Atitudinea comunitaţii islamice faţa de eretici si modul în care le-au raspuns tradiţ
Tradiţionalistii si autorii de culegeri de Hadise le-au raspuns ereticilor, le-au contestat ereziile
lor si i-au oprit de la practicarea lor. Iata cateva exemple de acest fel:
a - Umm aD-Darda’ a transmis: Abu aD-Darda136, a intrat la mine înfuriat si l-am întrebat: Ce-i
cu tine? Atunci el mi-a raspuns: Jur pe Allah ca nu mai vad la ei nimic din ceea ce facea Muhammad,
în afara de faptul ca împlinesc Rugaciunea împreuna!*
b - Omar ben Yahya a transmis: l-am auzit pe tatal meu protestand ca tatal lui a zis: Stateam
jos, langa usa lui Abd Allah ben Mas’ud înainte de rugaciunea din zori. Cand a iesit Ne-am dus cu el
la moschee si a venit la noi Abu Musa al-As’ari, care ne-a întrebat: A iesit cu voi si Abu Abd ar-
Rahman?140 I-am raspuns: Nu! Si a stat împreuna cu noi pana cand a iesit. Cand a iesit, ne-am
apropiat cu toţii de el si l-am auzit zicandu-i: Abu Abd ar-Rahman, am observat mai înainte în
moschee un lucru care nu mi-a placut si în rest slava lui Allah nu am vazut decat lucruri bune. A
întrebat: Si care a fost acesta? I-a raspuns: Daca o sa traiesti, o sa-l vezi... Am vazut în moschee
lumea stand în cercuri si asteptand Rugaciunea. În fiecare cerc se afla un barbat, iar ei aveau în
maini niste pietricele. El le zicea: Rostiţi de o suta de ori formula ”Allahu akbar” (Allah este cel mai
mare!). Si ei o rosteau de o suta de ori. Apoi le ziceau: Rostiţi de o suta de ori formula „La ilaha ’illa
Allah” (nu exista alta divinitate în afara de Allah!). Si ei o rosteau de o suta de ori. Apoi le zicea:
Rostiţi de o suta de ori formula „Subhan Allah” (Lauda lui Allah!). Si ei o rosteau de o suta de ori. A
întrebat: Si ce le-a zis lor? I-a raspuns: Nu le-am zis nimic, fiindca asteptam sa aflu si parerea ta. A
întrebat: Nu le-ai poruncit sa-si numere faptele rele si nu le-ai garantat ca nu se va pierde nici una din
faptele lor bune? Apoi ne-am dus împreuna cu el la unul din cercurile acelea si s-a oprit langa el,
întreband: Ce este lucrul acesta pe care vad ca-l faceţi? Numarati-va pacatele voastre, iar eu va
garantez ca nu se pierde nici una din faptele voastre bune. Vai ţie, comunitate a lui Muhammad! Cat
de repede aţi pierit! Companionii lui mai exista înca si vesmintele lui nu s-au uzat înca, vasele lui nu
s-au spart înca. Jur pe Acela în mainile caruia se afla sufletul meu, ca voi ori va aflaţi într-o religie
care este mai bine calauzita decat religia lui Muhammad ori deschideţi poarta ratacirii. Au raspuns:
Juram pe Allah o Abdurrahman ca nu am voit decat binele! El a raspuns: Dar caţi dintre cei care
voiesc doar binele nu reusesc sa-l faca! Trimisul lui Allah - Allah sa-l binecuvanteze si sa-l miluiasca!
- ne-a spus noua ca neamul care recita Coranul nu vor contrazice cele facute de Profet si
companionii sai. Jur pe Allah ca nu stiu! Poate ca cei mai mulţi dintre ei sunt printre voi...Apoi s-a
întors de la ei si Amr ben Salama a zis: În ziua bataliei de la A-Nahrawan142 i-am vazut pe cei mai
mulţi dintre acestia luptand împotriva noastra alaturi de Khajariţi.*
d- Un barbat a venit la imamul Malik ben Anas144
Allah fie milostiv cu el!-si l-a întrebat: De unde incep pelerinajul? I-a raspuns: Din locul pe care l-a
stabilit Trimisul lui Allah - Allah sa-l binecuvanteze si sa-l miluiasca! Omul a insistat: Dar daca incep
pelerinajul dintr-un loc mai indepartat? Malik i-a raspuns: Nu cred ca este bine!... L-a întrebat: Dar ce
gasesti ca nu este bun în asta? I-a raspuns: Cred ca nu este bine sa fi lovit de nenorocire! L-a
întrebat din nou: Dar ce nenorocire este, daca eu fac mai mult bine? I-a raspuns: Allah Preaînaltul a
grait:«Aceia care fug de porunca Sa, sa se fereasca sa nu-i loveasca pe ei nici o nenorocire sau sa
nu-i loveasca pe ei o pedeapsa dureroasa.»(An-Nur:63). Si ce nenorocire poate fi mai mare decat
aceea ca tu vrei sa-ţi arogi un merit pe care nu l-a avut Trimisul lui Allah - Allah sa-l binecuvanteze si
sa-l miluiasca!-*
Acestea sunt doar cateva exemple, iar învaţaţii i-au
dezaprobat pe eretici în toate epocile, slava lui Allah!
2- Modul în care le-au raspuns ereticilor tradiţionalistii si autorii culegerilor de Hadise:
Modul în care tradiţionalistii si autorii culegerilor de Hadise le-au raspuns ereticilor s-a bazat
pe Coran si pe Sunna. Aceasta metoda este una convingatoare pentru ca este prezentata mai intai
indoiala lor si-apoi este respinsa prin Coran si Sunnah faptul ca trebuie sa urmam traditia si nu
trebuie sa urmam nascocirile si inventiile in religie. Ei au scris numeroase lucrari în acest domeniu,
respingand în ele tezele eretice ale Siiţilor, Kharijiţilor, jahimiţilor, mu’taziliţilor, as’ariţilor147 în privinţa
normelor credinţei si dogmei. Imamul Ahmad a scris o carte în care a respins jahmiyya. Si alţi imami
au scris carţi în acest domeniu, ca Osman ben Sa’id ad-Darami148. Sau cartile scrise de seihul
Islamului Ibn Taimiyah si elevul lui Ibn Kaiym si seihul Muhammed Ibn Abdulwehhab si altii care au
raspuns adeptilor ereziilor.