Hai sa va spun doua versete spuse de un mare poet :
و نفسك فز بها إن خفت ضيما و خل الدار تنعي من بناها
فإنك واجد أرضا بأرض و نفسك لن تجد نفسا سواها
Si sufeltul tau , scapa cu el daca ti frica de necazuri si lasa casa sa-l planga pe cel care a construit-o . Deci vei gasi un pamant ca si al tau , dar sufletul tau cand il pierzi nu-l vei putea recupera nici o data .
Un al verset spus de unu dintre cei mai faimosi poeti arabi de dinaintea islamului :
بلادي و إن جارت علي عزيزة و قومي و إن ضنوا علي كرام
tarile mele chiar daca au fost nedrepte cu mine , imi sunt scumpe , iar neamul meu chiar daca e zgarcit cu mine , el este generos .
Aici , nu e vorba de patriotism , este vorba de realism .
Ca sa-ti dai seama daca tara ta merita dragostea ta trebuie sa-o parasesti o vreme pentru a trai altundeva si dupa aceea spui cum si cat de tare tii la a ta .
Primul poet a fost in mai multe locuri in timp ce al-2-lea nu prea , si de acolo imi sutin eu ideea , facand comparatie .
Eu personal : Am fost in Siria mi-a placut dar nu am avut de gand nici o data sa o schimb cu a mea .
Am fost in Romania , si la fel nu-mi schimb tara pt ea .
Am fost in franta , si nu-mi schimb tara pt ea .
Am fost in Egipt , si nu-mi schimb tara pt ea .
Am fost 3 ore in Turcia , si mi-ar placea sa traiesc acolo , da mormantul meu sa fie in tara mea .
Nu e vorba doar de dragoste fata de tara , pt ca nici in Liban nu iubesc tot Libanul . E vorba unde te simti mai bine , unde iti gasesti linistea , sentimentul acela puternic si greu de descris cand esti undeva .
E vroba de prieteni , de familie , de amintiri , de copilarie , de dragoste , de lacrimi , de primul dinte care a cazut , de primul pas pe care l-ai facut , de claunul cartierului care te amuza , de mirosul placut al aerului care te loveste la 4 diminiata , de vecinul care ti-a dat o ciocolata , de profa care te-a picat ca ai fost obraznic ..............
Cate sa spun , si cate ma leg de tara mea , sau mai bine zis de orasul meu .
As schimba Romania pentru Franta , sau Franta pentru Spania sau Spania pentru Turcia sau Turcia pentru Arabia Saudita , dar nu as schimba de dragoste sau de placere , ci de nevoie si de obligatie .