Scrisoarea mea
Draga Abu Ismail,
Assalamu ‘alaykum
E prea mult pentru mine. M-am gandit sa tin situatia sub control si sa o accept.Dar sunt abatuta. Ce pot sa fac?
Umm Aisha
Raspunsul sau
Draga surioara Umm Aisha,
Assalamu ‘alaykum waRahmatullahi Ta’ala waBarakatuHu
Alhamdulillah, wa-s-salatu wa-s-salam ‘ala Rasulillah,wa ba’d
M-am gandit sa iti raspuns in multe moduri, si in final i-am cerut lui Allah sa imi doneze cuvintele juste si oneste, si ca dumneavoastra sa puteti sa le cititi in lumina Coranului si a Sunnei Profetului, salallahu aleihi wa sallam.
Astazi este ziua de Jumu’ah (vineri) , si scrisoarea dumneavoastra a ajuns cu siguranta in momentul cel mai bun, in timp ce ma aflu acasa, fara nici un stres. Cand am primit prima scrisoare a dumneavoastra, imediat am facut du’a pentru dumneavoastra, apoi , acolo unde lucrez, am consultat parerile mai multor invatati.
PRIMA FATWA
Intrebare:Este legitim pentru un frate sa se casatoreasca cu a doua sotie fara sa o anunte pe prima?
Raspuns: efectiv este legitim si in concordanta cu Sunnah;Nu exista nici un hadith care sa comfirme ca Profetul, salallahu aleihi wa sallam, a anuntat pe sotiile lui inainte de a se casatori cu alta, nici ca a sfatuit pe companionii lui sa se comporte in asa fel.
Este clar ca, ca in scopul de a intari increderea si de a arata o oarecare consideratie, este de preferat ca sotul sa o informe pe prima sotie cand doreste sa se casatoreasca cu alta.
Si in acest mod, este foarte rar ca o sotie sa nu ---------------streze deluzie si ca ar putea fi incantata de aceasta notitie.
Parerea mea:
nu stiu daca acum va este mai usor, dar respirati profund si cititi ceea ce vreau sa va spun:
Dumneavoastra cunoasteti la fel ca mine dificultatile cu care se confrunta musulmanii in societatea americana. Este dificil sa gasesti o femeie care sa poarte macar simplul foulard.Fratii stau impreuna cu femei de toate tipurile in viata lor de zi cu zi. Nici un barbat si nici o femeie nu suntem creati din fier, si Allah prin marea mila a Lui ne-a creat asa cu scopul de a procrea. Mai mult, dumneavoatra sunteti constienta ca exista putini musulmani buni, in gradul de a respecta propriile responsabilitati familiare.
Nu stiu, dar imi imaginez ca, calitatile pe care le-ati cunoscut in sotul dumneavoastra, caracterul sau, aspectul sau, umorul sau, vocea sa, serietatea lui, determinatia lui, bunatatea lui, dedicarea sa la religie, inteligenta sa, dragostea sa paterna, sunt de asemenea calitati pe care alte femei le pot observa, judeca si cauta. Cred ca dumneavoastra ati stiut sa observatii aceste calitati, in caz contrar, va rog sa reflectati.
Daca dumneavoastra ati stiut sa le apreciati, lucru de care sunt sigur,aveti avantajul de a cunoaste bine si defectele lui, mai ales ca ati fost in compania lui pentru un deceniu!
Draga UmmAisha, daca sotul dumneavoastra poseda una din aceste calitati,credeti-ma, va fi in stare sa aiba grija de o a doua sotie, surioara dumneavoastra in islam, si va fi capabil sa ii ofere intelegere, protectie si tot ceea ce implica viata familiara musulmana.
Cu siguranta nu a fost o alegere negandita acest pas, mai ales ca el stie bine ca nu e un joc, si ca ar fi riscat ca reactia dumneavoastra sa fie de furie, cum efectiv s-a intamplat.
Putem sa ne imaginam gandurile sale: ‘’ Imi va da cu ceva in cap? Ma va uri? Imi va gauri rotile la masina? Va schimva inchizatoarea casei? Va urla si va plange atat de mult incat sa ma simt un vierme? Nuuuuuuuuuuuuu!!!! Ea este matura si stie ca o iubesc. Va fi cu siguranta un pic deluza si geloasa, dar va trece peste tot si imi va ura numai bine.’’
Apoi, a trebuit sa se inarmeze de curaj ca sa va marturiseasca faptul,fara sa stie daca ar fi facut bine sa astepte, si cu frica ca dumnmeavoastra puteati sa aflati de la altcineva. Si cand dumneavoastra ati aflat, reactia pe care ati avut-o a comfirmat sau nu temerile lui?
E adevarat ca anumiti frati detin record de casatorii multliple, si dumneavoastra aveti dreptul da a va pune atatea intrebari cu privire la sanatatea si la igiena unei femei necunoscute, ca sa nu vorbim de intentiile sale si de locul pe care il va ocupa in inima lui.
Dumneavoastra nu sunteti unica si e normal sa nutriti astfel de temeri si preocupari. Iecare cuplu si fiecare persoana trebuie sa gestioneze particularitatile lor. Noi suntem influientati de un trecut cultural care conditioneaza comportamentale noastre, si traim intr-un ambient falsificat contrar realitatii numeosilr musulmani, pentru care casatoria multlipa ar fi o solutie ideala pentru a rezolva problemele lor.Sa ne amintim doar de femeile vaduve fara aparare fara sustinere in tari unde este razboi. Noi traim comod si suntem obisnuiti cu comoditatea si siguranta, si nu ne place sa fim deranjati in viata noastra de zi cu zi.
Eu nu cunosc toate detaliile relative la hotararea sotului dumneavoastra, dar in caliatate de persoana straina, si cunoscand cat de cat fratele, cred ca pot sa ii dau incredere, fara sa il acuz ca a actionat in graba in ceea ce a hotarat. Cred in schimb, ca s-a gandit mult la dumneavoastra, si dumneavoastra il cunoasteti mai bine decat mine.
continua...Scuzati greseliele gramaticale...am scris in graba si nu am recitit...