-
As'salamu 3aleikom
Fiecare savant trebuie sa se bazeze pe ceva cand da o fatwa..cea mai corecta opinie fara indoiala este a celor care spun : calatoria fara mahram este haram..si in cazul hajului.(si aceasta este opinia scoli Hanafi si Hanbali)
Safia si Maliky spun ca este permis bazandu=se pe haditul Bukhari cand Omar Allah sa fie multumit de el ,a trimis la haj pe sotile profetului sallallahu alahi wa sallam si cu ele au fost si Uthmaan ibn ‘Affaan and ‘Abd al-Rahmaan ibn ‘Awf
de aici:
1.In hadit nu se spune ca nu a avut mahram cu ele, iar cei doi au fost mentionati ca semn de respect invatati spun ca nu este posibil ca si companioni sa mearga impotriva sunei profetului Muhammad sallalalhu alahi wa sallam.Cu siguranta exista in acea caravana frati sau tatii sau unchi cu ele
2.Daca am accepta ca ele nu au avut mahram cu ele inseamna ca a fost dat un verdict(istihad) de catre companioni..si acest verdict din nou nu poate fi impotriva spuselor profetului sallallahu alahi wa sallam
3.Al treile grup de invatati spun ...ca sotiile profetului sallallahu alahi wa sallam erau Mamele dreptcredinciosilor si toti barbati au fost mahram pentru ele(nimeni nu le poate lua in casatorie)
Abu Hunaifa a spus: Toti barbati sunt mahram ptr sotile profetului asa ca ele pot calatori cu oricine dar asta se aplica doar ptr ele.Dar aceasta opinie a lui Abu hunaifa nu a fost acceptata deoarece daca ei erau mahram ptr ele atunci ele puieau sta fara hijab in fata lor..si acest lucru nu s-a intamplat.
Ibn Taymiah rahimahullah a explicat: Ei erau mahram ptr ele in sensul ca nu se pot casatori cu ele. dar nu ca si MAHRAM MAHRAM!!
Dar cel mai buna opinie este prima si nu este bine sa dam la o parte un hadith sahih clar (despre calatoria fara mahram ca fiind nepermisa) si sa ne impotmolim la interpretarea unui alt hadith
Sheik Bin Baz a fost intrebat despre acest hadith si a raspuns:
Nu este permis sa spunem ca ele au calatorit fara mahram fara sa avem evidente.Ele ar fi trebuit sa fi avut mahram.A avut pe nepotul ei,fratele ei Abd-al-Rahman a avut copii surorii ei ASMAA.Cel care spune ca Aisha a facut Haj fara mahram este un mincinos pana ce aduce evidenta...
Fataawa al-Shaykh Ibn Baaz (25/361, 362) ‘Umdat al-Qaari’ (10/220). Subul al-Salaam (2/930).
Wa 3aleikom salam.
Allah sa calauzeasca aceasta ummah.
-
:999:Noi romancele din Jordania avem o vorba---
Eu v-am zis...acum daca te risti ..te risti:D...:999:
wa 3aleikom salam...
-
Sa-mi explice si mie cineva,ca eu tot nu am inteles...EU,care am facut hajj-ul intr-un grup de femei,inseamna ca am facut un haram???Sau mai inseamna ca nu a fost primit hajj-ul(avand un haram la baza)???Dar vreau si dovezi daca se poate,incat sa fiu pe deplin lamurita.Si pe acest forum stiu ca mai sunt fete care au plecat la hajj in grup cu alte fete.Sa nu-mi spuneti:"daca nu ai stiut nu se pune",pt ca nu am plecat dupa cum "ne-a taiat capul".
-
Maryam,serios,eu nu stiam ca atunci cand mergem la piata,la sala,la shoping,la.....facem un haram.Eu stiu ca o femeie poate iesi din casa cu acordul sotului,dar e bine sa limiteze iesirile la strictul necesar.Este haram numai daca iese fara acordul sotului si este blestemata pana ea se intoarce acasa.
-
Din graba poate nu m-am facut inteleasa(cum sunt mai tot timpul,grabita).Daca o femeie are acordul sotului sa-si conduca la scoala copiii,nu face un haram;daca are acordul sotului sa mearga la piata(pt ca el a fost ocupat in acea zi),nu face un haram;daca are acordul sotului sa-si viziteze familia sau o prietena,nu face un haram...si lista poate continua,dar ea nu inseamna ca face un obicei din a iesi din casa neglijandu-si astfel obligatiile fata de sot,copii si casa.Dar,daca ea are acordul sotului sa mearga la o petrecere unde exista amestecul intre femei si barbati,muzica si mai stiu eu ce,atunci ea face un haram,cu acordul lui cu tot.Sau daca are acordul lui sa mearga intr-un loc in care locul in sine este haram,atunci ea face un haram.
-
Si vreau sa adaug,o femeie SINGURA,nu poate calatori dintr-un oras in altul,dintr-o tara in alta.