PDA

View Full Version : Conditiile continuitatii credintei

Aliye Alexia
02-07-2011, 09:35 PM
Pe pamant omul, in primul rand, are nevoie de credinta. Fiecare om este raspunzator sa fie credincios si sa-si duca credinta pana-n Ziua de Apoi. De aceea, toti credinciosii trebuie sa acorde atentie conditiilor de mai jos:
1. Sa crezi in imperceptibil (gayb). Gayb inseamna notiuni pe care nu le poti percepe cu cele cinci simturi: Alah, Ingerii, Raiul, Iadul si Duhurile;
2. Sa crezi ca ceea ce este permis, este permis. Adica sa nu spui lucrurilor permise ca nu sunt nepermise;
3.Sa crezi ca ceea ce nu este permis, este permis. Adica sa nu spui lucrurilor nepermise ca sunt permise. De ex. Sa nu spui ca sunt permise bauturile precum berea sau alte bauturi alcoolice sau sa spui ca este permisa dobanda si alte lucruri nepermise;
4. Totdeauna sa ai teama fata de Allah;
5. Sa arati respect pentru ceea ce Islamul considera ca este sfant si sa te feresti de a le trata cu usurinta;
6. Sa nu-ti pierzi speranta in mila lui Allah;
7. Pe necredincios sa-l stii de necredincios, iar pe credincios sa-l stii de credincios. De ex. Daca cineva denumeste musuman pe cineva care dinadins arata dusmanie fata de credinta islamica, acel cineva se autoexclude din islam.Pe de alta parte, cine denumeste necredincios pe cineva care slujeste credinta si se straduieste sa propovaduiasca credinta, fiind adeptul credintei, acel cineva se autoexclude;
8. Nu trebuie sa-L localizezi pe Allah. De ex. Daca cineva spune ca Allah se afla in ceruri, acea persoana se autoexclude;
9. Sa crezi in Coran fara clipire. De ex. Daca cineva afirma ca in Coran exista lipsuri sau adaosuri sau ca Gebrail (Gabriel) a gresit, acel cineva se autoexclude.

Sursa : Ilmihal, ghid de rugaciuni cu fotografii, editura FAZILET NESRIYAT ve TIC. A. S.

Daca am gresit cu ceva, astept comentariile.

gabriela guettat
02-07-2011, 10:12 PM
:salam:

Cand ai timp poate imi aratzi shi mie carte ,draga mea,cu mici,completari ,de exemplu,cand vorbim de Creator,Allah sa completam cu Preainaltul,subhana wa ta ala.
Gabirl(Jebril )alihi sallam
Vei continua sa traduci?

munir
02-08-2011, 12:35 PM
As salam alaykum surioara Aliye .Eu asteptam si citeva comentarii personale pe marginea acestui material.Dar nu-i bai .Pentru toate exista un inceput.Oricum ai grije mare si tine cont de cele ce ti-a spus sora Gabriela.Ele sunt foarte importante pentru integrarea intr-un comportament corect din punct de vedere islamic si prin folosirea unui limbaj adecvat.

Aliye Alexia
02-08-2011, 02:59 PM
As Salam Aleykum, cartea este adusa de imamul de la geamia unde m-am convertit, de la Fundatia Taiba. Nu stiu daca este in forma de pdf, este un mic ghid de rugaciuni pentru copii. Arata cu poze, cum sa faci ablutiunea si pozitiile de rugaciune. Mie imi este de folos ca este tradusa si in romana. Insha Allah, poate mai fac rost de una si va trimit prin posta... ca alta posibilitate nu am. Si o sa tin cont de faptul ca trebuie sa mai dezvolt si eu putin, dar mi-e inca teama sa nu gresesc cu concluziile mele. Poate cand voi mai "creste", cand nu va mai fi nevoie sa mai invat asa mult, ca nu imi ajunge toata ziua pentru invatat. Takablallah Minkum Saliha Il Amei ca aveti rabdare cu mine!

gabriela guettat
02-08-2011, 04:12 PM
:salam:

Mashallah,draga mea eshti dulce rau cu ceea ce ai scris la urma,
``Takablallah Minkum Saliha Il Amei ``,se spune dupa ce faci rugaciune,da mashallah fie ca Bunul Allah Preainaltul sa fie multzumit de tine,draga mea.

Fatzi curaj shi scrie ca nu e nici o problmea,daca e ceva o sa-tzi aratam unde trebuie sa modifici,dar pentru inceput sa nu floseshti prscurtarzile shi Allah subhana sa tzi ushureze continuarea.
Ashteptam sa citim,cat referitor la carte ,ma gandeam efectiv nu sa mi o trimitzi,sa mi aratzi ,daca e pe net ,undeva.Oricum jazakllah al khair,pentru gestul tau.
Deci,mai departe shi incerca sa scrii ceea ce tu ai intzles.

Aliye Alexia
02-08-2011, 08:20 PM
As Salamu Aleykum, am numerele de telefon ale editurii, cred ca e din Turcia, nu stiu exact care este nr de telefon si care este faxul.
Acestea sunt:
(0090 212) 514. 06.37
(0090 216) 481 02. 35
Mama Gabriela, vad ca mi-ati dat o tema de facut... o sa incerc sa o fac in masura timpului disponibil, eu nu sunt prea buna la facut referate, dar incerc... macar imi expun parerea... Insha Allah sa pot reusi sa iasa ceva frumos.

Aliye Alexia
02-08-2011, 11:45 PM
Referat
De la inceputul Facerii Lumii, de la Profetul Adam salla Allah alihi wa sallam si pana in zilele de astazi, omul a avut nevoie de credinta in ceva supranatural, capabil de a-l ajuta si proteja nu numai la nevoie, ci oricand. Ca au existat si mai exista si in zilele de astazi oameni fara credinta, este adevarat, dar aceia sunt ateii, care incalca porunca data de Allah subhana wa ta'ala, de a-L venera numai pe El, de a nu-I face asociati, si, mai ales, cel mai grav pacat, de a se crede dumnezei. (stiinta a avansat atat de mult, incat s-a ajuns la clonare, facerea de fiinte, lucru care ii este permis numai Lui Allah subhana wa ta'ala, care doar zice: "Fii", si este). Deci, Allah, subhana wa ta'ala, poate face fiinte numai prin cuvant, fara a avea nevoie de altceva.
Profetul Adam, cand s-a vazut obligat sa-si traiasca viata pe Pamant, a simtit nevoia sa creada in Allah subhana wa ta'ala , muncind din greu pentru traiul familiei sale. El a fost primul dintre profeti. Omenirea s-a inmultit si a inceput sa se indeparteze de credinta, aparand politeismul (credinta in mai multi zei, sau facerea de asociati Lui Allah subhana wa ta'ala, de exemplu vitelul de aur), pe vremea Profetului Noe salla Allah alihi wa sallam. Odata cu venirea potopului, omenirea a revenit la credinta.
Allah subhana wa ta'ala, trimis in total douazeci si cinci de profeti, ultimul dintre ei fiind Profetul Muhammad salla Allah alihi sallam, caruia i s-a revelat si Cartea Sfanta, Coranul, fiind ultima carte trimisa spre avertizarea noastra si pentru a reveni la credinta musulmana.
Omul, fiind o fiinta slaba, are nevoie de credinta pentru a supravietui si a trece peste nevoile vietii mai usor, caci Allah Preainaltul subhana wa ta'ala , ii usureaza sarcina daca isi face rugaciunile zilnice si face fapte de milostenie, dupa cum are averea, plus celelalte indatoriri obligatorii.
Conditiile continuitatii credintei, constau in a crede in ceea ce nu vedem si nu auzim in lumea aceasta, adica in Allah subhana wa ta'ala, in ingerii Sai, in Rai , in Iad si in Ziua de Apoi.
Totodata, asa cum ne-a invatat Profetul Muhammad salla Allah alihi wa sallam, trebuie sa credem ca ceea ce este permis , este permis, si ceea ce nu este permis, nu este permis. De exemplu , nu ne este permis sa consumam carne de porc, sa bem bauturi alcoolice, sau ca un barbat sa se uite in ochii unei femei straine sau cunoscute, insistent, sa-i faca si complimente, menite sa o faca sa roseasca, daca nu-i este sotie, sau Mahrib , sau sa dea mana cu ea. Nici femeia nu are voie sa cocheteze cu el, sa umble prin casa fara hijab si imbracaminte adecvata, cand are musafiri, mai ales barbati straini de casa, de exemplu, prietenii sotului.
Nu trebuie ca pe aproapele nostru sa-l invatam gresit cu ceea ce este permis sau interzis, ci trebuie intai sa ne informam ca sa-i spunem ce e corect.
In privinta bauturilor alcoolice, in Sfantul Coran, se spune musulmanilor sa nu bea vin, dar noi stim ca vinul se produce prin fermentatie, la fel ca si berea , sampania si alte bauturi alcolice. De aici deducem ca toate sunt bauturi alcoolice iterzise. Mai bine bem un ceai natural, care ne face bine organismului, si nu ne imbata, ca apoi sa facem rele (sa iti bati familia, sa faci scandal, etc.).
A da bani cu dobanda inseamna "camatarie" si este total interzis in Sfantul Coran. Unde este milostenia? Unde este dorinta de a-ti ajuta semenul care este in nevoie si nu are cine sa-l imprumute? Ii iei si ultimul ban din casa? Nu! Ii dai cat ai nevoie, eventual faci un contract de imprumut scris (asa scrie in Sfantul Coran), dar fara dobanda, ca el sa iti poata da banii mai repede si mai usor. La fel si cu jocurile de noroc, jocurile de tip "Bingo", Loto, sunt bani pierduti, pe care mai bine ii cheltuiai cu un sarman sau cu un orfan, faceai zakat cu ei, Si Allah subhana wa ta'ala iti inmultea binele facut.
Ca sa fii un bun musulman, trebuie sa te temi de Allah subhana wa ta'ala intotdeauna, nu numai cand esti in nevoie sa ii ceri ajutorul, ci totdeauna, caci El este Creatorul, Preamilostivul. El se va indura de tine, vazandu-te cat te straduiesti sa-I fi pe plac, rugandu-te si facand numai fapte bune. Teama de El, de pedeapsa Lui trebuie sa fie in inima ta si sa te indemne sa staruiesti sa fii un bun musulman.
Intotdeauna sa respecti ceea ce scrie in Sfantul Coran si ceea ce este in traditia Profetului Muhammad salla Allah alihi wa sallam si sa nu zici, precum fatarnicii: lasa ca Allah subhana wa ta'ala nu a fost atent, sau nu a vazut, dar daca mai fac o rugaciune in plus, o sa ma ierte. Asta inseamna sa tratam cu usurinta ceea ce este sfant.
Cand esti la ananghie, ai vreo problema sau esti la limita cu banii, sau ai fost inselat, etc, sa nu-ti pierzi speranta in ajutorul divin venit din partea Lui Allah subhana wa ta'ala, caci El este grabnic in ajutor si iti va auzi ruga ta, avand mila de tine, stiindu-te in necaz si neputincios.
Eh, acum sa vorbim si despre ce este foarte important pentru noi, si anume, autoexcluderea din Islam. Una din conditiile continuitatii credintei este sa nu amestecam lucrurile, adica ni se cere ca pe un necredincios sa-l tinem de necredincios, iar pe credincios drept credincios. Daca observam ca un necredincios se vrea a fi luat drept credincios, noi nu trebuie sa il credem, caci ne vom autoexclude din Islam, nepastrand traditia. In momentul, cand cuprinsi de furie, de ura, de banuieli nefondate sau de invidie, ii spunem unui credincios ca este necredincios, atunci ne autoexcludem din Islam. Noi nu avem dreptul de a-i judeca pe altii, precum nici noua nu ne place sa fim judecati pe nedrept.
Niciodata nu trebuie sa-L cercetezi pe Allah subhana wa ta'ala, sa crezi ca e in cer, El este pretutindeni, este Atoatevazator si Atoatestiutor, poate fi in orice loc, altfel te autoexcluzi din Islam.
Allah subhana wa ta'ala a pogorat prin ingerul Gebrail alihi dallam Sfantul Coran noaptea si tu trebuie sa crezi in el , fara sa-i adaugi sau sa-i scoti din el ceva, caci altfel te autoexcluzi din Islam. Totodata trebuie sa crezi ca Sfantul Coran i s-a revelat Profetului Muhammad salla Allah alihi wa sallam, acesta fiind analfabet pana atunci.
Sunt mai multe de dezvoltat, dar stiinta mea se opreste aici, mai am multe de invatat, dar important este faptul ca am invatat sa nu ma cred Dumnezeu, ci roaba Lui, si numai pe El trebuie sa-L ador si sa-L slujesc cu iubire neconditionata si cu statornicie. Ameen.