Salut Daniela,
Aleyna… imi pare rau ca tu vezi lucrurile astfel… si nu ma refer la a condamna purtarea gresita.. ci la faptul ca intr-un fel “condamni” Islamul (nu e cuvantul potrivit.. poate e prea mult…).. dar ai intr-adevar o dezaprobare fata de aceasta religie…
Am o dezaprobare fata de felul in care aceasta religie se face inteleasa de catre foarte multi musulmani. Poate ca daca in Coran ar aparea mai putin ''kill...kill..kill...'' (eu l-am citit in engleza) lucrurile ar sta altfel. Oare este chiar o coincidenta faptul ca numai in Londra si Midlands (Manchester, Birmingham) exista 1000 de musulmani gata sa arunce in aer locuitori la intamplare ai tarii care i-a hranit, le-a dat benefits pentru copii, council flats pentru familii etc etc etc?
Sau este o rusine sa aduc asta in discutie?
Poate esti o “feminista” convinsa!... mai mult sau mai putin… ;)
CHIAR NU! Feminismul are foarte multe merite si gratie lui mergem noi acum la facultate (care mergem...), folosim metode contraceptive (care folosim...) si in general suntem privite ca mai mult decat un sex recreational (si aici ma refer la gen, nu la altceva). Insa feminismul in final nu ofera o solutie. Lasa lucrurile descoperite.
Daca e ceva de condamnat.. atunci este purtarea gresita… asa-numitele “crime de onoare” nu au nici o baza in Islam….
Nu or avea o baza satisfacatoare in Islam, dar de ce se intampla exclusiv in societati islamice? Si de ce in Palestina sunt 4 pe saptamana, la o populatie de 10 milioane? In Turcia circa 2 (tot pe saptamana- cele mediatizate, vreau sa spun, nu cele din fundul Diyarbakirului unde trei muti nu-i stie nici vantul nici pamantul duc femeia intr-un cimitir, o ingroapa pana la jumatate in pamant si da-i distractie...)
Daca Profetul nu ar fi incuviintat lapidarea femeilor si el insusi nu si-ar fi dat binecuvantarea in cel putin doua cazuri (de care imi amintesc din hadith) nu ar fi stat lucrurile altfel? Sau nu imi este permis sa intreb?
Daca el insusi nu ar fi condamnat la lapidare o femeie cu copil sugar (asigurandu-se mai intai, fireste, ca gaseste o doica pt copil, pe post de mila) nu ar fi fost vibe-ul altul? Feeling-ul asta care se degaja...dinspre shari'ah...?
Sa nu imi spui ca nu e adevarat. Why, am citit asta chiar intr-o biblioteca islamica. Mai am si referintele pe undeva. Iar cifrele pe care ti le dau in privinta crimelor de onoare sunt de la Amnesty International.
Tu asta intelegi din poligamie? Dezumanizarea femeii?...
Eu, sincer, asta vad. E parerea mea si mi-o asum.
Sunt ramuri ale crestinismului in care se practica poligamia..
Sigur. Si e la fel de rau.
De ce este Islamul de acuzat pentru aceasta?...
Pt ca eu n-am intalnit inca un poligam crestin desi am umblat juma' de mapamond ( daca voiam cu tot dinadinsul trebuia sa calatoresc in anumite state din SUA ) pe cand poligami musulmani se intalnesc fara efort la fiecare pas, e destul sa te urci intr-un autocar Ortadogu, e plin de ''neveste'' romance care se indreapta spre casa lor din Istanbul care a apartinut candva altei femei, si care culmea culmilor inca e acolo, cu copii cu tot...Turcia e stat laic si astfel nu exista nici o modalitate de a proteja legal interesele acestor romance in caz de ''divort''.
~~~
Poate par naiva, visatoare, necoapta.. cu prea multe idealuri.. pur si simplu o fata care inca nu s-a izbit cu capul de pragul realitatii… in ciuda varstei mele am trecut si eu prin cateva incercari.. din care am avut de invatat… incercari ce mi-au afectat familia foarte mult… (ireversibil.. si Allah stie mai bine)
Nu pari deloc asa si scrii f frumos.
Vezi tu, Aleyna… Poligamia nu e pur si simplu o “solutie” pentru a-ti satisface apetitul sexual… ia spre exemplu cazul in care un barbat nu se poate casatori.. ce trebuie sa faca el, conform Islamului?.. sa tina Post!!! Pentru a-si stapani dorinta… sa ramana curat_mai direct spus: fara metode de “autosatisfacere”, ca sa nu mai vorbim de orice relatie din afara casatoriei: gen mult prea obisnuitele relatii de “prietenie”… (!!!~)
Suna bine.
Poligamia.. poligamia este o relatie complexa.. daca nu esti pregatit pentru asa ceva nu poti face un asemenea lucru…
Aici iti dau 100% dreptate. Daca mie imi e greu sa nu gresesc in relatii de genul eu-mama sau eu-prietenul meu imi inchipui ca poligamia e ceva foarte complex. Dar de ce a fost nevoita Ayesha, la 9 ani, sa o accepte- vorbesc de sotia Profetului- , stie cineva? Doar nu imi va argumenta cineva ca un copil de 9 ani are discernamant privind casatorirea sa cu un barbat de 54 de ani? Iar treaba cu protectia...Ayesha nu avea nevoie de protectie. Ea avea tata, care era cel mai bun prieten al Profetului. Nu era orfana, nu era lipsita...
Compari co-sotiile cu amantele… Nu!.. nu e deloc asa!... In Islam totul este responsabilizat…
OK, si cum se ''responsabilizeaza'' asa ceva in statele laice gen Turcia, unde a doua sotie este luata in afara legii civile, deci lipsita de orice avantaj in caz de dizolvare a...ma rog, a combinatiei asteia?
In islam NU se incurajeaza apetitul sexual… dar, daca vorbim direct.. exista unii barbati, in regiunile mai calde ale globului.. cum sa ma exprim.. exista cazuri in care sotia nu poate “tine pasul”..
OK, si barbatii astia nu se pot pur si simplu abtine? Nu isi pot cauta alte preocupari? Nu pot cadea la un compromis cu sotia existenta? Trebuie neaparat sa isi satisfaca ei apetitul pana la refuz, ca si cum te-ai imbuiba cu mancare pana ai regurgita? De ce nu se poate redirectiona apetitul asta catre alte zone ale personalitatii, de ce nu se profita de el pentru a se stimula creativitatea, imaginatia, pentru a se imbogati cultura individului, aptitudinile sale...de ce nu iese pur si simplu sa vopseasca o banca in parc?!
Si vorbind de monogamie.. este si exemplul Profetului (salla Allahu alayhi wa salam!).. cat timp a fost casatorit cu Khadija nu a mai avut nici o alta sotie…
Nici una..
Si sclavele mainii drepte nu existau pe vremea aia?
~~~
a… inca ceva.. din ce stiu eu.. nu trebuie sa stea sotul cu sotiile in aceeasi casa?.. fiecare in locul ei… (si sa “grohaie dupa un perete subtire”)
Ai perfecta dreptate, insa eu ma refeream la situatia din Romania. Aici multa lume locuieste in apartamente mici. Nu stiu unde locuiti voi, insa mi-am imaginat ca vorbim de Romania. Asa am si eu un prieten in Iraq al carui tata are 3 sotii si fiecare sta in vila ei (dac-or mai sta saracii, de la o vreme am pierdut legatura cu ei fiindca nu mai ajung scrisori acolo, telefonul li s-a desfiintat, e jale.)
Aleyna, Aleyna…
~~~
P.S.: sa va daruiasca Allah Preainaltul dragoste si intelegere tie si sotului tau (Incha'a Allah)... si sa va binecuvanteze cu tot ce e mai bun...
Si tie la fel, draga mea!