Femeia in Islam, Crestinism , Iudaism
:salam:
:006:
De multe ori lumea crede ca femeia musulmana este rau tratata, oprimata si supusa. Am citit o carte in care se face un studiu despre femeia in cele 3 mari Religii ale Lumii. Poate ca cineva ar fi interesat de aceasta si as vrea sa va impartasesc si voua cateva idei.
Greşea la Evei?
Cele trei religii sunt de acord cu o realitate fundamentală. Femeile şi bărbaţii au fost creaţi de Dumnezeu, Creatorul întregului univers. Oricum respingem din start ideea conform căreia Eva ar fi fost creată înaintea lui Adam.
Concepţia iudeo-creştină a creaţiei Iui Adam şi a Evei este povestită în detaliu în Geneza 2:4-3:24. Dumnezeu le-a interzis să mănânce fructe din copacul interzis. Şarpele a sedus-o pe Eva şi ea a mâncat din acel pom. Apoi ea l-a sedus pe Adam să mănânce cu ea. Când Dumnezeu l-a muştruluit pe Adam pentru fapta sa. Adam a învinovăţit-o pe Eva.
„Femeia pe care mi-ai dat-o să fie cu mine mi-a dat din pom şi eu am mâncat." (VECHIUL TESTAMENT - FACEREA cap 3 :12)
Drept urmare Dumnezeu i-a spus :
15: Duşmănie voi pune între tine şi între femeie, între sămânţa ta şi sămânţa ei; aceasta îţi va zdrobi capul, iar tu îi vei înţepa călcâiul".
16. Iar femeii i-a zis: "Voi înmulţi mereu necazurile tale, mai ales în vremea sarcinii tale; în dureri vei naşte copii; atrasă vei fi către bărbatul tău şi el te va stăpâni".
17. Iar lui Adam i-a zis: "Pentru că ai ascultat vorba femeii tale şi ai mâncat din pomul din care ţi-am poruncit: "Să nu mănânci", blestemat va fi pământul pentru tine! Cu osteneală să te hrăneşti din el în toate zilele vieţii tale!
18. Spini şi pălămidă îţi va rodi el şi te vei hrăni cu iarba câmpului!
19. În sudoarea fetei tale îţi vei mânca pâinea ta, până te vei întoarce în pământul din care eşti luat; căci pământ eşti şi în pământ te vei întoarce".
Conceptul islamic de primă creaţie se găseşte în multe locuri în Sfanţul Coran:
„Iar tu Adam! Sălăşuieşte tu împreună cu soaţa ta în Rai! Mâncaţi voi ori de unde voiţi, însă nu vă apropiaţi de acest pom căci altfel veţi fi dintre cei nelegiuţi / Dar Şeitan i-a ispitit, voind să le arate goliciunile eare fuseseră ascunse zicând:Domnul vostru nu v-a oprit de la acest pom decât pentru ca voi să nu deveniţi îngeri şi să fiţi nemuritori! /Şi eI s-a juruit lor:„Eu sunt pentru voi un bun sfătuitor!/\Asadar,el i-a înşelat prin amăgire.Şi când ei au gustat din acel pom li s-au descoperit goliciunile lor şi au început să-şi pună peste ele frunze din Grădină. Şi Domnul lor i-a chemat zicandu-le:„Oare nu v-am oprit Eu de la acest pom şi nu v-am spus Eu că Şeitan vă este vouă duşman mărturisit?/Şi au răspuns ei: Doamne,am fost nedrepţi cu sufletele noastre şi dacă nu ne ierţi şi nu Te înduri de noi, vom fi printre cei pierduţi." (Al Araf: 19-23)
Examinarea atentă a acestor două relatări a poveştii creaţiei relevă câteva diferenţe esenţiale.
Coranul spre deeosebire de Biblie îi cuipabilizează pentru greşeala lor pe amândoi şi pe Adam şi pe Eva. Nicăieri în Coran nu găsim sugerat dispreţ faţă de Eva pentru că ea l-a ademenit pe Adam să mănânce din pom sau nici măcar pentru că ea a mâncat înaintea lui.
Eva în Coran nu este ispititoarea, seducătoarea şi înşelătoarea.
Mai mult Eva nu este blamată pentru durerile naşterii.
Dumnezeu conform Coranului nu pedepseşte pe nimeni pentru greşelile altuia.
Amândoi şi Adam şi Eva au păcătuit şi apoi şi-au cerut iertare de
la Dumnezeu şi El i-a iertat pe ei.
Adevarata fata a femeii in crestinism
Pana la Hristos, toti ceilalti intemeietori de religii au acceptat, pe langa barbatii din timpul lor, convingerea ca femeia este inferioara barbatului.
Dar odata cu Hristos, incepe istoria crestinismului.
Dumnezeu este iubire. Din iubire de oameni a dat pe Fiul Sau, Iisus Hristos, pentru a restabili legatura dintre Creator si creatie. Femeia este creatia lui Dumnezeu.Atitudinea lui Hristos fata de femeie a fost cu adevarat unica.
Unor femei li se arata Hristos dupa inviere, pentru ca tocmai ele erau pregatite pentru a primi viziunea. Multe case au fost deschise lui Hristos, dar casa Martei il primea intr-un mod deosebit, pentru ca acolo era o femeie care se ingrijora mult, nestiind cum sa-L primeasca mai bine. O alta femeie pagana vine la El in numele fiicei sale bolnave. Nu cere pentru ea, cere pentru fiica ei. In cele din urma, Hristos ii spune: "O, femeie, mare este credinta ta! Faca-ti-se dupa cum voiesti!" Femeia din casa lui Simon uda cu lacrimi picioarele lui Hristos, le saruta, le unge cu mir si le sterge cu parul capului.
Femeilor, fiţi supuse bărbaţilor voştri ca Domnului; căci bărbatul este capul nevestei după cum şi Cristos este capul Bisericii, el Mântuitorul trupului. Şi după cum Biserica este supusă lui Cristos, tot aşa şi femeile să fie supuse bărbaţilor lor în toate. Bărbaţilor, iubiţi-vă femeile după cum şi Cristos a iubit Biserica... Bărbaţii trebuie să-şi iubească femeile ca pe trupurile lor. Cine îşi iubeşte femeia se iubeşte pe sine însuşi. Căci nimeni nu şi-a urât vreodată trupul său, ci îl hrăneşte şi îl îngrijeşte cu drag, cum face şi Cristos cu Biserica; pentru că noi suntem mădulare ale trupului său, carne din carnea lui şi os din oasele lui" (Ef 5, 22-23).
FECIOARA MARIA. Fecioara Maria, care a dat naştere lui Iisus Hristos, a fost tot ce a putut da mai bun omenirea. Prin vrednicia Sfintei Fecioare de a fi Maica lui Hristos, femeia este ridicată la o cinste deosebită. Faptul că Domnul nostru a primit să fie născut şi crescut de o femeie a şters pentru totdeauna stigmatul dispreţului şi al infamiei, cu care lumea veche înfierase femeia, şi a ridicat-o la cea mai înaltă treaptă a demnităţii şi moralităţii.
IISUS HRISTOS REABILITEAZĂ FEMEIA. Mântuitorul a repus femeia în stare de egalitate cu bărbatul şi a chemat-o la mântuire alături de bărbat în mod egal: „nu mai este iudeu nici elin, nu mai este rob nici slobod, nu mai este parte bărbătească şi femeiască, pentru că toţi sunteţi unul în Domnul Iisus” (Gal. 3, 28). Hristos obligă bărbatul să păstreze fidelitate femeii şi numeşte adulter (preacurvie) chiar şi privirea poftitoare, aruncată asupra femeii altuia: „oricine se uită la o femeie spre a o pofti, a şi desfrânat cu ea în inima lui” (Mat. 5,28). Numai Mântuitorul, în calitatea Sa de Fiu al lui Dumnezeu şi al femeii, putea reabilita femeia, ridicându-o din nou la statutul pe care l-a avut până la cădere.
In Magdalena, Iisus Hristos reuneşte lumea şi veacurile, şi de acum femeia va deveni un obiect de respect peste tot unde va pătrunde Evanghelia şi unde va împăraţi creştinismul. El a primit-o, el a curăţat-o; ea a uns capul lui cu mir, şi a stropit cu lacrimi picioarele lui cele sfinte. Şi el în schimb îi conferă cu nevinovăţia redobândită, onorurile nespuse. Câtă slavă omenească sortita la uitare! Câte străluciri stinse pentru totdeauna! Şi în lumea întreagă, după douăzeci de secole, nu încetează să răsune vestea despre femeia smerită.
Creştinismul a privit pentru prima dată femeia ca pe un om, considerând-o şi pe ea o personalitate integră, de sine stătătoare, nu mai puţin preţioasă pentru Dumnezeu decât bărbatul. Hristos ridică legătura dintre bărbat şi femeie la rangul de Sfântă Taină. Hristos nu vorbeste despre poligamie.
Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi, la rândul vostru, cu înţelepciune cu femeile voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unora care vor moşteni împreună cu voi harul vieţii... " (1Pt 3, 1.7).
Draga , in Biblie nu scrie ca o femeie care nu da ascultare barbatului poate sa fie batuta de aceasta sau parasita in asternuturi.Cine îşi iubeşte femeia se iubeşte pe sine însuşi. (ef)Si daca vrei sa prezinti adevarul adevarat posteaza versetul din Coran in care scrie ca barbatul e cu o treapta mai sus de femeie , sa nu mai vb la ce capitol.
Iar concluzia : Fecioara Maria l-a nascut pe fiul lui Dumnezeu.Nu e nevoie de alte explicatii asta arata ce e femeia cu adevarat in crestinism.
2.Toţi care v-aţi botezat în Cristos, v-aţi îmbrăcat cu Cristos... nu mai este nici bărbat, nici femeie, fiindcă toţi sunteţi una în Iisus"(Gal 3, 27-28).
Cine îşi iubeşte femeia se iubeşte pe sine însuşi. (Ef.)
Quote:
Originally Posted by
iman_elsayed
NAzirah , Myryam imi spuneti va rog unde pot gasi biblia catolica in romana versiunea online? As vrea sa controlez cateva versete. O am online numai pe cea ortodoxa
Multumesc mult
sunt identice