Interviu cu dl. Amet Aledin din revista Islamul AZI nr. 9
Istoric, filozof, jurnalist, bibliotecar, tata si sot, domnul Aledin Amet, actual deputat in Parlamentul Romaniei, ne vorbeste despre sarcinile lui fata de comunitatea pe care o reprezinta din punct de vedere oficial, dar si moral [1].
R : Sunteti un reprezentant de seama al comunitatii turco-tatare musulmane din Romania, tinand cont de faptul ca timp de 2 ani ati condus Organizatia de tineret 'Ismail Gaspirali' si tot pentru atat timp ati fost vicepresedinte a U.D.T.T.M.R. Cum descrieti comunitatea musulmana din Romania ?
A.A. : Comunitatea musulmana este una dintre comunitatile importante din Romania, eu cred ca suntem foarte bine receptati, respectati si avem o imagine buna, iar dovada este ca multi oameni din comunitatea noastra au ocupat functii importante in Romania si un alt fapt ar fi acela ca Statul Roman nu a permis publicarea caricaturilor aparute despre profetul Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa !), mass-media romaneasca a dat dovada de responsabilitate. I-am multumit personal domnului presedinte Traian Basescu pentru acest fapt, domnia sa a precizat ca este firesc sa fie asa, intrucat noi suntem musulmani romani, intre cele doua mari religii crestina si islamica neexistand divergente.
R : Ati intampinat greutati in calitatea dumneavoastra de reprezentant al comunitatii turco-tatare in Parlament ?
A.A. : Nu le putem numi greutati, ci probleme comune tuturor minoritatilor din Romania. In cadrul Parlamentului, 18 deputati sunt reprezentantii minoritatilor nationale. Este firesc sa existe probleme precum cele legate de invatamant, religie sau cultura. Speram ca anul acesta va fi promulgata ‘Legea minoritatilor’ si ca aceste probleme vor fi solutionate. Aceasta lege va fi un pas inainte pentru noi ca minoritate nationala. Cred ca odata cu aparitia acestei legi, vor fi solutionate multe dintre problemele comunitatii pe care le avem in momentul de fata, cum ar fi predarea limbii materne in scoli, totodata cu sprijinul Statului Roman reusim sa organizam simpozioane, reusim sa promovam traditiile nationale si sa ne pastram cultura.
R : Ce sfaturi le dati tinerilor musulmani din Romania ?
A.A. : sa dobandeasca cunostinte despre istoria, limba si cultura poporului nostru. Religia trebuie sa ocupe un loc aparte in ceea ce ne propunem sa facem, pentru ca suntem musulmani cu totii, trebuie sa acordam atentie si acestei zone. Muftiatul, in calitate de reprezentant al cultului musulman, are datoria sa se ocupe de acest lucru, iar noi ar trebui sa-l sprijinim.
R : Din cate stiu, lucrati la anumite proiecte pentru comunitatea musulmana din Romania ?
A.A. : Proiectele de viitor sunt multe. Cum ar fi obtinerea unui teren pentru amenajarea unui cimitir musulman in Bucuresti, un alt proiect ar fi publicarea abecedarelor in limba tatara. Dorim sa sprijinim cultura comunitatii noastre, sa sprijinim continuarea traditiilor, a limbii noastre materne, a istoriei pe care ar trebui sa o facem cunoscuta tinerilor nostri. Este firesc sa ne indreptam catre mai multe zone ale vietii noastre, in general. Dar fireste nu intotdeauna reusim sa finalizam toate proiectele, din diverse cauze.
R : Ce sfaturi doriti sa transmiteti comunitatii musulmane ?
A.A. : As dori sa transmit comunitatii musulmane sa fie unita, pentru ca numai astfel ne putem rezolva problemele, sa sprijinim toate laturile, in special latura religioasa. In general, am reusit sa rezolvam multe dintre problemele comunitatii. Ma refer aici la infiintarea scolilor in limba maternal, revigorarea traditiilor nationale, sustinem un simpozion international de folclor, simpozioane omagiale. Spun eu ca in general am avut o activitate foarte buna mai ales dupa anii ’90, bineinteles si cu sprijinul Statului Roman, lucru pe care nu trebuie sa-l uitam. Statul Roman sprijina activitatile noastre, avand un reprezentant in Parlament si sprijin material.
(articol publicat in revista 'Islamul Azi', numarul 9, de catre Nilghiun Bari)
Note de subsol :
[1] pentru mai multe detalii biografice, dar si despre activitatea parlamentara a domniei sale, poate fi consultata aceasta pagina web : http://www.cdep.ro/pls/parlam/struct...04&pag=0&idl=1
cu tristete spun asta....
insa mi-a lasat un gust teribil de amar acest interviu...pentru ca am scris in grupul yahoo tot ce aveam pe suflet si nu am salvat sper ca va aparea acolo ca sa pot posta aici,nu de alta dar mi-a stricat dispozitia total acest interviu .
Dragilor,oare este chiar atat de greu ca sa putem vedea cu propri ochii ceea ce se intampla?
Cum comunitatea musulmana este manata de interese care aproape ca nu au nicio treaba cu Islamul?????????
Despre ce comunitate vorbeste stimabilul intervievat?
Sincer nu m-a miscat decat ca o parere extrem de proasta,asa cum am spus si dincolo cea mai inteligenta replica din toate randurile astea este sfatul ca aceasta comunitate ar trebui sa fie unita,restul este o frectie la picior de lemn.(scuzati expresia)
Poate crede dansul ca toti suntem chiar asa de batuti in cap sa inghitim balivernele astea?
Sincer, dc s-a dorit sa se afle parerea noastra,a mea este ca acest interviu este deplorabil.Si ma abtin sa comentez intervievatul...pentru ca uneori sunt o fata de treaba!:36_1_21: