Fericirea conjugala si caile de a ajungela ea
Slava lui Allah Stăpânul Lumilor care ne-a creat pe noi perechi si a făcut ca relatia soţ-sotie să se bazeze pe dragoste reciprocă.
"Şi printre semnele Lui este acela că EI va creat din voi însiva soate pentru ca voi sa traiti in liniste împreuna cu ele. Şi El a pus intre voi dragoste si îndurare si întru acestea sunt semne pentru un neam de oameni care chibzuiesc. (surat Ar-RUM 21)
Islamul a dat o mare importanta vieţii familiale, considerând-o baza si prima celula a societăţii. Fericirea este idealul fiecărui cuplu conjugal si, fără de care este foarte greu de imaginat o relaţie stabila.
In cele ce urmează vom prezenta câţiva factori care duc la fericire si buni înţelegere între cei doi:
1. Alegerea potrivita
Cea mai mare binecuvântare pentru un bărbat sau o femeie este un o/un sotie/sot credincioasă/credincios. Dacă vrei o viaţă fericită fără necazuri caută-ţi jumătatea printre cei dreptcredincioşi, cu frica de Allah Preaînaltul. Profetul ne-a spus ca atunci când vrem sa ne casatorim, sa avem in vedere următoarele aspecte:averea , frumusetea si cel mai important a religia.
Intr-o alta relatare adresata parinţilor a spus: "Dacă vă vine la voi cel a cărui credinţa şi comportament va mulţumesc casatoriti-l(cu fiica voastră).
2. Supunearea celor doi soţi lui Allah si îndepărtarea de la păcate
"Acelora care cred si savârsesc fapte bune Cei milostiv le va arata iubire.,, (surat Meryem:96)
Unul dintre învataţi spunea: " eu văd cauza comportamentului urât al soţiei mele în păcatele mele. Fără îndoiala ca Allah iţi va coborî binecuvântarea asupra cuplului care si-a facut din Islam un mod de viaţă.
3. Ascultarea si respectul faţa de soţ atât timp cât acesta nu îndeamnă catre ceea ce îl supară pe Allah Preinaltul
După cum stim foarte bine fiecare familie , grup de oameni , societate trebuie sa aiba un conducator ,iar consucatorul familiei este barbatul. Insa , ptr a nu se intelege gresit , trebuie evidentiat ca a conduce familia nu inseamna a fi dictator , a da prunci si a face legi. NICIDECUM ! In Islam barbatul este cel care are cele mai multe sarcini . El este protectorul sic el care asigura armonia in familie .Un sot bun isi consulta sotia ori de cate ori trebuie sa ia o hotarare importanta. Islamul subliniaza acest fapr prin spusele profetului: ,, Cel mai bun dintre voi este acela care este cel mai bun cu sotia sa,,.
4. Evitarea cheltuielilor fara chibzuinta
Atat sotul cat si sotia trebuie sa-l multumeasca lui Allah Preainaltul ptr cat au, ptr ca fericirea nu sta in bani. Evitarea risipei si cheltuielile cu chibzuinta aduc binecuvantarea lui Allah asupra banilor.
5. Managementul timpului si interesul acordat curateniei si ordinii in locuinta.
Curatenia si ordinea in locuinta ofera cuplului si copiilor o liniste sufleteasca.
6. Plecarea privirii de la lucrurile oprite de Allah Preainaltul
Islamul doreste sa pastreze relatia sot/sotie curata , naturala, nepatata de aspectele negative ale societatii. Astfel , Islamul ii opreste pe musulmani de la privile ravnitoare si injositoare si ca urmare sunt evitate situatiile de gelozie ucigatoare si indoielile privitoare la partener.