Originally Posted by batool391
Moderaţia în credinţă
Un om a spus,, Vreau să-mi petrec toate nopţile în rugăciune şi niciodată în viaţa mea să nu dorm, pentru că rugăciunea este una dintre cele bune acte de adorare, deci vreau să-mi petrec întreaga noapte în rugăciune.” În timpul profetului (pacea şi binecuvântarea fie asupra lui) un grup de oameni s-au întâlnit şi unul dintre ei a spus ,, Mă voi ruga toată noaptea şi nu voi dormi niciodată” Un altul a spus ,, voi posti continuu”. Cel de-al treilea a spus ,, nu mă voi căsători niciodată” Conversaţia lor a ajuns la urechile profetului (pacea şi binecuvântarea fie asupra lui) şi el a spus ,, De ce oamenii au spus asta şi asta? Eu postesc dar întrerup postul, eu dorm şi mă căsătoresc cu femei. Oricine nu urmează Sunna mea nu este dintre ai noştri.”
Aceşti oameni au exagerat în religie, iar mesagerul lui Allah a rejectat astfel de excese.
Neglijentul spune: ,, nu trebuie să fac nici o acţiune voluntară( nafil), deci nu voi face. E necesar să fac doar ceea ce e fard. El poate chiar să nu îndeplinească în actele de adorare nici măcar ceea ce e fard (obligatoriu).
O persoană moderată este una care urmează calea profetului(pacea şi binecuvântarea fie asupra lui) şi a califilor bine ghidaţi.
Un alt exemplu: trei oameni au văzut un bărbat imoral. Unul dintre ei a spus:
,, Nu-l voi saluta pe aceste bărbat imoral şi îl voi boicota, îl voi evita şi nu voi vorbi cu el.”
Al doilea a spus:
,, Voi merge cu acest bărbat imoral, îl voi saluta şi-i voi zâmbi. Îl voi învita la mine şi-i voi accepta invitaţia. El este asemenea unui bărbat drept pentru mine.”
Cel de-al treilea a spus:
,, Îl urăsc pe acest bărbat pentru actele sale imorale, dar îl iubesc pentru credinţa lui. Nu-l voi boicota decât dacă aceasta va fi în interesul lui şi dacă nu voi avea nici un motiv să fac aceasta iar el nu va persevera în imoralitate atunci nu-l voi boicota.”
Primul om a mers la extreme, al doilea a fost neglijent şi al treilea era moderat. Ar trebui să fim moderaţi atât în actele de adorare dar şi în comportamentul cu ceilalţi.
În general oamenii oscilează între extremism, neglijenţă şi moderaţie.
Un alt exemplu: un bărbat este prizonierul soţiei sale şi face doar ceea ce doreşte ea, el nu o opreşte de la păcate şi nici nu o îndeamnă să facă fapte bune.
Un alt bărbat îşi tratează soţia cu asprime, aroganţă şi într-o manieră arbitrară. Nu-l interesează ce gândeşte şi cum se simte ea pentru că în ochii lui ea nu este decât o servitoare.
Un al treilea bărbat se comportă moderat cu soţia sa aşa cum i-a poruncit Allah şi mesagerul său.
,, .....Ele(femeile) au drepturi egale( asupra soţilor lor) cu obligaţiile lor( de a-i asculta şi respecta) după cuviinţă. ......” Al Baqara: 2: 228
Profetul( pacea şi binecuvântarea fie asupra lui) a spus: ,, să nu urască un bărbat credincios pe o femeie credincioasă. Dacă îi dispace una dintre trăsăturile ei va fi încântat de o alta.”
Ultimul om era moderat, al doilea extremist iar primul era indiferent.
Abu Huraira a relatat că Profetul a zis: Religia este uşoară şi nimeni nu trebuie să facă din religie o greutate, decât dacă aceasta îl va copleşi. Deci fiţi statornici şi ţineţi-vă aproape, daţi veşti bune şi cereţi ajutor dimineaţa şi seara, precum şi în mijlocul unei nopţi întunecoase. (Bukhari)