa salam, invata oamenii prin exemple. Caracterul si actiunile sale au motivate oamenii sa-l iubeasca si sa il urmeze. Fii pentru copilul tau exemplul pe care sa il urmeze. Straduieste-te in activitatile pe care ai vrea sa le faca copilul tau.
Combina placutul cu utilul
Abu Hurayrah a relatat ca al-Aqra' b. Habis la vazut pe Profet, salla Allahu aleihi wa salam, sarutandu-l pe Hassan, nepotul sau. A spus: Am zece copii, dar niciodata nu l-am sarutat pe nici unul dintre ei. Atunci Profetul Mohammed, salla Allahu aleihi wa salam, a spus: “Cine nu arata mila sa, la randul lui nu i sa va arata mila” (Muslim)
Aratati-le copiilor ca ii iubiti si ca sunteti multumiti de progresele pe care le fac. Lasati fiecare copil sa faca progrese in ritmul sau pentru ca daca le spuneti “uite la varul tau el deja a terminat de facut sau de invatat” ii veti demoraliza si se vor demobilize sin u vor mai termina ceea ce au inceput.
Competitia excesiva nu este buna deorece nu toti copii asimileaza in acelasi mod sau la fel de repede. Lasati copii sa judece singuri progresele lor comparandu-se intre ei.
Faceti ca acest Ramadan sa inceapa cea mai buna si memorabila instruire a copiilor vostri!
Rafa'
08-21-2008, 12:00 PM
Imi cer scuze pentru eventualele greseli indiferent de natura lor ...dar sincer dupa atata tradus nu am mai avut suflu sa fac corecturi.
Sper sa fie de folos!
ummraschid
08-21-2008, 12:48 PM
assalamu alaikum wa rahmatu-llahi wa barakatuhu,
mashaAllah, draga surioara, iti multumim pentru aceste sfaturi, si pentru grija si stradania ta pentru noi, fie ca Allah subhanahu wa ta'ala sa-ti rasplateasca si sa fie multumit de tot ceea ce faci pe calea Sa...
BarakAllahu fiki! :give_rose:
fatima_najma
08-21-2008, 02:57 PM
MashaAllah sora ...Ai facut ceva tare frumoss JAZAAKA ALLAHU KHAIRAN
:give_rose::smile06::give_rose::smile06::give_rose ::smile06::give_rose::smile06::give_rose:
gabriela guettat
08-21-2008, 03:21 PM
:salam:
Mashallah surioara:give_rose::give_rose::give_rose:,Allah subhanhnu sa te rasplateasca pentru munca ta.
Un articol foarte instuctiv,shi sigur pentru cele care vor sa citeasca cu foarte multe invatzaminte .
Jazakallah al khair!
aynur
08-21-2008, 03:50 PM
mashallah surioara Allah sa fie multumit de tine inshallah
Gabriela Gharabli
08-21-2008, 03:59 PM
Jazak Allahu khairan surioara! :smile06:
Allah sa te rasplateasca pentru ceea ce ai facut! E un articol din care se pot invata foarte multe .Desi de multe ori tindem sa credem ca stim totul despre educatia copilasilor nostrii este un articol din care i-ti dai seama ca mai sunt de invatat...;)
Mashallah!
maryam
08-24-2008, 12:46 AM
:006:
Jazaaka ALLAHU khairan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:give_rose: wa baraka ALLAHU fiiki:give_rose: