Moise şi vrăjitorii
Allah a spus:
Şi a plecat Faraon, a adunat vicleşugul său şi apoi s-a întors [la întâlnire]. ~ Le-a zis Moise: „Vai vouă! Nu născociţi minciună împotriva lui Allah, căci vă va nimici cu pedeapsa Lui! Iar aceia care vor născoci, vor pierde!” ~Şi au discutat ei între ei despre lucrul lor, dar auţinut aceasta într-ascuns. ~ Apoi au zis ei: „Aceştia sunt doi vrăjitori care voiesc să vă alunge din pământul vostru cu farmecele lorşi să vă ia rânduiala voastră cea desăvârşită. ~ Adunaţi-vă, aşadar, vicleşugul vostruşi veniţi într-un singur rând, căci astăzi va izbândi acela care va fi deasupra!”
[ 20:60-64]
„Adunaţi-vă, aşadar, vicleşugul vostruşi veniţi într-un singur rând” înseamnă să faceţi cele mai bune eforturi pentru ca printr-un vicleşug mare să-i putem învingeşi să venim uniţi „într-un singur rând”. Faraonul le făgăduise mai înainte că de vor fi învingători, le va îndeplini dorinţele.
Apoi au zis: „O, Moise, arunci tu [primul, toiagul tău] sau vom fi noi primii care aruncă?” ~ El a zis: „Ba aruncaţi voi!”Şi i s-a părut lui că funiileşi toiegele lor se târăsc în urma vrăjii lor. ~Şi Moise a simţit oarecare teamă în sufletul său. ~ Atunci i-am zis Noi: „Nu te teme, căci tu vei fi deasupra! ~ Aruncă ce ai în dreapta taşi aceasta va înghiţi ce au făcut ei, căci ei au făcut doar vicleşug de vrăjitor, iar vrăjitorul nu va izbândi, oriunde ar fi el!”.
[20:65-69]
Allah a grăit:
Şi i-am revelat Noi lui Moise: "Aruncă toiagul tău!" Şi iată că el a înşfăcat ceea ce ei izvodiseră. ~Şi astfel adevărul a ieşit la iveală, iar ceea ce făceau ei a pierit. ~Şi ei [Faraonşi dregătorii săi] au fost biruiţi acoloşi s-au întors ruşinaţi. ~ Şi s-au aruncat vrăjitorii, prosternându-se. ~ [Şi] au zis ei: "Credem în Domnul lumilor, ~ În Domnul lui Moise şi Aaron!"
[7:117-122]
Toiagul lui Moise s-a preschimbat de îndată într-un şarpe uriaş care a înghiţit funiile lor. Oamenii au rămas muţi de uimire, iar vrăjitorii erau uluiţi. Nu le venea să creadă ceea ce tocmai văzuseră. Ei erau foarte pricepuţi în arta vrăjitorieişiştiau că ceea ce se întâmplase nu era un produs al magiei. Era Adevărul despre care vorbea Moiseşi acesta nu putea fi înfăptuit prin magie. Au aflat Adevărulşi nu mai aveau nici o scăpare.Şi cu toţii au căzut în prosternare înaintea Domnului lor, Stăpânul lumilor.Şi au arătat acest lucru făţiş, fără a se teme de vreo pedeapsă ce va veni din partea Faraonului. Ei au zis:"Credem
în... . Domnul lui Moise şi Aaron!"
Şi Allah a menţionat această scenă astfel:
Şi vrăjitorii s-au aruncat, prosternându-se, şi au zis: „Noi credem în Domnul lui Aaronşi Moise!”. ~ A zis: „Credeţi în el înainte ca eu să vă îngădui? El este mai marele vostru, care v-a învăţat vrăjitoria! Eu vă voi tăia mâinileşi picioarele voastre în crucişşi vă voi răstigni de trunchiurile palmierilorşi astfel veţişti voi care dintre noi este mai aspruşi mai statornic în chin!” ~ Au zis ei: „Noi nu te putemţine mai presus decât dovezile limpezi care ne-au venitşi decât Cel care ne-a creat! Hotărăşte ceea ce vrei să hotărăşti, dar tu nu vei hotărî decât în această viaţă a lumii!
[ 20:70-72]
Când a văzut că toţi vrăjitorii au crezut în chemarea lui Moiseşi a lui Aaron şi că i-au urmat de faţă cu toţi oamenii, Faraonul s-a înspăimântat şi s-a mâniat, gândindu-se că oamenii ar putea în curând să le urmeze exemplul. Tot ce se întâmplase era de necrezutşi de neînchipuit pentru el.Şi atunci, în prezenţa oamenilor, Faraonul i-a întrebat: „Credeţi în el înainte ca eu să vă îngădui? El este mai marele vostru, care v-a învăţat vrăjitoria!