View Full Version : Ramadanul
umalkasem
08-23-2008, 10:47 PM
Binefacerile lunii Ramadan
-Profetul Muhammed a relatat ca atunci cind incepe luna Ramadan se deschid portile Raiului, se inchid portile Iadului, iar Satana este legat in lanturi.
-Abu Huraira relateaza spusele Trimisului lui Allah, Allah sa-l binecuvinteze si sa-l miluiasca: "Cine posteste in Ramadan intru credinta si cainta, Allah ii iarta pacatele facute inainte."
-Deasemenea s-a relatat ca in luna Ramadan se afla o noapte care valoreaza cit 1000 de luni (noaptea Al-Qadr, in care a fost pogorit Quranul, iar cine pierde aceasta noapte este ca si cind ar pierde tot.
-“ Pacatele se iarta intre doua rugaciuni zilnice consecutive, doua rugaciuni de vineri consecutive si doua luni Ramadan consecutive,daca s-au evitat pacatele mari.”
-"Cea mai buna pomana (sadaqa) este cea facuta de Ramadan."
-"Cine hraneste cu mancare si bautura pe cel care a tinut post, ingerii se roaga pentru el de Ramadan si se roaga Jibril in noaptea de Qadr".
Citeva invataturi din relatarile Profetului:
1. In luna Ramadan se deschid usile Raiului datorita inmultirii faptelor bune ale credinciosilor, se inchid usile Iadului si se leaga in lanturi satana care nu-i mai poate rataci pe oameni asa cum ii ratacea in celelalte luni.
2. Allah Si-a insusit postul, ceea ce ofera postului o deosebita importanta. Motivul insusirii postului este ca acesta are loc numai intre om si Allah, nimeni nu poate sti daca si-a intrerupt postul sau nu .
3. Allah rasplateste faptele omului de 10 ori mai mult pina la 700 de ori, in afara de post a carui rasplata nu are o limita. Allah il rasplateste pe cel care posteste cu cit vrea EL.
4. Postul il protejeaza pe om, astfel el sta departe de vorbe desarte, de injuraturi, de certuri. Asa cum il protejeaza si de foc in Ziua Judecatii.
5. Mirosul gurii celui care posteste este mai placut de Allah decit mirosul moscului datorita faptului ca acel miros provine ca urmare a adorarii Lui.
6. Cel care posteste are doua bucurii: prima atunci cind isi duce la capat aceasta adorare mareata si poate sa se aproprie de tot ceea ce i-a fost interzis (mincare, bautura,relatii conjugale) si a doua bucurie atunci cind il intilneste pe Allah impreuna cu rasplata postului care este foarte mare .
7. Cel care posteste este asemanat cu ingerii prin abandonarea mincarii si bauturii, la care se adauga toate celelalte trasaturi ce caracterizeaza ingerii prin faptele pioase si prin rugaciuni.
Acestea sunt doar citeva din binefacerile acestei luni, asa ca fructifica aceasta luna si umple-ti timpul cu adorarea Lui Allah. Si daca vrei sa-ti schimbi stilul de viata, afla ca luna Ramadan este momentul potrivit, luna in care satana este legat in lanturi. Acesta este un prilej pentru tine sa te intorci la Allah si sa te caiesti de pacate! Citeste cit mai mult Quran in aceasta luna, pentru ca luna Ramadan este luna in care Allah a pogorit Quranul, fa cit mai multa rugaciune, cit mai multe fapte bune,nu necaji pe nimeni , vorbeste frumos si ajuta sarmanii si daca ai posibilitatea du-te la umre (vizita Keabei), pentru ca umre facut in Ramadan valoreaza cit pelerinajul facut impreuna cu Profetul Muhammed conform spuselor lui:"Umre-ul de Ramadan valoreaza cit pelerinajul impreuna cu mine."
O, tu rob al lui Allah, daca prinzi Ramadanul nu stii daca vei trai pina la sfirsitul lui, asa ca profita de fiecare minut si caieste-te fara sa astepti sfirsitul lui, cerindu-I Lui Allah rasplata si ai grija sa nu faci fapte care sa-ti scada din rasplata .
Deasemenea, una din faptele pe care este bine sa le faca musulmanul in Ramadan este sa se roage seara(rugaciunea de teravih, care este o rugaciune specifica acestei luni) conform spuselor Profetului:"Cine se roaga seara intru credinta asteptind rasplata de la Allah i se iarta toate pacatele savirsite."
A relatat Aisha, sotia Profetului ca Profetul se ruga in toiul noptii pina ce i se umflau calciiele: "Am spus: De ce faci asta o, Profetule, ca doar Allah ti-a iertat toate pacatele. A spus:Sa nu fiu un rob care multumeste?"
Ganditi-va, daca Profetul nostru se ruga pina i se umflau calciiele cu toate ca Allah ii iertase toate pacatele,noi cit trebuie sa ne rugam?
In concluzie, sa tii post nu inseamna numai sa te abtii de la mincat, baut si relatii conjugale, ci inseamna sa ai o comportare corespunzatoare bunelor maniere ale Islamului. In zadar tii post daca faci pacate si vorbesti urit. In zadar tii post ziua daca seara te duci la discoteca!
Asadar fii atent sa nu stai infommettat si insetat fara ca postul tau sa fie primit de Allah!
fatima_najma
08-23-2008, 10:47 PM
MashaAllah un articol foarte frumos. Allah sa fie multumit de tine ameen.
Am sa-ti ofer un buchet de flori pe privat caci aici nu merg :(
umalkasem
08-23-2008, 10:53 PM
Avertismentul pentru cel care nu tine post
Din spusele lui Abu Huraira , Allah sa se bucure de el!, reiese ca Profetul fie-I numele Binecuvintat!, a urcat la tribuna moscheii si a spus: „Amin, Amin, Amin!”. Ei i-au spus: „Profet al lui Allah, ai urcat pe tribuna si ai spus: Amin, amin, amin...Profetul,( fie-I numele binecuvintat!) A raspuns: Gavril, fie slavit!, a venit si mi-a spus : Pe cel ce a prins luna Ramadan si nu a fost iertat si a intrat in iad, Allah sa-l indeparteze de noi. Amin”. „De aceea am spus: Amin”. (Hadisul a fost relatat de Ibn Huzaima si Ibn Hebban.)
Din spusele lui Abu Umamah al Bahilz, Allah sa se bucure de el!: „L-am auzit pe Profet, fie-i numele binecuvintat!”, spunind: “In timp ce dormeam , au venit doi barbati, m-au luat pe brate, m-au dus la un munte foarte abrupt si mi-au poruncit: Urca! Am spus: Nu pot! Mi-au spus: O sa facem urcusul mai usor pentru tine. Atunci am urcat, si cind am ajuns la jumatate, am auzit zgomote foarte puternice. Am intrebat: Ce se aude? Miau raspuns: Sunt zgomotele oamenilor din iad. Am continuat drumul si am gasit oameni agatati de ceafa, cu falcile crapate din care curgea singe. Am intrebat: Ce e cu acestia? Mi s-a raspuns: Ei sunt cei care maninca inainte de a se termina postul.”- )Hadisul a fost relatat de Huzaima si Ibn Habban in sahih-ul lui.)
Ziad ben Nayim Al Hadramyy, relateaza vorbele Profetului, fie-I numele binecuvintat!: “Patru lucruri au fost poruncite de Allah PreaInaltul in Islam. Cel care executa trei dintre ele le face degeaba, deci mai bine le face pe toate. Ele sunt: rugaciunea, tinerea postului in luna Ramadan si Pelerinajul la Mecca.”
Abu Huraira,relateaza spusele Profetului,(fie-I numele binecuvintat!): “Cine intrerupe postul in luna Ramadan fie si o zi fara a se afla intr-una din situatile permise, sau fara a fi bolnav, chiar daca tine post toata viata, tot nu poate recupera ceea ce a pierdut, chiar daca insista dupa aceea.” (–relatat Abu Daoud, Ibn Majeah si At Termezy.)
Bazele postului:
Postul are doua elemente de baza:
1. Abtinerea de la ceea, ce strica postul, incepind de la rasaritul si pina la apusul soarelui. Spune Allah Preainaltul in Sfintul Quran: “Mincati si beti pina cind puteti sa deosebiti firul alb de firul negru la rasaritul zorilor! Apoi tineti Postul pina noaptea” (capitolul Al- Baqara 187)
2. Intentia, conform spuselor Profetului, Allah sa-l binecuvinteze si sa-l miluiasca: "faptele se iau dupa intentii, si fiecare este rasplatit dupa ceea ce intentionat".Intentia trebuie sa se exprime inca din timpul noptii, in fiecare dintre noptile lunii Ramadan. Exprimarea intentiei de a tine post este permisa in orice parte din noapte, si nu este obligatorie sa fie verbala caci este ceva din inima. Cel care maninca in timpul noptii inainte de a tine post, vrind sa tina post si sa se apropie de Allah prin abstinenta, este ca si cum si-ar exprima intentia.
umalkasem
08-23-2008, 11:00 PM
Pentru cine este obligatoriu postul
Oamenii de stiinta sunt in unanimitate de acord ca postul este obligatoriu pentru musulmanul sanatos fizic si psihic, ajuns la virsta de pubertate, care nu se afla intr-o calatorie, iar in ceea ce priveste femeia, aceasta trebuie sa fie purificata dupa menstruatie sau lauzie.
In vreme ce necredinciosului, nebunului, copilului, bolnavului, calatorului, femeii aflate in perioada menstruatiei, batrinului, gravidei si femeii care alapteaza postul nu este obligatoriu.
In cele ce urmeaza vom dezbate pe larg acest subiect:
Postul necredinciosului si al nebunului:
Postul este o manifestare a credintei care apartine Islamului, si nu este obligatorie decit pentru musulmani, iar nebunul nu este insarcinat cu ea, deoarece nu are ratiune. Ali, Allah sa-L binecuvinteze, relata ca Profetul, Allah sa-L binecuvinteze si sa-L miluiasca a spus: "Creionul a fost ridicat pentru trei: pentru nebun pina isi revine, pentru cel care doarme pina se trezeste si pentru copil pina ajunge la virsta de pubertate. " (Relatate de Ahmad, Abu Daud si Altarmazii.)
Postul copilului:
In ceea ce-l priveste pe copil, postul nu este obligatoriu pentru el, dar se cuvine ca tutorele lui sa-l indrume sa tina post, ca sa se obisnuiasca de mic , atit timp cit rezista si poate sa-l tina.
Cui i se permite sa nu tina post, dar trebuie sa-l recupereze:
1. Celui care calatoreste, cu conditia ca distanta calatoriei sa fie de cel putin 81 de km. La intoarcerea din calatorie, acesta trebuie sa recupereze zilele nepostite.
Spune Allah Preainaltul in Sfintul Quran: „Si oricare dintre voi care este prezent in aceasta luna sa o tina ca Post, iar cel care este bolnav ori in calatorie ( sa posteasca un numar (egal) de alte zile” (Al-Baqara 185 )
Observatie: Este de dorit pentru calatorul care nu intimpina greutati in calatorie sa tina post.
2. Celui care s-a imbolnavit de Ramadan si postul ii inrautateste boala. Acesta poate sa lase postul pina ce se insanatoseste cu conditia sa recupereze zilele nepostite.
3. Femeii insarcinate careia ii este teama ca postul sa nu o afecteze pe ea sau pe copil. Aceasta trebuie sa recupereze zilele nepostite.In aceeasi situatie se incadreaza si femeia care isi alapteaza copilul, daca ii este teama pentru sanatatea ei sau a copilului. Este recomandat ca acestea sa hraneasca un sarman pentru fiecare zi nepostita, daca au posibilitatea.
Cine nu trebuie sa tina post, dar trebuie sa-l recupereze:
Femeii in timpul menstruatiei si cea lauza nu are voie sa tina post, iar in cazul in care tine postul nu e luat in considerare. Aceasta recupereaza zilele nepostite dupa purificare (gusul).
Cine nu trebuie sa tina post si nici sa-l recupereze, insa trebuie sa hraneasca in fiecare zi un sarman.
Batrinii care nu au puterea sa tina post si bolnavul a carui boala nu-i permite sa tina post si nu are vindecare.
Asemenea lor sunt si cei care au munci grele cum ar fi mineritul ce necesita eforturi deosebite precum si prizonierii care sunt supusi deasemenea la munci fizice extenuante.
umalkasem
08-23-2008, 11:03 PM
Ceea ce strica postul si trebuie rascumparat:
1. Mincatul si bautul fara nici un fel de motiv(intentionat). Cel care maninca si bea intentionat in zilele de Ramadan fara nici un fel de motiv (boala sau calatorie) trebuie sa procedeze in felul urmator:
- sa elibereze un sclav
- daca nu poate sa faca acest lucru trebuie sa posteasca doua luni consecutive
- daca nu poate sa tina post doua luni consecutive din motive bine intemeiate, trebuie sa hraneasca 60 de sarmani.
2. Contactul sexual. Cel care intretine contacte sexuale in timpul postului trebuie sa procedeze asemenea celui care a mincat si a baut intentionat.
Drept dovada sunt relatarile lui Al-Bukhari si Muslim: “Un om a venit la Profet, fie-I numele binecuvintat!, spunind: M-am nenorocit!. Profetul, (Allah sa-l binecuvinteze si sa-l miluiasca), il intreba: Ce anume te-a nenorocit?. Acela i-a raspuns: Am intretinut relatii sexuale cu nevasta mea in timpul Ramadanului!. Profetul (Allah sa-l binecuvinteze si sa-l miluiasca), i-a raspuns: Ai bani sa eliberezi un sclav? Acela i-a raspuns: Nu. Profetul, fie-i numele binecuvintat!, i-a raspuns : Poti da de mincare la 60 de saraci? Omul i-a raspuns si de data asta : Nu. Atunci Profetul, fie-i numele binecuvintat!, a adus niste ramuri de curmal incarcate cu fructe si i-a spus: da-le pe acestea de pomana saracilor. Omul i-a spus: Mai saraci decit noi?! Totodata, el a jurat ca nu stie pe nimeni mai sarac decit familia sa, care sa aiba nevoie de ele. Atunci, Profetul, (Allah sa-l binecuvinteze si sa-l miluiasca), a zimbit larg, si a spus: Du-te si ofera-le familiei tale”.
Ce strica postul si necesita numai recuperarea
1. Vomatul intentionat
2. Picaturile de nas
3. Ejacularea (adica ejacularea intentionata prin orice metoda): fie ca este provocata de sarutarea nevestei de catre barbatul ei sau e facut cu mina, postul se strica si trebuie recuperat. Dar daca este cauzat doar prin privire in timpul zilei, nu se strica. La fel este cazul lichidului spermatic care nu afecteaza postul, fie el putin sau mult.
4. Clatirea gurii si inspiratia apei pe nas (in cazul ablutiunii) atunci cind se exagereaza conform spuselor Profetului : “Exagereaza in ceea ce priveste gargara si aspirarea apei in nari in alta perioada decit in cea de post”.
5. Menstuatia si lauzia, fie ea si in ultima clipa inainte de apusul soarelui. Aysha, Allah fie multumit de ea, ne-a relatat : “Ne venea menstruatia cind ne aflam la Profet, (Allah sa-l binecuvinteze si sa-l miluiasca), si dupa ce se termina menstruatia ne spalam, iar Profetul(Allah sa-l binecuvinteze si sa-l miluiasca), ne poruncea sa recuperam postul , fara a mai recupera cele cinci rugaciuni zilnice”.
6. Fumatul
7. Manincatul, bautul,intretinerea relatiilor conjugale crezind ca a apus soarele sau ca inca n-a rasarit si de fapt nu era asa.
8. Renegarea religiei, adica iesirea din religia Islamica prin vorbe, fapte sau ideologii contrar Islamului. Allah a spus in Quran: “Cel ce isi reneaga religia si moare pagin a pierdut faptele sale bune atit in lumea aceasta, cit si in cea de dincolo.”
9. Coma.
Daca continua toata ziua, iar persoana respectiva nu isi revine nici un moment din aceasta pe durata intregii zile, atunci postul acesteia se considera tulburat, spre deosebire de somn, care daca a continuat toata ziua, nu tulbura postul, deoarece poate auzi atunci cind doarme, si poate fi trezit din somn, ceea ce nu se poate intimpla in caz de coma.
Observatie: Cine isi strica postul trebuie sa-si recupereze zilele pierdute dupa luna Ramadan. Nu este obligatoriu ca cel care are de recuperat o zi sau mai multe sa le posteasca consecutiv si nici sa le posteasca imediat cum se sfirseste luna Ramadan.
Ceea ce este permis in timpul postului si nu strica postul:
1. Intrarea in apa si scufundarea in ea (baia).
Iar daca apa intra din greseala in gura celui care tine post, postul sau ramine valid.
2. Sarutul sotului sau sotiei este permis.
Conform scolii lui Hanefi este dezagreat pentru cine nu-si poate stapini pofta, dar nu este dezagreat pentru altii, desi este de preferat sa nu se faca acest lucru. Nu se fac diferentieri intre cei in virsta si cei tineri in aceasta privinta, ci se ia in considerare trezirea poftei si frica de ejaculare. Si este tot una daca se saruta obrazul, gura sau alte locuri. Si la fel este mingiierea cu mina si imbratisarea care au aceeasi regula ca si sarutul. In cazul In care sarutul provoaca ejacularea, atunci postul trebuie recuperat.
4. Injectiile cu exceptia perfuziilor.
6. Clatirea gurii si inspiratia apei pe nas (in cazul ablutiunii) cu conditia sa nu se exagereze.
7. Spalarea dintilor cu pasta de dinti.
8. Totodata este permis ceea ce nu poate fi evitat, cum ar fi de exemplu inghitirea salivei, prafului de pe strada, prafului de faina cind este cernut si altele asemanatoare.
9. I se permite celui care tine post sa manince, sa bea si sa aibe relatii sexuale, pina apar zorii, dar daca apar zorii si are in gura mincare trebuie sa o scuipe, iar daca sunt in timpul activititii sexuale trebuie sa se opreasca.
10.I se permite celui care tine post sa se trezeasca impur sexual.
11. In ceea ce priveste femeia la menstruatie si cea lauza, daca li se intrerupe (menstruatia) in timpul noptii, li se permite sa intirzie spalarea pina dimineata, si sa se trezeasca tinind post, dar apoi trebuie sa se purifice pentru rugaciune.
12.Sunt premise picaturile de ochi,urechi.
13.Mincatul si bautul fara intentie nu strica postul. Daca cel care tine post maninca sau bea fara sa vrea, in momentul in care isi aduce aminte, isi clateste gura si isi continua postul. Profetul, Allah sa-l binecuvinteze si sa-l miluiasca, a spus: „Cine a uitat , in timpul postului, si a mincat si a baut, sa continue postul, caci Allah i-a dat de mancare si de baut.”
14.Vomatul fara intentie
15.Gustarea mincarii se permite cu conditia sa nu ajunga in git.
Etica Postului
S-a convenit ca cel care tine post sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa manince inainte de a incepe postul: conform spuselor lui Anas, Allah sa-l binecuvinteze,Trimisul lui Allah, Allah sa-l binecuvinteze si sa-l miluiasca a spus: "Mincati inainte sa incepeti postul caci este o binecuvintare"
Cauzele binecuvintarii sunt urmatoarele: il intareste pe cel care tine post si ii usureaza postul.
2. Sa se grabeasca sa deschida postul: S-a convenit ca cel care tine post sa grabeasca deschiderea postului, cind este sigur de apusul soarelui. Din spusele Profetului, fie-I numele binecuvintat!: “Oamenii continua sa fie bine cit timp grabesc prima masa din ziua de post”, relatat de catre cei doi Sheikhi (Bukhari si Muslim).
3. Sa manince cit mai aproape de iesirea zorilor.
4. Sa-si spuna ruga (dua): inainte de a minca, dupa post si in timpul postului; A relatat Ibn Majah de la Abd Allah Bin Alas: Profetul, Allah sa-l binecuvinteze si sa-l miluiasca a spus: "Celui care tine post nu i se refuza ruga, atunci cind isi deschide postul. "Abd Allah cind minca dupa post spunea: "Allah eu Iti cer prin mila Ta care cuprinde totul, sa imi ierti pacatele".
Si s-a relatat ca Profetul, Allah sa-L binecuvinteze si sa-L miluiasca, spunea: "O, Allah, pentru Tine am tinut post, si am mincat dupa post ceea ce mi-ai dat".
Si a relatat At-Tirmizii ca Profetul (Allah sa-l binecuvinteze si sa-l miluiasca a spus: "Sunt trei cei carora nu li se refuza ruga:celui care tine post, imamului corect si celui asuprit."
5. Sa nu manince mult deoarece mancarea multa il leneveste pe om si il face sa nu simta adevaratul scop al postului.
6. Sa-si deschida postul cu curmale, iar in lipsa curmalelor cu apa.