PDA

View Full Version : Ghid pentru musulmani...pentru a supravietui sarbatorilor crestinilor

maryam
12-22-2008, 07:37 PM
:006:
:salam:

Pentru ca articolul este foarte lung, dar extrem de util, cred eu, Inshaa ALLAH poate ne ajutam unii pe altii si facem o traducere pentru cei care nu inteleg engleza.

http://www.jannah.org/articles/xmas.html

Sau poate si mai bine ar fi sa ne impartasim unii altora, ma refer la cei care provin din familii ne-musulmane experienta participarii sau ne-pariciparii la astfel de sarbatori.
Fiecare are un exemplu, fiecare poate invata ceva.
Insa as dori sa ne abinem de la a comenta modul de actiune al celuilalt.
Va multumesc.

Mariyah
12-22-2008, 07:49 PM
eu promit sa redau feedback-ul dupa Craciun sau poate o sa postez live in serile de Craciun

umalkasem
12-22-2008, 07:54 PM
Geazac Allahu hair surioara.
Allhamdullillah de cind am intrat in islam,de cind Allah mia aratat aceasta cale,de cind am ales aceasta cale nu am mai fost nevoita sa particip la sarbatori crestine,Allhamdullillah ca nu mam intilnit cu aceasta problema,rudele ma inteleg,Subhanallah,niciodata nu miau reprosat faptul ca nui sun la sarbatori.La cele doua sarbatori musulmane de obicei parintii,bunica si bunelu sunt cei ce ne felicita,Allhamdullillah.Allhamdullillah.

Insa as dori sa ne abinem de la a comenta modul de actiune al celuilalt.
Va multumesc.

maryam
12-22-2008, 08:02 PM
Pentru ca nu am participat de cand m-am intors la islam la nicio astfel de sarbatoare, alhamdulillah, am sa incep prin a spune ce facem noi, in familie cu astfel de ocazii.

Printre primele lucruri (legat de acest subiect!) pe care le-am auzit, a fost intrebarea: "Ce sa faci la o astfel de sarbatoare, cu ce te-ar ajuta?"
Si intr-adevar, uitandu-ma inapoi, nu pot decat sa-I multumesc Bunului ALLAH ca nu am participat niciodata la celebrari care nu au nicio legatura cu islamul si care nu m-ar fi ajutat la nimic.
Inca de la inceput, am invatat sa fac o separatie clara intre drumul meu si oricare alt drum, recunosc ca este numai Gratie lui ALLAH faptul ca familia mea, desi la inceput nu a primit ca si cum ar bea apa aceasta schimbare, in extrem de scurt timp s-a detasat ea, insasi de aceste obiceiuri, ALHAMDULILLAH!!!
Nici nu am avut probleme extrem de mari vreodata, poate, cum spuneam la o postare anterioara mi-e mai usor sa scriu despre asta.
In timpurile astea am preferat sa stau acasa cu copiii si cu sotul, sa plecam atunci cand s-a putut, fara a fugi de ceva :D, ci doar profitand de zilele libere.
I-am invatat si pe ei de mici ca nu au ce sa sarbatoreasca si ca in aceste zile oamenii fac de fapt mult mai multe lucruri si mai grave decat sa celebreze, sunt timpurile cele mai incarcate de pacate, de nenorociri, de accidente si asta nu ca sa-i speriem, dar asta este realitatea.
SI CRED CA SUNT TIMPURI, ATUNCI CAND SE INTAMPLA NENOROCIRI CARE LUI ALLAH NU-I PLAC, PENTRU CA NU NE-A SPUS NOUA MUSULMANILOR SA FACEM CE FACE EI.
De aceea am preferat sa inmultim faptele bune si sa profitam de timpul acesta .
Fie citim Coran, fie invatam ceva nou, fie facem mai multe rugaciuni voluntare, fie ne bucuram pur si simplu, in mod islamic de credinta noastra.
De dragul nostru, min fadliLLAH, parintii mei au incetat sa mai impodobeasca brazi:D, nici nu au vreo placere deosebita pentru ritualurile de paste, de exemplu, insa inainte cu o saptamana doua le cumpara copiilor cate ceva si noua, dar nu e ceva neobisnuit ptr ca asta se intampla foarte des intre noi si ei.
De multe ori vin ei la noi la masa, cum spuneam suntem liberi toti asa ca timpul ne permite sa fim mai mult impreuna.
Cred ca singurele semne ca este sarbatoare este faptul ca mama de zeci de ani pregateste pe langa noutati acele preparate traditionale, DIN CARNE HALAL.:D
Este un mare atuu faptul ca si ei au renuntat sa urmeze lucrurile cu care au fost obisnuiti si poate de dragul copiilor s-au islamizat :D in mare proportie. Chiar vorbeam odata cu ei si ii intrebam, mai ales pe mama care a citit Coran de nu stiu cate ori...cum e posibil, ai renuntat la 50 de ani la un stil de viata, ce te face sa nu spui sahada...nu mananci ce este intrezis, nu bei, nu te rogi aiurea (nici cruce nu-si face, nici sa nu auda ca
ALLAH are fiu...alhamdulillah) si in afara de faptul ca i-ar fi greu sa poarte batic ptr ca "mor de cald, ma sufoc cu ceva pe cap" si "sa stii ca daca tata ar accepta eu as intra in islam, oricum eu cred ca islamul este unicul adevar de la ALLAH.", nu a avut niciun alt argument.
Ba mai mult, ei amandoi au spus sahada, dar nu ca sa se converteasca, ci pentru ca , ALLAH stie, dar ei spun ca, cred cu tarie in aceasta marturisire, copiii se distreaza de minune sa-i invete sa se roage, insa tata chiar spunea intr-o zi, mai da` mai scurta nu se poate plecaciunea asta ca ma doare spatele dc stau atat aplecat :D.

Este un mod de viata, nu spun ca e usor, mai ales ptr ei, insa au depasit cu voia lui ALLAH faza imatura de a crede ca daca nu impartasim niste traditii- cu care oricum nici crestinismul nu prea are legatura, nu ii respectam sau mai stiu eu ce.

Este un mod, sunt 11 ani de cand nu sarbatorim cu ei si suntem totusi impreuna.
Asa a fost sa fie la noi.
ALHAMDULILLAH LI NEAMATIL ISLAM, ALHAMDULILLAH, ALHAMDULILLAH, ALHAMDULILLAH!

maryam
12-22-2008, 08:03 PM
eu promit sa redau feedback-ul dupa Craciun sau poate o sa postez live in serile de Craciun

:DInshaa ALLAH sa te tina departe de orice este rau si contrar crezului tau.
ALLAH sa te aiba in Paza Lui!

iman99
12-22-2008, 08:21 PM
As'salamu aleikom wa rahmtullahi

Oh surioara mi-au dat lacrimile la cele citite..il rugam pe Allah sa ne calauzeasca parintii cei dragi noua...si noi sa nu pierdem nici o clipa din aceasta viata ..intotdeauna sa le explicam cu "frumosu" pe ocolite sau direct..depinde cu cine ai de-a face...dar trebuie sa ne dam toata silinta sa-i salvam...ei ne-au salvat de la multe cand eram mici..bineinteles cu voia lui Allah..si noi trebuie sa incercam sa-i salvam in viata de Apoi.

Referitor la Sarbatorile lor:

Orice parinte va intelege ca atunci cand are un copil bun...care ii viziteaza zilnic..sau care ii cauta zilnic..si se poarta frumos cu ei...etc etc etc...daca ii explici nu are cum sa nu accepte...chiar cerandu-le evidente ptr ce sarbatoresc aceste zile...nu vor avea...
Vor intelege intr-un final ca de fapt sarbatoresc ceea ce oamenii au inventat..Isus(pacea fie cu el ,nu a dat nici o indicatie in acest sens)

Sfatuiesc noii musulmani sa aiba rabdare si sa le explice frumos sa le aduca evidnete ca ceea ce sarbatoresc nu este de la Dumnezeu...si invatatii de la inceput asa...daca astazi facem compromisuri cu ei ...maine la fel...si tot asa intram in Hora..

Allah sa ne calauzeasca..

maryam
12-22-2008, 08:29 PM
A, apropo de fetele nou intoarse la islam, nu eram casatorita atunci cand m-am convertit si am apucat la mama acasa primele sarbatori de acest gen si eu ------------morfozata:p, asadar nu aveam "spate".
Cred ca atunci a fost ceva mai dificil, insa nu am stat la masa cu ai mei, decat cu conditia sa nu manance si sa nu bea cand sunt in preajma, a fost o perioada mai putin lejera, pana ne-am obisnuit asa de altfel unii cu altii, dara sa cum ai spus iman, o chestiune de timp.
Insa ALAH m-a ajutat sa ma accepte asa si sa nu trebuiasca sa-i accept eu asa cum erau, ptr mine, subliniez ptr mine, asta e o dovada ca binele triumfa intotdeauna, indiferent cat de greu e drumul catre lumina.

genan
12-22-2008, 10:43 PM
maryam, eu cred ca tu esti un caz fericit, foarte fericit, insa din pacate extreeem de izolat :) allah te-a oubit mult in acele momente de ai mers asa cum ai mers... pacat ca este numai ceva izolat acest cazul tau :o

Rafa'
12-22-2008, 10:54 PM
Assalamu aleykum

Eu am preferat sa adopt alta conduita in legatura cu sarbatorile crestinilor. Avand in vedere ca imi respect si imi iubesc parintii care sunt destul de batrani...si pe care numai Bunul Allah stie cat mi mai lasa, totdeauna iau masa de sarbatori cu ei dar am pus o conditie...fara carne de porc. Alcool la noi in familie oricum nu se bea. Le-am explicat si le-am adus articole scrise in care carnea de porc este descrisa ca cea mai toxica si daunatoare corpului uman...cel putin dintre carnea care se consuma uzual. Astfel i-am convins...si acum la mine in familie nimeni nu mai mananca carne de porc. Elhamdulillah!
Asa ca practic am reusit sa transform acea masa de sarbatori intr-o masa pe care o luam in familie, unde discutam vrute si nevrute.

Salam

maryam
12-22-2008, 11:18 PM
maryam, eu cred ca tu esti un caz fericit, foarte fericit, insa din pacate extreeem de izolat :) allah te-a oubit mult in acele momente de ai mers asa cum ai mers... pacat ca este numai ceva izolat acest cazul tau :o

Iti jur pe ALLAH ca astazi, dupa ce am postat acest subiect, am stat si m-am gandit si mi-am spus continuu aceleasi, da` aceleasi vorbe pe care tu :give_rose: le-ai scris aici.
Mai putin cele cu izolarea.
Am facut 2 raka doar ca sa-I multumesc lui ALLAH ptr aceste daruri si mi-am dat seama ca orice altceva este atat de mic comparativ cu acest dar.
Inshaa ALLAH sa ne iubeasca ALLAH si sa mergem NUMAI ASA CUM TREBUIE.
Jazaaki ALLAHU khairan ca mi-ai dat un nou prilej de a spune iar si iar alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.

Asa sa te ajute si sa ne ajute pe noi toti.

maryam
12-22-2008, 11:20 PM
Assalamu aleykum

Eu am preferat sa adopt alta conduita in legatura cu sarbatorile crestinilor. Avand in vedere ca imi respect si imi iubesc parintii care sunt destul de batrani...si pe care numai Bunul Allah stie cat mi mai lasa, totdeauna iau masa de sarbatori cu ei dar am pus o conditie...fara carne de porc. Alcool la noi in familie oricum nu se bea. Le-am explicat si le-am adus articole scrise in care carnea de porc este descrisa ca cea mai toxica si daunatoare corpului uman...cel putin dintre carnea care se consuma uzual. Astfel i-am convins...si acum la mine in familie nimeni nu mai mananca carne de porc. Elhamdulillah!
Asa ca practic am reusit sa transform acea masa de sarbatori intr-o masa pe care o luam in familie, unde discutam vrute si nevrute.

Salam

Subhanna ALLAH, cum spunea surioara Gennan mai sus, este o dovada ca ALLAH te iubeste, atunci cand iti inlesneste drumul catre halal si iti usureaza. Inshaa ALLAH!
ALLAH sa-i ajute pe parintii tai si pe toti parintii nostri, sa ne ajute sa coboram peste ei aripa smereniei si sa ne rugam pentru ei, sa-i calauzim atat cat putem.
Asa cum si ei au facut-o, in felul lor, atunci cand noi am fost mici.

genan
12-22-2008, 11:33 PM

Iti jur pe ALLAH ca astazi, dupa ce am postat acest subiect, am stat si m-am gandit si mi-am spus continuu aceleasi, da` aceleasi vorbe pe care tu :give_rose: le-ai scris aici.
Mai putin cele cu izolarea.
Am facut 2 raka doar ca sa-I multumesc lui ALLAH ptr aceste daruri si mi-am dat seama ca orice altceva este atat de mic comparativ cu acest dar.
Inshaa ALLAH sa ne iubeasca ALLAH si sa mergem NUMAI ASA CUM TREBUIE.
Jazaaki ALLAHU khairan ca mi-ai dat un nou prilej de a spune iar si iar alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.

Asa sa te ajute si sa ne ajute pe noi toti.

telepatia asta :p:p:p

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

maryam
12-23-2008, 01:42 AM

Ma gandeam referitor la acest topic, mai sunt cinci zile pana la sfarsitul anului nostru, musulman, adica:p.
Poate ca ar trebui sa ne facem fiecare un bilant, cred ca, pentru ca perioada se suprapune cat de cat cu aceste sarbatori crestinesti despre care vorbim, am putea alege alternativa medidativ-contemplativa :D a ultimelor 300 si cateva zeci de zile.
Cum ne pregatim sa trecem in noul an musulman, ce proiecte avem, ce ar trebui sa schimbam in noi insine, cum sa le fim de folos celorlalti, cum sa ne imbunatatim stiinta, relatiile, vietile............
Sunt atat de multe teme si atat de putine zile, ca mirosul de brad :D n-ar trebui sa ne faca sa ocolim zilele.
Si pentru cei in ale caror familii chiar trebuie sa semneze de prezenta, poate ca explicand momentul de...cumpana este chiar de inteles absenta.;)

Mariyah
12-23-2008, 10:03 PM
Atat de putine relatari?Ceilalti ce fac? Macar sa dati raportul live in zilele de Craciun.
Stie cineva cand vine preotul in case, pe 24 sau pe 25 ?:D ca la faza asta nu m-am gandit

aiscia
12-24-2008, 02:13 AM
Atat de putine relatari?Ceilalti ce fac? Macar sa dati raportul live in zilele de Craciun.
Stie cineva cand vine preotul in case, pe 24 sau pe 25 ?:D ca la faza asta nu m-am gandit

PENTRU ACEASTA INFORMATIE, ATAT DE IMPORTANTA PENTRU TINE, DRAGA, TREBUIE SA INTREBI INTR-UN FORUM CRESTIN...CRED CA AI UITAT CA PENTRU MUSULMANI ESTE NESIMNIFICATIVA FAZA CU POPA...SAU...MAI STII??? POATE CA CINEVA, VREUN INVATAT ISLAMIC TI-A SPUS CA NOI MUSLIM TRE' SA II INVITAM PE POPI LA NOI ACASA SA NE SFINTEASCA :D SI CA NU E NIMIC RAU IN A FACE ASTA...DOAR NU SUNTEM BEDUINI...
ASTAGHFIRULLAH

genan
12-24-2008, 02:27 AM
PENTRU ACEASTA INFORMATIE, ATAT DE IMPORTANTA PENTRU TINE, DRAGA, TREBUIE SA INTREBI INTR-UN FORUM CRESTIN...CRED CA AI UITAT CA PENTRU MUSULMANI ESTE NESIMNIFICATIVA FAZA CU POPA...SAU...MAI STII??? POATE CA CINEVA, VREUN INVATAT ISLAMIC TI-A SPUS CA NOI MUSLIM TRE' SA II INVITAM PE POPI LA NOI ACASA SA NE SFINTEASCA SI CA NU E NIMIC RAU IN A FACE ASTA...DOAR NU SUNTEM BEDUINI...
ASTAGHFIRULLAH

AISCIA, prin postarea asta scuipi cu muuuulta inversunare asupra unor traditii / obieciuri, riatualuri, zi-le cum vrei tu, pe care candva le aprobai si tu....
inteleg ca sunteti bucuroasa ca esti muslima acuma , insa de ce blamezi niste ritualuri care apartin in definitiv chiar si familiei tale? cand "popii" aia vbesc de musulmani in nush ce fel, toti sarim in sus de 2 metrii, insa cand e sa ne aratam si noi oameni cu bun simt pt cei ce ne inconjoara, cam uitam...
nu prea cred ca nu stii draga aiscia cand vine (macar cu aproximatie) preotul "cu nasterea" si mai apoi "cu botezul"..... de ce oare e necesar sa iti ie o sora de -a ta asa peste picior si cu atata aroganta, cand a pus o sim pla intrebare?!?!?! de stiai, ii raspunzi cu bun simt, de nu, taci, si nu-i zici nimic .. insa e mai usor sa fim artagosi si cu nasul pe sus ca suntem musulmani, evident mai buni decat orice alt om ce face parte din alte religii, si sa o trimiti la plimbare pe sora ta, sa caute pe la alte forumuri....
ce comoprtament si replici demne de un musulman ce se da pios.... :mad::mad::mad::mad:
asa este cand uita unii de unde au plecat........

maryam
12-24-2008, 09:27 AM

Gennan, stii ca tin la tine, nu? :give_rose:, dar corect este ca atunci cand sfatuiesti, judeci...sa incepi de la inceput, nu?
Nu aiscia a inceput prima!!!

Si haideti sa lasam ironiile si rautatile la o parte, am deschis acest topic ptr cei care chiar nu stiu ce sa faca in aceste zile, sa nu se inteleaga fereasca ALLAH ca ar fi sfaturi sau ca modelul meu este wowwwwwwwwww, poate exista fete care au pareri si mai bune.
ALLAH sa va aiba in paza pe toti!

Mariyah
12-24-2008, 10:11 AM
PENTRU ACEASTA INFORMATIE, ATAT DE IMPORTANTA PENTRU TINE, DRAGA, TREBUIE SA INTREBI INTR-UN FORUM CRESTIN...CRED CA AI UITAT CA PENTRU MUSULMANI ESTE NESIMNIFICATIVA FAZA CU POPA...SAU...MAI STII??? POATE CA CINEVA, VREUN INVATAT ISLAMIC TI-A SPUS CA NOI MUSLIM TRE' SA II INVITAM PE POPI LA NOI ACASA SA NE SFINTEASCA :D SI CA NU E NIMIC RAU IN A FACE ASTA...DOAR NU SUNTEM BEDUINI...
ASTAGHFIRULLAH

Doar nu crezi ca as astepta un raspuns de la tine. Oricat ai incerca, e prea tarziu sa mai dem ca ai putina materie cenusie in capusor, toleranta ai dem. oricum zero, cun. islamice ma abtin dar e evident tinand cont ca ai criticat o pers ca Aisha care a facut ceva pt Islamul din Romania.Deci, insista cu orice altceva, nu esti autorizata si nici nu vei fi ever in ur life pt ati da cu parerea mai ales ca esti mult sub nivelul celor de aici.Asta nu e o remarca , e o evidenta, pacat ca am negat-o atata timp.

aiscia
12-24-2008, 12:58 PM
Doar nu crezi ca as astepta un raspuns de la tine. Oricat ai incerca, e prea tarziu sa mai dem ca ai putina materie cenusie in capusor, toleranta ai dem. oricum zero, cun. islamice ma abtin dar e evident tinand cont ca ai criticat o pers ca Aisha care a facut ceva pt Islamul din Romania.Deci, insista cu orice altceva, nu esti autorizata si nici nu vei fi ever in ur life pt ati da cu parerea mai ales ca esti mult sub nivelul celor de aici.Asta nu e o remarca , e o evidenta, pacat ca am negat-o atata timp.

ALLAH SA AIBA MILA DE TINE SI SA TE IERTE...

.................................................. .................................................. ...

iman99
12-24-2008, 02:10 PM
As'salamu aleikom

Alhamdulilah ca suntem musulmani si nu s-a intamplat acest lucru numai prin MILA CELUI ATOTPUTERNIC

In primul rand noi trebuie sa-i sfatuim si sa incercam sa le aratam adevarata cale....daca am constientiza cu adevarat CEEA CE SE VA INTAMPLA CU CEI CARE NU AU CREZUT DAR AU AUZIT ,DACA AM CONSTIENTIZA CU ADEVARAT...CUM VA FI IN ZIUA CAND NICI O UMBRA NU VA EXISTA PE PAMANT ...IN ZIUA IN CARE OAMNEII VOR FI TARATI IN IAD....SI ARUNCATI ACOLO..ATUNCI AM PRIVII ALTFEL LUCRURILE SI AM VEDEA CAT DE IMPORTANT E SA TRANSMITEM MESAJUL MAI DEPARTE SI SA LUCRAM CEL MAI MULT CU PARINTII NOSTRI SI CEI DRAGI...

Nu putem accepta niste ritualuri pagane..dar in acelasi timp nu mergem la ei sa le distrugem bradul de sarbatorile lor...numai ca trebuie sa ne tinem de capul lor..sa le explicam sa incercam cu voia lui Allah sa-i facem sa inteleaga ca nu sarbatoresc decat ceva "nescris".

Allah sa ne calauzeasca si pe noi si pe ei

nour
12-24-2008, 02:50 PM
mashaAllah surioara iman, ca bine zici...e taaaare greu....imi doresc nespus sa mi vad familia, mai ales pe cei dragi musulmani, imi doresc ca Allah subhanahu wa ta ala sa aiba mila de ei si sa le deschida pieptul si ochii sa vada adevarul....cand eram in tara poate mergeam acasa, nu mai retin daca in fiecare an, dar stiu ca atunci era si vacanta si se nimerea asa....ma comportam normal ca intr o oarecare alta zi din an alaturi de parintii mei, nu spuneam nici craciun fericit nici mai stiu eu ce, sa ciocnesc oua sau altele cate se obisnuiesc si ei nu se suparau, ma intelegeau ( sau cel putin nu mi au aratat o niciodata)....poate de anul nou le spuneam la multi ani ca de fiecare data cand aveam prilejul sa o fac, imi doresc sa fie multi multi alti ani alaturi de mine, chiar si asa, la distanta....ca cea care ti a dat viata si te a crescut si te a educat cum a stiut si a putut ea mai bine, nu mai este nimeni pe acest pamant....inshaAllah sa fie sanatosi si luminati ...ceea ce doresc pentru toti parintii nostrii nemusulmani.....amin ya rabb.

Mariyah
12-24-2008, 06:05 PM
Ai dreptate Aisha titlul e putin cam exagerat, pt ca omul e supravetuitor prin firea lui, a supravetuit celor mai grele vremuri, celor mai asupritoare si tiranice regimuri evident ca va supravetui si in vizita la niste rude. Pana la urma factorii amenintatori sunt redusi si pot fi anihilati usor.

maryam
12-25-2008, 05:24 PM
Da, aveti dreptate cu supravietuirea, dar credeam ca s-a inteles ca titlul e un pic haios, nicidecum dur............................ca doar nu e ptr nimeni o chestiune de supravieturire, poate trebuia sa scriu asta de la inceput...:(

Mariyah
12-26-2008, 03:29 PM
Inspirata de presedintele Iranului care a transmis crestinilor un mesaj cu ocazia Craciunului dar si nevoita de promisiunea facuta a relata un Craciun alaturi de crestini, am revenit cu feedback-ul.
Sunt putin cam ocupata , deci am sa ma grabesc sa raspund, e cam varza in capul meu dar sper sa se inteleaga ce am de transmis.
In primul rand, dupa 2 zile petrecute alaturi de crestini care erau in plina sarbatoare consider ca acest thread nu isi are rostul. Cred ca trebuie sa ne vedem de ale noastre si sa incetam aluziile la un popor protejat de Coran, Nu cred ca un crestin care a luat masa cu noi de Ramadan ar replica pe un forum crestin cum a supravetuit ramadanului alaturi de musulmani.Un crestin evident, s-ar putea simti jignit de existenta unui asemenea thread. Religia noastra nu stipuleaza nimic negativ despre sarbatorile lor, nu avem nici o evidenta clara ca acestea ar putea sa ne afecteze in vreun fel credinta.
Si traind alaturi de ei , am gasit ca elementele nocive sunt f reduse, o parte din ele chiar neexistente.
Cum e sa fii de Craciun alaturi de crestini? Normal, ca in oricare zi, din pacate voi da dreptate presedintelui Iranului, desi eu sunt extrem de moderata in viziuni, insa crestinii din ziua de astazi au diminuat conotatia religioasa a Craciunului. Ei nu se roaga mai mult in aceasta perioada, ci pun mare pret pe consumul unor alimente sau bauturi specifice. Si la Tv se insista pe aceste zile sfinte dar putin se aminteste de Iisus, mai mult se aminteste de voie buna, mancarica buna, bautura la discretie si dorinte pt anul ce vine.AR trebui sa fie un eveniment emotionat sa sarbatoresti nasterea fiului lui Dumnezeu, un profet pt noi, speranta mantuirii pt ei, insa din pacate crestinii din ziua de astazi nu prea mai asculta de profeti, nu mai sunt f interesati de semnificatiile sarbatorilor, prefera vizitele din casa in casa in locul celor la biserica .
Alaturi de familia mea si cativa invitati, am petrecut un Craciun f laic , atat din partea mea, cat si a lor. Nociv pt religia mea , nu a fost absolut nimic, nimeni nu mi-a dat porc, nimeni nu mi-a dat alcool.

maryam
12-26-2008, 11:50 PM
Noi stim ca intentiile tale au fost bune, pt ca ne cunoastem intre noi,:p dar daca intra un crestin, poate ca s-ar simti un pic ranit...cum ne-am simti si noi daca am citi.. Ghid pt crestini...pt a supravietui sarbatorilor musulmanilor,,,,

:DNerelevant din pct meu dvd, asta este un forum islamic, dc intra un crestin cu simtul umorului suficient de dezvoltat, va citi si va vedea ca nu e o tragedie ptr niciun muslim si nu si-a pus nimeni probleme existentiale in leg cu sarbatorile lor;).
Dar daca intra un musulman pe forumurile crestine si citeste cum ar trebui noi sa fim exterminati.
Sincer, mi se pare un pic cam ca drobul de sare...:o, nu cred ca cineva cu mintea destupata ar putea sa se simta jignit.
Cred ca esti tu prea vigilenta.:D

val
12-26-2008, 11:54 PM
Am scris un ditamai raspunsul lung,plin de explicatii si citate si cate si mai cate,m-am gandit si l-am sters pana la urma!Ce rost are cand unii dintre voi ne considerati dusmanii vostrii,cand unii dintre voi va credeti superiori noua,va bateti joc de sarbatorile noastre,de obiceiuri,de traditii!
Pana la urma,la final,ne va judeca Dumnezeu pentru ce-am facut si ce nu,pentru ce-am spus si ce nu,pentru cat ne-am rugat sau nu,pentru FALA noastra sau nu,pentru deraderea si amagirea ca suntem mai buni sau NU!
Multumesc oricum celor care mi-au urat SARBATORI LUMINATE,le-am primit din toata inima,asa cum din toata inima le urez si eu la randul meu,de sarbatorile lor!

maryam
12-26-2008, 11:55 PM

Ma bucur ptr tine maryah, numai ca asa cum spunea o sora, aici, pe forum, poate este cazul sa delimitezi situatia ta, poate ptr alte fete nu a fost atat de superb, nu?

Cat despre...AR trebui sa fie un eveniment emotionat sa sarbatoresti nasterea fiului lui Dumnezeu,
, citat care apare la incceputul unei fraze care iti apartine, ai sa ma convingi (nu ca ar trebui sau ca ar conta, dar avem dreptul sa ne expunem parerile, nu? Atat timp cat suntem nevoiti sa le "suportam" :D pe ale altora) atunci cand va intra un musulman drept-credincios si va spune/scrie, ca a fost foarte emotionant sa sarbatoreasca asta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

maryam
12-26-2008, 11:57 PM
Am scris un ditamai raspunsul lung,plin de explicatii si citate si cate si mai cate,m-am gandit si l-am sters pana la urma!Ce rost are cand unii dintre voi ne considerati dusmanii vostrii,cand unii dintre voi va credeti superiori noua,va bateti joc de sarbatorile noastre,de obiceiuri,de traditii!
Pana la urma,la final,ne va judeca Dumnezeu pentru ce-am facut si ce nu,pentru ce-am spus si ce nu,pentru cat ne-am rugat sau nu,pentru FALA noastra sau nu,pentru deraderea si amagirea ca suntem mai buni sau NU!
Multumesc oricum celor care mi-au urat SARBATORI LUMINATE,le-am primit din toata inima,asa cum din toata inima le urez si eu la randul meu,de sarbatorile lor!

Cred ca ai exagerat Val, sau poate ai interpretat TOTAL gresit, in ce postare si-a batut cineva joc de crestini sau i-a considerat dusmani??????????

val
12-27-2008, 12:14 AM
Ooooo maryam,nu e cazul sa stau sa caut in forum ca sa-ti dau citate!
Daca am interpretat gresit,greseala mea,imi fac mea culpa!Eu vin aici pe forum ca sa invat,sa nu emit judecati in necunostinta de cauza,de la multe dintre voi,de dincolo,nu de aici,am invatat multe,eu sunt prima care in discutii ref,la musulmani spun celorlalti ca islamul nu e asa cum ei cred,ca musulmanii nu-s raul pe pamant,se poate sa-mi bat gura de pomana,se poate sa ma insel.....insa eu tot mai sper intr-o lume in care fiecare sa-si vada de credinta lui,sa nu-i fie luate in deradere convingerile si sa nu mai incerce sa-l convinga nimeni ca el e prost!Daca vrea Dumnezeu se desteapta,daca nu,nu!
El stie mai bine ce vrea de la fiecare dintre noi!
Edit:si daca si la voi vine un nou an,ti-l doresc plin de intelepciune,de sanatate si de bucurii pe calea lui Dumnezeu!

maryam
12-27-2008, 12:19 AM
Ooooo maryam,nu e cazul sa stau sa caut in forum ca sa-ti dau citate!
Daca am interpretat gresit,greseala mea,imi fac mea culpa!Eu vin aici pe forum ca sa invat,sa nu emit judecati in necunostinta de cauza,de la multe dintre voi,de dincolo,nu de aici,am invatat multe,eu sunt prima care in discutii ref,la musulmani spun celorlalti ca islamul nu e asa cum ei cred,ca musulmanii nu-s raul pe pamant,se poate sa-mi bat gura de pomana,se poate sa ma insel.....insa eu tot mai sper intr-o lume in care fiecare sa-si vada de credinta lui,sa nu-i fie luate in deradere convingerile si sa nu mai incerce sa-l convinga nimeni ca el e prost!Daca vrea Dumnezeu se desteapta,daca nu,nu!
El stie mai bine ce vrea de la fiecare dintre noi!
Edit:si daca si la voi vine un nou an,ti-l doresc plin de intelepciune,de sanatate si de bucurii pe calea lui Dumnezeu!

Si eu iti doresc pentru fiecare zi, nu doar ptr un sfarsit si un nou inceput (??) toate astea si mult mai multe.
Iti multumesc ptr intelegere.
:give_rose:

Mariyah
12-27-2008, 12:21 AM

Ma bucur ptr tine maryah, numai ca asa cum spunea o sora, aici, pe forum, poate este cazul sa delimitezi situatia ta, poate ptr alte fete nu a fost atat de superb, nu?

Cat despre...AR trebui sa fie un eveniment emotionat sa sarbatoresti nasterea fiului lui Dumnezeu,
, citat care apare la incceputul unei fraze care iti apartine, ai sa ma convingi (nu ca ar trebui sau ca ar conta, dar avem dreptul sa ne expunem parerile, nu? Atat timp cat suntem nevoiti sa le "suportam" :D pe ale altora) atunci cand va intra un musulman drept-credincios si va spune/scrie, ca a fost foarte emotionant sa sarbatoreasca asta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

De fapt la a doua fraza, ti-am relatat discursul presedintelui Iranului despre crestini evident in cuv. mele in care m-am regasit complet. Si da , ar trebui sa fie un eveniment ceva mai emotionant pt ei, din pacate, la fel cum a remarcat si dumnealui, cei mai multi dintre crestinii de astazi sunt emotionati insa nu factorul religios ii motiveaza.
Lucru care l-am simtit si eu in aceste 2 zile.De remarcat k a participat si familia unui preot.

maryam
12-27-2008, 12:27 AM
De fapt la a doua fraza, ti-am relatat discursul presedintelui Iranului despre crestini evident in cuv. mele in care m-am regasit complet. Si da , ar trebui sa fie un eveniment ceva mai emotionant pt ei, din pacate, la fel cum a remarcat si dumnealui, cei mai multi dintre crestinii de astazi sunt emotionati insa nu factorul religios ii motiveaza.
Lucru care l-am simtit si eu in aceste 2 zile.De remarcat k a participat si familia unui preot.

Salam aleykum si tie :D.
Foarte bine, multumeste-I lui ALLAH, esti dintre fericitii sortii, nu?
Nu oricine se poate bucura de un asemenea mediu.

Asta fac si eu, alhamdulillah!

maryam
12-27-2008, 12:30 AM
ufff... exact la asta ma refeream, exact imaginea asta se creeaza... E mai greu sa repari lucrurile decit sa fii vigilent si sa nu le distrugi...
chestia e ca si eu am feedback de la crestini pt ca mai recomand forumul prietenilor mei crestini...si stiu ce impact au spusele noastre asupra lor...si cit de usor se pot simti raniti, pe buna dreptate sau nu, in functie de caz... Daca ceilalti ne agreseaza si sunt nedrepti cu noi TOCMAI DE ACEEA ar trebui sa facem un efort suplimentar si sa nu alunecam in acelasi tipaar de reactie... acum am facut-o...:(:(:(

Nu cred, REPET, ca cineva cu scaun la cap :D s-ar simti cumva doar ptr cuvantul "supravietuire", inteleg ca doar dc ar intra chitit pe ceva de gen discriminare, bla, bla sau ar fi avut o zi proasta ar putea gandi astefel...dar fiecare gandeste si intelege asa cum poate.
Nu putem gandi identic si nici coordona gandirea&intelegerea celorlalti asa cum consideram noi ca e ok, nu?

maryam
12-27-2008, 12:38 AM

Cat as incerca sa fiu de draguta :D, am o rugaminte la tine, lasa-ma cu discursurile lui in general:D, ca doar stim cu totii cum ar sterge el de pe harta oameni si locuri.
Probabil este un defect ca nu pot sa iau doar ce-mi place ;) si restul sa ma fac ca nu vad.

Mariyah
12-27-2008, 12:43 AM

Cat as incerca sa fiu de draguta :D, am o rugaminte la tine, lasa-ma cu discursurile lui in general:D, ca doar stim cu totii cum ar sterge el de pe harta oameni si locuri.
Probabil este un defect ca nu pot sa iau doar ce-mi place ;) si restul sa ma fac ca nu vad.

Asta e o premiera, pt ca e primul discurs pe care il relatez aici, deci nu putem vb de general. Iar saracul om, e mai nevinovat si "neinarmat " decat pare.
Si chiar si daca ar fi, e de bun simt sa amintesc acum de prezumptia de nevinovatie. E dreptul fiecarui individ. Dar culmea, nu exista acuzatii.Doar paranoia multa.

maryam
12-27-2008, 12:45 AM
Asta e o premiera, pt ca e primul discurs pe care il relatez aici, deci nu putem vb de general. Iar saracul om, e mai nevinovat si "neinarmat " decat pare.

Neinarmat o fi, problema lui, nu ma int subiectul mai ales politic, ma doare capatana, nevinovata...doar ALLAH stie, dar "saracul om"...hai sa fim seriosi, declaratiile alea sunt demne de mila:D, dar din alte motive.

maryam
12-27-2008, 12:51 AM

Drept sa spun, parca imi pare rau ca n-am facut un film azi:D, ca mi-a adus mama si sarmale si cozonac, ca dc noi n-avem ce sa sarbatorim, macar sa avem ce manca :D:D.
Asa ca impacaram si anu` asta toate confesiunile:D:999:

PS: da` voi restul ce-ati facut?
Sau va place genu` asta de ..."literatura"?:D:D

Mariyah
12-27-2008, 12:54 AM

Neinarmat o fi, problema lui, nu ma int subiectul mai ales politic, ma doare capatana, nevinovata...doar ALLAH stie, dar "saracul om"...hai sa fim seriosi, declaratiile alea sunt demne de mila:D, dar din alte motive.

Cand e vb de Ahmedinejad totul se reduce la imagine si imaginar, la articole din ziar si la impresii.Odata ce te opresti in a mai deschide tv si citi ziare, totul va fi la fel, nimeni nu va fi ranit de Ahmedinejad in nici un fel.
Si Mashallah pt el, ca e singurul presedinte musulman care da mereu o replica pe masura Israelului pt Palestina.

maryam
12-27-2008, 12:59 AM
Val, nu toate opiniile exprimate aici sunt oglinda principiilor si a viziunii islamice. unele sunt interpretari pur personale, iar unii sunt inclinati spre opinii mai radicale. fiecare se afla in diferite faze ale cunoasterii si toti incepatorii trec prin anumite etape mai de "intoleranta", sa le numim. apoi le vine mintea la cap, inshAllah.:scenic:

Altii, raman vesnic incepatori si altii nu trec de linia de start si tot asa, pana la urma cel mai potrivit motto al acestui sub si nu numai este un verset sublim din Coran:

"Asteptati si vom astepta si noi impreuna cu voi si vom vedea cine a fost mai bine calauzit."

Numai bine tuturor!
Si la o dreapta calauzire!

val
12-27-2008, 01:08 AM
Aisha:give_rose:
maryam,intradevar frumos versetul,nu pot spune ca-mi doresc prea curand intalnirea cu EL,as fi mincinoasa sa spun asta,dar cand va veni,sper sa ma ridic la nivelul asteptarilor LUI si cine stie,poate ne-om vedea p'acolo;)

maryam
12-27-2008, 01:09 AM
Aisha:give_rose:
maryam,intradevar frumos versetul,nu pot spune ca-mi doresc prea curand intalnirea cu EL,as fi mincinoasa sa spun asta,dar cand va veni,sper sa ma ridic la nivelul asteptarilor LUI si cine stie,poate ne-om vedea p'acolo;)

AMIIN AMIIN AMIIN

Mariyah
12-27-2008, 01:25 AM
Val, nu toate opiniile exprimate aici sunt oglinda principiilor si a viziunii islamice. unele sunt interpretari pur personale, iar unii sunt inclinati spre opinii mai radicale. fiecare se afla in diferite faze ale cunoasterii si toti incepatorii trec prin anumite etape mai de "intoleranta", sa le numim. apoi le vine mintea la cap, inshAllah.:scenic:

mashallah , ai dreptate
Ia exemplul meu ca pe un caz izolat, eu stiu sigur ca sunt crestini total diferiti de cum am zis eu, insa eu am nimerit intr-un mediu mai laic, crestini doar in teorie.

Diana
12-28-2008, 03:38 PM
Salam Aleikom,
acesta a fost primul meu Craciun petrecut cu parintii mei crestini, de cand m-am convertit. Pot spune ca si eu am avut unele temeri, pentru ca ei nu au acceptat alegerea mea, dar pana la urma a fost totul bine. Au cumparat doar vita si pui, nu s-a impodobit bradul, nu a fost nicio cina de Craciun, nici macar saloane nu au cumparat :D, nu mi-au urat nimic, totul a decurs normal ca in toate zilele. Daca nu ar fi fost pentru decoratiile din oras nu m-as fi gandit niciodata ca se sarbatoreste Craciunul.
Noi ne vedem foarte rar, asa ca aceste zile au fost mai mult un motiv de a sta impreuna si nu neaparat de a sarbatori ceva.
Inainte sa ma convertesc imi faceam tot felul de probleme, cum va fi cu rugaciunea, cu sarbatorile, cu parintii, dar alhamdullilah pana acum totul a decurs mult mai bine decat m-as fi asteptat si ii multumesc bunului Dumnezeu pentru asta!

Anna
12-28-2008, 06:34 PM
Salam Aleikom,
acesta a fost primul meu Craciun petrecut cu parintii mei crestini, de cand m-am convertit. Pot spune ca si eu am avut unele temeri, pentru ca ei nu au acceptat alegerea mea, dar pana la urma a fost totul bine. Au cumparat doar vita si pui, nu s-a impodobit bradul, nu a fost nicio cina de Craciun, nici macar saloane nu au cumparat :D, nu mi-au urat nimic, totul a decurs normal ca in toate zilele. Daca nu ar fi fost pentru decoratiile din oras nu m-as fi gandit niciodata ca se sarbatoreste Craciunul.
Noi ne vedem foarte rar, asa ca aceste zile au fost mai mult un motiv de a sta impreuna si nu neaparat de a sarbatori ceva.
Inainte sa ma convertesc imi faceam tot felul de probleme, cum va fi cu rugaciunea, cu sarbatorile, cu parintii, dar alhamdullilah pana acum totul a decurs mult mai bine decat m-as fi asteptat si ii multumesc bunului Dumnezeu pentru asta!

Allah sa te ajute in continuare si sa te usureze. Fie ca El sa deschida inimile parintilor tai si a celor din jur, sa te binecuvanteze si sa te tine departe de tot ce e gresit.

Alexyna
09-29-2009, 10:23 AM
Slam alikom ,

Sarbatorirea Craciunului si a Pastelui este este un subiect interesant din punctul meu de vedere atat pentru crestini cat si pentru musulmani . Tot ce am sa spun mai departe este CuM vad eu lucrurile si tind sa mentionez ca sunt crestina . Asa cum a spus si Maryam lumea in ziua de azi a cam uitat de ceea ce inseamna Craciunul si ce ar trebui sa se sarbatoreasca atunci . Si foarte multi mananca ca nesatulii , de foarte multe ori ajung si la spital din cauza aceasta . Se consuma alcool care degenereaza in altceva . In plus mi se pare ca totul a devenit foarte comercial . Apar tot felul de produse imbietoare de care in fond nu ai nevoie si practic te atrag sa le cumperi , rudele si cunostintele parca parca asteapta sa le iei cadouri ca doar e Craciunul . Imi pare rau dar acesta e adevarul . Dar am o intrebare daca tot s-a mentionat despre preoti . Cum ar trebui sa se comporte o tanara sau un tanar care tocmai a imbratisat islamul care sta in familie crestina cand apare preotul in casa ? sau cum se comporta in discutiile cu preotul si lucruri asemanatoare ?

maryam
09-30-2009, 06:24 PM

Daca esti suficient de "puternica" :p poti sa-l "provoci" la dialog, daca nu, cred ca pentru buna pace a tuturor trebuie sa-l si sa te ignore...nu stiu daca se poate asa ceva, imi amintesc ca la inceputul reintoarcerii mele la islam am rugat-o pe mama sa nu-l primeasca in casa cand sunt de fata si alhamdulillah n-a venit (decat cand nu eram!):D.
In discutiile cu el trebuie sa te comporti exact as acum scrie in Coran, vorbindu-i frumos, chemandu-l la islam cu vorba buna si cu respect.
De fapt cred ca ei stiu fooooooarte bine despre credinta ta insa cine stie ce-i impiedica de la recunoastere!?!

Betti
10-05-2009, 03:04 PM
Sint nemulsumana,dar nu sarbatoresc Craciunul,Pastele,...!Avem brad in fiecare an,dar eu nu il sarbatoresc.Maninc ce maninc de obicei.De Paste,doar ciocnesc oua daca ma invita cineva,atit.