Caile care duc catre fericire:
1. Credinta: sa crezi in ALLAH, inseamna sa-l cunosti, iar credinta trebuie sa fie materializata in iubirea fata de ALLAH, sa iti doresti sa-L multumesti. Inima a fost creata pentru a se umple cu iubire fata de ALLAH si daca inima si-a implinit aceasta functie,atunci ea este fericita, dar daca nu o face, atunci ea nu si-a atins menirea.
Chiar daca ai pierde totul si daca esti cel mai sarac om de pe pamant,
daca in inima ai dragostea fata de ALLAH, atunci esti cel mai fericit om.
A spus Sekh Islam:
" In inima mea sunt lucruri imprastiate, dar un singur lucru le strange pe toate: in inima mea este o grija pe care n-o pot decat statornici: ISLAMUL ........... (?????? Lipsa text) supunerea lui ALLAH".
Exista doua lucruri despartite ca si cum intre ele ar fi un perete:
Milostenia-care se afla in interior si pedeapsa, aflata de partea cealalta.
Un credincios nu gaseste fericire pe aceasta lume decat in credinta in ALLAH.
2. Sa fii multumit cu ceea ce ai. Omul trebuie ca sa stie ca tot ceea ce se intampla face parte din destin si destinul este hotararea divina a lui ALLAH. Daca El ne da sanatate, frumusete, copii, o minte stralucita, toate sunt de la El, pentru ca omul sa-I multumeasca si sa se foloseasca de toate aceste inzestrari si ca urmare sa I-se supuna.
Daca ALLAH ne incearca cu boli, durere, lipsa copiilor, suferinte, pierderi, El ne pune la incercare pentru ca noi sa avem rabdare si pentru aceasta rabdare omul va fi rasplatit in ziua de apoi.
A spus profetul :
"Minunata este viata unui drept-credincios: toate lucrurile sunt bine si nu are parte de asta decat drept-credincios: daca are parte de bucurii Ii multumeste lui ALLAH, iar daca are parte de tristete are rabdare si Ii multumeste lui ALLAH."
Unul dintre maretii musulmani, Zubair s-a imbolnavit foarte grav si piciorul sau n-a mai putut fi salvat, a fost intrebat daca dorea sa i se dea ceva (adica o tarie) ca sa nu mai simta durerea si a spus:
"Nu vreau sa ma folosesc de un haram",
apoi i-au propus sa-l adoarma si el a raspuns:
"Nu vreau sa-mi adorm mintea de la pomenirea lui ALLAH",
atunci oamenii i-au propus sa fie tinut de cativa barbati puternici si el a spus:
"Nu, am sa va calauzesc spre ceva mai bun decat propunerile voastre; lasati-ma sa intru la rugaciune ca sa ma rog si cand ma voi prosterna, veniti si taiati-mi piciorul".
Atunci au facut ceea ce i-a sfatuit si cand s-a dus la rugaciune, in momentul in care Zubair s-a prosternat (in acel moment el se apropia atat de mult de ALLAH incat ajungea la un nivel foarte ridicat de credinta si se rupea efectiv de aceasta lume) i-au taiat piciorul, insa el nici n-a simtit si in acea vreme (in urma cu aproximativ 1000 de ani) nu exista ceva care sa coaguleze sangele, ci se folosea o metoda extrem de dureroasa: foloseau ulei incins pentru a opri hemoragia, adica introduceau membrul amputat in uleiul incins; au procedat asa si in cazul lui Zubair si in acel moment el a lesinat.
In timpul in care el a stat lesinat fiul sau a cazut de pe casa si a murit.
Cand si-a revenit a spus:
"Inna liLLAHI wa inna ilaiHI rajiaun"
Noi suntem ai lui ALLAH si la El ne intoarcem, atunci oamenii i-au spus:
"ALLAH sa-ti dea putere si rabdare pentru pierderea piciorului si a fiului tau" si Zubair s-a rugat:
"Iti multumesc, O, ALLAH, ca desi m-ai incercat cu pierderea piciorului, mi-ai lasat celelalte membre si desi mi-ai luat un fiu, mi i-ai lasat pe ceilalti."
3. Sa vada omul ceea ce i se da si nu ceea ce i se ia. Trebuie ca omul sa coinstientizeze ca pierderea lui este mai mica comparativ cu pierderile pe care le sufera alti oameni. De aceea atunci cand te gandesti la chestiuni materiale trebuie sa privesti in jos, la cei care o duc mult mai rau si care au o situatie foarte grea din punct de vedere financiar, iar in privinta chestiunilor care tin de credinta, de stiinta, de intelect, ar trebui ca omul sa-i aiba ca etalon pe cei aflati mult mai sus decat el, adica sa se considere intotdeauna ca avand inca multe de invatat.
A spus profetul :
" Omul sa priveasca in aceasta lume pe cel mai sarac pentru ca aceasta va atenua din mahnirile lui, insa in credinta sa priveasca la cel care este mai sus."
Ceea ce aduce fericirea in aceasta viata este pomenirea lui ALLAH si cel mai iubit este cel care este cel mai folositor pentru oameni, caci pe cel care-i face pe oameni fericiti, ALLAH il va face fericit."