Cateva sfaturi in educatia copilului
- Invatati-l sa nuanteze cuvantul “nu”, spunand “eu nu prefer”, “eu nu vreau”, “nu imi place”…- Tineti cont de reactia sa aratandu-i clar ca ati inteles si ca il luati in considerare: “de ce nu, dragul meu?”
- Si explicati-i de ce ii interziceti un lucru sau altul si aceasta cu nuanta, avand grija sa nu il raniti niciodata. Si ascultati ceea ce are de spus.
- Nu tipati si evitati sa ii spuneti “ esti rau”, “nu esti frumos” sau mai rau “nu te iubesc”…
- Fiti in orice caz ferma in decizii si nu cedati in cazul unei crize de nervi.
- Schimbati subiectul, atrageti-i atentia asupra unui alt obiectiv. Daca accepta aceasta schimbare de subiect, inseamna ca dorea doar sa se afirme.
- Preveniti-l din timp de schimbarea activitatii: “te mai joci inca 10 minute si apoi mancam”.
- Vorbiti in numele dumneavoastra. Spuneti mai degraba: “nu vreau sa mergi acolo”, decat “nu trebuie sa mergi acolo”.
- Puneti-va de acord cu sotul/sotia in absenta copilului, opriti-va cand apare si discutati apoi.
- In orice caz, respectati-va cuvantul! Daca ii promiteti ceva, recompensa sau privare, tineti cont de ceea ce ati spus.
- Nu va plangeti de comportamentul sau dificil in fata lui. Va intelege repede ca are influenta asupra dumneavoastra.
- In caz de boacane mari, duceti-l in camera lui si inchideti usa, precizand ca poate plange, tipa si arunca lucrurile sale daca i se pare in regula, dar numai in acea incapere. Si ca va putea iesi atunci cand va fi iar calm. In general este foarte eficace.
- Nu culpabilizati daca il bombaniti. Daca va loveste sau va spune ca nu va iubeste, este cu siguranta un impuls unic si bineinteles acest lucru nu e real. Copilul dumneavoastra nu va va iubi mai putin pentru ca ii interziceti anumite lucruri.
- Pastrati-va sangele rece cat mai mult timp posibil.
- In sfarsit, autorizati-va cateva intorsaturi ale regulilor obisnuite (cele mai putin importante pentru dumneavoastra). Camera mai putin aranjata, apa care se revarsa peste chiuveta…
Va rog mai adaugati si voi ...sa facem o carte cu sfaturi in ceea ce piveste educatia copilului. Voi cum procedati in diferite situatii? Sunt curioasa sa va citesc metodele :beberon:
Re: Cateva sfaturi in educatia copilului
Iemenikoo:999: deabea ashtept sa te vad cu copilashi,inshallah,mamamamaam ce o sa distrez:999:
Imi permiteti sa va spun un lucru care probabil ca deja il stiti:
"asha cum vii formati din primii ani de viatza, asha o sa ii avetzi"
Mashallah,mashallah,foarte frumos ceea ce zici,ce sa mai adug;
................................SI ANI TREC,si au CRESCUT:scenic: cum mai procedeam;) ???:
-"vrei (ceea ce stiti ca ii palce)numai daca te straduieshti si munceshti bine la shcoala"
-nu ascultzi si superi MAMA,saptamana asta bani de buzanar,nu mai ai!
-invetzi bine,rezultate bune,atunci si "eu"o sa te recompesez cum pot mai bine(dar sa va tineti de cuvant)
Unui copil cand promiteti ceva INDIFERENT DE CIRCUMSTANTZE,TINETI VA DE CUVANT,CHIAR DACA E CEVA BUN SAU RAU!!!
Quote:
Originally Posted by
gabriela guettat
Iemenikoo:999: deabea ashtept sa te vad cu copilashi,inshallah,mamamamaam ce o sa distrez:999:
Imi permiteti sa va spun un lucru care probabil ca deja il stiti:
"asha cum vii formati din primii ani de viatza, asha o sa ii avetzi"
Mashallah,mashallah,foarte frumos ceea ce zici,ce sa mai adug;
................................SI ANI TREC,si au CRESCUT:scenic: cum mai procedeam;) ???:
-"vrei (ceea ce stiti ca ii palce)numai daca te straduieshti si munceshti bine la shcoala"
-nu ascultzi si superi MAMA,saptamana asta bani de buzanar,nu mai ai!
-invetzi bine,rezultate bune,atunci si "eu"o sa te recompesez cum pot mai bine(dar sa va tineti de cuvant)
Unui copil cand promiteti ceva INDIFERENT DE CIRCUMSTANTZE,TINETI VA DE CUVANT,CHIAR DACA E CEVA BUN SAU RAU!!!
Insha Allah Gabitzaaa
Ceea ce imi aduc aminte si tare m-au speriat ai mei , mai ales tata : Daca nu o sa inveti bine atunci vei sta la sapa si la prasit , pamanturi avem ,etc... Si cum mie niciodata nu mi-au placut pamanturile si tot felul de activitati , nu am avut incotro. Oricum imi placea sa invat.
Dar cum credeti : copilul trebuie sa stie si de frica parintilor sau nu?
Iemenikka,parerea mea este uramtoare:
in general mama "este mai toleranta",dar asta nu inseamna ca ATUNCI CAND ESTE CAZUL, sa nu devin SEVERA,dar alhamdulillah sotzul meu de la INCEPUT a stiut cum sa procedeze.
CAND E VORBA DE SHCOALA VORBESHTE CU EI INTR-UN FEL,iar cand este vorba de orice altceva am trei baietzi,mashallah nu doi!(E PAPATI SUPER COOL;) )
Concluzie:
daca de la inceput ii indrumi pe calea buna,inshallah nu itzi vor creea problema.
Shi ca sa raspund la intrebarea adresata de tine habibty;copii trebuie sa stie NU DE FRICA PARINTIILOR,COPIILOR TREBUIE SA LE ARATAM IMPORATANTZA NOASTRA!
Iar noi ca parintzi sa se ingrijim sa dea copiilor tot ceea ce promitem,dragostea de care au nevoie si "daca e necesar urecheatul"
Dragii mei e pacat sa faci un copil si sa ajunga la o anumita varsta unde CHIAR daca mai vrei sa faci ceva NU MAI POTZI!
ALLAH SUBHNAHAU WA TA'ALA NE VA INTREBA:
"CE AI INVATZAT COPILUL TAU?"
Cred ca frica este cel mai cumplit si cel mai prost sentiment pe care un parinte il poate "invata" sau mai degraba "implementa" copilului sau...In principiu unele lucruri atunci cand e mic trebuie sa i le prezinti in asa fel incat el sa le ia ca atare, dar asta nu exclude imperiozitatea de a ii si explica...sigur ca de inteles va intelege mai tarziu.
De cele mai multe ori, teorie stiu cei mai multi dintre parinti, insa cand vine vorba sa o puna in aplicare este mai dificil.:(
Personal fac parte dintre cei care ar trebui inca sa mearga la scoala parintilor:scenic: pentru ca sunt autoritara cu ei, poate din cauza conditiilor si a mediului in care ei cresc (desigur ca asta nu e scuza, dar asta este situatia) si pentru ca ii tratez mereu ca pe niste super adulti desi de multe ori nici la acestia nu trebuie sa ai pretentii prea mari:( , dar invat si Inshaa ALLAH sa ma "perfectionez" in timp; oricum meseria de parinte este cea mai obositoare, cea mai solicitanta dar si cu cele mai durabile si spectaculoase realizari.
Inshaa ALLAH cu voia Bunului ALLAH sa ne crestem puii asa cum se cuvine, pentru ca ALLAH sa fie multumit de noi si de ei.
Ya Rabb!
Quote:
Originally Posted by
maryam
Cred ca frica este cel mai cumplit si cel mai prost sentiment pe care un parinte il poate "invata" sau mai degraba "implementa" copilului sau...In principiu unele lucruri atunci cand e mic trebuie sa i le prezinti in asa fel incat el sa le ia ca atare, dar asta nu exclude imperiozitatea de a ii si explica...sigur ca de inteles va intelege mai tarziu.
De cele mai multe ori, teorie stiu cei mai multi dintre parinti, insa cand vine vorba sa o puna in aplicare este mai dificil.:(
Personal fac parte dintre cei care ar trebui inca sa mearga la scoala parintilor:scenic: pentru ca sunt autoritara cu ei, poate din cauza conditiilor si a mediului in care ei cresc (desigur ca asta nu e scuza, dar asta este situatia) si pentru ca ii tratez mereu ca pe niste super adulti desi de multe ori nici la acestia nu trebuie sa ai pretentii prea mari:( , dar invat si Inshaa ALLAH sa ma "perfectionez" in timp; oricum meseria de parinte este cea mai obositoare, cea mai solicitanta dar si cu cele mai durabile si spectaculoase realizari.
Inshaa ALLAH cu voia Bunului ALLAH sa ne crestem puii asa cum se cuvine, pentru ca ALLAH sa fie multumit de noi si de ei.
Ya Rabb!
Insha Allah Maryam , sa dea Domnul sa avem niste copii educati , credinciosi si destepti.