Comportamentul musulmanului fata de parintii sai
:006:
Aceasta sectiune se refera atat la parintii musulmani cat si la cei nemusulmani.
Obligatiile fata de parinti sunt aceleasi, asa cum inchallah se va vedea; doar daca parintii iti poruncesc (te indeamna la) ceva impotriva unei porunci date de ALLAH Subhanahu wa Ta'ala, atunci nu trebuie ca ei sa fie ascultati, ceea ce nu inseamna ca trebuie sa nu te mai porti cu ei asa cum este poruncit in Coran si Sunna, nicidecum, doar ca nu trebuie sa-i asculti, sa-i urmezi.
COMPORTAMENTUL MUSULMANULUI CU PARINTII
Acesta este un hadis sahih relatat de Umm Saad Ibn Waqas radiya-LLAHU 'anh.
(Saad Ibn Waqas este al 6-lea om intrat in islam, este unchiul profetului) cand Saad s-a facut musulman i-a spus mama sa:
"Te-ai lepadat de credinta parintilor tai?"...si ea a jurat ca nu se va apara de soare si nici de frig, ca nu va manca si nu va bea pana ce el nu va parasi islamul si nu se va intoarce la credinta parintilor lui. Si a stat asa o zi intreaga si a doua zi la fel, pana spre seara; vazand-o astfel Saad i-a spus:
"Afla mama ca jur pe ALLAH, daca ai fi avut 100 de suflete si ar fi iesit ele din tine unul dupa altul, nu as fi lasat credinta lui Muhammad niciun pic."
Si cand a vazut mama sa aceasta inversunare, a renuntat si a inceput sa manance.
"Noi l-am povatuit pe om [sa faca bine] parintilor sai,
mama lui l-a purtat, [suportand pentru el] slabiciune dupa slabiciune, iar intarcarea lui a fost dupa doi ani.
Adu multumire Mie si parintilor tai, caci la Mine este intoarcerea!
Dar daca se straduiesc pentru ca tu sa-Mi faci ca asociat altceva,
despre care tu nu ai cunostinta, atunci nu te supune lor!
Ramai impreuna cu ei in aceasta lume, cu dreptate,
dar urmeaza calea acelora care se intorc catre Mine,
caci apoi la Mine este intoarcerea
si Eu va voi vesti ceea ce ati facut!"
(Surat Luqman: 14-15)
A poruncit ALLAH sa nu ii ascultam pe parinti daca ei ne poruncesc ceva care contravine poruncii Sale, dar sa avem grija de ei cu dreptate, sa ne comportam bine cu ei.
Cand a venit mama Asmei radiya-LLAHU 'anha, Qutaylah bint Abd al-Uzza, sotia lui Abu Bakr radiya-LLAHU 'anh, avand cu ea un cadou (si pe vremea aceea ea inca era dintre cei necredinciosi), Asma l-a intrebat pe profet:
"Mama mea a venit la mine dorind sa intareasca legatura de rudenie, sa primesc cadoul pe care mi l-a adus"?
"Da." a raspuns profetul.
Trebuie ca si musulmani sa intarim aceste legaturi, pentru ca parintii sunt cea mai mare indurare, dupa ALLAH, pentru un copil si ei sunt cauza pentru care copilul exista, iar cei care nu multumesc binefacerii existentei parintilor lui nu Ii vor multumi niciodata lui ALLAH.
O comportare frumoasa cu parintii este la fel ca o comportare cu ALLAH, pentru ca amandoi iti fac bine fara a astepta ceva de la tine, nu cer de la tine din ceea ce-ti ofera vreo rasplata sau multumire.
Si cat de mult ar gresi un copil, cat nu si-ar asculta parintii, daca el se va intoarce, ei il vor ierta; de aceea porunca de a ne asculta parintii urmeaza in Coran dupa tawheed, in multe dintre surele din Coran: Baqara, Nisa, Ysraa, etc.
"[...]"Sa nu-L adorati decat pe ALLAH si cu parintii vostri sa va purtati bine [...]"
(Surat Al-Baqara: 83)
"Adorati-L pe ALLAH si nu-I asociati Lui nimic!
Purtati-va bine cu parintii,..."
(Surat An-Nisa`: 36)
"Veniti sa va citesc ceea ce Domnul vostru v-a oprit!
Sa nu-I asociati Lui nimic, sa fiti buni cu parintii; [...]"
(Surat Al- `An-`Am: 151)
"Si Domnul tau a oranduit sa nu-L adorati decat pe El
si sa va purtati frumos cu parintii vostri,
iar daca batranetile ii ajung pe unul dintre ei
sau pe amandoi langa tine, nu le ziceti lor "Of!"
si nu-i certa pe ei, ci spune-le lor vorbe cuviincioase.
Si din indurare coboara pentru ei aripa smereniei si indurarii si spune: "Doamne, fii Indurator cu ei, caci ei m-au crescut [cand am fost] mic!"
(Surat Al-Ysraa: 23-24)
Abdullah Ibn Abbas a spus:
"Sunt trei in Coran care au pereche si nu este acceptata una fara perechea ei:
1. Sa Ii multumesti lui ALLAH si parintilor tai:
"Noi l-am povatuit pe om [sa faca bine] parintilor sai,
mama lui l-a purtat, [suportand pentru el] slabiciune dupa slabiciune, iar intarcarea lui a fost dupa doi ani.
Adu multumire Mie si parintilor tai, caci la Mine este intoarcerea!
(Surat Luqman: 14)
Cel care Ii multumeste lui ALLAH si nu le multumeste parintilor sai, nu se va accepta de la el, iar cel care le multumeste parintilor sai, dar nu-I multumeste lui ALLAH, nu se va primi de la el.
2. Supuneti-va lui ALLAH si Trimisului*salat*; daca acestea doua nu sunt impreuna , faptele implinite nu sunt corecte, nici primite.
3. Impliniti rugaciunea si dati dania (Zakat), nu este acceptata una fara alta.
A spus profetul:
"Multumirea lui ALLAH este si multumirea parintilor si supararea lui ALLAH este si supararea parintilor."
Primul drum catre Jennat este ascultarea parintilor.
Prima cauza de a cobora mila asupra ta este ascult parintilor.
Cauza cea mai mare care este in spatele binecuvantarii sunt parintii.
Cine vrea ca ALLAH sa-i usureze viata si sa aiba parte de o viata lunga sa-si asculte parintii si sa lege– adica sa intareasca legaturile de rudenie.
Cum ii lungeste ALLAH viata unui om cu toate ca soarta e scrisa inainte de nastere?
S-a pomenit in unele carti ca un om si-a suparat parintii si ALLAH i-a revelat unuia dintre trimisi ca aceasta suparare va fi cauza care ii va scurta viata acelui om si a intrebat un profet*salat*:
"Cum se poate o, ALLAH, cand soarta e scrisa?"
Si a spus ALLAH:
"O sa-l expun saraciei."
Si unii oameni de stiinta au spus ca, qadr- soarta, destinul este de 2 feluri:
*un destin scris deja, cum este durata vietii.
*un destin care se poate schimba (conditionat de ceva) de exemplu daca unui om i s-a scris un timp de viata si el este bun cu parintii, ALLAH ii va lungi viata....