Ajung la sfarsit, ramanand doar doua ultime puncte de abordat.
Primul: amintesc viitorilor soti aici prezenti inch'Allah, si tuturor fratilor care sunt viitori soti si tuturor surioarelor care sunt viitoare sotii, amintesc fratilor ca femeia cu care se va casatori inch'Allah , nu e nici Hafs , nici Aisha, nici Khadija, nici Myriam , fie ca Allah sa fie multumit de ele, in schimb este o fiinta care are calitati si defecte.
De ce spun asta?
Pentru ca cateodata se intampla ca tanarul barbat pana ce sa se casatoreasca cu o tanara femeie, el vede totul in roz, "machallah cutare , machallah cutare! " dar cand incepe sa traiasca cu ea el remarca anumite defecte si incep problemele..
Inversul este de asemenea valabil! Sotia il ia pe viitorul sot ca pe un cavaler, ea il ia drept Abou Bakr sau Othman sau Ali radiallahu ajma'in..... Ea isi imagineaza credinta lui Omar, pietatea lui Othman sau Ali.... ea vede un frate , machallah ce frate! Ea vede totul in roz, stele peste tot!
Dar din nefericire cand incetul cu incetul incepe sa traiasca cu el , ea remarca anumite defecte si incepe sa priveasca simplu totul in negru.
Trebuie sa fim senini.
Ea trebuie sa isi spuna "am luat in casatorie un barbat care are calitati si defecte. Calitatile lui voi incerca sa le sporesc iar defectele sa le aplanez" si invers pentru sot despre sotia sa.
Al doilea si ultimul punct , si pe care nu il doresc este acela cand se va ivi un conflict intre soti
Care este solutia? Ce trebuie facut?
Trebuie ca femeia sa plece si sa goleasca casa cum am auzit deseori despre frati casatoriti care s-au trezit cu o masa , 3 farfurii , 4 linguri si 5 furculite?
Femeia a golit totul cu un camion si a plecat.
E asta islamul?
Islamul ne recomanda asta?
Si ei se duc la tribunale acum , e plin de dosare de divort!
Daca vreti sa divortati iar divortul e ultima solutie dupa ce a-ti incercat reconcilierea, dupa ce a-ti incercat sa resudati legaturile, Allah ne da solutia fie o readuceti inapoi fie o eliberati in cel mai mare respecte si onoare.
Pentru ca acum cativa isi imagineaza ca divortul este o lupta si o disputa oficiala. Trebuie sa se lupte si sa se certe ca sa divorteze dupa ei, si auzim frati si surori spunand "Ia-ti avocat ca imi iau si eu!"Subhanallah, putem sa juram ca suntem intr-un meci de box unde fiecare isi are sponsorul sau.
Solutia , daca exista o problema , este sa ne asezam si sa discutam!
Si as da un sfat bun si retineti bine aceasta lectie : Femeia in general are temperamentul sau ... retine mult... inmagazineaza...
Barbatul se exprima mult mai usor decat femeia, ea are multa memorie pentru a inmagazina si intr-o zi va da pe-afara , va exploda si pentru asta sotul trebuie sa fie inteligent si sa observe zambetul ei si tristetea ei... el trebuie din cand in cand , sa masoare temperatura sa vada daca a ramas la 30 grade , e bine , daca nu e cazul el trebuie repede sa remedieze problema , asadar sa se aseze si sa discute. Si problema la multe cupluri e ca nu exista dialog. Am spune ca sunt doua fiinte care traiesc fiecare singur... Trebuie sa dialogam si sa evitam acuzatiile mutuale
Sotul incepe sa zica "e din cauza ta! tu ai facut cutare , tu ai facut cutare..." , sotia acuza si ea ! tu esti cel care a spus cutare!" si Sheitan umfla lucrurile si totul explodeaza si la sfarsit fiecare pleaca avand inima plina de ura fata de aproapele lui ... nu!
Dar daca cuplul nu reuseste cu adevarat sa isi rezolve problemele atunci trebuie recurs la oameni de stiinta , sau la apropiati din cele doua familii cu conditia ca acestia sa fie intelepti nu ca ei sa doreasca sa apere membrul familiei lor impotriva celuilalt.
Daca va temeti de o disputa intre familii convocati un arbitru din fiecare familie care sa discute si sa gaseasca o solutie pentru acest cuple.
Fie ca Allah sa protejeze fiecare musulman si fiecare musulmana!
-discurs al lui Mustapha Kastit pronuntat cu ocazia unei casatorii