Originally Posted by
AishaA
Profetul *salat* tocmai de pasti sau craciun, nu-mi aduc bine aminte, a lasat crestinii din najran sa isi faca ritualul religos specific in moschee, iar muslimi s-au rugat in partea cealalta, fiecare cu qibla lui. Si era ritual religios, nu o masa de familie... N-au scuipat in sin s nici n-au spalat moscheea dupa ei...si ei s-au rugat asa cum noi nu credem ca e bine sa te rogi... Oare daca crestinii ar fi mincat linga muslimi carne de porc si ar fi tras o dusca de vin, muslimi s-ar fi refugiat fiecare in casa lui? daca n-au fugit de rugaciune, de ce sa fuga in fata altor diferente? Daca asta nu e toleranta, care anume e? Iti exprimi dezaprobarea, iti faci clara pozitia ta si continui sa comunic, nu te izolezi de parca ai trai printre diavoli. cum a zis si elif, si noi tot de acolo am plecat iar daca n-ar fi existat punti intre noi, cum am fi trecut dincolo?
De obicei mesele de craciun sunt adunari de familie, cu carcater mai putin religios. eu n-am vazut vreodata petrecere de craciun cu dans, betii si alte cele. probabil asta fac tinerii ntre ei, indiferent de motivul pt care se aduna.dar noi ne refeream la mesele clasice. in acest sens si sheik assim a zis ca e permis sa mergem la aceste intrunri de familie, pt ca binele care decurge din asta (intarirea leg de familie, prezentarea implicita a islamului, eliminarea unor prejudecati si temeri ...) este mai mare decit dezavantajul. no suntem muslimi si ramnem muslim, nu le preluam si nici nu le confirmam credntele, suntem acolo pt a fi cu famlia , o manifestare de iubire, la o adunare normala si atit. ne bucuram ca sunt cu ei, nu de ceea ce e sarbatoresc , la aceasta intrunire ca si la oricare alta. daca in casa aia se gateste porc, se gateste si in afara craciunulu, daca acolo se bea alcool, se bea s in afara craciunulu..asta nu inseamna ca in veci nu ne mai vizitam rudele .... Cind se pune alcool pe masa, ne tragem frumos mai deoparte, ca protest, si ne vedem de conversatie. si mie m se pare salbaticie sa eviti contactul uman doar datorita crcumstantelor. de ce cumparati suc in supermarlket s de ce intrati acolo ca e linga alcool? de ce luati pui, ca citva pasi mai ncolo e porc? nu asa tram AICI si nu asa ne ---------------stram cit de puri muslimi suntem. evitam ce se poate evita, dar nu afectam legaturile de familie din cauza une bucati de carne. exista niste prioritati si uneori, nu ntotdeuna, prezenta noastra poate fi mai benefica decit absenta.