Re: Nunta in Islam si limitele date de modestie
Quote:
Originally Posted by
AishaA
Pt ca ma simt cu musca pe caciula intrucit am insistat la tafseer - si inca nu regret - am sa imi cer scuze in caz ca va deranjez:scenic: . Dar ceea ce spuneti se aplica- "Cand intrebati , trebuie sa acceptati ceea ce vi se spune , altfel , nu mai e vorba de o intrebare , ci de incapatanare ."- atunci cind intrebam un sheik, o persoana pe care am ales-o si recunoscut-o ca si autoritate in cele religioase... acolo acceptam raspunsul si lasam la o parte orice indoiala care vine de la Seitan...
Aici suntem pe un forum mai putin formal, fiecare intreaba si cere lamuriri dupa cum il tine cunoasterea...Cu totii citim in particular, dar se intimpla uneori ca pe forum sa fie - sau sa ni se para ca este- afirmat ceva ce contrazice cunoasterea noastra actuala...Si atunci intrebam...Poate am gresit noi, poate celalalt, poate suntem de acord, dar doar ne exprimam diferit...Nu dam aici fatwa, doar ne impartasim cunostintele...Nu stim atit de multe pt ca nu avem acces la foarte multe carti de calitate traduse...sau chiar si in engleza...dar ne straduim...Si pt ca sunt fericita ca am descoperit forumul asta in romaneste, n-as dori sa incep sa ma simt jenata si inhibata sa intreb ceva ce ma intereseaza...cind exact de asta sunt aici. Ce vi se pare dvoastra raspuns foarte bun, altora poate nu li se pare si au nevoie de mai mult. Eu am facut filosofie si poate am deformare profesionala, dar nu pot asimila ceva ambiguu sau insuficient fondat...sau care mi se pare astfel...Si pt ca sunt doar pe un forum...n-am rusine si imi permit sa intreb...
Aisha ai dreptate, dar il stii pe seful nostru ...:D nu-i place sa fie contrazis :scenic: :scenic: La urma urmei suntem aici ca sa vedem ce neclaritati avem , unde gresim ,ca daca stiam totul nu mai stateam pe forum :D ( sper sa nu fiu banata:beberon: )...Si chiar daca spune seful ca are dreptate , eu totdeauna cercetez :D
Sora Aisha, subscriu postarii tale.. ; pai daca nu ma simt lamurita printr-un raspuns oferit, sau daca acel raspuns imi ridica alte intrebari, ce sa fac? sa ma prefac lamurita doar ca asa trebuie? atunci unde mai e rabdarea celui care stie fata de cel mai putin invatat? Stiam ca rabdarea e considerata o mare virture in Islam.
E gresit cum va ganditi .
Ce inseamna Sheikh ?
Nu exista asa ceva in Islam .
Exista un om care stie mai bine decat mine , si atunci am de ales :
- Il intreb si fac ce imi spune , iar daca mi-a zis un lucru gresit , raspunde singur in fata Lui ALLAH , pentru ca eu nu stiu .
- Citesc , si caut pana cand ma satur , iar nici o data nu se satura de stiinta , mai ales stiinta islamului .
Cand este vorba de un lucru comun in religia Islamica , oricine iti poate raspunde .
Cand este un lucru de Al'Urf , fiecare o sa-ti zica dupa obicieul tarii sale .
Cand este vorba de ceva special , nu poate sa-ti rapsunda decat cel care a studiat si stie .
Logodna , casatoria , .... Sunt lucruri comune , cunoscute , mostenite , fac parte si din Al'Urf .
Ceea ce este special : Mostenirea , afacerile , ..... Sunt lucruri grele , care necesita ani intregi de studii .
Islamul , nu e o filosofie :p , este o stiinta fixo-mobilo-logica (:D ) .
Eu sunt psihiatru , si poate de aceea nu ne intelegem :D .
Pe scurt , e gresit sa spui ceea ce stii altora ca si cum asta e corect .
Daca te uiti in forum , o sa vezi , ceea ce stiu zic , iar ceea ce nu stiu zic ca nu stiu .
Nici nu e vorba de Fatwa , pentru ca fatwa = Ijtihad , iar ijtihadul cand nu ai Nass (textul) ... Si banuiesc ca in cele mai multe cazuri am venit direct cu Nass-ul , si nu cu fatwa .
Pana la urma , avem cum ne-a zis profetul : *salat* Halalul este clar si pacatul este clar ...
Daca stii un lucru , si vrei sa-l verifici , spui : Eu stiu ca este .... Si as vrea sa aflu ...
Cand stii un lucru si vrei sa-l dai mai departe , spui direct ce stii .
Cand nu stii , spui : Nu stiu , dar as vrea sa stiu ...
Cat despre daca stiu sau nu , pai nu e locul sa ma laud , dar la fel cum in toiul noptii sunt sunat ca sa dau cu parere , la fel sun si eu .
Dar altii ma suna pe mine , eu dau telefon la carti .... ;)
Albani رحمه الله , nu a fost sheikh , a fost un savant . Si savant in stiinta hadithului .
Toti cei pe calea salafului recunosc meritele lui .
Dar , sa te iei dupa el ........
Daca ai probleme de Fiqh , ce faci ? Tot dupa el te iei , desi nu e specialitatea sa ?
Singurul om dupa care mergem fara sa punem intrebari este : Profetul *salat* .
In rest , trebuie sa verificam ....
Nu e un lucru sheit sa te iei dupa un savant cand nu stii ..
Sheiti fac din savantii lor zei , dar eu nu am zis asa ceva ..
Am vrut sa spun ca daca nu stii un lucru sau te iei dupa un savant si se numeste : TAKLID , sau inveti pana cand ajungi la IJTIHAD .
Nimeni nu a zis sa nu intrebi ... Dar v-am cerut sa fiti sistematizate in raspunsurile voastre si in subiectele voastre .
Si pana la urma : Avem Quranul si Sunnah in fata noastra , de ce nu luam din ea ? Nu ne ajunge oare ?
Iti trece prin minte o intrebare , o pui . Iti vine raspunsul , nu-ti convine , vrei sa raspunzi : Atunci sa fie raspunsul din "ALLAH a zis" , "Profetul a zis" ... Simplu .
Quote:
Originally Posted by
suleiman
Si pana la urma : Avem Quranul si Sunnah in fata noastra , de ce nu luam din ea ? Nu ne ajunge oare ?
Iti trece prin minte o intrebare , o pui . Iti vine raspunsul , nu-ti convine , vrei sa raspunzi : Atunci sa fie raspunsul din "ALLAH a zis" , "Profetul a zis" ... Simplu .
.. dar cand ni se vine cu replici de genul " pai pe vremea profetului nu exista aia si aia... ", atunci ce mai fac?; si ma refer la faptul ca se poate intelege aici ca orice este folosit in ziua de azi, care nu exista acum 1400 de ani se considera ori haram ori nerecomandat... si nu e chiar asa. Eu am fost foarte deranjata de aceasta replica si nu inteleg de ce trebuie sa fim atat de transanti uneori, mai ales cu fratii sau surorile noastre ?
Quote:
Originally Posted by
HAYAH
.. dar cand ni se vine cu replici de genul " pai pe vremea profetului nu exista aia si aia... ", atunci ce mai fac?; si ma refer la faptul ca se poate intelege aici ca orice este folosit in ziua de azi, care nu exista acum 1400 de ani se considera ori haram ori nerecomandat... si nu e chiar asa. Eu am fost foarte deranjata de aceasta replica si nu inteleg de ce trebuie sa fim atat de transanti uneori, mai ales cu fratii sau surorile noastre ?
sora, daca ai ceva de reproshat, spune-o direct, pe fatza, si franc, nu asa pe ocolite... ca nu lui suleiman care trebuie sa ii reprosezi ca a fost sau nu transant sau ca nu ti-a picat bine ca ai primti replika " pai pe vremea profetului nu exista aia si aia... "..... e mai bine sa spui omului in fatz ace ai de spus...
bun, si daca am lamurit asta, hai sa-ti explik acuma ce am vrut sa spun:
1.- ai facut referire la poze si la video cum ca ele ar fi haram....
- pai hai sa ne gandim, ca in jurul anilor 600-700 , pe vremea profetului mohammad *salat* si a prietenilor lui, nu exista aparat de fotografiat, fiind inventat in jiur de 1800 (nu stiu exact anul, nu am timp sa caut pe net, iti las tie placerea daca vrei), iar de camera video nici atata nu poate fi vb.... insa avem in invataturile islamice specificat clar ca ceea ce este pacat este sa REPRODUCI kipul unei persoane, adika e vb de pictura si nu de o poza sau un video care redau imagini reale....
2. - nici rohie de mireasa alba, asa cum este in formatul din anii 1900-2000 nu era atunci.... INSA, nu scrie nicaieri ca ar trebui s aporti culoarea aia sau ailalta cand te casatoresti.... si atata timp cat nu umblii in lenjerie intima kiar si in fatza femeilor la acea petrecere , nu e nimik pacat sa stai mai lejer in fata femeilor de la nunta ta.....
3 - nici scaune si mese din plastic nu erau atunci, nici genul d epantofi pe care azi le poarta femeile..... dar nu e nimik in asta care sa contravina islamului....
4.- bucurie si dans au fost mereu prezente ..... ia rmancare se dadea oricui , oricand..... stiu un hadith care spune ca profetul mohammad *salat* a zis ca daca faci mancare si mirousul ajunge la vecini, sa nu mananci tu din ce ai gatit pana nu le dai si celor ce au mirosit...... iar saracii nu au fost niciodata exclusi de la a le da de mancare.....
5. cat despre keltuiala, fiecare face cum poate, mai mult sau mai putin, dupa posibilitatea fiecaruia.....
ceea ce vreau sa spun in inkeiere este ca din dorintza de a fi cat mai buni, sunt oameni care cpomplika f mult lucrurile in islam, si care isi bat capul prea mult cu anumite kestii si merg pana la extrem cu ele.... parerea mea e ca ar trebui sa vedem ce simplu e islamul, ca e f bine precizat ce e halal si ce e haram....
si inca ceva: spunea cineva mai sus ca a-ti cauta un sot pe net este o scuza in cazul surorilor convertite care nu cunosc musulmani in romania si atunci trebuie sa caute "afara"...... am citit si eu povestile de la alt forum care au happy end si insha allah sa fie asa cat mai mult , insa daca vreti sa pareti asa perfecte dpdv islamic, si nu faceti poze la nunta, dar va alegeti soti in urma unui chat, atunci intrebati un sheikh , o pesoana cu un nivel f ridicat in cunostintele islamului si vezi ce-ti spune, ce e mai grav, mai nelalocul lui: sa faci poze la nunta ta sau sa faci skimb de poze si sa vb cu un barbat pe net, despre care nu stii NIMIK. pe de alta parte, va garantez ca sunt extrem de multi musulmani in romania necasatoriti, si daca ati vrea, din cunostinta in cunostinta ati ajunge sa va cunoasteti...... si sa nu spuneti ca cei din romania nu sunt indeajuns de buni, pt ca asa cum sunt aici unii mai credinciosi si mai practicabili ai islamului , fata de altii, asa sunt si in orice tara araba....... cum sunt aici care beau si care curvesc, asa sunt si in tarile arabe... cum sutn aici care nici nu intorc capul dupa o femeie, asa sunt si dincolo.....
si inca ceva: ce intelegi tu prin a fi sau nu transant cu cineva? fii te rog mai explicita..... multumesc!
ce aveti cu pozele????????????????????????????????
sunteti cumva profete sau profeti si nu aveti voie sa aveti reprezentari cu voi?
si inca ceva : profetul mergea la petreceri -nunti, Iisus la fel.