View Full Version : Postul gravidelor si celor care alapteaza
aiscia
07-06-2009, 01:32 AM
Postul in cazul femeilor gravide sau cele care alapteaza.
Intrebare:
In ceea ce priveste femeile insarcinate si care alapteaza, daca se tem pentru ele sau pentru copilul lor in perioada lunii de Ramadhan- si asadar, mananca, ce se intampla? Ele ar trebui sa manance si sa hraneasca pe altii ( pomana la sarmani) si sa posteasca cand vor avea posibilitatea sau sar trebui sa manance fara sa hraneasca sarmanii sau sa manance si sa hraneasca nevoiasii fara sa mai posteasca pentru zilele pierdute? Care dintre aceste regule trebuie sa respecte?
Raspuns:
Daca femeia insarcinata teme ca postul poate avea efecte negatine asupra ei sau a copilului ei atunci ii este permis sa manance si asadar va fi ea responsabila cu postirea pentru recuperearea zilelor pierdute. Situatia ei este similara a persoanei bolnave care nu este in stare, nu are forta sa posteasca- sau teme un rau pentru sanatatea lui.
Allah PreaInaltul spune (traducerea sensurilor):
"... iar cel care este bolnav ori in calatorie[sa posteasca] un numar [egal] de alte zile..."[Surah Al-Baqarah: 185]
In acelasi fel este cazul femeii careia ii este frica pentru ea cand alapteaza pe fiul sau in perioada lunii de Ramadhan.Sau se teme ca nu reuseste sa alapteze pe fiul sau din cauza postului - atunci poate sa manance si va fi ea responsabila de recuperarea postului in numar egal cu zilele pierdute.
Comitetul permanent pentru cercetare si verdicte
Shaykh Abdul-`` Azeez Bin Baz
Shaykh `Abdullah bin Ghudayaan
Shaykh `Abdur-Razzaaq al-` Afeefee
Bi Tasarruf
suleiman
07-06-2009, 02:53 AM
Din Quran eu inteleg : ESTE MAI BINE SA TINEM POST CHIAR DACA PUTEM SA NU-L TINEM (ZIC DE BOLNAVI , CALATORI ) , SI ATUNCI DACA IL TINEM AM FACUT UN LUCRU FOARTE BUN PENTRU NOI , SI DACA NU-L TINEM ATUNCI NI SE ACCEPTA ACEST LUCRU FARA SA AVEM ASUPRA NOASTRA NICI UN PACAT . FIECARE OM STIE CARE SUNT CAPACITATILE SI PUTERILE LUI .
Legat de femeile gravide sau care alapteaza :
Conditia : "Daca ii este frica .... atunci sa ....." , este parerea unor savanti , dar initial Profetul *salat* a zis : "ALLAH a oprit postul femeilor gravide sau celor care alapteaza" . Deci fara conditie de frica .
----------------
In acest caz , ceea care nu tine postul ce are de facut ?
A - Math'hab : Hanbali , Shafi'i , Maliki . (fara dovada nici din quran si nici din sunnah)
Trebuie sa dea unui sarman mancarea pe care ar fi mancat-o daca ar fi tinut post . Exemplu : daca ea in mod normal cand tine post face iftar pentru ea un pui , atunci da unui sarman un pui ...
Trebuie sa tina post ulterior pentru fiecare ziua nepostata in ramadan .
B - Is'haq
Trebuie sa faca una din doua : Sau sa tina post cand o sa poata , sau sa dea mancare unui sarman .
C - Al-Auza'i , Ath-Thauri (Au considerat ca gravida sau ceea care alapteaza este ca si un calator / bolnav)
Nu trebuie sa dea mancare unui sarman , dar TREBUIE sa tina post cand o sa poata .
D - Ibin Hazm (cel mai corect !)
Nu trebuie nici sa tina post pentru zilele nepostate in ramadan , si nici sa dea mancare unui sarman .
Dovezile :
Hadithul pe care l-am scris sus , si logica spune : Daca ALLAH a oprit postul pentru cele gravide / alapteaza , atunci nu mai au de ce sa "plateasca" (postarea altor zile / sa dea mancare la un sarman) . Ca cel scutit de un lucru este scutit si de ce tine de ne-indeplinirea lui .
Celor care au zis ca trebuie sa faca asa cum face un bolnav sau un calator , li se spune : UNDE E DOVADA ?! ALLAH nu a pomenit decat bolnavul si calatorul .
Conluzie :
A - Postul nu este obligatoriu femeilor care alapteaza sau celor insarcinate .
B - Nu au de platit pentru neindeplinirea postului .
gabriela guettat
07-06-2009, 01:39 PM
:salam:
Asha shtiam shi eu Suleiman,shi inca ceva important,Allah subhanahu cand ne acorda privilegii (cum este acest exemplu,sau cel de a impartzi rugaciunile fard la jumatate(in afara de fajr shi moghrib)cand suntem in voiaj trebuie sa ne folosim de ele.
Alhamdulillah.
Hayat
07-06-2009, 03:46 PM
salaam aleykum,
despre "perioada lunara" a femeilor care sunt precizarile?
gabriela guettat
07-06-2009, 04:45 PM
Hayat habibty, mai concret te rog sa putem raspunde.Ce anume doreshti sa cunoshti.
suleiman
07-06-2009, 04:51 PM
salaam aleykum,
despre "perioada lunara" a femeilor care sunt precizarile?
Wa'laikom assalam .
'Aisha ALLAH sa o binecuvanteze si sa-i blesteme pe cei care o urasc a spus : " Ni se cerea sa facem "Qada'" de post dar nu si de rugaciune" . (BUKHARI & MUSLIM) .
Femeia in timpul menstruatiei ESTE OBLIGATA sa NU TINA POST si NICI RUGACIUNEA . Dar dupa ramandan , tine un numar egal al zilelor nepostite din ramadan (postul) dar niciodata nu este obligata sa tina (recupereze) rugaciunile ne-efectuate din cauza menstruatiei .
Hayat
07-07-2009, 12:36 AM
Wa'laikom assalam .
'Aisha ALLAH sa o binecuvanteze si sa-i blesteme pe cei care o urasc a spus : " Ni se cerea sa facem "Qada'" de post dar nu si de rugaciune" . (BUKHARI & MUSLIM) .
Femeia in timpul menstruatiei ESTE OBLIGATA sa NU TINA POST si NICI RUGACIUNEA . Dar dupa ramandan , tine un numar egal al zilelor nepostite din ramadan (postul) dar niciodata nu este obligata sa tina (recupereze) rugaciunile ne-efectuate din cauza menstruatiei .
jazallah khair suleiman, vroiam sa ma asigur ca ce stiu e corect..Allah subhana w ta'ala sa te rasplateasca inshallah w amin!
iman99
07-09-2009, 05:11 PM
As'salamu 3aliekom
Nu stiu daca am inteles eu bine..suleiman..spui ca femeia insarcinata nu trebuie sa tina post"ramadan" daca ea alhamduli-llah se simte bine si n-are nici o teama de bebe??Si mai mult de atat..nu e obligata sa recupereze zilele pierdute?
JazakaAllah khairan
suleiman
07-10-2009, 02:22 AM
As'salamu 3aliekom
Nu stiu daca am inteles eu bine..suleiman..spui ca femeia insarcinata nu trebuie sa tina post"ramadan" daca ea alhamduli-llah se simte bine si n-are nici o teama de bebe??Si mai mult de atat..nu e obligata sa recupereze zilele pierdute?
JazakaAllah khairan
Da sora Iman , asa zic eu , il sustin pe Ibin Hazm , ma bazez pe ceea ce Profetul *salat* a zis , am dat si explicatia .
Cei care spun altceva , sa vina cu dovada .
Si pe tine sora , Jazaki-llahu khairan
iman99
07-10-2009, 01:04 PM
As'salamu 3aleikom
Frate te rog da-ne sursa mai exact(haditul)..vreau sa mai verific ca inima mea sa fie linistita.
JazakaAllah khairan
suleiman
07-10-2009, 05:18 PM
Wa'laikom assalam .
Hadithul complet este : "ALLAH , 'azza wa jall , a oprit calatorului postul si o parte din SALAT (rugaciunea) , iar gravidei si celei care alapteaza postul"
Relatat dupa Anas Bin Malik , in : At-Tirmizi , Ibn Majah , An-Nasa'i , Abu-Da'ud .
aiscia
07-10-2009, 07:33 PM
Wa'laikom assalam .
Hadithul complet este : "ALLAH , 'azza wa jall , a oprit calatorului postul si o parte din SALAT (rugaciunea) , iar gravidei si celei care alapteaza postul"
Relatat dupa Anas Bin Malik , in : At-Tirmizi , Ibn Majah , An-Nasa'i , Abu-Da'ud .
"Si oricare dintre voi care este prezent in aceasta luna, sa o tina ca Post, iar cel care este bolnav ori in calatorie [ sa posteasca] un numar [egal] de alte zile.Allah va voieste usurarea,nu va voieste impovarera si sa impliniti acest numar si sa-L preamariti pe Allah, pentru ca va calauzeste pe calea cea buna.Poate ca veti fi multumitori!" ( Surat Baqarah:185)
suleiman
07-10-2009, 09:00 PM
"Si oricare dintre voi care este prezent in aceasta luna, sa o tina ca Post, iar cel care este bolnav ori in calatorie [ sa posteasca] un numar [egal] de alte zile.Allah va voieste usurarea,nu va voieste impovarera si sa impliniti acest numar si sa-L preamariti pe Allah, pentru ca va calauzeste pe calea cea buna.Poate ca veti fi multumitori!" ( Surat Baqarah:185)
Sora aiscia , Quranul e deasupra capului meu si are ascultarea mea , dar ai folosit versetul ca sa ma lamuresti cu ceva si eu il folosesc ca sa te lamuresc cu ceea ce ti s-a ascuns si te intreb : UNDE ESTE GRAVIDA SAU CEEA CARE ALAPTEAZA IN ACEST VERSET ?
Ea nu este nici bolnava si nici in calatorie , atunci dupa verset nu ar avea voie sa intrerupa postul , ca bolnavul il intrerupe daca e bolnav nu si daca ii este frica sa se imbolnaveasca . Si calatorul il intrerupe cand calatoreste nu cand are intentia de a calatori .
Si inca ceva , ce facem cu Hadithul care este SAHIH (AL-ALBANI) ?!
iman99
07-10-2009, 11:35 PM
as'salamu 3aliekom
Dar frate suleiman,unde scrie in hadith ca gravida nu trebuie sa recupereze postul daca nu l-a tinut..daca nu ma insel parca asa sustineai, ca ea nu este obligata sa-l recupereze sau sa plateasca ptr el,..Terog sa ma ierti daca am inteles gresit.
JazakaAllah khairan
wa 3aleikom salam
Hayat
07-11-2009, 01:06 AM
as'salamu 3aliekom
Dar frate suleiman,unde scrie in hadith ca gravida nu trebuie sa recupereze postul daca nu l-a tinut..daca nu ma insel parca asa sustineai, ca ea nu este obligata sa-l recupereze sau sa plateasca ptr el,..Terog sa ma ierti daca am inteles gresit.
JazakaAllah khairan
wa 3aleikom salam
Originally Posted by suleiman http://www.rasarit.com/vb/styles/newrasarit/images/buttons/viewpost.gif (http://rasarit.com/vb/showthread.php?p=40937#post40937)
Wa'laikom assalam .
as-salaamu alaykum,
iman99, in hadisul postat de suleiman scrie...
iar aiscia a postat un hadis care nu mentioneaza despre gravida sau cea care alapteaza...
ori daca este scris in hadisul postat de suleiman atunci trebuie sa consideram asta intrucat hadisul postat de aiscia nici nu afirma dar nici nu neaga referitor la precizarea despre gravida si cea care alapteaza, deci luam in considerare ca s-a precizat despre gravida si cea care alapteaza datorita hadisului postat de suleiman..
iman99
07-11-2009, 10:15 AM
As'salamau 3aliekom
Da surioara Hayat,ALLAH SA FIE MULTUMIT DE TINE,am inteles haditul de la suleiman...dar ma interesa unde scrie ca ea nu trebuie sa recupereze postul obligatoriu?
JazakAllah khairan
wa 3aleikom salam
suleiman
07-11-2009, 06:56 PM
As'salamau 3aliekom
Da surioara Hayat,ALLAH SA FIE MULTUMIT DE TINE,am inteles haditul de la suleiman...dar ma interesa unde scrie ca ea nu trebuie sa recupereze postul obligatoriu?
JazakAllah khairan
wa 3aleikom salam
Sora Iman , scrie undeva ca , calatorul trebuie sa recupereze rugaciunea cand se intoarce din calatoria lui ? Toti musulmanii fara exceptie zic ca o data ce te-ai intors din calatorie nu trebuie sa recuperezi rugaciunile la care ai facut "Qasr" (adica faci cele cu 4 rak'at 2 rak'at) .
La fel nu scrie nici cum ca o gravida sau cea care alapteaza trebuie sa recupereze postul intrerupt .
Legat de postul calatorului si celui bolnav este , lucrurile stau altfel ca avem in quran ceea ce arata ce au de facut amandoi .
Hayat , sora , ce a zis aiscia este un verset din Quran si nu este hadis .
Te-ai lamurit sora iman ?!
aiscia
07-11-2009, 07:17 PM
Salam aleikum
O surioara de incredere, mashaallah, a gasit acest hadith:
Book 13, Number 2402:
Allah has remitted half the prayer to a traveller, and fasting to the traveller, the woman who is suckling an infant and the woman who is pregnant, I swear by Allah, he mentioned both (i.e. suckling and pregnant women) or one of them.
Allah a remis ( in sens de a indepartat, sau a iertat de datorie) pe calator de o jumatate de rugaciune, de post pe calator si pe femeia gravida sau care alapteaza, jur pe Allah, ca le-a mentionat pe amandoua sau pe una dintre ele.
Sunnan Abu Dawud
iman99
07-11-2009, 07:28 PM
As'salamu 3aleikom
Nu stiu ce sa zic frate suleiman..Allah sa ne ajute ... sheikh Assim a explicat haditul si in plus multi invatati de seama din trecut au fost de parere ca fameia insarcinata trebuie sa recupereze sau unii dintre ei sustin ca ar putea sa ofere de mancare (dar aceaasta opinie din urma au clasificat-o a fi slaba)
Deci haditul din Al-Nassaa'i 2274 de la Anas : Allaah has waived half of the prayer for the traveler, and fasting, and for those who are pregnant and breastfeeding
clasificat de sheikh Al-Albane drept sahih al Nasaa'i.
Profetul sallallahu alahi wa sallam a spus ca conditia unei femei insarcinate si a uneia care alapteaza este ca si cea a unui calator.Un calator poate sa nu posteasca dar trebuie sa recuperze postul pierdut si asta se aplica femeilor insarcinate sau celor care alapteaza.Vedeti mai multe in Ahkraam al Quraan de al-Jassaas
wa 3aleikom salam wa rahmtu-llahi
suleiman
07-11-2009, 07:33 PM
As'salamu 3aleikom
Nu stiu ce sa zic frate suleiman..Allah sa ne ajute ... sheikh Assim a explicat haditul si in plus multi invatati de seama din trecut au fost de parere ca fameia insarcinata trebuie sa recupereze sau unii dintre ei sustin ca ar putea sa ofere de mancare (dar aceaasta opinie din urma au clasificat-o a fi slaba)
Deci haditul din Al-Nassaa'i 2274 de la Anas : Allaah has waived half of the prayer for the traveler, and fasting, and for those who are pregnant and breastfeeding
clasificat de sheikh Al-Albane drept sahih al Nasaa'i.
Profetul sallallahu alahi wa sallam a spus ca conditia unei femei insarcinate si a uneia care alapteaza este ca si cea a unui calator.Un calator poate sa nu posteasca dar trebuie sa recuperze postul pierdut si asta se aplica femeilor insarcinate sau celor care alapteaza.Vedeti mai multe in Ahkraam al Quraan de al-Jassaas
wa 3aleikom salam wa rahmtu-llahi
Sora iman , assalamu alaikom .
Iarasi cer dovada :) . Verbul in hadith este unul singur "A scutit" , si atunci cine a impartit ca trebuie sau nu ? Mai ales ca in acelasi hadith este pomenita si rugaciunea .
Sora Iman , cum ai inteles ca Profetul a pus o conditie ? Hadithul nu are nici o conditie , este clar si direct .
iman99
07-11-2009, 11:28 PM
as'salamu 3aleikom
Eu nu inteleg..frate Suleiman,daca eu calatoresc in timpul ramadanului si cred ca este o greutate ptr mine sa tin post..am dreptul sa nu postesc..si asta gasim in versetul din Quran nu?
acum tu ai intrebat-o pe aiscia unde scrie de gravida in acel verset..acelasi lucru te intreb si eu ..unde scrie ca nu trebuie sa recupereze postul??Haditul care l-ai adus tu a fost : Allah a oprit postul ptr calator si femeia insarcinata si cea care alapteaza(DAR NU SCRIE NICIUNDE CA EA SI CALATORUL NU TREBUIE SA RECUPEREZE)
MAI MULT:
In sfantul Quran avem clar despre calator ca el isi recupereaza postul ..si atunci automat si femeia insarcinata din haditul tau isi va recupera postul( sau cealalta opinie sa dea mancare)
...eu zic frate suleiman sa ne explici mai mult despre aceasta opinie si evidentele ei ca sa putem intelege mai bine
jazakaAllah khairan
gabriela guettat
07-12-2009, 06:17 PM
SubhanAllah,mashallah,shi eu sunt de acord sa se explice foarte bine acest lucru atat de important.
UNEORI,ni se pare ca am,intzles sau shtim shi mashallah invatzam in fiecare zi ceva nou in frumoasa noastra religie.
Allah subhanahu sa aiba mila de noi,robi sai umili,ca tare suntem slabutzi in shtiintza islamica,alhamdulillah ca o intrebare aduce o alta shi uite asha cu micutzul tarat de melc aflam ceea ce este numai pentru binele noastru.
Allah Kareem!
suleiman
07-12-2009, 09:26 PM
- O, voi cei care credeti , v-a fost statornicit voua Postul asa cum le-a fost prescris si celor dinaintea voastra - Poate ca veti fi cu frica .
- Pentru putine zile , insa , acela dintre voi care este bolnav sau in calatorie , va posti un numar egal de alte zile . Va trebuie ca aceia care sunt in stare [sa posteasca dar nu o fac] sa dea in compensare hrana pentru un sarman . Acela care de bunavoia va da si mai mult , binele va fi pentru el . Dar sa postiti este si mai bine pentru voi daca pricepeti !.
- Luna Ramadan , in care a fost trimis Quranul drept calauza pentru oameni, dovezi limpezi pentru drumul cel drept si indreptar . Si oricare dintre voi care este prezent in aceasta luna , sa o tina ca Post , iar cel care este bolnav ori in calatorie sa posteasca un numar egal de alte zile . ALLAH va voieste usurarea , nu va voieste impovararea si sa impliniti acest numar si sa-L preamariti pe ALLAH , pentru ca va calauzeste pe calea cea buna . Poate ca veti fi multumitori !
Al-Baqarah , 183-184-185
Inchallah sora Iman o sa incerc sa explic ceea ce vreau sa spun , si sper sa reusesc de aceasta data sa fiu inteles .
Din Hadith avem 3 categorii :
1 - Calatorul : Face jumatate de rugaciune .
2 - Calatorul : Nu tine post .
3 - Gravida si ceea care alapteaza : Nu tin post .
2 - Calatorul care nu tine post in timpul calatoriei : Trebuie sa recupereze postul dupa ce se intoarce din calatoria lui , iar dovada este in Quran , in versetele de mai sus .
1 - Calatorul care face jumatate de rugaciune : Nu are nici o obligatie sa compenseze rugaciunile pe care le-a injumatatit cand era in calatorie .
Ramane de vazut categoria 3 : Femeia gravida si ceea care alapteaza .
Intrebare :
Oare nu intra sub categoria din surat Al-Baqarah versetul 184 : "Va trebuie ca aceia care sunt in stare [sa posteasca dar nu o fac] sa dea in compensare hrana pentru un sarman" ?!
Raspunsuri :
Nu . Pentru ca aceasta bucata din versetul 184 este "MANSUKHAH" in versetul 185 : "Si oricare dintre voi care este prezent in aceasta luna , sa o tina ca Post" . Deci versetul 185 a inlocuit bucata asta din versetul 184 .
Nu . Pentru ca bucata din versetul 184 este inlocuita cu "Dar sa postiti este si mai bine pentru voi daca pricepeti" din acleasi verset .
Da , pentru femeia gravida , in timp ce femeia care alapteaza trebuie sa compenseze zilele si prin a tine alte zile de post si prin a harani un sarman pentru fiecare zi nepostata (MALIK) .
Da (pe jumatate) pentru gravida de ceea care alapteaza , am zis pe jumatate ca dupa AHMAD si Ash-SHAFI'I nu ajunge sa hraneasca un sarman dar trebuie si sa tina un numar egal de zile nepostate .
Da , chiar daca versetul este masuckh , dar ramane valabil pentru ceea care alapteaza si ceea gravida , si amandoua trebuie sa hraneasca un sarman pentru fiecare zi nepostita . (IBN-ABBAS radiya-llahu 'anh)
Ca sa relatat dupa Ibn-Abbas ca a zis (el) la nevasta lui gravida / alapteaza : Tu esti printre cei care nu pot sa tina postul si atunci hranesti dar nu recuperezi postul .
O prima concluzie :
Parerile pana acuma sunt 2 :
Femeile gravide / alapteaza : trebuie sa hraneasca un sarman si sa recupereze postul intrerupt : NU AU NICI O SUSTINERE DIN QURAN SI NICI DIN SUNNAH sa ceara femeilor sa le faca pe amandoua .
Femeile gravide / alapteaza : trebuie sa hraneasca un sarman pentru fiecare zi nepostata dar nu sunt obligate sa recupereze postul : "Va trebuie ca aceia care sunt in stare [sa posteasca dar nu o fac] sa dea in compensare hrana pentru un sarman " (versetul de mai sus) .
INTERPRETAREA 3 (pe care eu o sustin) : FEMEIA GRAVIDA / ALAPTEAZA NU TREBUIE NICI SA RECUPEREZE POSTUL SI NICI SA HRANEASCA UN SARMAN .
- Versetul "Va trebuie ca aceia care sunt in stare [sa posteasca dar nu o fac] sa dea in compensare hrana pentru un sarman " : este mansukh dupa cei mai multi savanti .
- Chiar daca (presupun) ca versetul nu este mansukh , o femeie gravida / alapteaza nu face parte din acest verset pentru ca ea nu este in stare sa tina post din punct de vedere medical in timp ce versetul este clar (SUNT IN STARE DAR NU O FAC) .
- Chiar daca din punct de vedere medical ea poate sa tina post , nu este obligata sa o faca , ci din contra este obligata sa nu tina post conform hadithului pe care l-am postat in alt raspuns .
- Regula in Fiqh : Omul este scutit de un lucru atata vreme cand nu este o davada care il obliga sa-l faca (Ibn Hazm)
- Raspunsul meu pentru sora Iman cand a intrebat "acelasi lucru te intreb si eu ..unde scrie ca nu trebuie sa recupereze postul" : Zic : Nu scrie nicaieri in Quran si nici in Sunnah ca trebuie sa recupereze postul , tot ce au zis savantii este IJTIHAD ) , si atunci de ce sa obligam un lucru fara sa avem sustinere ?!
Din moment ce , ce au zis savantii nostrii reprezinta Ijtihadul lor noi ce facem :
1 - Mergem orbeste dupa Ahmad , Malik , Shafi'i : recuperzi postul si platesti sarmanului . Fara nici o sustinere din Quran sau Sunnah .
2 - Faci ceea ce a zis Ibin Abbas nevestei lui : Platesti si nu recuperezi si te bazezi pe versetul care ne vorbeste despre cei care sunt in stare sa tina post si nu o fac .
3 - Faci cum a zis Ibn Hazm : Omul este scutit de un lucru atata vreme cand nu este o davada (nass) care il obliga sa-l faca , iar atata vreme cat nu este o dovada (nass) care il obliga sa faca un lucru , spunem ca este nevinovat de orice .
SI sora Iman , ai observat (referitor la intrebarea ta) ca cei care au zis ca o femeie gravida / alapteaza trebuie sa recupereze postul nu au nici o dovada ? Si ca Ibn Abbas nu a considerat femeia gravida / alapteaza ca si un bolnav ci ca si unu care poate sa tina post si nu o face , si chiar daca versetul este mansuck ramane valabil pentr : Barbatul batran , femeia batrana , femeia gravida , femeia care alapteaza ?!
-----------------------
Nu stiu de cate ori m-am repetat in acest raspuns dar deja creierul meu se invarte in toate directiile , asa ca va cer scuze . Si daca nici acuma nu m-ati inteles , atunci .................................................. ............. e mai simplu sa va invati araba si intelegti mai usor dupa aia :) .
iman99
07-13-2009, 12:51 AM
As'salamu 3aliekom
Allah sa fie multumit de tine frate..nu te plange ca daca intentia ta e buna..Allah te va rasplati
Ideea e ca nu m-ai convins..sheikh Assim al Hakem mi-a explicat f clar ca postul nu poate ramane nerecuperat....la fel si alti sheici..dar inshaa'Allah am sa merg mai departe sa ma interesez si la stundentii directi ai lui Al -Albane inshaa'ALlah si am sa vin cu o explicatie...
O femeie care a avut o sarcina poate sa spuna..ca nu este o greutate sa ti post..alhamduli-llah..cel putin la primul copil am tinut fara nici o problema..alhamduli-llah..Alah sa ma ajute si acum.
Inca o data Allah sa fie multumit de tine frate suleiman ptr efortul depus..dar MAI VERIFICAM inshaa'Allah
Wa 3aleikom salam wa rahmtu-llahi wa barakatuhu
suleiman
07-13-2009, 02:22 AM
Sora Iman , ce faci tu e doar pentru tine , nu poate sa fie o regula , desi conform hadithului nu ai avea voie sa tii post in timpul sarcinii .
Eu cand sunt intrebat , in mod normal , spun ceea ce au zis savantii nostrii apoi spun eu pe cine sustin si de ce .
Nu trebuie sa te conving si nici sa nu te conving , intentia mea a fost sa explic de ce am ales varianta lui Ibn Hazm .
Daca va intoarceti cativa ani in urma , cand am pornit cu rasarit , raspunsul meu era total diferit , pentru ca atunci nu stiam hadithul . Acuma il stiu si am intrat in detaliu mai mult in hadith .
Eu nu-l cunosc pe sheikh-ul 'Asim , dar iti pot spune eu ce zice Al-Albani :
El spune ceea ce a spus Ibn 'Abbas , adica : Femeia gravida / alapteaza nu tine postul si nici nu-l recupereaza , ci doar hraneste un sarman pentru fiecare zi intrerupta.
Si vreau sa repet o fraza pentru cei care citesc acest subiect :
Nu este nici o dovada din Quran sau Sunnah care indica ca o femeie gravida / alapteaza trebuie sa recupereze postul intrerupt . Toate parerile savantilor reprezinta IJTIHADUL lor . Si omul poate sa ia dupa care vrea el . Insa , dintre toate parerile savantilor ramane Ijtihadul lui Ibn Hazm cel mai corect pentru ca logica fiqhului spune : Daca nu ai o dovada de oprire sau interzicere atunci nu esti vinovat pentru ceea ce faci . De asemenea , nici un musulman nu este obligat sa se ia dupa acesta sau acela , decat dupa cel care are ceea mai clara si limpede dovada din Quran / Sunnah . Iar pana a se gasi o dovada , eu m-a duc dupa ceea ce ne-a invatat profetul salla-llahu 'alaihi wa sallam : Usurati si nu complicati , binevestiti si nu indepartati (AL-Bukhari) .
Pana la urma :
Surorilor gravide sau care alapteaza : Daca vreti sa va luati dupa imamii : Ahmad bin Hanbal , Malik , Shafi'i , atunci trebuie sa hraniti un sarman pentru fiecare zi de post intrerupta si apoi sa tineti un numar egal zilelor intrerupte .
Daca vreti sa va luati dupa Ibn 'Abbas radiya-llahu 'anh si Al-Albani atunci trebuie sa hraniti un sarman pentru fiecare zi de post intrerupta si fara sa recuperati zilele intrerupte .
Daca vreti sa va luati dupa Ibn Hazm : Nu sunteti obligate nici sa hraniti si nici sa recuperati zilele intrerupte .
Voi alegeti :) .