Multumesc surioara, cam astea erau lucrurile de care stiam si eu. Alhamdulillah, ca sa nu facem ceva haram am preferat o nunta "in familie" si doar am trimis dulciuri catre prieteni dulciuri si vecini. Nu am dat petrecere, nu am schimbat verighetele si nu am facut poze.
as vrea s ate intreb ce intelegi tu prin nunta "in familie"? adika faptul ca te-ai bucurat pt acest eveniment impreuna si langa persoane non-mahram, e mai bine decat daca ai fi facut o "petrecere" numai intre femei?
pe de alta parte, scrie undeva in quran sau in sunna ca a da o petrecere e pacat? si aici ma refer la petreceri strict cu femei, deci sa se inteleaga ca nu vb la petreeri mixte..... si de ce nu poze??? si asta e tot pacat???? adika eu inteleg ca a imortaliza unele evenimente pe poze sau pe o camera video snt lucruri care apartin occidentului, insa ce e contra invataturii islamice?
si ca sa skimbi verighetele, aici nu am inteles prea bine ce vrei sa zici... insa un lucru e sigur: pe vremea profetului mohammad *salat* se purtau bijuterii, kiar el a purtat un inel, iar femeile, si ele aveau, insa in limita bunului simt , adika nu jumate de kil pe tine de aur, sar un inel, nu scrie nicaieri ca e mult, fie el aur sau argint. iar cu privire la acest aspect, se stie ca e pacat pt barbati sa poarte aur, iar el, *salat* avea de argint....
Mi se parea ciudat acest lucru si am avut impresia ca totul a trecut prea.. usor, am avut o urma de regret, insa mi-a trecut repede, gandindu-ma ca e mai bine asa decat sa fac o nunta-spectacol, asa cum se obisnuieste acum, care n-ar avea nimic in comun cu Islamul.
Multi , sau majoritatea, in ziua de azi, fac nunti zgomotoase, inchiriaza localuri, aduc muzica, merg la studiouri foto, miresele au rochii "moderne" si nu poarta val, se schimba verighete si se primesc cadouri ... ca sa nu mai spun de mixajul femei-barbati la astfel de nunti... toate astea nu sunt departe de nuntile non-musulmanilor si mi se par nelalocul lor in lumea islamica, si totusi, sunt foarte frecvente si mai ales, incurajate ( mai ales de familiile mireselor).
cred ca termenul de nunta -spectacol e putin deplasat... sunt multe nunti unde nu se inkiriaza localuri, pt ca sunt mult prea scumpe si nu toate familiile organizatoare au asa multi bani... cat despre muzica, sa stii ca exista cantece speciale de nunta, in care numele lui allah si al profetului mohammad *salat* nu sunt uitate..... iar daca vorbim de nunti religioase, unde mirii sunt oameni care respecta principiile islamului, unde femeia nu iese makiata pe strada, iti garantez eu ca se pot face nunti fara a se amesteca barbatii cu femeile, iar atunci cand mireasa e dusa la un studio foto, femeia nu numai ca isi pune hijab pe capul ei, ba mai mult ea isi acopera fatza cu un fel de voal.... alb si el....
iar daca vorbim de faptul ca se incurajeaza astfel de manifestari, toate in limitele invataturii islamice, nu e nimik rau in asta. este un moment unik pt totii oamenii in viata lor, fie ei barbati sau femei....
repet, atata timp cat nu ii pui aur la maini si la gat barbatului, cat nu se amesteca oamenii la petrecere, cat nu se aude muzica de genul nancy sau hayfa sau care mai e, cat femeia nu umbla in rokie de mireasa pe strada, toate astea sunt permise.
iar ca rokiile de mireasa seamana cu cele occidentale, nu scrie in quran si nici nu este pomenit in sunna ca ar trebui sa ai nu stiu ce culoare la hainele de casatorie.
De asemenea, stiu ca e ne-islamic sa faci o ceremonie de logodna ( sau insusi conceptul de logodna este ne-islamic??-- corectati-ma daca gresesc), insa vad ca in tarile arabe ( nu stiu daca si in alte tari musulmane) asta este iarasi o practica foarte des intalnita.
iti spun eu ce inseamna o logodna in terminei mai mult sau mai putini islamici: cei doi soti sunt casatoriti dpdv islamic, adika au semnat cu martori, cu tot tacamul ceea ce se numeste nikah, insa nu isi consuma nunta lor decat dupa o perioada mai lunga de timp, de la cateva luni la 1-2 ani, depinde de fiecare.. poate ai sa ma ointrebi de ce... ei bine, raspunsul este f simplu: fara casatoria in fata unui sheikh, ati spune ca nu e islamic sa stai singur cu el intr-o incapere. iar daca casatoria s-ar consuma imediat, si in timp apar nepotriviri intre cei doi, atunci inseamna deja divort.... iar femeia deja numai e de puritatea care era inainte, si cum sa se mai casatoreasca ea ca prima oara,intelegeti voi.... asa, daca nu se potrivesc, e mai bine decat sa fie divortati....
pe scurt, toata perioada asta intre logodna si casatoria propriu-zisa, care se face o " nunta-spectacol" este tokmai pt ca cei doi sa se cunoasca mai bine...
Legat de aceste lucruri, cine este interesat, poate vedea si linkul:
http://www.jamiat.org.za/isl_wedding.html
As salamu alaikum si fie ca Allah, subhana wa taala, sa ne tina pe calea cea dreapta.