Isus~Profetul nostru iubit~
Avand in vedere ca crestinii sarbatoresc Invierea lui Isus ,nu ar fi rau daca ne-am aduce si noi aminte despre iubitul nostru Profet Issa .
In Surat Al-Imran, Allah Atotputernicul a spus:
﴾ Allah i-a ales pe Adam, pe Noe, familia lui Avraam si familia lui Imran
peste toate lumile [din vremea lor], ~ Ca scoboratori unii din altii. Allah este Cel care Aude Totul, Atoatestiutor . ~ Muierea lui Imran a zis:
“Doamne, Iti juruiesc [numai] Tie ceea ce este în pantecul meu, devotat numai Tie!
Primeste-l de la mine! Tu esti Cel care Aude totul, Atoatestiutor [As-Sami’, Al-’A-lim]!”.~ Si cand a nascut, a zis ea: “Doamne, am zamislit o copila!”, dar Allah stia bine ceea ce nascuse ea. Si un baiat nu este întocmai ca o copila! “Eu i-am pus numele Maria si o încredintez pe ea si pe scoboratorii ei ocrotirii Tale, împotriva lui Seitan cel izgonit!”. ﴿
[Coran 3:33-36]
﴾ Domnul ei a acceptat-o cu buna primire si a lasat-o sa creasca cu buna
crestere si a încredintat-o lui Zaharia. Si de fiecare data cand intra Zaharia la ea în templu, gasea langa ea mancare. Si a întrebat-o el:
“O, Maria, de unde ai aceasta?” Iar ea îi raspundea: “Ea este de la Allah!” Allah îl hraneste pe cel pe care El voieste, fara socoteala! ﴿
[Coran 3:37]
In aceste versete, Allah Preaputernicul a spus ca i-a ales pe Adam, Noe si semintia lui Avraam si Imran sa transmita religia Sa, le-a revelat lor Calauzirea si Invataturile Sale. Semintia lui Avraam înseamna cei doi fii ai sai, Ismail si Isaac, iar semintia lui Imran era formata din Maria si Iisus. Imran este tatal Mariei.
Semintia lui Imran se trage din urmasii lui David – Pacea fie asupra sa.
Imran a fost un om evlavios si cu credinta dreapta.
Mama Mariei se numea Ana si era fiica lui Faqud bin Qabil. Ea era de asemenea o persoana dreapta, cu teama de Dumnezeu. În acea vreme Zaharia era profet si el era sotul surorii Mariei, Ashia, dupa cum au relatat cei mai multi învatati. Altii au spus însa ca era sotul surorii mamei sale, numita tot Ashia.
Ibn Ishaq si altii au relatat ca mama Mariei nu putea sa zamisleasca un
copil. Intr-o zi însa a privit o pasare cum îsi hranea puii si atunci si-a dorit si ea un copil. A jurat ca de va avea un copil îl va pune în slujba lui Allah si acesta va trai în moscheea Bait-ul-Maqdis.
Se spune ca a avut menstruatia si dupa aceea a nascut-o pe Maria cu
sotul ei. A sperat sa nasca un baiat pe care sa-l puna în slujba lui Allah, însa a zamislit o copila. Si-a amintit de juramantul facut lui Allah si a zis dezamagita:
„Doamne, am zamislit o copila!”, .... Si un baiat nu este întocmai ca o copila!, fiindca pentru scopul slujirii lui Allah ar fi trebuit sa fie un baiat care sa slujeasca în moschee. In acea vreme era obiceiul ca oamenii sa-i puna pe unii dintre copiii lor în slujba moscheii Bait-ul-Maqdis, sperand la o rasplata de la Allah.
„Eu i-am pus numele Maria...” Invatatii au presupus din acest verset ca
pruncii pot primi un nume chiar în ziua în care s-au nascut.
„...si o încredintez pe ea si pe scoboratorii ei ocrotirii Tale, împotriva lui
Seitan cel izgonit!”.
Imamul Ahmed a relatat în aceasta privinta un Hadis de la Abu Huraira în care se spune ca Profetul*salat* a spus: „Nici un copil nu se naste fara ca Satana sa îl atinga si iese tipand, în afara de Maria si fiul ei, Iisus.”
Apoi Abu Huraira a spus: „Recita daca voiesti: „...si o încredintez pe ea si pe scoboratorii ei ocrotirii Tale, împotriva lui Seitan cel izgonit!”
Imamul Ahmed a relatat de la Abu Huraira ca Profetul -*salat* a spus: „Fiecare om atunci cand se naste este lovit de Satana în ambele parti, în afara de Maria si de fiul ei. Nu ati vazut cum plange copilul atunci cand se naste?” Companionii au zis: „Ba da, o, Mesager al
lui Allah!” El a zis: „Este din cauza ca Satana îl loveste în ambele parti.”
„Domnul ei a acceptat-o cu buna primire si a lasat-o sa creasca cu buna
crestere si a încredintat-o lui Zaharia.”
Multi învatati au spus ca atunci cand Maria l-a nascut pe Iisus, l-a învelit în niste petece, l-a adus în moschee si l-a dat celor din moschee. De vreme ce Maria era fiica imamului lor si o faptura
prea-evlavioasa, au început sa discute aprins despre cine o va lua în grija sa.
In acea vreme Zaharia era profet. A dorit sa o ia în grija sa, deoarece sotia sa era matusa ei sau sora ei, dupa cum se spune în alte relatari. S-au hotarat atunci sa traga la sorti si sortii au decis în favoarea lui Zaharia.
In Coran se spune:
﴾ Acestea sunt dintre vestile necunoscutului pe care Noi ti le revelam. Tu
nu ai fost langa ei, cand ei au aruncat calemurile lor [pentru a hotarî] care dintre ei s-o ocroteasca pe Maria si nu ai fost langa ei nici cand ei au avut discutia. ﴿
[Coran 3:44]
﴾ Si de fiecare data cand intra Zaharia la ea în templu, gasea langa ea
mancare. Si a întrebat-o el: “O, Maria, de unde ai aceasta?” Iar ea îi raspundea:
“Ea este de la Allah!” Allah îl hraneste pe cel pe care El voieste, fara socoteala! ﴿
[Coran 3:37]