Assalamu Alaikum wa Rahmatullahi wa Barkatuhu!...
surioara draga..
sa te binecuvanteze Allah Ta'ala
pentru aceasta postare...
:)
privitor la rugaciune.. eu stiam ca e cu cate 75: 15 inainte de "Audhu Billahi minash-shaytan ir-rajeem" (chiar dupa "Subhana Kallahumma...")...
10 dupa recitare (dupa Al-Fatiha si alta sura / versete)
10 in ruku (dupa "Subhana Rabbiyal-Adheem"...)
10 cand te ridici din ruku (dupa "Samee Allahu...")
10 in Sajda (dupa "Subhana Rabbiyal-A'la")
10 in Jalsa (intre prosternari)
10 in a doua prosternare (dupa "Subhana Rabbiyal-A'al")
=75..
pentru a 2-a rakat: inainte de "Bismillah..." de 15 ori s.a.m.d... ca in prima rakat...
in total... o sa fie spus tasbih de 300 de ori (4x75)
~ Atentionari ~
1) nu trebuie numarat tare
2) nu se numara pe degete, sau tinand (cum se spune?... "margelele" acelea pe care se face pomenirea.. am uitat cuv. in romana... :D )
3) se poate numara apasand degetele, ca sa se tina minte [numarul]. Ca de exemplu, in cazul cand ne aflam in Ruku. Se poate apasa degetul mic de la mana dreapta pt. prima pomenire, inelarul pt. a doua, mijlociul pt. a treia s.a.m.d. (aici scrie sa se faca asa si pe mana stanga.. si in total ies 10.. e bine si pe mana stanga?.. eu am facut de doua ori cu mana dreapta...)
4) daca s-a pierdut din numar se poate recupera la pozitia urmatoare. Spre exemplu, daca s-a uitat sa se faca Tasbih dupa Surah in Qayam se poate recita Tasbih de 20 de ori [inloc de 10 ori] in Ruku (dupa "Subhana Rabbiyal Azeem").
Scrie aici ca Tasbih pierdut nu se poate recita (recupera) in Qayam dupa ruku si Jalsa intre Sajdah, ca daca s-a pierdut Tasbih in Ruku, atunci sa se recite 20 in prima Sajdah, in loc de a se recita in pozitia Qayam de dupa rukuh. Si la fel, daca s-a pierdut Tasbih in prima Sajdah, sa nu se recupereze in Jalsa, ci in cea de-a doua Sajdah... (pe ce se bazeaza? e bine asa?)
Daca s-a pierdut Tasbih in ultimul Sajdah din cel de-al doilea sau al patrulea Rakah - se recupereaza inainte de "Attahiyat..." in Qaidah.
5) Daca se face Sajdah Sahaw (in caz de greseli) nu trebuie sa se recite Tasbih in Sajdah sahw, din moment ce cele 300 de recitari au fost efectuate. DAr daca s-a pierdut din Tasbeeh se poate recupera in Sajdah Sahw.
6) Mai scrie aici ca e preferabil sa se recite dupa Surah Fatiha, Surah Takathuur in primul raka', Surah A'sr in cel de-al doilea, Surah Kareroon in al treilea si Surah Ikhlas in al patrulea. Si ca daca nu ne amintim aceste sure, se poate recita orice sura.
Intrebare: e vreo baza (hadith) pentru acestea? (sa se recite aceste sure, cand sa se recupereze sau nu Tasbeeh pierdut?)
sursa e asta
http://www.islamicacademy.org/html/Articles/English/Salat_Tasbih.htm
in orice caz.. eu asa stiam ca e.. cu cate 75 de recitari/ rakah
nu am timp acum sa caut..
Insha' aAllah poate posteaza cineva niste Ahadeeth... referitor la acestea...
Sa ne binecuvanteze Allah Preainaltul pe toti cu dorinta de a indeplini aceasta rugaciune.. si sa ne ajute sa o indeplinim de cat mai multe ori, cu inima sincera..
si sa ne ierte greselile...
Ma'a Alssalama...
:)