PDA

View Full Version : Stii despre ce este vorba in Coran?

maryam
10-09-2008, 11:53 PM
:006:

Sa nu va fie cu suparare ce am sa scriu...
Fereasca ALLAH, nu e nicio referire la cineva anume, dar ma sa scriu cu mareeeeeeee durere despre Coran.
Nu stiu cum sa spun ca raman atunci cand vad si aud persoane converite sau care au trait de mici in islam care nu au citit nici macar 1 SINGURA DATA CORANUL...ce araba, nici in chineza dc sunt chinezi, nici in bulgara dc sunt bulgari nici in romana dc sunt romani.
Nu pot sa nu ma intreb, oare convertit, intors la islam sau cu continuitate, oare e posibil sa nu ai habar ce scrie in Coran?
A spus profetul :009: ca noi nu trebuie sa ne asemanam cu neamul cartii, dar oare cei ce nu stiu ce scrie in Coran sunt precum crestinii care tin smeriti lumanarea in mana si-si fac 1000 de cruci dar habar nu au ca Biblia este un indemn la monoteismul pur.

Poate asa cum am mai spus este greu pentru noi cei intorsi sa citim in araba, da nu imposibil, alhamdulillah, reciteam azi o relatare cf careia ALLAH iti usureaza si-ti inlesneste atunci cand te straduiesti de dragul Lui sa inveti, chiar si sure mititele.

Nu va luati dupa aparente, alhamdulillah ca multi stiti f multe sure sau juzuri din Coran poate, dar faptul ca vedeti in jur altii care sunt foarte departe (in jos fata de voi) este un reper injust.

INSHAA ALLAH haideti in acest topic sa vedem impreuna, sa invatam unii de la altii, despre ce e vorba in Coran.
ALLAH sa ne ajute si sa le trezeasca interesul, sa-i determine si sa ii faca curiosi si pe cei care caror multe editii din Coran zac prafuite si doar curatenia le misca din locurile lor.

POATE CA CEA MAI IMPORTANTA, NU POATE, CU SIGURANTA, TEMA PE CARE O ABORDEAZA CORANUL ESTE CEA A FAPTULUI CA NE AJUTA SA-L CUNOASTEM PE ALLAH ASA CUM EL INSUSI S-A DESCRIS.

Este un avantaj imens si o usurare, noi nu suntem precum aceia care sa straduiesc si-si folosesc imaginatia ca sa si-L imagineze.
A spus ALLAH Subhanahu wa Ta'ala in cel mai frumos verset in care se descrie:

"ALLAHU LA ILAHA ILA HUA, AL HAYY-UL QAYUM..."
Acesta este versetul Al-Kursii (scaunul lui ALLAH, a nu se confunda cu tronul lui ALLAH!)
si se gaseste in Surat Al-Baqara.

ALLAH, NU ESTE ALTA DIVINITATE IN AFARA DE EL, CEL VESNIC VIU!

Subhanna ALLAH!!!
Inshaa ALLAH ne vom referi la acest verset atunci cand vom vorbi despre ce trateaza Surat Al-Baqara.
Hai sa vedem cine ne povesteste despre ce e vorba in prima sura din Coran- AL FATIHA pe care o spunem zilnic de zeci de ori?

ALLAHA SA VA/NE SPOREASCA EVLAVIA, STIINTA SI IN SHAA ALLAH SA FIE CORANUL MARTOR PENTRU NOI IN ZIUA DE APOI.

batool391
10-10-2008, 12:57 AM
In urma cu cativa ani ascultam o emisiune la un post arab si era un concurs la care se pusese o intrebare simpla ,, cate capitole are Coranul?,, Si avea 100, 110, 120 chiar si 90 dupa unii. Am ramas :( nu mi/a venit sa cred, asa ca nu ma mir de ignoranta unora...... cand e vorba de Coran.

maryam
10-10-2008, 01:07 AM
Asa si cate capitole are?:D
Si despre ce este vorba in Surat Fatiha?:D

batool391
10-10-2008, 01:40 AM
Dar de sura Al Fatima ai auzit sora Maryam? Asta e memorabila.....:D

maryam
10-10-2008, 02:13 AM
Dar de sura Al Fatima ai auzit sora Maryam? Asta e memorabila.....:D

:36_1_21::36_1_21::36_1_21::36_1_21::36_1_21::36_1 _21::cup1: chiar ca e de top, n-am auzit dar stii cum e, cat traiesti, auzi, vezi si inveti tot felul de "minuni" si "minunati";)

umalkasem
10-10-2008, 10:04 PM
Asa si cate capitole are?
Si despre ce este vorba in Surat Fatiha?

Assalam aleicum.
In primul rind as vrea sa zic ca-mi place mult topicul,sper sa fie activ inshaallah :D .

Vad ca sunt prima asa ca voi raspunde eu inshaallah :D .Deci Coranul are 114 sure.

Si a doua intrebare ma tem ca poate n-am inteles-o corect ce anume,traducerea surei sau despre ce este ea,deci daca nu raspund bine ma completezi inshaallah surioara Maryam,am Coranul deschis in fata mea,asa ca voi scrie din el :D;) :scenic:

Al Fatiha in traducere "Cea care deschide (Coranul;Cartea);Deschizatoarea;Liminara"

Surah Al Fatiha exprima in rezumat telurile sale esentiale ,adica principiile de baza ale religiei si ale dreptului canonic,se refera la dogma,la actele de cult ,la legislatia religioasa,la credinta in Ziua de Apoi,la credinta in atributele sublime ale lui Allah ,adorarea exclusiva a lui Allah,cererea ajutorului numai de la El , invocarea exclusiva a Lui, adresarea catre Allah Cel Maret si Preainalt pt a cere calauzirea catre credinta cea adevarata si drumul cel drept ,implorarea Lui pt intarirea intru credinta ,urmarea caii celor evlaviosi si evitarea caii celor pe care El s-a miniat si a celor rataciti.

Profetul *salat* i-a zis lui Abu Sa'id ben al-Mu'alla :"Te voi invata o sura care este cea mai minunata dintre surele Coranului - Lauda lui Allah ,Stapinul lumilor ! Ea consta in cele sapte versete care se repeta si din Coranul cel Glorios care Mi-a fost daruit ."

Profetul *salat* a spus :"Rugaciunea celui care n-a citit (in timpul ei) Al-Fatiha nu este primita "

Intr-un hadis al pr.Muhamad *salat* se relateaza : "Spune Allah Preainaltul : 'Am impartit rugaciunea intre Mine si robul Meu in doua : jumatate Mie si jumatate robului Meu .' Cind robul spune : <Lauda lui Allah ,al lumilor Stapinitor >, Allah spune : 'Mia adus lauda robul Meu '.Si daca robul zice :<Cel Milostiv Indurator >,Allah spune :'M-a slavit robul Meu ' ,iar daca zice :<In ziua de Apoi Stapin Cirmuitor > ,Allah spune : 'M-a preamarit robul Meu ' Iar cind robul zice :<Numai pe Tine Te adoram si numai de la Tine cerem ajutor>,Allah spune :'Aceasta este intre Mine si robul Meu ,ii voi da robului Meu ceea ce cere ',iar daca spune :<Pe drumul drept tu fii-ne Calauzitor ,/Drumul celor cu care ai fost Tu Daruitor ,nu al celor pe care Tu Te-ai miniat ,nici al ratacitilor .>Allah raspunde :'Asa sa fie si ii voi da robului Meu ceea ce-Mi cere.' "

umalkasem
10-10-2008, 10:39 PM
Ah am uitat,ma gindesc ca urmatoarea intrebare o pot pune eu ;):D :999:

Deci cite ori este mentionat pr.Muhamed *salat* in Coran in comparatie cu pr.Isus aleihi salam ?

gabriela guettat
10-11-2008, 10:53 AM
:salam:

Mashallah,foarte frumos,Umalkasem,draga mea ce shtiu eu este ca,
- Profetul Mohammad salla Allah alihi wa sallam numai de 5 ori ,pe cand
- Profetul Issus alihi sallam de 33 de ori.

Daca am raspuns bine,va inteb eu in continuare inshallah;

``Catzi Ingeri alhium sallam sunt pomenitzi in Coran shi care sunt Ei?``

umalkasem
10-11-2008, 07:17 PM

Mashallah,foarte frumos,Umalkasem,draga mea ce shtiu eu este ca,
- Profetul Mohammad salla Allah alihi wa sallam numai de 5 ori ,pe cand
- Profetul Issus alihi sallam de 33 de ori.

Daca am raspuns bine,va inteb eu in continuare inshallah;

Wa aleicum salam
mamica Gabriela in legatura cu pr Muhamad *salat* da e corect este pomenit de 5 ori ,as vrea sa adaug ca de 4 ori este pomenit ca Mohamed si o data ca Ahmed,iar in legatura cu pr Isa aleihi salam este pomenit de 25 de ori,din cite stiu eu,eu de fapt n-am socotit parca niciodata,dar cind ma uitam la lectiile lui Ahmed Deedat el zicea ca pr Isa aleihi salam este pomenit in Coran de 5 ori mai mult decit pr Muhammed *salat* .
Iar in legatura cu intrebarea ta mami daca vad ca nu raspunde nimeni inshaallah incerc eu sa caut raspunsul ;):D:999:
Allah sa fie multumit de tine!!!

maryam
10-11-2008, 09:06 PM

ALLAH sa fie multumit de voi si sa va rasplateasca in Dunia si Ahira.
Jazaakum ALLAHu khairan Umalkasem si Gabi pentru ca ati dat viata acestui topic inshaa ALLAH de interes.
Foarte frumos ai scris despre Surat Al-Fatiha Umalkasem.
Inshaa ALLAH sa o traim de fiecare data atunci cand o recitam in salat sau altfel.
Este o sura care cuprinde practic esenta Coranului si a Islamului pentru ca asa cum ai spus si tu ea este o slava adusa Creatorului si Stapanului tuturor lumilor, ne invata sa-L cunoastem pe ALLAH Subhanahu wa Ta'ala, ne invata cum sa ne supunem Lui, ne invata cum sa cerem calauzirea doar de la El, cum sa ne rugam Lui.
Surat Al-Fatiha are mai multe nume:
- Fatiha (Cea care deschide) care vine de la vb fataha si inseaman a deschide si se numeste asa pentru ca ALLAH a poruncit ca ea sa fie prima sura care deschide practic Coranul si prima sura cu care se deschide si rugaciunea.
- Ummul Quran (Mama Coranului) este o alta denumire pentru ca ea cuprinde esenta Coranului;
- Ummul Kitab (Mama Cartii) esenta cartii.
- Surat al Hamdu - pentru ca ea Il slaveste pe ALLAH.
-Sabu`l Mathanee- pentru ca ea contine sapte versete care se repeta in fiecare raka a rugaciunii.

Inshaa ALLAH voi continua.

gabriela guettat
10-12-2008, 08:21 AM

Mashallah surioara pe noi,pe tine pe totzi muminini,ameen!

Sura Al-Fatiha,mashallah cate nu se pot completa,odata la khotba de vineri Imamul a zis referitor la Al-Fetiha:
Se incepe rugaciunea cu :

``Allahu Akbar``
fiecare dintre noi trebuie sa intzeleaga ca Allah este CEL MAI MARE ca Allah este CREATORUL,EL este UNICUL.

``Audhu Balehi Mana sheitan Il rajim``
cerem lui Allah sa fie indepartat sheitan cel alungat
1.``Basmalehi RAHMEN IL RAHIM``
Basmalehi=In Numele celui Milostiv Indurator(aceasta spunandu se intotdeauna in tot ceea ce face musulmanul mumin),aceasta aducand ``BARAKA``-BOGATZIA SPIRITUALA;shi se mai cere deasemeni ajutor de la Allah subhanah ca sa completeze fapta care intentziona sa o facem<in cazul aceasta-rugaciunea>,shi cerem ca A llah subhanahu sa primeasca.
RAHMEN IL RAHIM=amandoua cuvintele vin din cuvantul RAHMA-MILA;iar RAHMEN este pentru toate creaturile IAR RAHIM este NUMAI PENTRU MUMININI!
2.``ALHAMDULILLAH Rabi a lamin``
ALHAMDULILLAH=Multzumire numai lui Allah.Lui shi numai LUI;AMDULILLAH pentru bunatatzile care ni le da bunatatzi care nu se pot socotii.

<Rasul salla Allah alihi wa sallam,a zis:``CEL MAI BUN DHAKAR(sa-tzi aminteshti)este LEILEHA IL ALLAH;iar cea ,mai buna DUWA ESTE ALHAMDULILLAH``>

RABI a lamin=este Allah subhanahu- Proprietarul,care Dispune de Absolut TOT.
In limba araba se spune:rabu dar<stapanul casei>,dar in araba cand spunem IRRAB-ASTA SE SPUNE NUMAI LUI ALLAH subhanahu.
a lamin=este pluralul lui ALAM care inseamna absolut tot ce exista in afara de Allah <deoarece EL-ALLAH subahanhu a facut sa existe toate acestea>!
3.``IL RAHMEN IL RAHIM``(deja vi l am explicat)
4.``Melikia wa Midin``=care inseamna ``STAPANUL sau REGELE ZILEI DE APOI(DIN-aici are sensul de socoteala shi recompensa)
5.``Ieaka nabudu wa ieaka nastain`` : nabudu<tot ce cuprinde iubire,supunere,frica shi de aceea se spune ieaka nabudu<deci VA IUBIM NOI PE VOI>

EXPLICIT
-IEKA-PE VOI-NOI VA IUBIM adica numai pe ALLAH subhanahu,numai la ALLAH SE POATE DA ACEASTA IUBIRE;
ieaka nastain=shi numai VOUA itzi cerem ajutor;shi NU SE POATE NICIODATA SPUNE INVERS.
Frica,supunerea iubirea este inainte de ajutor;shi ajutorul vine de la Allah subhanahu numai iubind shi supunandu te LUI!
6.``Eahdina siratal il mustakim``=eahdina-indreptane<ghideaza ne>
indreptane shi mentzine ne la calea cea drepata
7.``Siratal il ledina in amta alihim rairal margdubi aliham ualadalin``=sa ne indrume-ghideze pe calea celor care au crezut in profetzi(alihum sallam)oameni buni shicei buni companioni,nu pe calea celor care ESTE suparat(evrei)shi nici pe calea celor pierdutzi(creshtini).
AMEEN!(ALLAH subhanahu sa asculte shi sa indeplineasca ceea ce am cerut).

ATENTZIE-CAND CITIM CORANUL NU SE APLAUDA, DACA A FOST BINE CITIT SHI NICI NU SE ZICE AMEEN.

naisrep
10-12-2008, 01:03 PM

Mashallah surioara pe noi,pe tine pe totzi muminini,ameen!

Sura Al-Fatiha,mashallah cate nu se pot completa,odata la khotba de vineri Imamul a zis referitor la Al-Fetiha:
Se incepe rugaciunea cu :

``Allahu Akbar``
fiecare dintre noi trebuie sa intzeleaga ca Allah este CEL MAI MARE ca Allah este CREATORUL,EL este UNICUL.

``Audhu Balehi Mana sheitan Il rajim``
cerem lui Allah sa fie indepartat sheitan cel alungat
1.``Basmalehi RAHMEN IL RAHIM``
Basmalehi=In Numele celui Milostiv Indurator(aceasta spunandu se intotdeauna in tot ceea ce face musulmanul mumin),aceasta aducand ``BARAKA``-BOGATZIA SPIRITUALA;shi se mai cere deasemeni ajutor de la Allah subhanah ca sa completeze fapta care intentziona sa o facem<in cazul aceasta-rugaciunea>,shi cerem ca A llah subhanahu sa primeasca.
RAHMEN IL RAHIM=amandoua cuvintele vin din cuvantul RAHMA-MILA;iar RAHMEN este pentru toate creaturile IAR RAHIM este NUMAI PENTRU MUMININI!
2.``ALHAMDULILLAH Rabi a lamin``
ALHAMDULILLAH=Multzumire numai lui Allah.Lui shi numai LUI;AMDULILLAH pentru bunatatzile care ni le da bunatatzi care nu se pot socotii.

<Rasul salla Allah alihi wa sallam,a zis:``CEL MAI BUN DHAKAR(sa-tzi aminteshti)este LEILEHA IL ALLAH;iar cea ,mai buna DUWA ESTE ALHAMDULILLAH``>

RABI a lamin=este Allah subhanahu- Proprietarul,care Dispune de Absolut TOT.
In limba araba se spune:rabu dar<stapanul casei>,dar in araba cand spunem IRRAB-ASTA SE SPUNE NUMAI LUI ALLAH subhanahu.
a lamin=este pluralul lui ALAM care inseamna absolut tot ce exista in afara de Allah <deoarece EL-ALLAH subahanhu a facut sa existe toate acestea>!
3.``IL RAHMEN IL RAHIM``(deja vi l am explicat)
4.``Melikia wa Midin``=care inseamna ``STAPANUL sau REGELE ZILEI DE APOI(DIN-aici are sensul de socoteala shi recompensa)
5.``Ieaka nabudu wa ieaka nastain`` : nabudu<tot ce cuprinde iubire,supunere,frica shi de aceea se spune ieaka nabudu<deci VA IUBIM NOI PE VOI>

EXPLICIT
-IEKA-PE VOI-NOI VA IUBIM adica numai pe ALLAH subhanahu,numai la ALLAH SE POATE DA ACEASTA IUBIRE;
ieaka nastain=shi numai VOUA itzi cerem ajutor;shi NU SE POATE NICIODATA SPUNE INVERS.
Frica,supunerea iubirea este inainte de ajutor;shi ajutorul vine de la Allah subhanahu numai iubind shi supunandu te LUI!
7.``Siratal il ledina in amta alihim rairal margdubi aliham ualadalin``=sa ne indrume-ghideze pe calea celor care au crezut in profetzi(alihum sallam)oameni buni shicei buni companioni,nu pe calea celor care ESTE suparat(evrei)shi nici pe calea celor pierdutzi(creshtini).
AMEEN!(ALLAH subhanahu sa asculte shi sa indeplineasca ceea ce am cerut).

ATENTZIE-CAND CITIM CORANUL NU SE APLAUDA, DACA A FOST BINE CITIT SHI NICI NU SE ZICE AMEEN.

sora gabi, de ce nu se zice ameen?:o:kuzya_01::kuzya_01:

gabriela guettat
10-12-2008, 04:51 PM

Mashallah eram 100% ca asta va fii intrebarea.

CORANUL,mashallah sunt vorbele lui Allah subhanahu,ele nu au nevoie de nimic.

Normal ca acum vei veni cu intrebarea ``de ce,sura Al-Fetiha nu sunt vorbele lui Allah subhanahu, shi uite ca se spune???
Asha ca :
Daca citim de la verestul 2 gasim explicatzia :

.````ALHAMDULILLAH Rabi a lamin``

<Rasul salla Allah alihi wa sallam,a zis:``CEL MAI BUN DHAKAR(sa-tzi aminteshti)este LEILEHA IL ALLAH;iar cea ,mai buna DUWA ESTE ALHAMDULILLAH``>````

Shi ma departe :

````EXPLICIT
7.``Siratal il ledina in amta alihim rairal margdubi aliham ualadalin``=sa ne indrume-ghideze pe calea celor care au crezut in profetzi(alihum sallam)oameni buni shicei buni companioni,nu pe calea celor care ESTE suparat(evrei)shi nici pe calea celor pierdutzi(creshtini).````

Prima sura care nu e altceva decat DESCHIZATOARE SFANTULUI CORAN,este plina de DUWA.
Este hadhit sahih care spune `` TREBUIE SA SE SPUNA AMEEN DUPA CITIREA SUREI AL-FETIHA``.

Profetul Mohammad sallAllah alihi wa sallam,cand era cu Ingerul Jabril alihi sallam s a deschis Cerul shi a coborat un Inger shi a zis ``itzi dau o veste care nimeni nu a avut-o,INAINTEA TA,aceasta este Sura Al-Fetiha shi ultimile vereste din Sura 2 Vaca.

Sperand ca acum s a intzles DE CE DUPA sura Al-Fetiha spunem ameen,iar dupa celelalte sure nu se spune.

VORBELE LUI ALLAH TREBUIESC CITITE ASCULTATE SHI EXECUTATE.
Cand este vorba de DUWA se inchie cu AMEEN.

Shi ar fii shi mai bine ca sa contribuim nu numai cu un simplu ``de ce?`` shi sa cautam sa intzlegem sa citim SA NE DOCUMENTAM shi sa venim cu completari.

gabriela guettat
10-12-2008, 05:07 PM

Shi cum vad ca mai simpul este sa spunem un ``de ce``,o sa mi raspund la intrebarea pusa.

Ei sunt 4shi sunt ingerii: JIBRIL,MIHAIL,HARUT shi MARUTalihum sallam.

``CARE SUNT MOSCHEELE MENTZIONATE IN CORANUL KAREEM ?``

elif1977
10-13-2008, 01:23 PM
salaam aleikum ,

Dna gabi, mi-a placut extraordinar de mult cum ati explicat sura al Fatiha, eu am citit in romana si am inteles ceva din frumusetea ei, sotul meu mi-aexplicat si el cum a putut, dar m-a impresionat f tare postarea dvs, fie ca allah sa va raplateasca efortul...

sura asta pentru mine e speciala, e ca o montra pe care o zic in mai toate momentele, cand vreau sa ma linistesc, cand mi-e frica de ceva, cand sunt suparata, cand sunt vesela etc...

si mai vreau sa adaug, ca soacra mea si sotul meu spun ceva care mi s-a parut frumos...

cand treci pe langa un cimitir si iti deschizi palmele si spui Al Fatih pentru suflete e ca un ciorchine de struguri, fiecare ia cate o boaba si isi potoleste setea:)

O zi frumoasa,

gabriela guettat
10-14-2008, 05:55 AM

Alhamdulillah draga mea,ma bucur sa citesc ca a fost pe intzelesul tau.

``CARE SUNT MOSCHEELE MENTZIONATE IN CORANUL KAREEM ?``

Moschea
-Haram- Mecca
-Al-Aqsa- Palestina(Ierusalem)
-Quba- Medina
-An-Nabawi- Medina
shi se mai zice despre Zorar,care Allah subhanahu a ordonat sa fie demolata fiind constuita de mufaqini(ipocritzi).

Se pare ca eu ma intreb pe mine ,alhamdulillah toata lumea participa.

``Sunt trei oameni care NU AU FOST PROFETZI DAR SUNT MENTZIONATZI IN CORAN,care sunt ei?``

Saira
10-14-2008, 04:59 PM

Cred ca este vorba despre Aaron,fratele profetului Moise alayhi salam,Luqman si Dhul Qarnayn.

Abia astept raspunsul :999:.

umalkasem
10-14-2008, 06:05 PM

Se pare ca eu ma intreb pe mine ,alhamdulillah toata lumea participa.

Wa aleicum salam.
Pt ca prea repede dai raspunsul :D .Eu spre ex astept daca poate sa raspunda altcineva si daca nu ma apuc eu de cautat ;) inshaallah.

umalkasem
10-14-2008, 06:22 PM

``Sunt trei oameni care NU AU FOST PROFETZI DAR SUNT MENTZIONATZI IN CORAN,care sunt ei?``

Eu cred ca este vorba de Abu Lahab si Luqman si Dhul Qarnayn.
Asteptam raspunsul tau :D .

Saira
10-14-2008, 06:40 PM
Eu cred ca este vorba de Abu Lahab si Luqman si Dhul Qarnayn.
Asteptam raspunsul tau :D .

Wa alaykum salam

Eu una m-am mai gandit si la Abu Lahab,asa cum ai spus tu,surioara,si la Faraon dar...:999: apoi am zis ca nu ii pot pune unul langa altul pe un intelept (Luqman) si pe un dusman al profetului *salat* (Abu Lahab). De-asta astept raspunsul, fiindca gasisem mai mult de trei persoane mentionate in Coran fara sa fi fost profeti. Adica au fost intelepti,dar nu profeti :D cei pe care i-am mentionat.

umalkasem
10-14-2008, 08:40 PM
Wa alaykum salam

Eu una m-am mai gandit si la Abu Lahab,asa cum ai spus tu,surioara,si la Faraon dar...:999: apoi am zis ca nu ii pot pune unul langa altul pe un intelept (Luqman) si pe un dusman al profetului *salat* (Abu Lahab). De-asta astept raspunsul, fiindca gasisem mai mult de trei persoane mentionate in Coran fara sa fi fost profeti. Adica au fost intelepti,dar nu profeti :D cei pe care i-am mentionat.

Da Subhanallah si eu dupa ce am postat m-am gindit la intrebarea aceasta si m-am gindit ca este chiar si Maryam,mama pr.Isus,dar Gabriela n-a mentionat anume cine,a zis 3 oameni,ai am mai intrebat de sot si mi-a zis ca dupa unele mentionari se zice ca Aaron a fost profet ,de asta si eu m-am stopat putin ;) ,inshaallah asteptam cu nerabdare raspunsul :D !!!!!!!

gabriela guettat
10-15-2008, 12:35 AM

E asha imi place mashallah.

M-am mai documentat shi eu ca sa fiu sigura shi am gasit mashallah SHASE.Nu TREI:
1- Abu Lahab
2- Aziz Masar (cel care l a crescut pe Profetul Yosaf alihi sallam)
3- Karun (din poporul lui Moise alihi sallam <se spune ca era asha de bogat incat cheile lui de aur cu care inchidea bogatziile pe care le detzinea le carau cei mai robushti oameni)>
4- Dhul Qarnayn care gasim povestea lui in Sura Grota.
5- Samiri care are o istorie foarte frumoasa shi am sa vi o scriu inshallah.
6- Luqman(sura 31)

umalkasem
10-15-2008, 08:19 PM
Assalam aleicum!!!!!!!!!
Si care e urmatoarea intrebare?Sau pun eu o intrebare :D ?

gabriela guettat
10-15-2008, 09:31 PM

Mami e randul tau,noi ahteptam pui de om:999:

umalkasem
10-15-2008, 10:06 PM
Geazac Allahu hairan mamica :D :999:

Deci intrebarea mea este urmatoarea:

Care a fost prima sura care a fost trimisa in intregime?

(PS. Fiti atente ,nu zic aici de primele aiate ce au fost trimise ,ci prima sura care a fost trimisa in intregime )

maryam
10-16-2008, 02:49 AM
Nu stiu dar cred ca Al-Fatiha, adica banuiesc ca daca este un stalp al rugaciunii...zic si eu.
De-abia astept sa citesc raspunsul.
Jazaaki ALLAHu khairan.

umalkasem
10-16-2008, 05:56 PM
Wa geazaca
Raspunsul corect este sura Al-Kauthar!!!!!
As vrea sa adaug de ce a fost ea pogorita.
Allah i-a daruit marele bine lui Muhammad (Allah sa-l binecuvinteze si sa-l miluiasca! ) si i-a poruncit lui sa implineasca Rugaciunea,ca semn de venerare a Sa , sa mearga in Pelerinaj si sa aduca ofranda.
El ii mai vesteste lui ca orice necredincios i se impotriveste - pe linga Al-'As ben Wa'il * ,care a spus despre Trimis ( Allah sa-l binecuvinteze si sa-l miluiasca ! )- cum ca el ar fi imperfect ,fara pereche,in pierdere,fara sorti de izbinda .
* - Sura aceasta ar fi un raspuns dat lui Al-'As ben Wa'il ,care-l batjocorise pe profet pt ca nu avea copiii ( se are invedere ca nu avea baieti,pt ca toti baietii lui murisera de mici).

Maryam poate urmatoarea intrebare o pui tu :D ?Sau mamica tu :D ?Sau altcineva :D ?
Sau mai am eu multe intrebari inshaallah ;) !!!!!!!

nour
10-16-2008, 10:35 PM
assalamu alaikum..
foarte frumos si util ceea ce faceti dragi surori de dragul si pentru Allah subhanahu wa ta ala....inshaAllah rasplata voastra sa fie pe masura.... astept cu mare drag fiecare postare!:give_rose::give_rose::give_rose:

umalkasem
10-18-2008, 03:12 PM
Assalam aleicum
Vad ca nu este nicio intrebare,asa ca iau eu initiativa
Va rog dragi surioare sa facem acest thread activ
Poate intrebarile sunt prea grele,asa ca voi incarca sa pun una mai usoara inshaallah

Cite sure mekane si cite sure medinite sunt in Coran?

maryam
10-20-2008, 08:39 PM
Assalam aleicum
Vad ca nu este nicio intrebare,asa ca iau eu initiativa
Va rog dragi surioare sa facem acest thread activ
Poate intrebarile sunt prea grele,asa ca voi incarca sa pun una mai usoara inshaallah

Pai este inactiv subiectul, normal, ia sa-si fi bagat cineva coada sa faca o mica invaluire si sa se ia cineva cu cineva "de par" sa vezi atunci activitate si vizualizari...
Din nefericire utilizatorii-vizitatori se limiteaza la observa si a cauta precum la vanatoarea de vrajitoare si mai putin la a-si aduce contributia reala pentru cineva care chiar are nevoie de acest forum pentru o informatie in plus.
ALLAH sa ne dea fiecaruia ceea ce intentionam la fiecare logare.

Inshaa ALLAH poate cine stie raspunde.
Si poate mai dezvoltam, inca nici n-am scris totul despre Al-Fatiha, nu?

umalkasem
10-20-2008, 08:45 PM
Wa aleicum salam
Uf uf uf , nici nu stiu ce sa zic surioara ,Subhanallah chiar la asta ma gindeam si eu azi.
Am asteptat am asteptat am asteptat :( ,dar vad ca nimeni nu raspunde :( ,ma intreb oare e atit de greu de deschis Coranul si de socotit cite sure sunt asa si cite asa pt ca in Coranul din romina scrie la fiecare sura la inceput daca e mekana sau medinita .
In legatura cu sura al-Fatiha inca mai asteptam sa vedem cine ce are de adaugat inshaallah,si a mai zis mamica Gabriela ca va posta aici o istorioara si tot o asteptam ;) .
Acum mai astept raspunsul inshaallah o zi,daca ceva il scriu miine inshaallah .
PS. Maryam cind am vazut ca esti online pe rasarit am zis ca acum precis intru pe thread si vad raspunsul ;):p:D ,dar nu a fost asa .

maryam
10-20-2008, 09:41 PM
Wa aleicum salam
Uf uf uf , nici nu stiu ce sa zic surioara ,Subhanallah chiar la asta ma gindeam si eu azi.
Am asteptat am asteptat am asteptat :( ,dar vad ca nimeni nu raspunde :( ,ma intreb oare e atit de greu de deschis Coranul si de socotit cite sure sunt asa si cite asa pt ca in Coranul din romina scrie la fiecare sura la inceput daca e mekana sau medinita .
In legatura cu sura al-Fatiha inca mai asteptam sa vedem cine ce are de adaugat inshaallah,si a mai zis mamica Gabriela ca va posta aici o istorioara si tot o asteptam ;) .
Acum mai astept raspunsul inshaallah o zi,daca ceva il scriu miine inshaallah .
PS. Maryam cind am vazut ca esti online pe rasarit am zis ca acum precis intru pe thread si vad raspunsul ;):p:D ,dar nu a fost asa .

Nu am scrius pentru ca nu mi se pare normal sa "jucam" intr-un cerc inchis...de jucatori, fireste.
Inshaa ALLAh va fi de interes totul si nu doar scandalul, barfa, banuiala, intr-o zi...

umalkasem
10-30-2008, 07:14 PM

Deci in Coran gasim 28 sure medinite si 86 sure mekkane

Daca vrea cineva sa puna urmatoarea intrebare inshaallah

batool391
10-30-2008, 07:29 PM
Cum se numeste sura din Coran care nu incepe cu basmallah?

maryam
11-06-2008, 12:35 PM
Cum se numeste sura din Coran care nu incepe cu basmallah?

Este vorba de cea de-a 9-a sura a Coranului, AT-TAWBA.
De ce nu incepe ea cu bismillah si cum se mai numeste aceasta sura...si de ce?:p

val
11-07-2008, 11:53 AM
Pot sa raspund eu?
Se mai numeste "Dezlegarea"si este socotita o continuare a surei 8!

maryam
11-10-2010, 02:26 AM
INTREBARILE DIN CORAN

In Coran, exista multimple modalitati in care ALLAH se adreseaza oamenilor, as spune chiar, ca acest Coran este fara doar si poate o imensa provocare, o sursa inepuizabila de meditatie, un motor care te poate tine in viata, oferindu-ti sansa de a te regasi, de a te ridica...
Una dintre aceste modalitati, prin care omul este supus la o continua evaluare, provocat si indemnat la cunoastere, este interogatia.
Cu siguranta ca cei care citesc frecvent Coranul au acest sentiment-impuls de a raspunde ori de cate ori citesc versetele/intrebare si asta Inshaa ALLAH le sporeste lor stiinta!
Unele dintre intrebari sunt puse chiar de catre ALLAH, unele fac parte din povestile Coranului, povestile oamenilor care au trait cu mult inaintea noastra, sau inaintea profetului :009:, altele ii sunt puse direct profetului, pacea si binecuvantarile lui ALLAH asupra sa, de catre ALLAH Subhana Hua wa Ta`ala, altele i-au fost puse de oamenii care l-au cunoscut, de companioni, altele au fost puse profetilor, pacea fie asupra lor toti, celor drept-credinciosi, samd.
La cate putem raspunde noi, sau stim despre ce ne intreaba ALLAH in Coran?

“Cine este acela care ar putea mijloci la El fara de ingaduinta Lui?”
(Surat Al-Baqara: 255)

“Oare nu am facut Eu legamant cu voi, o, fii ai lui Adam sa nu-l adorati pe seitan,
caci el va este voua dusman invederat,
Si sa Ma adorati pe Mine [pentru ca] acesta este drumul drept?
[…] Oare voi nu pricepeti?”
(Surat Ya-Sin: 60-62)

gabriela guettat
12-06-2010, 11:42 AM

Jazakallah al khair,Maryma,Allah subhanahu sa fie multzumit de tine,ca ai scos de la ``naftalina``subiectul.
Este foarte adevarat ca timpul,nu ca trece,zboara,mult prea repede,dar imi fac mea-culpa,shi inshallah promit ca voi scrie despre sura al-fatiha.
Fie ca Bunul Allah sa ne ushureze tot ceea ce facem,shi sa aiba Mila de sufletele noastre.