Telurile, Idealurile Si Dorintele Musulmanului
Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahiim
TELURILE, DORINTELE si METODELE care il ajuta pe musulman in viata
Cele mai placute adunari sunt cele in care se pomeneste numele lui ALLAH, odata cand profetul *salat* a intrat in moschee erau doua adunari si profetul s-a apropiat de cea in care se invata si a spus:
"Eu am fost trimis ca invatator."
Primul verset revelat din Coran ne porunceste sa invatam si primul lucru pogorat este o porunca care ne indeamna la studiu:
"Citeste! In numele Domnului tau care a creat!"
(Surat Al-Alaq: 1)
Aceasta inseamna sa invatam stiinta folositoare.
Citeste- in numele Domnului tau, ca sa-L multumesti si ca sa poti fii folositor tuturor oamenilor.
Daca s-ar da la o parte perdeaua care ne acopera, am vedea ingerii care inconjoara aceasta adunare a noastra si dau ocol pana cand ajung la cer.
Profetului *salat* i s-a poruncit de catre ALLAH sa ceara:
"O, ALLAH sporeste-mi mie stiinta."
(Surat Ta-Ha: 114)
De aceea suntem indreptatiti sa spunem ca islamul este religia stiintei, nu este conditionata de nimic, iar mintea umana, supusa lui ALLAH trebuie sa caute stiinta.
POVESTEA beduinului care l-a gazduit pe profet *salat*
Odata, profetul *salat*, a poposit la un beduin si atunci, acel om a fost cea mai buna gazda pentru oaspetele sau; in islam, a-ti cinsti musafirul este un lucru obligatoriu.
Musafirul are dreptul asupra gazdei sa fie cinstit 3 zile, iar ceea ce depaseste mai mult de aceste trei zile este benevol.
Profetul Ibrahim se numea Abu Daifan, el nu a mancat niciodata fara sa aiba un musafir, un insotitor la masa, nu manca fara sa iasa afara si sa ia cu el mancarea cautand pe cineva cu care s-o imparta.
In Coran, se povesteste ca atunci cand au venit la el niste oaspeti s-a dus pe furis la familia lui si le-a adus un vital gras, Coranul vorbeste despre el ca fiind dintre cei mai generosi oameni.
"Oare nu a ajuns la tine istoria despre
oaspetii cei cinstiti ai lui Avraam?
Cand au intrat la el si au zis: "Pace!",
iar el le-a zis lor: "Pace, oameni necunoscuti!"
Apoi s-a dus el pe furis la familia lui si a adus un vital gras."
(Surat Adh-Dharyat: 24-26)
In religia noastra s-a relatat ca musafirul vine cu inzestrare (Razzaq) si odata cu el ies si pacatele locuitorilor acelei case.
Cand beduinul l-a gazduit pe profet , l-a ospatat foarte bine si profetul *salat* i-a spus ca rasplata pentru modul in care s-a comportat cu el:
"Sa vii sa ma vizitezi!"-.
Acel beduin s-a dus la profet si i-a spus profetul :
"Cere ceea ce doresti!"
Si a zis beduinul:
"O camila cu saua sa si ceva din capre sau oi pentru a fi mulse.
Profetul i-a spus din nou:
"Cere ce doresti!".
Si beduinul a cerut acelasi lucru.
Aceasta cerere i-a displacut profetului *salat* , pentru ca acest om a cerut un lucru lipsit de valoare, pentru ca el nu avea o viziune larga, nu dorea mare lucru, nu-si dorea ceva valoros.
Cea mai buna metoda de predare, educare si invatare este prin naratiune, in sensul de a scoate din povestirile expuse invataturi si idei care sa te ajute sa intelegi si sa capeti experienta.
Una dintre metodele folosite de profet *salat* a fost cea a povestirii, el statea cu comapnionii si le povestea deseori, iar in Coran exista foarte multe povesti despre neamurile de dinainte si sunt expuse in mod narativ fapte diverse, intamplari, tocmai pentru ca cel care citeste Coran-ul sa cugete la sensul lui si al acestor povestiri si pilde.
"Ti-e cu neputinta sa fii ca acel om din neamul lui Israel?"- a intrebat odata profetul un companion.
"Care este povestea acelui om?", l-au intrebat companionii.
Cand Musa, pacea lui ALLAH asupra sa, a vrut sa iasa cu evreii din Egypt catre Ierusalim, ei s-au ratacit si le-a spus Musa:
"Ce s-a intamplat, ce ati facut?"
Un om intelept dintre evrei i-a spus lui Musa ca s-a relatat de la inaintasii lui, ca Yusuf, pacea lui ALLAH asupra sa, le-a poruncit sa ia si trupul lui cu ei, atunci cand vor iesi din tara, insa ei nu l-au luat.
Unui om nu i se ingreuneaza si nu-i devin grele lucrurile decat datorita pacatelor sale.
A spus unul dintre oamenii invatati:
"Jur pe ALLAH ca eu vad consecinta pacatelor prin animalul sau a sotia mea."
Adica credinta acelui om era foarte mare, el a inteles ca se rasfrange asupra sa consecinta raului pe care il face.
"Nu va loveste nicio nenorocire,
decat pentru ceea ce agonisesc mainile voastre,
insa El iarta multe."
(Surat As-sura: 30)
ALLAH este Al-Adl-Cel Drept, El raplateste cu bine faptele bune si pedepseste faptele rele.
Si ALLAH Subhanahu wa Ta`ala nu ii face egali pe cei care fac fapte rele cu cei care fac fapte bune si El pedepseste pentru fapta rea pe loc, sau ea poate fi intarziata sau pedeapsa poate veni altadata, sau poate fi amanata pentru ziua de apoi.
Un om care de exemplu are de a face cu camata, va fi incercat de ALLAH fie cu boala, fie ALLAH ii va lua binecuvantarea banilor lui.
Sau o femeie care isi da jos baticul...ALLAH poate sa o pedepseasca atat in aceasta lume cat si in lumea de apoi si El nu nedreptateste pe nimeni.
Daca sotul te nedreptateste, sau daca masina ta s-a stricat, sau copiii nu te mai asculta, sau nu mai poti duce la capat o treaba, este obligatoriu ca om sa se intoarca la sine sa se intrebe:
"Ce am facut, ce pacate am? Si el trebuie sa se caiasca."
A spus profetul *salat* :
" Nu s-a pogorat un necaz decat pentru un pacat si nu s-a ridicat acel pacat decat prin cainta."