Instruirea copiilor in Ramadan
Assalamu aleykum
Pentru ca ceea ce urmeaza este legat de luna Ramadan am optat sa inserez subiectul aici si nu la sectiunea "copii". Daca vreunul dintre moderatori considera ca am gresit are libertatea sa il mute unde considera de cuviinta.
Am gasit un articol pe http://www.islamicfinder.org si am considerat ca este interesant sa il impartasec cu surorile care nu pot citi in limba engleza. Prin urmare am facut o traducere si adaptare a unui text scris de Shehnaz Toorawa. Textul este cam lungut asa ca o sa imi cer iertare pentru acest lucru dar m-am gandit ca cine vrea sa citeasca citeste cine nu nu :)
Sapte strategii pentru instruirea copiilor in acest Ramadan
Profetul Mohammed salla Allahu aleihi wa salam a spus: "Nici un tata nu a dat un cadou mai mare copiilor sai decat educatia morala buna." (Tirmidhi)
Numeroasele aspecte ale Ramadanului - post, rugaciuni, valorile morale, caritatea, Quranul, familie, Eid-ul - ofera o buna oportunitate de a instrui copii. Indiferent daca copii sunt ai vostri sau sunt copiii pe care ii invatati (aveti grija de ei, sunteti invatatori sau educatori), educatia sau incercarea de a-i forma, nu este un proces automat sau usor. Copii nu au mintea goala pentru ca voi sa o puteti umple cu ceea ce spuneti. Instruirea necesita efort, energie si cateva tehnici pentru a reusi.
Cateva sfaturi si tehnici de instruire a copiilor vostri pentru a transforma mintea lor si pentru a-si putea aminti in viitor de acest Ramadan:
Lasati copii sa incerce sa faca singuri sau faceti impreuna cu ei anumite lucruri.
Copiii invata “facand”. De exemplu, studentii retin in procent de 75% ceea ce aplica practice si doar 10% citind.
Daca, de exemplu, vreti sa-i invatati pe copiii vostri conceptul de Zakat, calculati impreuna cu ei Zakat-ul si explicate-le unde duceti acei bani si pentru ce folosesc. Copilul poate intelege in acel timp ceea ce voi vreti sa-l invatati, nu neaparat mai tarziu.
Profetul Mohammed salla Allahu aleihi wa salam obisnuia sa o ia pe fiica sa Fatima cu el atunci cand mergea pentru rugaciune la Makkah in Kabah. Mai tarziu, in Madinah, si-a lua nepotii, Hassan şi Husain, la moschee iar ei stiau sa se roage inainte sa sties a mearga bine pe picioarele lor.
Un concept devine real si important pentru copii, atunci când acestia il experimenteaza decat cand pur si simplu citesc despre el. Isi vor aminti cum sa calculeze Zakat-ul mai tarziu si poate ii veti auzi spunandu-le prietenilor "Calculam Zakat-ul de cand eram copil!"