A doua obligatie este de a trata bine sotia, de a se ingriji de ea, de a o respecta. Este cunoscut, si reiau expresia care spune "prima luna este luna de miere", totul e roz, totul e frumos, dupa asta urmeaza "luna de ceapa" pentru ca lacrimile curg, problemele incep...
Trebuie deci o anume seninatate, o anume maturitate, sa tratati bine sotia este o recomndare a Profetului *salat* care spune: "Cel mai bun dintre voi este acela care o trateaza cel mai bine pe sotia sa, familia sa, si eu sunt cel care tratez cel mai bine familia mea" si intr-un alt hadith spune "cel care si-a implinit credinta e cel care si-a implinit comportamentul sau si cel mai bun dintre voi e cel care se poarta cel mai bine cu sotia lui". Femeia nu este o sclava dragii mei frati ci o fiinta onorabila pe care Allah :002: a onorat-o , asadar voi trebuie sa o respectati si sa o tratati asa cum trebuie. In momentul in care ai privat-o de casa ei , sau ai alungat-o de acasa caci ea sta la tine , in domiciliul tau, crede-ma ca in fata lui Allah :002: vei da cont in ceea ce o priveste!
Si ce vrea sa insemne a respecta si a avea grija de sotie?
Asta vrea bineinteles sa insemne , inafara de ceea ce am vazut mai inainte in legatura cu subventionarea nevoilorei , ca sotul trebuie sa ii acorde un anume timp.
Nu fiti ca sotii pe care ii vedem astazi, care intra acasa dupa ce au fost cu alti frati: cand ei sunt cu alti frati, in anumite locuri, in centre, mach Allah ce frate formidabil, dar cand intra acasa la sotia sa, devine un politist, un jandarm. Tinuta de om bun, "tanar dragut", o lasa la vestiar si cum deschide usa salonului devine un alt personaj, ursuz, fara zambet... etc.. Atunci cand Profetul *salat* ne invata dintre regulile politetii , ca atunci cand intram la familiile noastre, la sotiile noastre, sa incepem prin salutul islamului:
<<Assalamu Alaykum wa Rahmatuallah wa Barakatu!>>
trebuie sa zambiti la sotie, sa ii faceti placere!
De asemenea dintre lucrurile de care trebuie sa tineti cont este sa onorati familia sotiei si sa aveti grija de ea.
Chiar daca sa ivit o neantelegere, un conflict , intre tine si familia sotiei, amintesteti ca trebuie sa ai grija de sotia ta inainte de toate. Este o afacere intre tine si ei nu le amesteca pe toate. Deseori auzim plangeri din partea sotiilor "sotul meu petrece mult timp criticandu-mi familia" E cineva aici care ar accepta sa ii fie criticata familia? Sigur ca nu.
Sau cum spunea Profetul*salat* "niciunul dintre voi nu este cu adevarat credincios pana ce nu doreste pentru aproapele lui ceea ce doreste pentru el insusi!"