Intrebare_Fardh_si_Sunnah_in_Wudu
Assalamu Alaykum wa Rahmatullahi wa Barakatuhu!
Quote:
Originally Posted by
suleiman
Spalarea gurii este un FARD in wudu , indiferent daca e ramadan sau nu ramadan , asa ca trebuie facuta dar normal fara exagerare .
Nu am inteles ceva...
Eu credeam ca este fard in Wudu ceea ce este precizat conform versetului din Qur'an:
Quote:
íóÇ ÃóíøõåóÇ ÇáøóÐöíäó ÂãóäõæÇú ÅöÐóÇ ÞõãúÊõãú Åöáóì ÇáÕøóáÇÉö ÝÇÛúÓöáõæÇú æõÌõæåóßõãú æóÃóíúÏöíóßõãú Åöáóì ÇáúãóÑóÇÝöÞö æóÇãúÓóÍõæÇú ÈöÑõÄõæÓößõãú æóÃóÑúÌõáóßõãú Åöáóì ÇáúßóÚúÈóíäö æóÅöä ßõäÊõãú ÌõäõÈðÇ ÝóÇØøóåøóÑõæÇú æóÅöä ßõäÊõã ãøóÑúÖóì Ãóæú Úóáóì ÓóÝóÑò Ãóæú ÌóÇÁ ÃóÍóÏñ ãøóäßõã ãøöäó ÇáúÛóÇÆöØö Ãóæú áÇóãóÓúÊõãõ ÇáäøöÓóÇÁ Ýóáóãú ÊóÌöÏõæÇú ãóÇÁ ÝóÊóíóãøóãõæÇú ÕóÚöíÏðÇ ØóíøöÈðÇ ÝóÇãúÓóÍõæÇú ÈöæõÌõæåößõãú æóÃóíúÏöíßõã ãøöäúåõ ãóÇ íõÑöíÏõ Çááøåõ áöíóÌúÚóáó Úóáóíúßõã ãøöäú ÍóÑóÌò æóáóÜßöä íõÑöíÏõ áöíõØóåøóÑóßõãú æóáöíõÊöãøó äöÚúãóÊóåõ
Úóáóíúßõãú áóÚóáøóßõãú ÊóÔúßõÑõæäó
"O, voi, cei care credeti! Aunci cand va gatiti pentru Rugaciune [As-Salat] spalati-va fetele voastre si mainile voastre, pana la coate, treceti-va mainile voastre ude peste capetele voastre si [spalati-va] picioarele voastre pana la glezene! Daca sunteti spurcati (junub), atunci curatati-va [printr-o imbaiere]! Daca sunteti bolnavi, sau in calatorie, sau unul dintre voi vine de la locul unde si-a facut nevoile sau ati atins muierile si nu gasiti apa, atunci luati voi tarana marunta si curata si stergeti-va fetele si mainile voastre cu ea! Allah nu voieste sa va faca voua greutati, ci doreste sa va curateasca si sa va desavarseasca binefacerea Sa. Poate ca voi veti fi multumitori!"
(Surat Al-Ma'ida (5):6)
Eu asa credeam: fard ceea ce este conform versetului: adica spalarea in urmatoarea ordine _ adica fata, mainile pana la coate, trecerea mainilor ude peste cap si spalarea picioarelor pana la glezne, o data..
Iar restul, consideram ca e Sunnah... (adica spalarea gurii, nasului etc... si de cate 3 ori.. etc)...
E gresit asa?
Si spalarea gurii este tot Fardh?
~~
Cum se defineste ceva Fardh?... Eu am inteles ca Fardh este ceea ce se precizeaza in Qur'an.. iar Sunnah este conform cu Ahadith... (ceea ce a spus, facut Profetul (salla Allahu alayhi wa salam!)...)
Intreb pentru ca s-a intamplat (de foarte putine ori, dar s-a intamplat) sa fiu pusa in situatia de a face Wudu (mai mult pe ascuns... ) asa ca am facut doar ceea ce am crezut ca e fardh...
iar asta ma pune pe ganduri acum...
Ma'a Alssalama,
d.
~~~