:006:
assalamu alaikum wa rahmatu-llahu ta'ala wa barakatuhu
JAZAKALLAHU KHAIRAN WA BARAKALLAHU FIKUM, draga surioara Anna, :give_rose: :give_rose: :give_rose: , pentru toata osteneala ta, Allah ta'ala sa te rasplateasca cu ceea ce este mai bun, in dunia si in akhira, insha-llah,amin!
...cu privire la efectuarea Hajj-ului obligatoriu, cu sau fara permisiunea sotului:
Intrebare:
Este permis pentru o femeie sa faca Hajj, chiar daca sotul nu i-a acordat permisiunea?
Raspuns:
Slava lui Allah.
Daca Hajj-ul este obligatoriu pentru ea, si sotul ii spune sa nu-l faca, ea poate sa mearga la Hajj, fara permisiunea acestuia. Nu ii este ingaduit sotului sa-i interzica sotiei Hajj-ul obligatoriu. Daca insa este vorba de Hajj naafil, atunci sa nu se duca fara acordul sotului.
Ibn Qudaamah , fie ca Allah sa aiba mila de el, scrie in al-Mughni (5/35):
Un barbat nu are dreptul sa interzica sotiei sale sa faca Hajj-ul obligatoriu. Acesta este punctul de vedere la al-Nakha’i, Ishaaq, Abu Thawr and ashaab al-ra’y ,si este cel corect dintre cele doua la al-Shaafa’i , pentru ca este obligatoriu si sotul nu are dreptul sa-i interzica sa-l faca, tot asa cum nu are dreptul sa-i interzica postul in Ramadan si cele 5 rugaciuni zilnice. Dar este mustahabb sa-i ceara lui permisiunea. Acesta este punctul de vedere la Ahmad. Daca el ii da permisiunea , atunci este totul bine, daca nu, ea poate merge si fara permisiunea lui. In cazul unui Hajj voluntar, el are dreptul sa i-l interzica.
Ibn al-Mundhir spunea:
Toti invatatii la care am studiat, sant in unanimitate de acord ca sotul are dreptul sa-i interzica sotiei Hajj-ul benevol si aceasta pentru ca respectarea drepturilor sotului este obligatorie si ea nu are dreptul sa le ignore pentru ceva ce nu este obligatoriu.
Shaykh Ibn ‘Uthaymeen , fie ca Allah sa aiba mila de el, a fost intrebat:
Daca sotul interzice sotiei sale sa mearga la Hajj-ul obligatoriu, face un pacat?
El raspunse:
Da, face un pacat , daca el ii interzice sotiei sa mearga la Hajj, daca ea intruneste toate conditiile obligatorii. Daca ea spune “ Uite, aici este mahramul meu, el este fratele meu care ma va duce la Hajj, si am destui bani si nu am nevoie nici de un banut de la tine“ si daca ea nu a efectuat inca Hajj-ul obligatoriu, el va trebui sa ii dea permisiunea. Daca nu o face, ea va putea sa mearga la Hajj, chiar daca el nu si-a dat acordul, doar daca ea se teme ca el va divorta de ea, lucru care constituie o scuza.
Fataawa Ibn ‘Uthaymeen, 21/115.
...cu privire la calatoria pentru Hajj, intr-un grup, insa fara mahram:
http://www.islamqa.com/index.php?ln=eng&QR=5207
Intrebare:
Sant singurul copil la parinti. Sant casatorita si am doua fete. Locuiesc impreuna cu sotul meu in SUA si toate rudele si ambele familii ale noastre locuiesc intr-o tara din Orientul Mijlociu. Deci, singurul mahram pe care il am este sotul meu care nu poate parasi SUA din motive pe care nu le pot mentiona in acest email. Imi doresc sa merg la Hajj, inshallah, din moment ce am toate motivele sa merg. Este halal pentru mine sa merg cu un grup organizat de pelerini? Si daca nu, cum voi putea vreodata sa implinesc acest stalp important al Islamului, cand nu am nici un mahram?
Raspuns:
Slava lui Allah.
O femeie nu este obligata sa mearga la Hajj, decat daca este capabila si a avea un mahram care sa o insoteasca, este una dintre conditiile obligatorii pentru a fi capabila. Daca nu est usor pentru ea sa gaseasca un mahram care sa o insoteasca la Hajj, atunci ea nu este din punct de vedere Sharee’ah, capabila, pentru ca in Islam, unei femei ii este interzis sa calatoreasca fara mahram. Deci, Hajj-ul nu este obligatoriu pentru tine, pana cand vei gasi un mahram. Asa ca ai rabdare pana cand Allah iti va usura gasirea unui mahram care sa mearga la Hajj cu tine. Tu ai o scuza valabila si nu este nici un pacat pentru tine daca faci asa. Cat priveste a merge cu un grup, fara mahram, aceasta nu este permis, pe baza hadithului relatat de Ibn ‘Abbaas , Allah fie multumit de el, care spune:“ Profetul , pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, spunea: „Nici o femeie sa nu calatoreasca decat cu un mahram si nici un barbat sa nu intre la o femeie decat daca este un mahram cu ea.“ Un barbat spuse: „ O, mesager al lui Allah, vreau sa merg in cutare si cutare expeditie, iar sotia mea are de gand sa mearga la Hajj.“ Atunci el a zis: „ Mergi cu ea la Hajj.“ (al-Bukhaari, 1729) Pelerinii obisnuiau sa iasa din Medina , intr-o caravana, in grup, si totusi, Profetul, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, nu ingaduia femeilor sa mearga fara mahram.
Si Allah stie cel mai bine.
Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid
sursa: islamqa.com
http://i19.photobucket.com/albums/b1...hid/Dua_28.jpg
assalamu alaikum wa rahmatu-llahu ta'ala wa barakatuhu