PDA

View Full Version : Vraja Profetului salla-llahu alaihi wa sallam .

suleiman
07-16-2009, 07:25 PM
In numele Lui ALLAH Cel Milostiv Indurator .

Nu se cuvine ca un dreptcredincios si nici ca o dreptcredincioasa, sa mai aleaga , daca ALLAH si Trimisul Sau au hotarat un lucru . Iar acela care se razvrateste impotriva lui ALLAH si a Trimisului Sau se afla in ratacire invederata .

Daca un om nu a auzit in viata lui de un hadith, nu inseamna ca hadithul respectiv nu exista sau nu e corect .
Sahih Al-Bukhari are 7032 de hadithuri, dintre care 23 sunt relatate de persoane, despre care au fost discutii intre savantii musulmani. Din acele 23 de hadithuri, sunt 2 hadithuri care nu fac parte din Sahih-ul lui, astfel au ramas 21 de hadithuri. Acele 21 de hadithuri sunt si ele la randul lor corecte, deci nu sunt ne-adevarate. Imamul a facut in felul urmator : a luat fiecare hadith, (din acele 21) ,le-a studiat , le-a cercetat si a ajuns sa le publice dupa ce le-a gasit relatate, dupa alte persoane, corecte . Cei care au comentat acele hadithuri (savantii adevarati), nu au comentat de fapt hadithurile propriu zise , ci persoanele care au relatat aceste hadithuri . Deci, in concluzie, toate hadithurile din Sahih al-bukhari sunt hadithuri corecte , solide .
Si oricum, hadithul relatat despre vraja Profetului, nu face parte din acele 21 de hadithuri . (Am precizat asta pentru ca sunt convins ca unii o sa sara peste explicatia pe care am dat-o despre cele 21 de hadithuri si nu o sa inteleaga ca de fapt, sunt corecte, dar relatate dupa alte persoane.) .

Hadithul l-a folosit imamul Al-Qurtubi din sahih al-bukhari, in tafsir .
Imamul Ahmad bin Hanbal la randul lui a relatat hadithul, la fel si Ibin Majah .

Hadithul 1:

* Relatat de Al-Bukhari
* Capitolul "At-Tibb" (medicina / tratarea bolilor)
* Sub-Capitol : Vraja
* Nr. 5822

Hadithul 2:

* Relatat de Al-Bukhari
* Sub-Capitol : Daca vraja se scoate .
* Nr. 5824

Hadithul 3:

* Relatat de Al-Bukhari
* Sub-Capitol : Vraja .
* Nr. 5825

Cele trei hadithuri, seamana intre ele, cu foarte mici diferente, eu o sa-l traduc pe primul .

Ne-a relatat Ibrahim bin Musa , ne-a spus 'Isa bin Yunus , dupa Hisham, dupa tatal lui, dupa 'Aisha (ALLAH sa fie multumit de ea si sa-i blesteme pe cei care o urasc), ca ea a spus : L-a vrajit pe profetul , salla-llahu 'alaihi wa sallam ,un barbat din tribul Bani-Zuraiq, i se spunea Labid bin Al-A'sam , astfel profetul salla-llahu 'alaihi wa sallam, credea ca a facut un lucru, dar de fapt nu-l facuse . Pana cand intr-o zi sau intr-o noapte, era la mine, dar a facut du'a si a facut du'a, (adica a facut du'a intr-una), apoi a zis "O 'Aisha , ai simtit ca ALLAH mi-a dezvaluit ceea ce i-am cerut sa-mi dezvaluie , mi-au venit doi barbati si a stat unul la capul meu si celalalt la picioarele mele , si a zis unul dintre ei tovarasului sau :
- care e durerea acestui barbat? ,
- celalat a raspuns: e vrajit ;
- a zis : cine l-a vrajit ?
- a zis : Labid bin Al-A'sam .
- a zis : cu ce ?
- a zis : cu un pieptene si niste fire de par (mushatah : firele care se agata de pieptene ) si cu scoarta uscata a unui palmier .
- a zis : si unde e (vraja) ?
- a zis : in fantana duroan / durwan .”
Atunci , profetul, salla-llahu 'alaihi wa sallam, s-a dus la fantana, impreuna cu niste prieteni ai lui, apoi s-a intors si a zis :" O 'Aisha , ca si cum (E NUQA'AH de HENNA), are culoarea de apa in care s-a inmuiat henna, (adica fantana) , sau ca si cum capetele palmierilor (de langa fantana) sunt capete de diavoli .”

Am zis (Aisha a zis), “O, profet al lui ALLAH : Atunci sa nu o scot (vraja) ?” , A spus : "M-a vindecat ALLAH , si am urat sa las oamenilor un semn de rau " . Apoi profetul a cerut sa fie ingropata (fantana).

In hadithul 3 , 'Aisha a zis: "credea ca se atingea de sotiile lui, dar nu le atingea" .

Pe baza hadith-urilor, in special a ceea ce 'Aisha, radiyallahu 'anha, a zis legat de vraja profetului, salla-llahu 'alaihi wa sallam, intelegem ca vraja respectiva a fost sub forma unei boli si nu o vraja care atinge capacitatea mintala a omului .

Intrebare :
Cum e posibil ca Profetul salla-llahu 'alihi wa sallam, sa fie vrajit, atata timp ce ALLAH in Quran a zis despre necredinciosi, ca il acuza pe Profet ca e vrajit ?

Noi stim prea bine cum asculta ei , atunci cand te asculta pe tine si susotesc [intre ei] si zic cei neleguiti : "Voi nu urmati decat un barbat vrajit!"

Al-Isra' : 47

Si zic ei :"Ce este acest Trimis, care mananca bucate si merge prin targuri . De ce nu este trimis la el un inger sa fie impreuna cu el ca prevenitor .
Sau sa i se arunce lui o comoara sau sa aiba el o gradina din care sa manance !" Si cei neleguiti zic : "Voi nu urmati decat un barbat fermecat!"

Al-Furqan : 7-8

Raspuns :
Cuvantul vrajit, in araba, are 4 sensuri :
A- Vrajit , adica nu mai stie ce zice .
B - Pacalit (MUJAHID).
C - Are vraja, adica are plamani (LIMBA ARABA , indica faptul ca este om )
D - Vraja, in sens de alimentatie (legat de sensul C), adica este un om care are nevoie de mancare ca si restul oamenilor.

Daca comentam primul sens (A), care indica ca "numai stie ce zice", atunci trebuie sa facem legatura, tot prin Quran , cand necredinciosii au zis :

Zicand : "Sa-i parasim noi pe zeii nostri pentru un poet nebun" ?

As-Saffat , 36

Tot astfel nu a venit la cei de dinainte de ei nici un trimis fara ca ei sa nu zica "Este un vrajitor sau un nebun"
Ath-Thariyat 52:

Astfel, numai un necredincios spune despre Profetul Lui ALLAH, ca e nebun , varjit , nu stie ce zice. In timp ce Hadithul din sahih Al-Bukhari, nu are legatura cu sensul de "nu stie ce zice"; caci vraja conform hadithului, nu era asupra capacitatii mintale, si nici fizice, ci era legata de viata lui privata, cu nevestele lui .

Intrebare : Atunci de ce 'Aisha care a relatat hadithurile , a spus in primul ca "credea ca a facut un lucru, dar de fapt nu-l facuse" iar in celalalt "credea ca se atingea de sotiile lui, dar nu le atingea" ?

Raspuns : Din moment ce 'Aisha care a relatat primul hadith, este tot 'Aisha care l-a relatat pe al-doilea hadith, atunci cand avem doua hadithuri relatate de aceeasi persoana, cu mici diferente, intelegem ca unul il explica pe celalalt: ca si cum 'Aisha a vrut sa precizeze ca Profetul nu stia ce facea DOAR in viata lui privata, cu nevestele lui. Si astfel explica, ce fel de vraja a avut profetul salla-llahu 'alaihi wa sallam .

Al-Qadi 'Ayyad a spus : Este posibil ca 'Aisha a vrut sa zica ca : Profetului salla-llahu 'alaihi wa sallam , i se parea ca are posibilitatea sa se apropie de nevasta sa, dar atunci cand trebuia sa o faca, simtea o slabiciune (s).

Nu se cuvine sa refuzam un Hadith sustinut de toti oamenii de SUNNAH si de savantii ei. Iar daca cineva sustine ca Profetul nu poate fi vrajit, i se spune ca nimeni nu a zis ca vraja pe care a avut-o, a fost o vraja in sensul cunoscut oamenilor, ci in sensul unei imbolnaviri , iar nici un profet nu este ferit de ceea ce patesc oamenii, si cel care se intoarce la Sirah, afla ca Profetul salla-llahu 'alaihi wa sallam s-a imbolnavit , s-a ranit , a fost batut .

Intrebare : Ce rost are discutia legata de acest hadith in da'wa (chemare la islam) ?

Raspuns : Eu nu as fi deschis acest subiect nici o data, dar am vazut ca unele surori s-au atins de el fara sa dea explicatii si atunci m-am vazut nevoit sa deschid un subiect legat de hadithul respectiv . Si oricum acest hadith il intareste pe profetul salla-llahu 'alaihi wa sallam, in sensul ca profetii sunt cei mai incercati de catre ALLAH , si trebuie sa aratam oamenilor ca profetii sunt alesii Lui ALLAH si sunt cei mai buni din tot ce a creat Inaltimea Sa; si ca noi musulmanii, nu il slujim pe Profet ,asa cum au facut iudeii si crestinii, la 'Azar si Isus, si nici nu-i ridicam asupra adevarului, ca nu-i convine lui ala sau ala .

------------------
Concluzie :

Profetul salla-llahu 'alaihi wa sallam a fost vrajit sub forma unei boli legate de viata lui privata cu nevestele lui, vraja nu a afectat capacitatea lui mintala, asa cum hadithul insusi indica: "O 'Aisha , ai simtit ca ALLAH mi-a dezvaluit ceea ce i-am cerut sa-mi dezvaluie" ; deci legatura intre Profet si Cel care l-a trimis, reprezentata prin Duhul Sfant (Ingerul Gavril), nu a fost atinsa de nici o forma de slabiciune sau incapacitate mintala .
Cel care crede ca vraja a afectat capacitatea lui mintala , este un necredincios asa cum indica versetele din Quran .
Cei care refuza hadithul, sunt pe un drum gresit si nesustinut .

Tafsir Al-Qurtubi .
Al-Mu'jam Al-Mufahras li Alfathi-l Quran .
Sahih Al-Bukharii
Site-ul : Oamenii Hadithului www.ahlalhdeeth.com (http://www.ahlalhdeeth.com)

iman99
07-16-2009, 11:09 PM
As'salamu 3aleikom

JazakaAllah khairan frate Suleiman,Allah sa te binecuvanteze

wa 3aleikom salam wa rahmatu-llahi wa barakatuhu

gabriela guettat
07-17-2009, 12:33 PM
:salam:

Mashallah,jazakallah al khair!
Explicatziile sunt intotdeuna necesare,alhamdulillah.