Bismillah ir-Rahman ir-Raheem
mai jos_traducerea sensului catorva ahadeeth.. in 4 parti...
partea 1...
~~~
Cuvintele Intelepciunii _ prima parte
1. Teme-te de Allah oriunde te-ai afla si unei fapte rele urmeaza-i cu o fapta buna, caci o va sterge si poarta-te bine cu oamenii.
(relatat de at-Tabari, conform cu Abu Dharr)
~~~
2. Teme-te de Allah si poarta-te cu copiii tai in mod egal.
(relatat de an-Nuan)
~~~
3. Fereste-te de invocarea celui oropsit, caci nu exista nici o opreliste intre el si Allah.
(relatat de at-Tirmithi)
~~~
4. Feriti-va de oprimare, caci se va transforma in intuneric in Ziua Invierii. Si Feriti-va de avaritie caci i-a distrus pe cei de dinaintea voastra, ducandu-i si la varsare de sange si Fiti cu bagare de seama in a va purta corect in ceea ce priveste faptele interzise.
(relatat de Imam Ahmad, conform cu Abu Huraira)
~~~
5. Sa vorbesti despre binecuvantarea lui Allah este o expresie a gratitudinii, iar sa nu faci astfel e un act al necredintei. Cel ce nu este multumitor pentru putinele binecuvantari nu va fi multumitor pentru cele multe. Si cel ce nu le este recunoscator omanilor nu-I va fi recunoscator lui Allah. Unitatea este o binecuvantare, iar impartirea este o pedeapsa.
(relatat de al-Bayhaqi)
~~~
6. Un ipocrit are trei semne distinctive: cand vorbeste - minte, cand promite - isi incalca promisiunea si cand i se incredinteaza ceva - tradeaza increderea.
(relatat de cei doi seici, in conformitate cu Abu Huraira)
~~~
7. Evita cele sapte pacate nimicitoare. Acestea sunt facerea de parteneri in adorarea lui Allah, practicarea vrajitoriei, uciderea fara motiv a unei fapturi a carei viata a fost declarata sacra de catre Allah, camata, insusirea proprietatii orfanului, fuga de pe campul de lupta in momentul luptei si calomnierea femeilor credincioase caste si inocente.
(relatat de cei doi sheici)
~~~
8. Lui Allah ii sunt placute faptele constante, oricat de mici.
(relatat de cei doi seici, in conformitate cu 'Aa'isha)
~~~
9. Doreste-le celorlati ceea ce-ti doresti tie insuti (insati).
(relatat de al-Bukhari)
~~~
10. Allah Preainaltul iubeste un rob al Sau, care este indulgent cand vinde, indulgent cand cumpara, indulgent cand isi plateste datoriile si indulgent cand isi cere plata unei datorii ce i se cuvine.
(relatat de al-Bayhaqi, in conformitate cu Abu Huraira)
~~~
11. Oricand te duci la culcare, fa ablutiunea ca pentru rugaciune, apoi intinde-te pe partea dreapta si spune: "O, Allah! Mi-am lasat soarta Tie, mi-am incredintat toate treburile Tie si m-am bizuit pe Tine. Nu exista refugiu sau adapost de Tine decat cu Tine. O, Allah! Cred in Cartea Ta, pe care ai revelat-o, in Profetul Tau pe care l-ai trimis."
(relatat de al-Bukhari si Muslim)
~~~
12. Cand cineva indura o nenorocire sa spuna: "Ai lui Allah suntem si la El este intoarcerea noastra (Inna lillahi wa inna ilayhi rageoon). O, Allah, caut rasplata de la tine pentru chinul meu, deci compenseaza-ma pentru acesta si daruieste-mi ceva mai bun in locul sau."
(relatat de Ibn Majah, dupa Umm Salama)
~~~
13. Cand oricare dintre voi incepe sa manance, sa pomeneasca numele lui Allah Preainaltul (bismillah ir-rahman ir-raheem). Daca uita sa faca astfel la inceputul mesei, atunci cand isi aminteste sa spuna: "In numele lui Allah la inceputul (sau) si la sfarsitul (sau)" (bismillah awwalahu wa akhirahu).
~~~
14. Cand oricare dintre voi conduce oamenii in rugaciune, trebuie s-o scurteze, caci ---------------re ei sunt cei tineri, cei varstnici, cei slabiti, cei bolnavi si cei preocupati de treburile lor. Insa atunci cand se roaga singur, isi poate prelungi rugaciunea cat de mult doreste.
(relatat de at-Tirmithi, dupa Abu Huraira)
~~~
15. Cand o femeie da de pomana din casa sotului sau, chibzuit si fara risipa, primeste rasplata a ceea ce a cheltuit, iar sotul ei isi primeste rasplata pentru ca l-a agonisit, iar [magazionerul_nu sunt sigura de cuvant] va avea o rasplata asemanatoare. Rasplata unuia nu le micsoreaza pe ale celorlalti.
(relatat de cei doi sheici)
~~~
16. Cand unul dintre voi intra in moschee, sa se roage doua rakat inainte de a se aseza.
(relatat de grup)
~~~
17. Cand unul dintre voi e invitat la un festin de nunta, sa accepte invitatia.
(relatat de al-Bukhari si de Muslim)
~~~
18. Cand unul dintre voi vede un vis placut, atunci este de la Allah si trebuie sa-i multumeasca lui Allah pentru acesta si sa-l impartaseasca celorlati. Insa cand vede altceva (un vis dezagreabil), ce ii este neplacut, atunci acesta e de la Shyatan si trebuie sa caute adapost la Allah de la raul sau si sa nu-l mentioneze nimanui, caci atunci [in cazul in care-l mentioneaza] ii va face rau.
(relatat de al-Bukhari, dupa Abu Said)
~~~
19. Cand unul dintre voi vede un vis rau, sa scuipe de trei ori in partea stanga, dupa care sa caute adapost la Allah de Shaytan de trei ori. Apoi, sa se intoarca pe alta parte decat cea pe care statea.
(relatat de Muslim, dupa Jaber)
~~~
20. Femeia care isi face cele cinci rugaciuni zilnice, care isi tine postul in luna Ramadhan, care isi pazeste castitatea si care-si asculta sotul, va intra in Paradis.
(relatat de al-Bazza, dupa Anas)
~~~
21. Cand increderea este tradata, asteapta Ora Judecatii. Interpelatorul [cel ce adresa intrebari] a intrebat: "O, Trimis al lui Allah, cum este increderea tradata? El a spus: "Cand autoritatea le vai fi incredintata celor nedemni de ea, astepta atunci Ceasul."
(relatat de al-Bukhari)
~~~
22. Cand unul dintre voi loveste pe cineva, sa evite fata.
(relatat de al-Bukhari)
~~~
23. Cand unul dintre voi stranuta, sa spuna: "Alhamdullillah Rabbi-il-Aalameen (Lauda lui Allah, Stapanul lumilor). Si oricare frate musulman sau companion este cu el in acel moment sa-i raspunda: "Yarhamuka-Allah (Allah sa se indure de tine)". Cand ultimul spune "Yarhamuka-Allah" primul sa-i raspunda zicand: "Yahdeekum-Allah wa yuslihu balakum (Allah sa te calauzeasca si sa-ti imbunatateasca statutul)".
(relatat de Abu Daoud si an-Nassai)
~~~
24. Cand fiul lui Adam recita Sura Sajda (prosternarii) si apoi sa prosterneaza, Shaytan se da in laturi plangand si spunand: "Vai lui (i.e. shaytan), fiului lui Adam i s-a poruncit sa se prosterneze si a facut astfel si drept urmare va intra in Paradis. Si mie mi s-a poruncit, n-am ascultat si voi intra in Foc(ul Iadului)."
(relatat de Muslim, dupa Abu Huraira)
~~~
25. Cand rugaciune a inceput, nu te repezi spre ea, ci vino mergand cu calm. Alatura-te rugaciunii in stadiul la care ai ajuns si completeaza mai apoi ceea ce-ai pierdut.
(relatat de al-Bukhari si Muslim)
~~~
26. Cand copilul unui slujitor al lui Allah moare, Allah Preainaltul isi intreaba ingerii: "Ati luat sufletul copilului robului meu?" "Da", ii raspund. Allah va spune: "Ce a zis robul meu?" Ingerii raspund: "Te-a slavit si a zis: 'Lui Allah ii apartinem si la El este intoarcerea noastra.'" La aceasta, Allah va spune: "Construiti o casa pentru robul Meu in Paradis si numiti-o casa Slavirii (lui Allah)."
(relatat de at-Tirmithi, dupa Abu Musa)
~~~
27. Cand cineva moare, toate faptele sale inceteaza, exceptandu-le pe acestea trei: caritatea perpetua, o invatatura cu folos si un copil care-l invoca pe Allah pentru el [pentru parintele lui].
(relatat de Muslim)
~~~
28. Cand vreunul dintre voi vede pe cineva care-i este mai presus in bogatie si frumusete, sa priveasca atunci la altcineva care-i este mai prejos.
(relatat de cei doi sheici, dupa Abu Huraira)
~~~
29. Cand vreunul dintre voi intentioneaza sa faca ceva, sa ofere o rugaciune de doua Rakat (Nafl), alta decat rugaciunile obligatorii si dupa ce o termina, sa spuna: "O, Allah! Caut din stiinta Ta fara sfarsit si cer din puterea Ta fara margini si-Ti cer sa ma [binecuvantezi] cu mila Ta mareata, caci Tu poti, pe cand eu nu pot si Tu stii, pe cand eu nu stiu. Si Tu esti Cunoscatorul celor nevazute. O, Allah! Daca stii ca acest lucru imi este bun in ceea ce priveste religia mea, subzistenta mea si viata mea viitoare (de Apoi), atunci indeplineste-mi-l si usureaza-mi-l si apoi pogoara-Ti binecuvantarile Tale asupra mea in acel lucru. Insa, daca stii ca acest lucru nu-mi este bun in ceea ce priveste religia mea, subzistenta mea si viata mea viitoare, atunci indeparteaza-l de mine. Si tine-ma departe de el si destineaza-mi ceea ce-mi este bun, orice ar fi (acel lucru) si fa-ma multumit de aceasta." A spus: "Si apoi sa-si mentioneze nevoia sau ingrijorarea." (al-Istikhara)
(relatat de al-Bukhari)
~~~
30. Vorbiti de faptele bune ale mortilor vostri si abtineti-va de la pomenirea faptelor lor rele.
(relatat de at-Tirmithi, dupa Ibn Omar)
~~~