Sura Al-Baqara - după Ibn Kathir - 2
Despre «Al-Baqara» şi virtuţile ei
Imamul Ahmad (ĒįśÅöćóĒć ĆóĶśćóĻ), īn «Musnad-ul - ćõÓśäóĻ» lui, Muslim (ćõÓśįöć), īn «Sahiih-ul - ÕóĶöķĶ» lui, dar şi At-Tirmidzii (ĒįŹųöŃśćöŠöķų) şi An-Nasaaii (ĒįäųóÓóĒĘöķų), cu toţii au consemnat un hadiis īn care se relatează că Profetul a zis:
Nu vă prefaceţi casele īn morminte. Cu adevărat, Şaytaan nu intră īn casa īn care Sura Vacii este recitată.
varianta colectată de At-Tirmidzii īn «Ƕassan Sahiih»
Şi Abdulah bin Masuud (ŚóČśĻ Ēįįųóå Čśä ćóÓśŚõęĻ) a relatat un hadiis similar:
Şaytaan zboară din casa unde se aude Sura Vacii.
colectat de An-Nasaaii īn « Ziua şi noaptea - Ēįśķóęść ęóĒįįųóķśįóÉ».
Şi Al-Haakim (ĒįśĶóĒßöć) a consemnat acest hadiis despre care a spus că lanţul de naratori este autentic.
In plus, Ad-Daarimii (ĒįĻųóĒŃöćöķų), īn «Musnad», a īnregistrat relatarea lui Ibn Masuud īn care acesta spunea:
Şaytan părăseşte casa īn care se recită Sura Vacii, se īndepărtează de acea casă şi se transformă īn abur.
Tot el a consemnat şi relatările lui Aş-Şabii (ĒįŌųóŚśČöķų) şi a lui Abdulah bin Masuud, care au spus:
Cel care recită zece āyaturi din Sura Vacii īn timpul nopţii, īl īmpiedică pe Şaytaan să-i intre īn casă, īn tot timpul nopţii aceleia. Aceste versete sunt: primele patru, Ayatu_ālKursiyy şi următoarele două (256-257) şi ultimele trei.
Intr-o altă relatare, s-a narat că Ibn Masuud (ĒöČśä ćóÓśŚõęĻ) a mai adăugat:
Aşadar, Şaytaan nu se va mai putea apropia nici de acela şi nici de familia lui şi nici nu-i va putea aduce vreo vătămare. Ba īncă, dacă aceste versete sunt recitate asupra unui senil, el se poate recupera.
In plus, Sahl bin Sad (Óóåśį Čśä ÓóŚśĻ) a relatat că Trimisul lui Allāh spunea:
Orice lucru are o culme, iar Sura Vacii este culmea cea mai īnaltă a Coranului. Oricine recită Al-Baqara, acasă, pe timpul nopţii, face ca Şaytaan să mai nu intre īn casa lui trei nopţi, iar acela care o recită ziua va face ca Şaytaan să nu mai intre trei zile īn casa lui.
hadiis colecţionat de Abul-Qaasim (ĆóČõę ĒįśŽóĒÓöć), Abuu Haatim (ĆóČõę ĶóĒŹöć), Ibn Hibbaan (ĒČśä ĶöČųóĒä) īn «Sahiih» şi de Ibn Marduuya.
At-Tirmidzii, An-Nasaaii şi Ibn Majaah (ĒČśä ćóĒĢóåś) au consemnat că Abuu Hurayra (ĆóČõę åõŃóķśŃóÉ) ra. a relatat următoarele:
"Trimisul lui Allāh a īntreprins o expediţie militară şi, īn timpul marşului, mai mulţi oameni dintre aceia care participau la misiunea aceea, l-au īntrebat pe Profet ce anume din Coran să memoreze. Profetul s-a apropiat de cel mai tānăr dintre ei şi l-a īntrebat:
- Tu ce ai ţinut minte?,
- Am memorat sura cutare şi sura cutare şi, īn plus, Al-Baqara. - i-a răspuns tānărul acela:
- Ai memorat sura Al-Baqara? - a īntrebat Profetul .
- Da! - a răspuns el:
- Atunci, tu eşti comandantul lor! - a replicat Profetul .:
Unul dintre oameni a comentat:
- Pe Allāh!, eu nu am īnvăţat-o pe de rost de teamă că nu am să pot să o şi aplic.
Atunci, Profetul a zis:
- Invaţă Coranul, recită-l! Orice īnveţi din el, recită şi crede acel lucru, căci aceasta este asemenea unui sac plin cu mosc care īşi īmprăştie aroma īn aer, īnsă dacă īnveţi Coranul, īl reciţi şi nu-l aplici, este asemenea unui sac plin cu mosc strāns legat la gură.
hadiis «ɧasan - corect» colectat de At-Tirmidzii.
Şi Al-Bukhaarii a consemnat un fapt povestit de Usayd bin Hudayr (ĆõÓóķśĻ Čśä ĶõÖóķśŃ) care spunea că:
In vreme ce recita Sura Vacii, lāngă calul său bine priponit, acesta a īnceput să se agite. Cānd Usayd īnceta recitatul, calul, de asemenea, se oprea din mişcare, iar cānd reīncepea, calul se agita din nou. In această vreme, fiului său Yahya (ķóĶśķóģ), se afla aproape de cal, iar lui i-a fost teamă ca acesta să nu īl calce. Cānd l-a dat la o parte pe fiul lui, el s-a uitat īnspre cer şi a văzut un nor care radia o lumină puternică, precum o lampă. Dimineaţa următoare, el s-a dus la Profet şi i-a povestit cele īntāmplate şi apoi a completat:
- O, Trimis a lui Allāh, fiul meu era aşa de aproape de cal că mi-a fost frică să nu īl calce. Cānd m-am dus să īl protejez şi mi-am īndreptat ochii spre cer am văzut un nor luminānd ca o lampă. Aşa că am venit la tine, dar nu-l mai pot vedea.
- Ştii ce a fost aceasta?, l-a īntrebat Profetul .
- Nu! a răspuns el.
- Au fost īngerii, ei au venit mai aproape auzind vocea ta, şi dacă nu te opreai din recitat, oamenii ar fi putut să īi vadă cānd soarele răsare şi nu s-ar mai fi ascuns de ochii lor. - i-a explicat Profetul .
Această relatare a fost redată de Imamul Oubayd Al-Qaasim bin Salaam (ŚõČóķśĻ ĒįśŽóĒÓöć Čśä ÓóįųóĒć), īn cartea sa « ŻóÖóĒĘöį ĒįśŽõŃśĀä Virtuţile Coranului ».
Imam Ahmad a relatat că Abuu Nuayim (ĆóČõę äõŚóķść) le-a povestit că Bişr bin Muhaajir (ČöŌśŃ Čśä ćõåóĒĢöŃ) a spus că Abdulah bin Burayda (ŚóČśĻ Ēįįóųå Čśäö ČõŃóķśĻóÉó) le-a istorisit de la tatăl său acestea:
Stăteam alături de Profet şi l-am auzit spunānd:
- Invăţaţi Sura Vacii, pentru că a o memora este binecuvāntare, iar īn neluarea ei īn seamă este necaz, iar vrăjitoarele nu o pot memora.
Apoi el a tăcut pentru o vreme şi apoi a zis:
-Invăţaţi Sura «Al-Baqara» şi Sura «Ali-Imraan» pentru că ele sunt ca două lumini şi sunt acoperămānt pentru om īn Ziua Invierii, şi ele īl vor adumbri ca doi nori, căci ele sunt două umbre răcoroase, două zboruri de păsări.
Coranul īşi va īntālni tovarăşul său, cel palid la faţă, īn Ziua Invierii, cānd mormintele se vor deschide. Şi Coranul īl va īntreba: «- Mă cunoşti? » Şi omul va spune: « - Nu te cunosc. » Şi Coranul va spune: «- Eu sunt tovarăşul tău, Coranul, care te-a īnsetat īn arşiţă şi te-a ţinut treaz nopţile. Fiecare negustor īşi are negoţul său, dar īn această Zi, tu eşti īn afara oricărui negoţ. Impărăţie i se va da īn māna dreaptă, iar īn māna stāngă va avea viaţă veşnică şi pe cap va purta coroana virtuţii.»
Părinţilor lui li se vor da două podoabe inestimabile, aşa īncāt ei vor īntreba:« - De ce am fost noi īmpodobiţi cu acestea ?» şi li se va răspunde: « - Pentru că fiul vostru a purtat Coranul. »
Şi se va spune celor care recită Coranul: Citiţi şi urcaţi pe treptele Paradisului. Şi cu cāt el va recita mai mult, cu atāt el va urca mai sus şi nu contează dacă el va recita rar sau repede.
Ibn Majaah a consemnat o parte a acestui hadiis de la Bişr bin Muhaajir, iar acest lanţ de naratori este «ɧasan - corect», conform criteriilor Imamului Muslim.
O parte a acestui hadiis este susţinută şi de un alt hadiis colecţionat de Imam Ahmad, īn care se relatează că Abuu Umaama Al-Baahilii (ĆóČõę ĆõćóĒćóÉ ĒįśČóĒåöįöķų) l-a auzit pe Profet spunānd:
"- Citiţi Coranul, pentru că el va mijloci pentru oameni īn Ziua Invierii. Citiţi cele două lumini, Al-Baqara şi Ali-Imraan, pentru că ele se vor arăta ca doi nori, ca două umbre, ca două zboruri de păsări īn Ziua Invierii şi vor fi īn folosul acelor oameni, īn ziua aceea.
Şi a mai zis:
- Citiţi Al-Baqara, pentru că īn ea este binecuvāntare, şi īn nepăsarea faţă de ea e necăjire, iar vrăjitoarele nu o pot memora.
Imam Muslim a colecţionat acest hadiis īn «Cartea Rugăciunii».
Imam Ahmad a consemnat că: An-Nauuaas bin Samaān (ĒįäóųęóųĒÓ Čäö ÓóćŚĒäó) l-a auzit pe Profet spunānd:
- În Ziua Învierii, Coranul şi oamenii lui, cei care īl aplicau, vor fi īnsoţiţi de Sura Al-Baqara şi de Sura Ali-Imraan.
An-Nauuaas mai spunea că:
Profetul a dat trei exemple pentru aceste două sure pe care nu le voi uita nicicānd. El a spus:
- Ele vor veni ca doi nori, ca două umbre răcoroase, ca două zboruri de păsări īn folosul oamenilor acelora.
Imam Muslim a colecţionat şi el acest hadiisīn «Sahiih-ul» său, iar At-Tirmidzii l-a consemnat şi el.