In numele lui Allah Cel Milostiv, Indurator !
Multumesc pentru raspuns :)
Acum lucrurile imi sunt mai clare in sha Allah.
Printable View
In numele lui Allah Cel Milostiv, Indurator !
Multumesc pentru raspuns :)
Acum lucrurile imi sunt mai clare in sha Allah.
:salam: Sper din toata inima ca ti-am fost de ajutor si astept cu nerabdare si alte intrebari sau nelamuriri.In masura cunostintelor mele iti voi raspunde cu multa placere
Quote:
ceea ce ma intereseaza in mod special pe mine este daca un crestin crede in faptul ca Allah (Dumnezeu) i-a dat omului liberul arbitru insa cu toate acestea el are un plan bine croit de Allah inca dinainte de a se naste?
Dupa cum am spus Dumnezeu pare sa aiba un plan initial cu noi cand hotaraste sa ne nastem , nu suntem intrebati daca vrem asta , El decide pentru noi.
Biblia insa ne invata cu claritate ca, intr-un fel sau altul, Dumnezeu ii alege pe oameni pentru mantuire chiar inainte ca ei sa se nasca. Efectiv toate bisericile crestine cred acest lucru, pentru ca acest concept e prezentat atat de clar in ------------------ura.
Pavel ne vorbeste despre Iacov si Esau. Inainte ca ei sa se nasca, inainte sa fi facut un bine sau un rau, Dumnezeu a decretat mai dinainte ca cel mai mare va sluji celui mai mic: "Pe Iacov l-am iubit, iar pe Esau l-am urat." Ideea e ca Dumnezeu a ales anumite privilegii pentru unul dintre cei doi inainte chiar ca ei sa se nasca.:(
Adevarata controversa e intrebarea: Pe ce baza predestineaza Dumnezeu? Care este criteriul?
Oare avem dreptul sa-l intrebam?
In Biblie sta scris ca nimic, dar absolut nimic nu se face fara voia Lui Dumnezeu. Biblia chiar descrie la un moment dat pe credinciosi ca fiind "alesi".
Eu personal cred in predestinare si in liber arbitru dar nu concomitent.Este imposibil ca noi sa putem inţelege clar relatia intre suveranitatea lui Dumnezeu si liberul arbitru al oamenilor. Numai Dumnezeu stie cu adevarat cum pot acestea doua lucra împreuna.Insa eu cred in ambele.
Mai ales ca la un moment in Biblie scrie ca tot ceea ce trebuie sa facem este sa credem in Iisus Hristos si astfel vom fi mantuiţi- asta e pana la urma o libertate de alegere nu?tzine exclusiv de noi?
In fine, cred ca de fapt vroia sa ne transmita sa credem in ceea ce a propagat Iisus despre Dumnezeu dar poate s-a pierdut sensul sau poate ca-mi pierd eu credinta .
Ce sa-i faci exista perioade si perioade ....
Teoria predestinarii, mai ales a alegerii unor oameni ca fiind binecuvantati de Dumnezeu dinainte de a se naste a aparut mai puternic la calvinisti...ei au intarit ideea ca daca un om era prosper, insemna ca a fost ales de Dumnezeu...astfel isi linisteau constiinta cei care pe diverse cai reuseau sa se imbogateasca si simteau ca ceea ce ei fac nu e tocmai curat...
Tot predestinarea este apanajul "pacatosilor": sunt un biet muritor, Dumnezeu mi-a fixat destinul...ce putere am eu sa ma impotrivesc planului divin....
De aceea mult mai intelept ar fi sa privim destinul ca ceva dat, dar care poate fi modificat prin actiunile noastre...e singura modalitate in care am putea trai cu gandul....daca ne-am gandi ca orice am face, tot acolo ajungem, caci e un plan implacabil care ne guverneaza vietile, am ajunge intr-o stare de depresie si melancolie....