In numele lui Allah Cel Milostiv, Indurator !
<< Din pacate, unii pun semnul egal intre terorism si Islam. E chiar o parte din imaginea stereotipica pe care unii si-au facut-o despre religia Islamica. Ignoranta, confuzia si slaba informare probabil i-a facut pe acestia sa presupuna ca Islamul incurajeaza teroarea si violenta. Am pus aceasta intrebare pe un forum romanesc, iar unele raspunsuri au fost surprinzatoare. In orice caz, exista o mare diversitate in opinii.
1. 'N-are nicio treaba una cu alta…dar parerile sunt impartite…'
2. 'Nu se poate pune egal intre Islam si terorism. E ca si cum ai pune egal intre Crestinism si Inchizitie sau prapadul facut de conchistadori in America de Sud. Doar pentru ca unii gasesc in religie o scuza pentru a ucide nu inseamna ca acea religie este neaparat rea. Asta-i parerea mea.'
3. 'Eu nu cred ca sunt sinonime Islamismul si terorismul…pana la urma orice padure are uscaciunile ei, nu ?'
4. 'Teroristii pe care ii vedem la stiri nu sunt altceva decat niste fanatici care cauta scuze pentru faptele lor. Islamul nu are absolut nicio legatura cu terorismul. Si, de altfel, nicio religie nu poate avea vreo legatura cu asa ceva, zic eu'
5. 'Asta ar insemna sa punem semnul egal intre toate gruparile extremiste si religia/natiunea careia apartin'
6.'Eu am avut curiozitatea sa citesc Coranul si nu am gasit nimic despre razboiul sfant, jihad, pe care ar fi chipurile indreptatiti sa-l poarte musulmanii pentru slava si in numele lui Allah. E o gaselnita a unor grupari fanatice ca sa-si justifice crimele si intoleranta, folosindu-se de religie, un mod de manipulare a maselor de credinciosi.'
Acestea sunt o parte din opiniile 'oamenilor de rand'.
Mass-media sustine, de obicei, doua tipuri de pareri precum acestea doua pe care le consider un fel de 'sablon' la intrebarea 'este Islamul sinonim cu terorismul ?' :
1. 'Evident, nu trebuie sa facem eroarea de a confunda religia musulmana cu formele sala maladive si radicale, nici societatea islamica in intregul ei cu miscarile fundamentaliste si cu organizatiile teroriste. -----izand intreaga lume musulmana nu facem decat sa repetam NOI greseala pe care le-o reprosam LOR.'
2. 'In ultimii ani am fost martorii transformarii Islamului, o religie a pacii, intr-un teren fertil cultivarii terorismului. Au luat nastere multe grupari teroriste care impartasesc un caracter islamic'