Tafsir : Surat AN-NISA' versetul 34 .
"Barbatii sunt proteguitori ai femeilor , datorita calitatilor deosebite cu care i-a daruit ALLAH si datorita cheltuielilor pe care le fac din bunurile lor . Iar cele evlavioase sunt ascultatoare si pazitoare in absenta sotilor lor, pe care si ALLAH le pazeste . Pe acelea de a caror neascultare va temeti , povatuiti-le , parasiti-le in paturi si loviti-le. Dar daca ele asculta de voi, atunci nu mai cautati pricina impotriva lor . ALLAH este Cel mai Inalt si Maret"
Barbatii sunt proteguitori ai femeilor , datorita calitatilor deosebite cu care i-a daruit ALLAH :
Calitatile deosebite :
- Protectia femeilor .
- Zestra acordata sotiei la casatorie .
- Barbatii sunt mai duri si mai intelepti la necazuri , in timp ce femeile sunt sensibile si se arunca cu inima inainte.
Femeia trebuie sa-si asculte barbatul atata vreme cat nu-i cere un pacat .
Si datorita cheltuielilor pe care le fac din bunurile lor :
Savantii au doua pareri :
A- Daca nu are bani si nu poate sa-i plateasca cheltuielile , are dreptul sa anuleze casatoria lor .(Malek , As-Safi'i)
B- Chiar daca nu are , nu se anuleaza casatoria .(Abu Hanifah)
Iar cele evlavioase sunt ascultatoare si pazitoare in absenta sotilor lor, pe care si ALLAH le pazeste :
Adica femeia protejeaza banii sotului si bunurile lui in lipsa sa , la fel cu se protejeaza pe ea cand nu este prezent , nu-l insala ....
Pe acelea de a caror neascultare va temeti :
Asa este scris , va temeti , si asa s-a tradus , dar nu asta e sensul .
Va temeti adica sunteti sigur ca o sa fie neascultatoare .
Aceasta neascultare , este doar cand este vorba de un lucru pe care ALLAH l-a permis , nu si cand barbatul cere un pacat sau un lucru interzis .
povatuiti-le :
Folosiind Quranul , prin explicatie si cu rabdare , si cu buna sfatuire .
parasiti-le in paturi :
Adica sa dormiti cu ele in pat dar fara sa le bagati in seama , sau sa dormiti in alt loc din camera .
si loviti-le:
Este a-3-a etapa , si ultima solutie , nu are voie barbatul sa apeleza direct la ea .
A lovi adica a impunge pentru a educa sau pentru a atrage atentie , sau a lovi fara sa se sparga un os , sau sa ramana un semn , sau sa se provoace o rana .
Cand o loveste ?
Doar cand nu-l asculta in :
- Ii cere un Halal si il refuza .
- Ii cere drepturile sexuale si il refuza fara un motiv religios .
- Refuza sa-l asculte cand ii cere sa nu intre cineva la el acasa in lipsa sa .
- Daca face un pacat clar (nu include sa-l insele) .
Si cum am descris mai sus lovitura , nu si cum se aude in ziua de azi , la motiv si la fara motiv .
Dar daca ele asculta de voi :
Adica , cand motivul dispare prin intoarcerea lor la ascultare .
atunci nu mai cautati pricina impotriva lor :
Adica , sa nu fabricati ceea ce ele nu au facut ca sa fiti nedrepti cu ele .
(unii zic ca ar insemna sa nu le cereti dragostea) , in orice caz este o oprire de la nedreptatire .
ALLAH este Cel mai Inalt si Maret :
Adica o barbatilor fiti cu mila si dreptate , iar daca credeti ca aveti puteri asupra femeilor , sa nu uitati de puterea Lui ALLAH asupara voastra .
Si sa nu depaseasca nici un barbat masura , si sa nu fie nedrept ca ALLAH este Cel mai Inalt si Maret .
Re: Tafsir : Surat AN-NISA' versetul 34 .
Quote:
Originally Posted by
suleiman
"Barbatii sunt proteguitori ai femeilor , datorita calitatilor deosebite cu care i-a daruit ALLAH si datorita cheltuielilor pe care le fac din bunurile lor . Iar cele evlavioase sunt ascultatoare si pazitoare in absenta sotilor lor, pe care si ALLAH le pazeste . Pe acelea de a caror neascultare va temeti , povatuiti-le , parasiti-le in paturi si loviti-le. Dar daca ele asculta de voi, atunci nu mai cautati pricina impotriva lor . ALLAH este Cel mai Inalt si Maret"
Barbatii sunt proteguitori ai femeilor , datorita calitatilor deosebite cu care i-a daruit ALLAH :
Calitatile deosebite :
- Protectia femeilor .
- Zestra acordata sotiei la casatorie .
- Barbatii sunt mai duri si mai intelepti la necazuri , in timp ce femeile sunt sensibile si se arunca cu inima inainte.
:) :) Shukran!...
am doar o rugaminte: poti explica sensul cuvantului "protegiuitor" _ adica ce inseamna Cuvantul Arab? traducerea este cea mai potrivita?.... (i.e. protegiuitor)
~~~
Aisha'... Tafseer in romana Nu cred ca se gaseste... daca vrei incerc sa-ti trimit ceva pe mail in engleza.. (ce mai am si eu de pe la surioare.. :D :D)
Orice tafsir pe care il public are o singura sursa : Al-Kurtubi .
Este cel mai bun tafsir care a existat vreodata .
De data asta las raspunsurile voastre , dar va rog nu va intrebati intre voi afara subiectului . Aveti mesajele private si tot forumul unde sa cereti ce vreti . Macar zona tafsirului sa fie dedicata doar tafsirului .
Quote:
Originally Posted by
daniela_muslimah
:) :) Shukran!...
am doar o rugaminte: poti explica sensul cuvantului "protegiuitor" _ adica ce inseamna Cuvantul Arab? traducerea este cea mai potrivita?.... (i.e. protegiuitor)
~~~
Aisha'... Tafseer in romana Nu cred ca se gaseste... daca vrei incerc sa-ti trimit ceva pe mail in engleza.. (ce mai am si eu de pe la surioare.. :D :D)
Cuvantul este : Kawwamun , din Kawwam . Ka'im .
Quote:
Originally Posted by
suleiman
Cuvantul este : Kawwamun , din Kawwam . Ka'im .
Multumesc... dar eu intrebasem daca poti sa-l explici? adica este corect tradus _ "protegiuitor"? sau poti sa-i explici cumva sensul mai bine? si sa spui ceva mai mult decat ai spus cand te-ai referit la calitatile barbatilor :give_rose:
~~~
P.S.: imi cer scuze de paranteza (adica de ce i-am scris 'Aishei) _ promit sa nu se mai repete ;):D
Quote:
Originally Posted by
suleiman
De data asta las raspunsurile voastre , dar va rog nu va intrebati intre voi afara subiectului . Aveti mesajele private si tot forumul unde sa cereti ce vreti . Macar zona tafsirului sa fie dedicata doar tafsirului .
Quote:
Originally Posted by
daniela_muslimah
Multumesc... dar eu intrebasem daca poti sa-l explici? adica este corect tradus _ "protegiuitor"? sau poti sa-i explici cumva sensul mai bine? si sa spui ceva mai mult decat ai spus cand te-ai referit la calitatile barbatilor
Cuvantul Qiwam in araba adica baza / sistem .
Qama (a stat in picioare) este opusul la Jalasa (a stat jos) .
Qa'im : Fix pe , tine de .
Qawam (cuvantul dorit) : adica cel care raspunde de nevoile cuiva
Din adjectivele lui ALLAH Al-Qayum , adica cel care raspunde de robii sai in a le da hrana si in a-i crea si in a le afla locurile .
In legatura cu barbatii si calitatile lor , eu am tradus exact ce este scris acolo , nu iau pe raspunderea mea sa explic Quranul din capul meu asa ca nu adaug nimic la ceea ce este scris in surse .(scuze) .