View Full Version : Prima zi de citirea Coranului in grup
Yumna
09-01-2008, 10:52 PM
http://www.youtube.com/watch?v=tMEjIxZoe4I prima zi de mukabele(citirea Coranului in grup) la Fundatia Taiba Constanta
maryam
09-08-2008, 11:14 AM
:006:
:salam:
Din cate imi amintesc Luna Ramadan, Coranul, Islamul sunt intree om si ALLAH...stie cineva cumva daca face parte din Sunna CITIREA IN GRUP???????
Stiu ca, chiar Sekh spunea ca oamenii inainte se izolau, inchideau chiar si "lectiile" pentru a fi doar cu ALLAH, doar cu Coran!!!!!!!!!!
Sau poate asa trebuie? In grup?????????
Este rasplata mai mare?
Yumna
09-10-2008, 08:12 PM
Stai,stai,n-o lua asa repede,eu cred ca erau cursuri de citire Coran.Cu siguranta fetele acelea citeau cu o oarecare greutate si poate acasa nu ar fi reusit sau poate chiar deloc.Eu asa am inteles.:give_rose:
Mariyah
09-10-2008, 09:03 PM
tinanc cont ca nu sunt vorbitori de araba nativ, e firesc sa aiba loc astfel de citiri in grup
maryam
09-11-2008, 01:57 AM
Stai,stai,n-o lua asa repede,eu cred ca erau cursuri de citire Coran.Cu siguranta fetele acelea citeau cu o oarecare greutate si poate acasa nu ar fi reusit sau poate chiar deloc.Eu asa am inteles.:give_rose:
Daca este curs este ok, daca se citeste Coran in grup :beberon:cu speranta ca iei rasplata dc urmaresti cu degetul pe Coran in timp ce alta persoana citeste de fapt, nu e acelasi lucru.
Si ba da, o iau, pentru ca din nefericire oamenii sunt deseori indusi in eroare si implicati in ceea ce se numeste BIDAH fara sa aiba habar ce fac. BA MAI MULT SE SPUNE EI SI CE , MERGE SI ASA, MACAR E MAI MULT DECAT NIMIC, NU CONTEAZA CUM, NU CONTEAZA CINE, CONTEAZA SA SE ATINGA OBIECTIVE!!!
De aceea INSHAA ALLAH nu am sa tac niciodata dc ceva este contra la ceea ce ALLAH si trimisul Sau :009: au decis!
Sa nu uitam ca raspundem si vom fi intrebati, chiar si pentru o calauzire gresita si oare nu este din semnele acelui timp ca "autoritatea" va fi data in mainile celor incompetenti (autoritate inseamna multe chiar si putere de decizie, chiar si capacitate de calauzire iar incompetenta inseamna ca exista altii mai buni in locul celor care...).
INSHAA ALLAH SA FIM CALAUZITI PE DRUMUL CEL DREPT!!!
Maryah, firesc este ca oamenii sa fie invatati si sa invete nu sa se inventeze ceea ce profetul :009: nu a facut; dar repet, nu sunt om de stiinta, nici iman aparut din neant, nici savant, habar nu am multe, alhamdulillah, dar macar dc mi se pare ceva am dreptul si obligatia sa spun, iar cel care stie mai bine, sa explice si sa lamureasca, insa doar catre siratul mustaqim.
maryam
09-11-2008, 01:59 AM
tinanc cont ca nu sunt vorbitori de araba nativ, e firesc sa aiba loc astfel de citiri in grup
EXISTA DOVADA CA ASTFEL DE CITIRI IN GRUP AU AVUT LOC IN TIMPUL PRODFETULUI :009:, AU FOST PERMISE DE ACESTA? SAU DE CATRE COMPANIONI?
Mariyah
09-11-2008, 10:31 AM
Nu exista dovezi cu privire la calc, televiziuni , internet si multe altele dar asta nu inseamna ca sunt neaparat gresite.
Repet, faptul ca nu suntem vorbitori de limba araba nativi, determina aparitia acestor "cercuri" de citire Coran.
Nu vad nimic rau in asta, aceste intruniri te pregatesc si poti si mai departe sa citesti si acasa pe baza celor invatate acolo.
Yumna
09-11-2008, 01:16 PM
Da,si eu am aceeasi parere ca Mariyah si am observat ca in timp ce Bari Nerdin citea Coranul,fetele urmareau si probabil ca mai apoi citeau si ele fiind corectate de el.Inregistrarea era partiala.Daca ai nelamuriri poti intreba pe cei in cauza ce s-a intamplat de fapt la acea citire in grup.:)
genan
09-11-2008, 02:48 PM
e ceva ce nu se leaga aici....
adika toate femeile de acolo stiu sa citeasca in limba araba, astfel incat sa poata urmari cuvant cu cuvant pe cel ce citeste? daca da, atunci de ce nu citesc singure la ele acasa?
Yumna
09-11-2008, 03:02 PM
Daca unele stiu sa citeasca,sunt incepatoare si inca au nevoie de cineva langa care sa se corecteze,pt ca ele sunt de origine tatara si poate or fi si romance printre ele.De exemplu,si eu inca mai citesc cu fetele mele sau cu sotul langa mine pentru a ma corecta.Deci,acolo, nu erau fete care citeau,mashaalla,perfect si se plictiseau acasa si s-au gandit ele sa ma iasa un pic la plimbare sa mai schimbe putin atmosfera.
Yumna
09-11-2008, 03:06 PM
Si adaug,poate unele nu stiau sa citeasca in araba,dar macar ascultau recitarea.Poate acasa nu au aceasta posibilitate.
genan
09-11-2008, 03:07 PM
yumna, deci hai sa nu ne luam asa peste picior, ca n-are rost.. pur si simplu eu am pus o simpla intrebare pt ca nu mi se pare logic : daca eu stau cu coranul in mana si urmaresc cum citeste o alta persoana, nu inseamna ca citesc eu. pot da play la un cd acasa, si este exact acelasi lucru. aici nu este vb ca tu citesti si este corectata; aici este vb ca tu urmaresti ce citeste altcineva -> este diferenta!
later edit: daca pur si simplu stai sa asculti pt ca acasa nu poti, atuni nu stai cu cartea sfanta in mana si te faci ca citesti / urmaresti dupa altcineva
Yumna
09-11-2008, 03:12 PM
Genan,repet,inregistrarea era partiala,nu stim nici una dintre noi ce s-a intamplat cu exactitate acolo,fiecare doar ne-am spus parerea si am presupus ce era:curs sau ...?Asa ca eu cred ca discutam degeaba.
genan
09-11-2008, 03:15 PM
ne cam invartim degeaba in jurul degetului...
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yumna
09-11-2008, 03:22 PM
Eu nu ma invart niciodata in jurul degetului,dar acum mi s-a parut ca nu are nici un rost aceasta discutie si de aceea am vrut s-o inchid fara nici o alta parere a mea,pt ca astazi am alte treburi mai importante,crede-ma.
Yumna
09-11-2008, 03:28 PM
Genan si inca ceva ,scuze daca ti s-a parut ca te-am luat peste picior,nu am avut aceasta intentie.Asa sunt eu uneori.:D,imi cam spun paretrea direct si nu ma gandesc cum "pica".SCUZE!
memouna
09-12-2008, 12:31 AM
N am mai vazut nici eu citiri in grup a Coranului, din cate am vazut in video femeile stiu sa citeasca ......poate vroiau sa si perfectioneze pronuntia ,,,poate nu au avut ideea cu cd ul....Avand in vedere ca traim in tara romaneasca :D, e altceva .....nu avem atata acces la limba araba si e nevoie de perfectionare....cum se poate,cu cine ne poate ajuta,si unde se poate......in grup,negrup....Sa speram ca nu e vb de ceva inovatie,ci doar de niste lectii....
alkhansaa
09-12-2008, 02:50 AM
Salam aleykum!
Referitor la ceea ce a spus sora noastra am subliniat urmatoare lucruri:
Sora Maryam se contrazice singura. Spune ca nu este savant, nici nu este om de stiinta, dar pe partea cealalta scoate verdict sau transmite verdictul unui shaikh care urmeaza o scoala.
Ea spune ca aceasta recitare este contra ceea ce Allah si Trimisul Sau a decis. De unde stie acest lucru? Poate sa ne dea dovada, un argument din viata Profetului ca a interzis acest lucru? Noi iti cerem dovada... Dovezile o sa le dam pe toate, dar inainte sora noastra trebuie sa invete un lucru: cine are casa de sticla, sa nu arunce in oameni cu pietre. Sora Maryam, poti sa ne spui care este diferenta intre aceasta recitare in grup si lectiile voastre in grup, pe internet sau in apartamente? De ce aici nu este bida'a si acolo este bid'a? Cred ca iti lipsesc multe lucruri de invatat din religia islamica sau inca nu ai ajuns sa prinzi roadele stiintei. Islamul nu este dependent de o persoana (shaikh). Sunt patru scoli stiute de oameni (sunnite) dar in fapt sunt mai multe de 10 scoli. Oare tu stii ce verdicte au dat ele despre aceste lucruri?
Eu personal repsect pe acesti imami sunniti (scoli) mai mult decat shaikhul sau imamul de care tu asculti. Nu era mai bine sa intrebi mai intai si sa stii daca acest lucru este bine sau nu, decat sa spui "eu nu tac daca este contra ceea ce Allah si Trimisul Sau a decis".
Te intreb.... tu te feresti de bida'a. Scolile islamice cum au definit bida'a? (Oare tu stii?) Care sunt categoriile? Cine are drept sa defineasca un lucru ca este bida'a sau nu? Tu stii ca verdictul se schimba conform schimbarii timpului si locului? Stii ca imam Shafa'i intr-o perioada cand era in iraq avea o parere (o scoala) si cand s-a mutat in Egipt a schimbat aceste verdicte. De ce? Oare Shafa'i a facut bida'a nu a inteles prea bine ce este in Iraq si si-a imbunatatit mintea in Egipt? Nu!! El a vazut ca egiptenii gandeau altfel decat iraqienii si nu se potriveau aceleasi verdicte. Este una din bazele jurisprudentei "Schimbarea timpului si locului, dar sa nu iasa in afara textului Coranului si Sunnei." A vazut ca nu mai merge ce a mers in Iraq si a schimbat parerea sa.
Sa ne intoarcem la recitarea in grup...
Sa discutam LOCUL (Romania) Noi nu suntem in Mecca sau in Medina, nici in Damasc, noi suntem in Romania. Islamul a fost absent o perioada lunga. Musulmanii habar nu au de islam. Le este greu sa vina la o conferinta, vin putin, la un semniar, dar cand este vorba de Coran si recitarea Coranului, vin gramada. Si se lauda ele si se simt foarte bine. Unde este bida'a??
1. Ele sunt la moschee
2. recita Coran.
3. Chiar daca unele dintre ele nu stiu, se uita la Coran si urmaresc si aceasta este o adorare. (Simpla privire la Coran este adorare!). Aceasta adorare ne aduce aminte de recitarea Profetului *salat* in fata lui Jibril, in timpul Ramadanului, ascultand pe Profet *salat* repetand Coranul si de al acest argument savantii hanefiti au luat-o in considerare si au incurajat oamenii sa o practice.
Eu cred ca recitarea Coranului in grup, la cele care nu stiu sa citeasca si citeste unul este mai eficient, mai bun, decat lectiile care le faceti voi pe internet.
O femeie a venit la Profet *salat* si a spus: "O Profetule, barbatii beneficiaza de lectiile ( se refera la invataturile coranice), de sfaturile tale si noi nu profitam. Sa faci si pentru noi o zi speciala si a facut Profetul *salat* o lectie speciala pentru femei. Nu crezi ca acesta este un argument?
Omar bin al Khattab a pus un imam special pentru femei, sa recite pentru ele la rugaciunea de tarawih.
Ce parere ai despre lectiile care au loc in prezent la moscheea din Mecca? Un grup in jurul unui sheikh… ei recita si el corecteaza. Sunt zeci de cercuri la fiecare stalp al Haramului. Oare asta este bida’a? La moscheea din Medina, dupa rugaciunea de Fajr vezi sute de copii invata Coran de la un sheikh. Acest lucru se intampla numai dupa rugaciunea de Fajr si absolvesc mii de copii care memoreaza Coranul. Care este diferenta intre aceste cercuri si cele din Constanta? NU te-ai gandit ca Profetul Muhammad*salat*, cand avea prizonieri, elibera pe fiecare prizonier cu conditia ca el sa invete un grup de musulmani limba araba, dintre cei analfabeti. Oare este bida’a? Nu a facut acest lucru… daca un kafir invata pe musulmani limba araba, ce spunem depsre un imam care invata pe oameni Coranul?
Ma mir ca ne trec aceste lucruri prin minte si nu suntem atenti la invataturile Profetului. De ce vrem sa transformam lucrurile intr-o forma gresita si urata? Vorbim de o calauzire gresita, o eroare…
Profetul Muhammad a stat in spatele lui Abu Musa al Ashary si a ascultat cum acesta recita Coran. Cand l-a vazut, Abu Musa a spus: Daca stiam ca tu esti in spatele meu, infrumusetam vocea mea.
Daca nu avem nici unul dintre aceste argumente, nu putem sa ne gandim ca un grup de femei de aduna la moschee, dorind din suflet sa auda cuvantul lui Allah, chiar daca nu stiu araba… dar stiu un lucru – aceasta carte este Cartea lui Allah.
Eu citeam mesajele voastre si nu am raspuns, dar cand am observat aceasta depasire a stiintei, vorbirea despre anumite lucruri am zis mai bine sa raspund intr-un mod respectuos, pentru ca va consider surori si trebuie sa fiti lamurite.
Concluzia:
1. sa fim constructivi
2. sa nu atacam pe altii si sa acuzam intentiile lor, acuzand de calauzire gresita
3. exista multe scoli si asta este un dar de la Allah, caci Omar ibn Abdul Aziz a spus "Jur pe numele lui Allah ca nu-mi place sa fie companionii Profetului de aceeasi parere la anumite lucruri." Scolile islamice au fost create pentru a explica, a elucida problemele si trebuiesc respectate.
4. Sa intrebam mai intai si apoi sa publicam, sa fim bine informati inainte de a da asemenea verdicte. Cuvantul bid'a cu insistenta inseamna intrarea in Iad
5. Ce fac femeile de la recitarea in grup este argumentata la multi savanti si trebuie sa luma in consideratie parerea lor... Lasam sa ii respecte pe imamii scolii lor, chiar daca nu fac parte din aceasta scoala (cum as fi eu)
6. Acest grup este condus de un imam care a terminat teologia islamica si are si masterat. Nu cred ca shaikhul respectiv are acest grad stiintific (stiu sigur acest lucru). Eu nu il lau pe Bari Nerdin, dar cred in sinceritatea si seriozitatea de a se feri de bida'a. nici el nu este de acord cu bida'a. Eu personal cand am vazut pe youtube si pe forum am trait o stare foarte frumoasa, vazand batrane care vin de la o distanta mare, rugandu-se lui Allah sa accepte intentia lor.
In final, te sfatuiesc sora sa inveti de la cei trei absolventi de teologie islamica, caci ei ii invata pe oameni sa se fereasca de bida'a. Si avem noi incredere in invataturile lor - lectiile lor.
huda_alrahim
09-12-2008, 03:09 AM
:006:
:salam:
Din cate imi amintesc Luna Ramadan, Coranul, Islamul sunt intree om si ALLAH...stie cineva cumva daca face parte din Sunna CITIREA IN GRUP???????
Stiu ca, chiar Sekh spunea ca oamenii inainte se izolau, inchideau chiar si "lectiile" pentru a fi doar cu ALLAH, doar cu Coran!!!!!!!!!!
Sau poate asa trebuie? In grup?????????
Este rasplata mai mare?
Assalamu alaikum!!!
MashaAllah ce repede s-a trecut la concluzii!!! daca Shaikh Said a spus ca oamenii se izolau, atunci automat ceea ce se intampla la Constanta are ceva suspect, nu este corect!!! Subhanallah, Maryam!!!!
De parca s-ar fi adunat si au dansat in jurul Coranului!!!!
oare am uitat de faptul ca asupra celor care se aduna in moschee pentru a asculta si invata cuvantul lui Allah ingerii coboara si ii pomenesc si Allah vorbeste despre ei celor apropiati Lui?????
Oare am uitat de binecuvantarea privirii la Coran? Oare am uitat de binecuvantarea celor care citesc chiar si o litera din Coran? Oare am uitat de cei care se straduiesc sa citeasca???? Imamul care le conduce pe femei are diploma de recitare in doua stiluri diferite!!! Credeti ca femeile acelea au diploma acasa de recitare, deja stiu totul perfect, nu mai au ce invata???? Jumatate dintre ele nu stiu sa citeasca, urmaresc cu degetul pe carte, asculta!!!! Femeile acelea isi dau silinta acolo, vin de acasa pentru a asculta cuvantul lui Allah!!! Asta este un prilej pentru femei sa invete, sa asculte cuvantul lui Allah... multe dintre ele vin tot timpul anului si invata sa citeasca din Coran, acum au posibilitatea de a citi intregul Coran... Haideti sa le trimitem acasa, e prea mult ce fac ele, este ceva ce contravine traditiei!!!!
Ce vedeti gresit in asta??? Oare companionii de unde au invatat? Nu se adunau in jurul Profetului si el recita corect versetele???
Genan, daca stii sa citesti deja in limba araba, scrie undeva ca trebuie sa citesti numai acasa??? Si femeile care vin la curs deja stiu sa citeasca, dar se duc sa mai invete... si ele fac bida'a...
Profetul Muhammad a stat cu Jibril in fiecare ramadan si a citit complet Coranul...
Cum puteti sa sariti si sa acuzati in felul asta niste oameni care s-au adunat sa citeasca din Coran!!! Dl Bari citeste si femeile urmaresc pe Coran!! Haideti sa fim seriosi!!! Si nimeni nu a spus ca femeile acestea citesc numai la moschee? Voi de unde stiti ca seara nu se retrag in camera lor si citesc singure, si sunt numai ele cu Allah???
Si voi chiar credeti ca niste oameni care au absolvit sharia, cu masterat inca, nu si-ar da seama ca asta e contrar celor decise de Allah si Trimisul Sau???? Sa fim seriosi!!! Nu spun ca ei stiu perfect, dar voi credeti ca in atatia ani de studiu, nu stiu nici macar cat parerea voastra???
Chiar ma indoiesc ca shaikh Said ar da un astfel de argument, cred ca numai propozitia cum ca "companionii obisnuiau sa se izolele si sa fie numai cu Allah in timpul Ramadanului... Dar oare shaikh Said afirma ca in timpul Ramadanului companionii nu mai faceau altceva decat sa stea in casa??? Ei la moschee nu mai mergeau, nimeni nu mai vorbea cu ceilalti????
Iarasi critici gratuite, scormonim orice se face...
meebed
09-12-2008, 03:11 AM
Foarte frumos expus si foarte documentat.
Te felicit si te pup surioara alkhansaa.
Ramadan Kareem
huda_alrahim
09-12-2008, 03:36 AM
N am mai vazut nici eu citiri in grup a Coranului, din cate am vazut in video femeile stiu sa citeasca ......poate vroiau sa si perfectioneze pronuntia ,,,poate nu au avut ideea cu cd ul....Avand in vedere ca traim in tara romaneasca :D, e altceva .....nu avem atata acces la limba araba si e nevoie de perfectionare....cum se poate,cu cine ne poate ajuta,si unde se poate......in grup,negrup....Sa speram ca nu e vb de ceva inovatie,ci doar de niste lectii....
Sa fim seriosi!!! Adica sa stam sa ascultam un CD este ok, dar un imam, este inovatie... Va dati seama ce varsta au femeile acelea? noi nu mergem sa invatam coran la moschee la 25 de ani, dar ele la 60 de ani s-au apucat sa invete sa citeasca si sa se straduiasca sa vina mereu la moschee... In plus, chiar ati vedea o femeie la 60 de ani stand la un calculator sa invete tajweed?? Si sa spuna cineva ca inveti mai bine de la un calculator, de cat de la un imam!!! Si oare ai rasplata mia mare ca inveti acasa la cd sau ca mergi in casa lui Allah? Te aduni acolo cu ceilalti pentru Allah!!!!!!!!!!!!
Ai dreptate draga sora, este nevoie de perfectionare, femeile acelea sunt la diferite nivele de citire, unele abia pot urmari literele pe pagina, altele citesc, dar nici una nu este hafiz!!!
Si chiar daca am tari in tara araba, voi aveti impresia ca oricine stie sa citeasca araba, citeste si Coran!!! nici jumatate dintre arabi nu stiu tajweed, stati linistiti. Imamii de la Haram fac greseli de tajweed, asa ca nu spuneti ca daca stiu sa citeasca, sa ramana acasa!!!
Mariyah
09-12-2008, 02:20 PM
MashaALLAh Huda si Alkhansaa , foarte bune postari !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Chiar nu mi s-a parut o faza demna de denuntz sau la care sa meditam indelung,. Tot ce s-a organizat la Constanta este pt Islam, privit din oricare unghi, nu poate fi un lucru rau.
Yumna
09-12-2008, 04:03 PM
Alkhansaa,mashaalla,de unde ai aparut?:give_rose: si tu Huda,mashaalla ce raspunsuri la obiect amandoua!Oricum pe tine te cunosc Huda si stiu ce poti ,de asta si tin asa de mult la tine.
huda_alrahim
09-12-2008, 04:15 PM
Alkhansaa,mashaalla,de unde ai aparut?:give_rose: si tu Huda,mashaalla ce raspunsuri la obiect amandoua!Oricum pe tine te cunosc Huda si stiu ce poti ,de asta si tin asa de mult la tine.
Eu mai mult :give_rose::give_rose::give_rose: dar nu ma lasa forumul sa iti scriu doar atat si trebuie sa umplu spatiile :D
huda_alrahim
09-13-2008, 04:01 PM
Assalamu alaikum!!!
La emisiunea IslamulAzi de astazi s-a dat un raspuns pentru acest lucru, foarte frumos mashaAllah... cautati daca vreti emisiunea pe site in zilele care urmeaza...