Asa cum am promis, am cautat cateva rugi si am gasit :) Am sa deschid un nou thread si am sa le postez inshaAlllah
Printable View
Accentul in acest verset este pus pe umilinta si concentrare in rugaciune (khushu).Nu exista nici o indoiala ca Seitan este cel mai mare dusman al omului,el intotdeauna incearca sa distruga rugaciunea credinciosului.Cand dreptcredinciosul isi incepe rugaciunea mintea lui se umple de amintiri,problem ,griji ,service si familia sa.Poate devein atat de absorbit de gandurile sale ca nu are nici cea mai vaga idée unde se afla si ce face.Rugaciunea sa devine o serie de acte automate si intotdeauna se va intreba daca s-a rugat trei sau patru raka.Aceasta este modalitatea cum seitan fura rugaciunea.
Profetul Muhammad pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa a spus ca numai o parte mica din rugaciunea poate la fel de mica ca o zecime sau optime este acceptata de Allah.Restul este pierdut datorita soaptelor lui seitan.
A fost relatat ca un successor a vazut un barbat jucandu-se cu barba sa in timp ce se ruga.El a comentat:"Daca ar fii avut khushu in inima sa,celalalte organe ale corpului sau s-ar fii concentrate de asemenea."Sura Al Maun de asemenea face o referinta rugaciunea fara viata:
"Si vai acelora care fac Rugaciunea
Fiind arã de grija faþ&ade Rugaciunea lor"(Coran 107:4-5)
Un credincios isi neglijeaza rugaciunea ori cand o amana pana in ultimul moment,sau cand nu se concentreaza in intregime in ceea ce face sau spune.
Profetul lui Allah pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa o data a stat in moscheea din Al Madina cand un beduin a intrat si a inceput sa se roage.El s-a rugat atat de repede incat atunci cand a terminat,Profetul pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa l-a rugat sa repete rugaciunea.A doua incercare a fost la fel de rapida incat Profetul pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa l-a rugat sa o repete.Dupa o a treia rugaciunea grabita beduinul a spus:"O,Profet a lui Allah.Nu ma pot ruga mai bine de atat." Profetul pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa apoi i-a aratat barbatului cum sa se roage.El l-a instruit sa recite sura al Fatiha in timp ce statea in pozitie vertical,apoi sa spuna tasbih in pozitia de ruku ,sa se ridice in timp ce spune "Rabbana lakal hamd" sa se aseze jos cu sajdah si sa recite tasbih sis a se aseze intre cele doua sajdah si sa recite du'a.Profetul pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa l-a sfatuit pe beduin sa faca acest lucru in fiecare raka.(Musnad Ahmad).
Profetul lui Allah pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa obisnuia sa petreaca mult timp la fiecare rugaciune pentru ca fiecare miscare a rugaciunii sa fie indeplinita usor si correct.El a spus:"Lungimea rugaciunii unui om si predica scurta arata o buna intelegere a religiei."(Muslim,Abu Dawood)
Aceasta se refera la khutbah de vineri care nu trebuie sa fie lunga in timp ce rugaciunea trebuie sa fie lunga.
Cand faci rugaciune gandeste-te la urmatoarele:
1.Rugaciunea nu este un monolog ci este un dialog
Profetul pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa a relatat ca Allah Atotputernicul a spus::"Cand sclavul Meu spune(in rugaciunea sa ): "Lauda lui Allah a Lumilor Stapanitor" Eu spun:" Sclavul meu m-a slavit",cand el spune:"Cel Milostiv,Indurator,in Ziua de Apoi Carmuitor" Eu spun:" Sclavul meu m-a slavit si preamarit."Cand el spune:"Pe Tine te cinstim,la Tine cerem ajutor" Eu spun:"Aceasta este intre Mine si sclavul Meu." Cand el spune:"Pe drumul cel drept tu fi-ne calauzitor,drumul celora cu care Tu ai fost daruitor,nu a celor pe care Tu te-ai maniat,nici al ratacitilor" Eu spune:"Aceasta este pentru sclavul Meu si Eu ii dau sclavului Meu ceea ce el vrea."(Hadis Qudsi).
Astfel gandeste-te ca stai in fata lui Allah si Allah te priveste cand faci rugaciune si esti numai u si El iar El te asculta.
2.Mediteaza la ceea ce rostesti la fiecare verset in limba araba gandeste-te la sensul in limba romana si la maretia cuvintelor lui Allah.
3.Cauta refugiu la Allah si la sfarsitul rugaciunii cere ajutor de la Allah sa ai mai multa concentrare in rugaciune si sa il lase pe seitan deoparte cand u indeplinesti rugaciunea si ai incredere ca Allah a primit du'a ta si iti va raspunde la ea.
4.cand gandurile iti acopera rugaciunea gandeste-te ca e o manevra de la seitan sa te tina departe de drumul lui Allah si ca iubirea ta fata de Allah este mai mare decat puterea lui seitan
5.Nu te grabi la rugaciune chiar daca dureaza mai mult ai rabdare pentru ca si concentrarea ta sa fie mai mare si rasplata de asemenea sa fie mai mare.
Allah sa fie cu tine
Anna, multumesc mult pentru post..o sa ma straduiesc sa il fac pe sheytan sa isi ia gnadul de la a ma mai perturba ;) .
Huda_alrahim, abia astept sa citesc threadul.
:salam:
Daca faceai un search sigur il gaseai ( nu o zic din rautate Alllah mi-e martor). Exista multe subiecte dar voi nici nu stiti :D
Uite aici
Insha Allah sa-l continuam cu voia lui Allah Subhanahu w Ta'ala
Mi-am dat seama de putina vreme ca e bine sa cercetez forumul. M-am gandit sa mai postez, dar m-am apucat sa citesc threadurile mai vechi ca sa nu repet si sa mai invat ceva.
Oricum aici am primit sfaturi bune, pe langa pomenirile pa care trebuie sa le facem, si sigur o sa le mai fie de folos si altora.
Allah sa ne indrume...allahu akbar
walahi mashallah...
mashallah pt felul in care vorbiti fetelor...
alhamdulillah ca am descoperit wa subhanallah....ca am desc operit forumul asta...
Legat de concentrarea in timpul rugaciunii. Ma intrebam azi daca suntem intr-un loc f zgomotos , cu muzica f puternica ce rasuna de vibreaza peretii, rugaciunea mai este valabila?
Si daca nu ne putem gasi un alt loc pt rugaciune mai linistit nu e mai bine sa asteptam trecerea zgomotul si sa le recuperam mai apoi ,decat sa le facem in acel mediu?
cine sta la camin stie cum e...mai ales sambata si duminica
cheful a inceput de la 3 dupa amiaza ...si continua si acum, poate e si greseala mea puteam merge la o moschee
de somn nici nu poate fi vb si eu ma trezesc pt servici la 6 deci wonderful night
si cand ma gandesc k maine sunt floriile...deci alte chefuri
Si-mi veni ideea sa-mi pun la ureche mp3-ul si sa-l dau la maxim insa in timpul rugaciunii avem voie sa ascultam ceva?
bine e o melodie cat de cat islamica, se repeta azanul de multe ori
ÇáÓáÇã Úáíßã æ ÑÍãÉ Çááå
eu zic sa-ti faci rugaciunea, sa nu-ti gasesti o scuza s-o amani, pt. ca e foarte importanta.
A fost o vreme cand fratele meu isi facea tot felul de boxe, statii, etc... si asculta muzica Tareee...
iar cand eu ma rugam el o dadea si mai Tareeeeee pentru ca nu suporta sa ma vada rugandu-ma.. si crede-ma ca simteam ca-mi vibreaza stomacul, daca te asezai pe pat simteai ca vibreaza... dar faceam rugaciunea & da, s-a intamplat sa nu ma pot concentra cum trebuie din cauza asta... >> faceam sajdat sahw..
insa tot in aceleasi conditii, alteori nu auzeam nimic din ceea ce era in jur, nu-mi mai pasa ca vibra tot de la muzica... Allah ma ajuta sa ma concentrez in rugaciune Alhamdulillah!!
acum e bine, Alhamdulillah.........
asa ca roaga-te sa-ti poti indeplini rugaciunea, pentru ca nu cred ca e chiar asa atmosfera insuportabila si sunt sigura ca te poti ruga, cu putin vointa...
Allah Stie cel mai Bine...
Allah Preainaltul ne cere sa cautam ajutor in Rabdare si Rugaciune...Quote:
ÃóÍóÓöÈó ÇáäøóÇÓõ Ãóä íõÊúÑóßõæÇ Ãóä íóÞõæáõæÇ ÂãóäøóÇ æóåõãú áóÇ íõÝúÊóäõæäó
(interpretarea sensului): "Oarea socotesc oamenii ca vor fi lasati [in pace], daca vor spune: "Noi credem!", si ca ei nu vor fi incercati?"
(Surat Al-`Ankabut (29):2)
~~~
e si un hadith.. in care ni se spune ca cei mai incercati sunt Profetii (pacea asupra lor), apoi urmatorii dupa profeti din punct de vedere al tariei credintei lor si tot asa... deci cu cat mai multe incercari & rabdare _ cu atat mai bine.
Iar Allah nu da niciodata unui suflet mai mult decat poate duce!!
Deci Rabdare, Ana Maria.. asta e o incercare mica...
si multa Vointa...
gandeste-te ce rasplata ai pentru asta...
cu totii suntem incercati.
Allah sa te binecuvanteze!
~~
:)
Quote:
ÝóÅöäøó ãóÚó ÇáúÚõÓúÑö íõÓúÑðÇ
Åöäøó ãóÚó ÇáúÚõÓúÑö íõÓúÑðÇ
(interpretarea sensului): "Alaturi de greu vine si usorul!/ Alaturi de greu vine si usorul!"
(Surat Ash-Sharh (94):5-6)
~~
Salam aleykum surioara Ana.
Sunt sigura ca o sa treci peste acest obstacol si iti vei putea face rugaciunile indiferent de conditii. Este cel mai important lucru.
Si sunt fericita si ma bucur sa aud ca iti faci rugaciunile si nu le lasi. Iar daca intr-adevar nu se poate sa o faci acolo unde stai....moscheea Grozavesti este foarte aproape;) . O aruncatura de bat. Mi-ar placea si mie sa ies cu hijabul pe strada si sa ma opresc cat mai des pe acolo. Inshallah cat mai curand.
Si sa nu care cumva sa gasesti vreo scuza pentru a o amana. Valoreaza mult mai mult dc o faci la timp.