PDA

View Full Version : Drepturile si obligatiile sotiei musulmane

maryam
10-22-2008, 02:24 AM
:006:

Aceasta lectie este continuarea lectiilor tinute min fadliLLAH de catre sekh Said, ALLAH sa-l rasplateasca. :give_rose:

Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahiim

ALHAMDULILLAH LI-NEAMAT AL-ISLAM!
SLAVA LUI ALLAH PENTRU DARUL ISLAMULUI!

Marturisirea pe care noi o facem:
LA ILAHA ILA ALLAH MUHAMMAD RASUL ALLAH,
este marturisirea pentru care noi musulmanii traim, murim, cu care Inshaa ALLAH vom intra in paradis si Il vom intalni pe ALLAH.
Marturisirea ca Muhammad sall ALLAHU alaihi wa salam este trimisul lui ALLAH, este acea ca el este cel mai frumos om si ca el este cea mai buna creatie, cel mai bun om pe care l-a creat ALLAH, in cea mai buna forma si in cel mai bun mod.
Pacea si binecuvantarea lui ALLAH asupra profetului si asupra tuturor celor care urmeaza aceasta cale pana in ziua de apoi.
Toate binecuvantarile au un timp limitat, ele incep si se sfarsesc: omul beneficiaza de sanatate si apoi vine limita ei si se sfarseste, averea are timpul ei, incepe si se termina odata si odata, frumusetea la fel, viata chiar.
O singura binecuvantare are omul vesnic si ea nu se va termina decat atunci cand omul va intra cu voia lui ALLAH in paradis si acolo ea va continua cu ceva mult mai bun. Aceasta este binecuvantarea credintei- al iman.
ALLAH i-a salvat pe musulmani oferindu-le credinta si aceasta este cea mai mare binecuvantare; dar islamul, sa fii musulman nu este ceva ce dobandeste omul si primeste daca vrea sau nu, nu va ajunge omul la islam decat cu voia lui ALLAH.
Si trebuie sa-I multumesti lui ALLAH pentru aceasta binecuvantare imensa!
ALHAMDULILLAH RABBY AL-ALAMIIN, ALHAMDULILLAH LI NEAMAT AL ISLAM! ALHAMDULILLAH!
Si cum sa-I multumesti lui ALLAH altfel decat urmand aceasta credinta?
Unii poeti au atins acest subiect foarte bine atunci cand au spus:
"Ce m-a facut sa fiu mandru este aceasta cinstire de care am parte, mai aveam putin si paseam in ceruri si asta datorita faptului ca m-ai facut sa fiu dintre slujitorii Tai, sa fiu din neamul musulmanilor."

Dar care este telul islamului?
Telul islamului este sa creeze o societate pura in care oamenii sa fie fericiti, sa aiba o educatie buna, sa fie sanatosi si sa traiasca linistiti. Si nu se realizeaza toate astea decat prin islam.
Si nu se formeaza aceasta societate decat dupa formarea indivizilor si prin reabilitarea anumitor oameni- femei si barbati deopotriva si prin imbunatatirea vietii familiale- doar atunci cand se vor face acestea toate societatea va fi intr-adevar buna.
Islamul a acordat o importanta foarte mare familiei.
Un sfert din jurisprudenta islamica trateaza chestiunea familiei.
Si ce este o familie? Din ce se compune ea (cum se naste)? Dintr-un barbat si o femeie, dintr-un sot si o sotie.
In multe dintre cartile islamice atunci cand se vorbeste despre drepturile sotilor, vom vedea ca drepturile femeilor au intaietate in favoarea drepturilor barbatilor si aceasta dovedeste importanta pe care islamul a acordat-o femeii, total opus fata de ceea ce a fost inainte de islam.
Si asta pentru ca intotdeauna islamul a acordat prioritate celui mai slab si asta pentru ca femeia are mai multe nevoi ca barbatul si ea este mai slaba.
Si acesta este un raspuns pentru cei care spun ca islamul a neglijat drepturile femeii.
In lectiile precedente ne-am referit la drepturile pe care sotia le are fata de sotul ei si Inshaa ALLAH vom continua si azi.

1. Primul drept pe care il are femeia este o buna convietuire.
2. Cel de-al doilea drept este ca sotul ea sa colaboreze cu ea in mod pasnic. Este un lucru placut ca sotul sa suporte anumite lucruri de la sotia sa, asa cum a spus ALLAH in Coran:

"O, voi cei care credeti!
[...] ci comportati-va cu ele "bil ma`ruf"!
Iar daca nu va este pe plac,
se poate sa nu va fie pe plac un lucru
pe care ALLAH l-a pregatit [sa va aduca] un mare bine."
(Surat An-Nisa`: 19)
In acest verset ALLAH se adreseaza tuturor barbatilor, acelora care cred, indiferent daca ei sunt soti, tati, frati, fii- porunca lui ALLAH este ca ei sa convietuiasca alaturi de femei in cel mai bun mod.
Si chiar daca versetul se refera la soti, aceasta porunca este adresata tuturor barbatilor.
A spus ALLAH "bil ma`ruf"si oamenii care au explicat sensurile Coranului au spus ca aceasta inseamna ca sotul sa-si tina sotia cu bine sau sa divorteze de ea intr-un mod pasnic. Si de aceea face parte din buna convietuire ca sotiile sa primeasca toata dota.
A spus ALLAH:
"[...] Luati-le de sotii cu voia stapanilor lor
si dati-le zestrea lor dupa cuviinta [...]"
(Surat An-Nisa`:25)
Dota nu este dreptul nici al tatalui, nici al sotului, nici al fratelui, el este un drept special al femeii si islamul nu i-a stabilit lui limite.
Depinde de mai multi factori: de situatia sotului, de cea a sotiei, de situatia societatii in care traiesc; ea poate fi o dota financiara sau de alt fel.
Si acest verset se adreseaza direct celor care au grija de femei, cariora le revine responsabilitatea intretinerii lor, de a nu lua nimic din aceasta dota.
In alt verset ALLAH se adreseaza sotilor:
"Daca vreti sa schimbati o sotie cu alta sotie [prin divort]
si i-ati dat uneia dintre ele un qintal,
nu luati nimic din el inapoi.
Oare [voiti voi sa-l] luati inapoi cu clevetire si cu pacat invederat?!"
(Surat An-Nisa`:20)
Dintr-o buna convietuire face parte ca sotul sa-si sustina financiar sotia.
Aceasta sustinere implica locuinta, mancare, bautura, imbracaminte, medicamente, tratamente pentru sotie si pentru copii.
In islam femeia nu este obligata sa se intretina nici pe ea nici pe copii, acestea sunt obligatiile sotului.
Deasemenea, dintr-o buna convietuire face parte ca sotul sa nu se incrunte la sotia sa, sa nu fie trist si abatut in prezenta ei, fara motiv, sa nu fie dur cu ea, sa se comporte cu ea cu blandete, sa nu vorbeasca urat si sa nu manifeste atractie fata de alte femei.
Este preferabil ca sotul sa urmeze comportamentul profetului sall ALLAHU alaihi wa salam si sa-si ajute sotia in treburile casnice.
Dintr-o buna convietuire face parte ca sotul sa se infrumuseteze pentru sotia sa tot la fel cum si ea se infrumuseteaza pentru el. El trebuie sa fie curat, sa se parfumeze, sa nu fie impur, sa nu miroasa urat, sa-si taie unghiile, sa se tunda, sa se imbrace cu cea mai frumoasa imbracaminte, sa se pieptene.
Si toate aceste comportamente trebuie sa se faca astfel incat barbatii sa nu ajunga sa se asemene cu femeile.
A spus Abdullah Ibn Abbas, radia-LLAHU anhu:
"Jur ca eu ma infrumusetez pentru sotia mea la fel cum si ea se infrumuseteaza pentru mine." Si apoi a recitat versetul:
"Si femeile au drepturi egale cu indatoririle lor..."
Din buna convietuire face parte ca sotul sa-si ierte sotia daca ea a gresit (lucruri mici).
A spus profetul:009::
"Un drept-credincios nu uraste o drept-credincioasa, daca uraste ceva la ea, va gasi altceva care sa ii placa."
Aceasta inseamna ca sotul trebuie sa caute partile pozitive ale sotiei sale si sa ignore micile greseli; daca acestea nu ii afecteaza sotiei credinta, atunci nu este nicio problema.
In acelasi mod trebuie sa fie si atitudinea sotiei fata de sotul ei.
Noi trebuie sa avem capacitatea de a cantari corect.
Cel care doreste ca sotia sa sa fie perfecta crezand ca el este perfect si aspira la perfectiune, atunci trebuie sa stie ca asa ceva nu exista si ca o astfel de gandire, astfel de aspiratii duc la esecul unui mariaj.
Odata Omar, radia-LLAHU anhu avea o discutie cu una dintre sotiile sale si ea i-a raspuns. Atunci Omar i-a spus:
- "Imi raspunzi mie, sireato?"
Si ea i-a spus:
- "Sotiile profetului sall ALLAHU alaihi wa salam ii raspundeau lui si el era mult mai bun decat tine."
Si uneori se intampla ca sotiile profetului sall ALLAHU alaihi wa salam sa faca greseli si profetul :009: suporta greselile lor.

Inshaa ALLAH va continua!

maryam
10-22-2008, 03:41 AM
:006:

3. Un alt drept al sotiei este ca ea sa primeasca ajutor din partea sotului ei in invatarea credintei.
Sotul este pastror si el este raspunzator de ceea ce I s-a dat lui in intretinere.
El trebuie sa-si invete sotia credinta, sa o invete tawheed- Unicitatea lui ALLAH, sa o invete rugaciunea, jurisprudenta islamica, chestiunile legate de menstruatie, cum sa se imbrace, cum sa se fereasca sa se amestece cu barbatii, cum sa fie atitudinea ei atunci cand vorbeste sau interactioneaza cu barbati samd.
Aceasta se face prin aducerea sotiei la salat al jumua- rugaciunea de vineri si prin incurajarea ei de a participa la lectii de religie, de a studia religia.
Cel mai bun mod in care sotii pot invata impreuna este alocarea unui timp cat de scurt educatiei in casa.
Asa cum fiecare familie detine in casa ei o mica farmacie la care apeleaza in caz de nevoie, tot la fel familia musulmana trebuie sa aiba in casa o mini biblioteca pentru ca sotii si copiii sa invete impreuna din cartile islamice despre religie, despre Coran, despre viata profetului sall ALLAHU alaihi wa salam, despre comportamentul femeii musulmane si al barbatului musulman, despre educarea copiilor samd.
Un alt drept al femeii este ca sotul ei sa-i porunceasca ceea ce este bine si sa o opreasca de la ceea ce este rau.
A spus ALLAH: "Porunceste familiei tale rugaciunea...!"
"O, voi cei care credeti paziti-va pe voi si familiile voastre de focul iadului..."
Sotului i se cere sa-si pazeasca familia si sa o apere impotriva focului din ziua de apoi.
Astfel, daca el vede ceva rau, o delasare in comportamentul sotiei, trebuie sa o incurajeze si sa o ajute sa se indrepte. El raspunde de ea tot la fel cum raspunde si de imbracamintea ei.
Daca datorita conditiilor sotia sa se amesteca cu barbatii, el trebuie sa o invete pe ea cum sa se comporte, cum sa se imbrace.
Acesta este un drept al femeii ca sotul ei sa se preocupe de situatia ei religioasa.
Este cel mai bine ca sotul sa-si sprijine sotia in implinirea actelor de adorare; de exemplu daca ea are de recuperate cateva zile pierdute in luna Ramadan, el poate posti alaturi de ea pentru ca si ei sa-I fie mai usor.
Un alt drept al sotiei fata de sotul ei este dreptul relatiilor intime.
Profetul sall ALLAHU alaihi wa salam a vorbit despre cele mai intime lucruri desi el era foarte rusions, asadar nu trebuie san e jenam sa vorbim despre acest aspect in cel mai cuvios mod.
Este un drept al sotiei ca cel putin o data pe luna intre ea si sotul ei sa existe relatii intime. A spus profetul sall ALLAHU alaihi wa salam ca intre doua menstruatii sotii trebuie macar o data sa aiba legaturi intime.
O alta obligatie a sotului fata de sotia lui este ca el sa fie gelos pe ea.
Dar acest lucru trebuie inteles corect, trebuie sa fie vorba de o gelozie islamica.
Si trebuie delimitat corect acest termen pentru ca multe persoane inteleg gelozia foarte gresit.
A spus profetul sall ALLAHU alaihi wa salam:
"Eu sunt gelos si ALLAH este si mai gelos ca mine."
Exista unii barbati care nu au gelozie in inima lor (sau o gelozie prost aplicata, simtita).
Acestor barbati putin le pasa de sotiile lor, ei nu sunt afectati daca sotiile lor isi dau mana cu alti barbati, nici daca danseaza cu alti barbati si ce este si mai rau nu au in inimile lor nicio gelozie daca sotiile lor nu poarta hijab.
Pe acestia - Ad-daius- cei care nu simt corect gelozia si nu vad depravarea in familiile lor si nu ii afecteaza aceasta, despre ei ALLAH a spus ca ei nu vor mirosi paradisul, pe acestia ALLAH este manios si in ziua de apoi ALLAH nu le va vorbi si ei vor avea parte de chinuri dureroase.
Gelozia trebuie corect inteleasa si ea trebuie sa fie un sentiment moderat la fel ca si islamul.
Islamul nu a accentuat pe gelozie astfel incat ea sa transforme viata musulmanului intr-un iad; inseamna ca omul trebuie sa aiba niste limite, sotul sa nu creada despre sotie lucruri neadevarate (si nici invers).
"Gelozia este de doua feluri: cea care Ii este placuta lui ALLAH si trimisului Sau si cea care este urata de catre ALLAH si de catre trimisul Sau."
Si au intrebat companionii, radiya-LLAHU 'anhom : "Care este cea care Ii place lui ALLAH."
Si a raspuns profetul:009::
"Trebuie ca sotul sa simta gelozie cand sotia sa vorbeste cu alti barbate, aceasta este cea care Ii place lui ALLAH."
Si care este cea pe care ALLAH o uraste?
"Sa fie sotul gelos/invidios pe sotia sa fara motiv."
Aceasta este situatia in care sotul intelege gresit lucrurile; aceasta este o gelozie care distruge, pe cand gelozia care are grija de viata conjugala este cea care sudeaza sentimentele sotilor.
Noi traim intr-o tara in care asistam la moartea geloziei din inimile barbatilor si femeilor si aceasta moarte este o caracteristica animalica si singurul animal careuia nu-i pasa de perechea lui sin u este gelos este porcul. Si s-a dovedit stiintific ca, comportamentul & organismul omului este influentat de ceea ce mananca.

Face parte din drepturile &|obligatiile sotiei ca ea sa nu divulge secretele sotului ei si sotul sa nu divulge secretele ei.
A spus ALLAH in Coran ca sotii isi sunt unul altuia vestment. Si a spus profetul sall ALLAHU alaihi wa salam:
"Dintre cei mai rai oameni in ziua de apoi sunt barbatii care vin la sotiile lor (si invers) si apoi divulga secretele lor altora."
Si este ceva oribil ca sotii sa vorbeasca cu altii despre intimitatile lor.
Si toate lucrurile intime care tin de viata conjugala, de casa, nu trebuie sa fie divulgate.
Unul dintre oamenii drept-credinciosi avea o sotie cu un comportament foarte rau, needucata si a fost intrebat: "Ce urasti la sotia ta?" Si el a spus:
"Eu nu pot secretele casei mele, vreti sa va divulg voua secretele sotiei mele?"
Dupa ce el a divortat, oamenii i-au spus: "Acum nu mai e sotia ta, care erau partile care nu iti palceau la ea?" Si el le-a spus:
"Ce treaba am eu cu sotia altuia?"
Subhanna ALLAH!
Inshaa ALLAH un astfel de comportament sa avem si noi!

La baza relatiilor conjugale nu trebuie sa stea drepturile si obligatiile, ceea ce dai si ceea ce primesti; baza acestor relatii trebuie sa fie dragostea si respectarea sentimentelor celuilalt.
De aceea din drepturile sotiei este ca sotul sa nu o raneasca, pentru ca in viata conjugala nu este loc pentru vorbe urate, pentru injurii, batjocora si umilinte.
Acest comportament este cu desavarsire INTERZIS pentru orice fiinta- om sau animal- cum oare este atunci in ceea ce o priveste pe cea alaturi de care traiesti, pe partenera ta de viata, pe sotia ta, pe mama copiilor tai, pe cea care iti organizeaza viata si raspunde cererilor tale?
Oare poate cineva sa o/il chinuie pe cel care ii este alaturi trup si suflet?
Face parte din obligatiile musulmanului sa fie bland cu cel slab si sa fie bun cu vecinii sai si sotia este cel mai apropiat vecin pe care il are un musulman.
Dintre drepturile sotiei face parte ca, in cazul in care un barbat are mai multe sotii,sa aiba parte de tratament echitabil.
Egalitatea trebuie facuta in ceea ce priveste timpul petrecut cu sotiile, in ceea ce priveste drepturile financiare, tratamentul afectiv, locuinta samd.
Este o regula pentru sot ca el sa faca egalitate in toate lucrurile in care se poate face egalitate.
In ceea ce sotul nu poate face egalitate, nu este o problema pentru ca trimisul sall ALLAHU alaihi wa salam a preferat-o celorlalte sotii pe A`ysha radia-LLAHU anha, insa el era egal cu sotiile sale si spunea:
"O, ALLAH, acesta este efortul meu in privinta a ceea ce detin si nu am nicio putere in ceea ce Tu detii."
La ce se referea profetul- sall ALLAHU alaihi wa salam?
La inima si la dorinta de comunicare!
Acestea sunt lucruri in privinta carora sotul poate avea "preferinte".
"Cel care are doua sotii si a inceput sa incline in favoarea uneia va veni in ziua de apoi cu unul dintre umerii sai aplecati."
A spus ALLAH:

"[...], luati de sotii pe acelea care va plac dintre femei- doua, trei sau patru,
dar daca va temeti ca nu veti fi drepti [cu ele],
atunci [luati] una singura
sau ceea ce se afla in stapanirea mainilor voastre drepte.
Aceasta [este situatia care] va da cea mai mica putinta de a purcede nedrept."
(Surat An-Nisa`:3)

"Nu veti putea sa va purtati intocmai la fel cu [toate] soatele,
chiar ati voi cu tot dinadinsul.
Dar nu va intoarceti cu totul [catre vreuna dintre ele],
lasand-o [pe cealalta] ca atarnata!
Insa daca indreptati aceasta si va temeti,
ALLAH este Iertator, Indurator [Ghafur, Rahiim]
(Surat An-Nisa`: 129)

Se poate ca inima unui sot sa incline catre una dintre sotii: din cauza varstei, din cauza educatiei ei, datorita frumusetii sau pentru orice alt motiv, nu este ceva rau in asta.
Cum am spus trimisul lui ALLAH sall ALLAHU alaihi wa salam o iubea pe A`ysha cel mai mult dintre toate sotiile sale, insa el nu a facut niciodata diferenta intre sotiile sale in privinta noptilor petrecute, in privinta locuintelor lor sau in privinta drepturilor lor materiale.
Tot din sfera drepturilor sotiei face parte si ca sotul sa se comporte frumos cu familia ei.
Trimisul sall ALLAHU alaihi wa salam le cinstea pe prietenele Khadijei radia-LLAHU anha; odata a venit o femeie (negresa) si profetul :009: a primit-o si s-a purtat foarte frumos cu ea si A`ysha a intrebat care era motivul acestui comportament (atent, afectuos) si el i-a spus ca aceasta femeie venea la ei pe vremea cand Khadija traia.

Asa cum o femeie isi cunoaste drepturile, tot la fel ea trebuie sa stie si ce obligatii are, Inshaa ALLAH despre asta data viitoare.

Saira
10-22-2008, 02:14 PM
:salam:

Cu adevarat folositoare materialele,Maryam,sa il rasplateasca Allah subhana wa ta'ala pe shekh Said si pe tine ca ni le aduci mai aproape. Astept continuarea,chiar daca la forumul asta nu sunt asa multe discutii ca in altele :(.

....revin cand am timp,mai am ceva de zis :D

naidamasa
10-22-2008, 02:54 PM
Jazaaka ALLAHU khairan ,Maryam.
sunt binevenite aceste lectii . deci,avem si drepturi,nu doar obligatii:D datoriile ni le enumera si sotii, dar cind se ajunge la drepturi- ocolesc prin coclauri:36_1_21:

maryam
10-22-2008, 03:48 PM

Cu adevarat folositoare materialele,Maryam,sa il rasplateasca Allah subhana wa ta'ala pe shekh Said si pe tine ca ni le aduci mai aproape. Astept continuarea,chiar daca la forumul asta nu sunt asa multe discutii ca in altele :(.

....revin cand am timp,mai am ceva de zis :D

Asa sa faci cum ai scris micut.:D
Amiin la du`a, inshaa ALLAH sa se indure ALLAH de noi toti.

maryam
10-22-2008, 03:51 PM
Jazaaka ALLAHU khairan ,Maryam.
sunt binevenite aceste lectii . deci,avem si drepturi,nu doar obligatii:D datoriile ni le enumera si sotii, dar cind se ajunge la drepturi- ocolesc prin coclauri:36_1_21:
Pe noi toti, Inshaa ALLAH...da sigur ca avem, mai mult, ele sunt cap de lista intotdeauna, dar cum uneori unii barbati au localizate capetele in alte parti...deh si viziunile lor sunt...intortocheate.:D

Saira
10-22-2008, 10:40 PM

Stii,Maryam,am recitit randurile,ca doar repetitio mater studiorum est :D si ma gandeam ca printre primele drepturi pe care le are o femeie din partea sotului sau este ca acesta sa se poarte cu blandete fata de ea. Blandete!!! SubhanAllah! Pai cuvantul asta inseamna enoooooooooorm. Daca ma uit in jur (si asta nu inseamna mediul din imediata vecinatate a mea) nu numai ca barbatii uneori se poarta mai mult decat nedemn cu o femeie,dar sunt departe raaaau de a le trata cu blandete. Fizic,verbal si emotional !!!

Referitor la infrumusetare,nu cred ca mai e cazul sa spun ca mi se pare ridicol modul "occidental" de infrumusetare. Adica am mare grija ca atunci cand ies din casa sa fiu aranjata la 4 ace,dar in casa nu acord atata atentie,sau doar asa,un pic,la inceputul casniciei apoi bye bye. Si aici nu ma refer numai la femei,ci si la barbati.

Exista unii barbati care nu au gelozie in inima lor (sau o gelozie prost aplicata, simtita).
Acestor barbati putin le pasa de sotiile lor, ei nu sunt afectati daca sotiile lor isi dau mana cu alti barbati, nici daca danseaza cu alti barbati si ce este si mai rau nu au in inimile lor nicio gelozie daca sotiile lor nu poarta hijab.

Aoleuuuu,aici e problema mareeee. Pai eu din ce am vazut...rar am vazut barbati care sa aiba o gelozie constructiva. Adica unii dau in obsesie si practic le terorizeaza pe sotiile lor cu gelozia de care dau dovada, iar altora putin le pasa. Plus ca nu ii inteleg pe cei care socializeaza in medii mixte,mai mult chiar,se fac glume uneori destul de aiurea intre sotia lui x si sotul lui y :(.

Saira
10-22-2008, 10:43 PM
Aaaaa...ca sa nu mai spun de netrebnicia acelora care dezvaluie secretele unei femei :(:(:(

maryam
10-22-2008, 11:24 PM

Stii, subhanna ALLAH, mare dreptate ai, dar asta este vicul societatii noastre, pana la urma al lumii in care traim...si de fapt adevarul este ca teoria este aproape inotdeauna perfecta dar practica este aproape intotdeauna contrara teoriei.
Ma gandesc ca pana la urma este destinul, corect!
Se poate insa sa-l "fortezi" si sa-l "modelezi" pe cel de langa tine, adica de ex. dc am dat-o in bara si mi-am gasit un sot batut in cap ALHAMDULILLAH RABBY AL -ALAMIIN CA ALLAH M-A SCAPAT DE ASA CEVA SI MI-A DAT UNUL MAI BUN DECAT MINE (crede el!:D) cred ca stine de mine, ca femeie sa accept sau nu, sa incerc sa schimb/sau nu...ceva.
Buba mare e cand sunt amandoi cu capetele ca peretii, pe dinafara amandoi si mash al hal vorba aia de "mor io dupa ea":D.
Inshaa ALLAH sa avem toti parte de adevarate camine islamice sa fim asa cum au fost modelele noastre: profetul :009: si sotiile lui radiya-LLAHU 'anhuna.